Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Ρεφλεξολογία στην Ευρώπη RIEN


Eτήσια συνάντηση των μελών του RIEN

Στις 10-11 Μαΐου συναντήθηκαν στο Παρίσι 40 εκπρόσωποι Σωματείων και Σχολών ρεφλεξολογίας από 15 χώρες της Ε.Ε. Οι φετινοί οικοδεσπότες ήταν το Federation Francaise des Reflexologues (FFR).

H συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του RIEN – http://reflexeurope.org/index.html και προσκαλούνται όλα τα μέλη να επισκεφτούν την ιστοσελίδα.

Aπό την επιτροπή έρευνας εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών NAFKAM του Πανεπιστημίου Τρόμσο της Νορβηγίας, παραβρέθηκε η κ. Λαϊλα Λάουνσο, και μας μίλησε για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη και αφορά, και την ρεφλεξολογία.
O στόχος του NAFKAM είναι να αναπτύξει/καταγράψει γνώση για το πως μπορούν να συνεισφέρουν οι συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες (ΣΕΘ)
· Στο να ανακουφίσουν ή να μειώσουν ασθένειες
· Να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής
· Να αυξήσουν την ικανότητα διαχείρισης της ασθένειας
· Να βελτιώσουν ανεπιθύμητες διαστάσεις της όποιας ασθένειας

Αυτό θα επιτευχτεί με το υπό σύνταξη, Μητρώο Εξαιρετικών Περιστατικών (RESF), που ασχολείται αυτή την περίοδο με περιπτώσεις ημικρανιών και την αντιμετώπιση τους στις Βόρειες χώρες.
Σε διεθνές επίπεδο το NAFKAM οργανώνει ετήσια διεθνή workshop στο Τρόμσο και ένα παγκόσμιο συνέδριο το 2010 στο ίδιο μέρος σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο σκοπός είναι να διδάξει σε ερευνητές πώς να διεξάγουν έρευνες με τον καλύτερο τρόπο γύρω από την παραδοσιακή ιατρική και τις ΣΕΘ.
Το εντυπωσιακό που εντοπίσαμε στην καταγραφή των περιστατικών από τους Ρεφλεξολόγους, είναι ότι για πρώτη φορά ζητείται να συμπεριλαμβάνεται στο ιστορικό και η Ρεφλεξολογική διάγνωση!
Το όλο έργο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Νορβηγίας.

http://www.iscmr.org/
http://www.efcam.eu/
http://nafkam/.no
http://www.nifab.no/
www.iccmr2010.com

Στo Νορδικό δίκτυο και σε αυτό της Μπενελούξ συναντούνται περιοδικά οι χώρες μέλη και ενισχύουν/συντονίζουν τις προσπάθειες τους.
Στην Σουηδία περιγράφουν την δράση της Ρεφλεξολογίας ως “ Ενίσχυση της αποκατάστασης, και ότι βοηθά στην ολιστική θεραπεία”. Δεν επιτρέπεται να την εφαρμόζουν σε παιδία κάτω των 8 ετών βάσει νόμου!
Η εκπαίδευση είναι 400 ωρών.
Τα σωματεία Πολωνίας – Σλοβενίας έχουν καταγραφεί στις χώρες τους και προχωρούν θετικά. Η δε Σλοβενία απέρριψε τον όρο preventative (πρόληψη) και προχωρά με αυτό της “προφύλαξης” για την περιγραφή της δράσης της Ρεφλεξολογίας.
Στην Φινλανδία παρουσιάστηκαν προβλήματα μετά την ένταξη τους στο σωματείο “ομπρέλα” που δημιουργήθηκε.
Στο Λουξεμβούργο μάθαμε ότι έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις το θέμα με τους Ρεφλεξολόγους “αλεξιπτωτιστές” , δηλαδή Ρεφλεξολόγοι του σαββατοκύριακου ή αισθητικοί/μασέρ με ανάλογη (ελλιπή) εκπαίδευση.
Ευχάριστη έκπληξη είχαμε όταν μας συστήθηκε η Ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος της Ισπανίας, Αλίκη Βυθούλκα. Πρόκειται για σωματείο στα πρώτα του βήματα, και ο ΣΕΡ προσφέρθηκε να βοηθήσει όπου μπορεί.
Οι Ιταλοί εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας το συνέδριο τους, διάρκειας
2 ½ ημερών! Η εκπαίδευση είναι των 600 ωρών και το 2007 αποφοίτησαν 54 μαθητές.
Στην Ελβετία συστήθηκε σωματείο ομπρέλα για τις ΣΕΘ με 9000 μέλη.
Συλλέγουν υπογραφές από τον πληθυσμό για να προστατέψουν την πρόσβαση τους στην Φυσική Ιατρική και να προωθήσουν την συνεργασία Ιατρών – ΣΕΘ.
Στην Αγγλία, μετά την πρωτοβουλία του Ιδρύματος του Πρίγκιπα για Συνδυαστική Ιατρική, να δημιουργήσει έναν εθελοντικό φορέα ελέγχου των ΣΕΘ, αποχώρησαν εκπρόσωποι τριών μεθόδων. Εκτός των Ρεφλεξολόγων, αποχώρησαν οι Αρωματοθεραπευτές και οι θεραπευτές Ρεϊκι. Ο λόγος είναι επειδή και εκεί δεν έβαλαν αντιπροσώπους των 3 μεθοδολογιών στην επιτροπή ενώ αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα, οι Άγγλοι Ρεφλεξολόγοι είναι 35.000! Εκμεταλλευόμενοι τα καλά αντανακλαστικά τους, δημιούργησαν δικό τους εθελοντικό φορέα ελέγχου, διασφαλίζοντας το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών και το γενικότερο καλό του πληθυσμού, απέναντι σε “κακούς” ή μη επαρκείς επαγγελματίες.
Πολύς λόγος έγινε για την εκπομπή του BBC με θέμα την Ρεφλεξολογία τον τελευταίο καιρό. Οι εκπρόσωποι του ΑΟR μας είπαν ότι ενώ δυσαρεστήθηκαν και οι ίδιοι με τον τρόπο που παρουσιάστηκε η Ρεφλεξολογία, οι επισκέψεις στους Ρεφλεξολόγους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Βέλγιο.

Σπύρος Δημητράκουλας, Ρεφλεξολόγος
Εκπρόσωπος του ΣΕΡ στο RIEN

2 σχόλια:

Lillian είπε...

Καλημέρα Σπύρο,
τρομερή η εμπειρία στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Οι αθλητές έρχονταν κατάκοποι και έφευγαν πιο χαλαροί αφήνοντας σε μας τις ευχές τους για την ανακούφιση που τους προσφέραμε μέσα απο την χειρομάλαξη. Η κούραση της χθεσινής ημέρας καλύφθηκε πλήρως από τα καταπληκτικά σχόλια που έλαβα/ελάβαμε και μπράβο μας! Είμαστε απίστευτα άτομα και νομίζω πως μόνο μέσα απο την τρέλλα μας και το μεράκι μας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε τόσο σύντομο χρόνο, για τον καθένα, όλη την ημέρα, τόσα πολλα!
Σέυχαριστώ για όλη την συμπαράσταση, την βοήθεια και τους καφέδες!!!
Σε φιλώ
Λίλλιαν

Lillian είπε...

Εγινε αναφορά για τις υπηρεσίες μας σαν χειρομαλάκτες, στον μαραθώνιο 2008, απο τον ραδιοφωνικο σταθμό ΔΙΕΣΗ, απο την κυρία Δήμητρα Τριανταφυλλίδου, σήμερα το μεσημέρι.