Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η ρεφλεξολογία ίσως βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερλειτουργικότητας εξωστήρα





Περίληψη και Σχόλιο Από τον Frank W. Ling, MD
Clinical Professor, Department of Obstetrics and Gynecology, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, Tennessee



Σύνοψη: Η ρεφλεξολογία ποδιών ήταν αποτελεσματικότερη από τις μη ειδικές μαλάξεις ποδιών στη μείωση της συχνότητας ούρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πηγή: Mak HL, et al. Randomized controlled trial of foot reflexology for patients with symptomatic idiopathic detrusor overactivity. Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct. 2007; 18: 653-658.



120 ασθενείς με συμπτώματα ιδιοπαθούς υπερλειτουργικότητας εξωστήρα (detrusor overactivity) εντάχθηκαν στην παρούσα μελέτη, η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας σε σχέση με τη μη ειδική μάλαξη ποδιών.




10 θεραπευτές εκπαιδεύτηκαν με τυποποιημένο τρόπο, και κάθε ένας από αυτούς αντιμετώπισε τον ίδιο αριθμό ασθενών σε κάθε ομάδα. Οι ασθενείς τηρούσαν ημερολόγια ούρησης για 3 ημέρες πριν και μετά τη θεραπεία. Τυχαιοποιήθηκαν στη μία από τις δύο ομάδες και επίσης ερωτήθηκαν αν θεωρούσαν ότι βρίσκονταν στην ομάδα ρεφλεξολογίας ή ελέγχου. 97 από τις 120 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη μελέτη.




Μείωση της συχνότητας ούρησης στη διάρκεια της ημέρας παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες, μεγαλύτερη στην ομάδα της ρεφλεξολογίας (κατά 1,9 επεισόδια έναντι 0,55, P = 0,029). Τα επεισόδια επιτακτικής ακράτειας επίσης μειώθηκαν και στις δύο ομάδες, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικώς σημαντική (2,18 έναντι 1,04, P = 0,055). Η συχνότητα νυκτερινής ούρησης, τα επεισόδια ακράτειας και η χρήση πάνας δεν μεταβλήθηκαν σε οποιαδήποτε ομάδα. Οι παράμετροι ποιότητας ζωής ήταν παρόμοιες στις δύο ομάδες. Σημαντικά λιγότεροι ασθενείς στην ομάδα μάλαξης ποδιών πίστευαν ότι υποβάλλονταν σε πραγματική ρεφλεξολογία.



Σχόλιο
Πόσο συχνή είναι η ρεφλεξολογία ποδιών στην πρακτική σας; Αναμφισβήτητα, δεν χρησιμοποιείται στην ίδια έκταση για το σκοπό αυτό σε διαφορετικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών ή του κόσμου. Η παρούσα μελέτη διεξήχθη στο Hong Kong. Μερικοί αναγνώστες με καλή μνήμη μπορεί να θυμούνται ότι μία πολύ ωραία, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με placebo, κλινική δοκιμή που έδειξε τη δυνητική αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας για το προεμμηνοπαυσιακό σύνδρομο δημοσιεύθηκε στο Obstetrics and Gynecology από τον Oleson τον Δεκέμβριο του 1993. Στη μελέτη αυτή, η ομάδα ελέγχου έλαβε "εικονική (sham) ρεφλεξολογία", κάτι που ουσιαστικά δεν διέφερε από ό,τι έγινε στην παρούσα.




Η μελέτη του Oleson έγινε στην California. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ωστόσο, ότι οι εναλλακτικές θεραπείες βρίσκονται παντού (συμπεριλαμβανομένου του Memphis, Tennessee, όπου εργάζομαι). Απλώς, δεν συζητούνται και/ή δεν χρησιμοποιούνται τόσο ανοικτά σε μερικές περιοχές.



Στην παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να την καταστήσουν επιστημονικά ορθή. Τα κριτήρια αποκλεισμού των ασθενών ήταν σωστά και προσπάθησαν πολύ για την προτυποποίηση της θεραπείας, είτε της πραγματικής ρεφλεξολογίας είτε της μη ειδικής μάλαξης ποδιών. Η προτυποποίηση περιλάμβανε τη χρήση των ίδιων κρεμών και τον έλεγχο των θεμάτων συζήτησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Παρά τη μέγιστη προσπάθεια των συγγραφέων, μία σημαντικά μεγαλύτερη αναλογία των ασθενών της ομάδας ελέγχου θεωρούσε ότι δεν έλαβε την πραγματική θεραπεία. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ότι δεν επιτεύχθηκε η τυφλή διεξαγωγή της μελέτης και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο.



Θεωρητικώς, το όφελος της ρεφλεξολογίας απορρέει από περιοχές των άκρων ποδών και χειρών που αντιστοιχούν σε αδένες, όργανα, ή άλλες περιοχές του σώματος. Δεν είναι γνωστός ο πραγματικός μηχανισμός που οδηγεί στα οφέλη που αναφέρουν οι ασθενείς. Σαφώς, η βραχεία περίοδος παρακολούθησης ενδεχομένως περιορίζει τη σημασία της μελέτης ή την απουσία αποτελεσματικότητας. Οι συγγραφείς ορθά υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες με μακρότερη παρακολούθηση και καλύτερο τυφλό σχεδιασμό, προκειμένου να προσδιοριστεί οριστικά ο ρόλος αυτής της θεραπείας στην αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπερλειτουργικότητας εξωστήρα.




Η ελαφρά βελτίωση σε μία παράμετρο μπορεί να μην αρκεί για την αλλαγή της πρακτικής πολλών παραδοσιακών ιατρών, ωστόσο η πόρτα παραμένει ανοικτή για τους ασθενείς και/ή για τους ιατρούς τους.



Παρουσίασα τη μελέτη αυτή στο Femino επειδή αφορά σε δεδομένα βασισμένα σε αποδεικτικά στοιχεία και βοηθά την πρακτική μας. Μπορεί να ρωτήσετε, "πώς"; Το ερώτημα είναι δικαιολογημένο.




Πρώτον, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η μελέτη σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε σωστά. Δεύτερον, η ορθή επιστήμη δεν σημαίνει ότι είναι σημαντικά μόνο τα θετικά αποτελέσματα. Μία απουσία στατιστικής σημαντικότητας επίσης βοηθά να προωθήσουμε την πρακτική μας, θέτοντας συγκεκριμένες θεραπείες στη σωστή προοπτική. Το γεγονός ότι παρατηρήθηκε κάποιο όφελος στη συχνότητα ούρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν αποτελούσε μεγάλη μεταβολή συνολικά, αλλά για έναν μεμονωμένο ασθενή ίσως ήταν σημαντική. Παρομοίως, η απουσία σημαντικής βελτίωσης στις άλλες παραμέτρους σε αυτή τη σχετικά μικρή μελέτη δεν είναι πολύ ενθαρρυντική, αλλά η πιθανότητα οφέλους δεν έχει εξαλειφθεί.


Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν συνιστώ την τεχνική αυτή, ωστόσο οι επαγγελματίες ρεφλεξολογίας είναι περιορισμένοι στην περιοχή μου. Ασφαλώς δεν έχω αποτρέψει ασθενείς που με έχουν ρωτήσει για άλλες εναλλακτικές θεραπείες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά για ποικίλες νόσους. Κατά την άποψή μου, ο βελονισμός αποτελεί κάτι παραπάνω από "ρεύμα" στις μέρες μας. Πόσο συχνά θέλετε να ενθαρρύνετε τους ασθενείς σας να αναζητήσουν εναλλακτικές θεραπείες θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη απόφαση, με βάση τις πεποιθήσεις σας, τις επιθυμίες των ασθενών, καθώς και τις συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις. Η λέξη κλειδί που χρησιμοποιώ σε σχέση με το θέμα είναι ότι θα πρέπει να έχουμε "ανοικτό μυαλό". Μπορεί να εκπλαγείτε.


Αναδημοσιεύετε από το περιοδικό Femino τεύχος 29, με την ευγενική γραπτή αδεία του Μιχάλη Πιτσιλίδη. Μπορείτε να το διαβάσετε στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση :




Δεν υπάρχουν σχόλια: