Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Συνδυάζεται η Ρεφλεξολογία με άλλες Συμπληρωματικές - Εναλλακτικές Θεραπείες?





ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΣΟ?
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ,ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, ΩΤΟΙΑΤΡΙΚΗ, ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ, AYURVEDA.

Πρόκειται για συμπληρωματικές θεραπείες που σκοπό έχουν να οδηγήσουν τον πάσχοντα σε μια καλύτερη κατάσταση υγείας. Η ομοιοπαθητική για την ακρίβεια είναι εναλλακτική ιατρική δηλαδή επιτυγχάνει το μέγιστο αποτέλεσμά της όταν δρα χωρίς την παρουσία άλλων χημικών φαρμάκων. Όμως στις ημέρες μας αυτό είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατο αφού τόσο οι παθήσεις έγιναν πολύπλοκες στην επίλυσή τους όσο και οι ασθενείς αισθάνονται περισσότερη σιγουριά όταν παίρνουν καθημερινά κάποιο χάπι. Άλλωστε το επιχείρημα του εναλλακτικού θεραπευτή ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα θα έρθει με το χρόνο, δεν ισχύει γιατί ο ασθενής θέλει να ακούσει σε πόσο χρόνο θα γίνει καλά ! Ενώ δηλαδή όταν αποφασίζει να πάρει το χάπι π.χ για την υπέρταση το θεωρεί τόσο φυσικό ότι πρέπει να το παίρνει καθημερινά μέχρι να πεθάνει. Τότε δεν ρωτάει σε πόσο χρόνο θα γίνει καλά. Συμπερασματικά σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει πια να καθιερώσουμε τον όρο ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ. Στόχος φυσικά δεν μπορεί να είναι η θεραπεία αλλά η ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου και των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.
Το άλλο ερώτημα που γεννιέται είναι αν μπορούν να δράσουν ταυτόχρονα σε έναν ασθενή δύο ή τρεις συμπληρωματικοί θεραπευτές θα ενισχυθεί ή θα μειωθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα ? Μέχρι τώρα η επικρατούσα άποψη είναι ότι όταν ένας ασθενής κάνει ομοιοπαθητική δεν πρέπει να κάνει π.χ. βελονισμό. Θεωρώ ότι πρόκειται περισσότερο για εγωιστική προσέγγιση του θέματος, γιατί στην περίπτωση της αποκατάστασης δεν θα γνωρίζουμε αν προήλθε από την μία ή την άλλη θεραπεία. Αυτό μέχρι ενός σημείου δηλαδή αν εργαζόμαστε μόνο με ασθενείς που έχουν ένα καλό επίπεδο υγείας, και άρα είναι δεδομένο το θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα από την αρχή, θα ήταν σωστό να μην μπλέκονται οι θεραπείες. Άλλωστε ο ίδιος ο ασθενής δεν θα πήγαινε σε δεύτερο θεραπευτή αν το πρόβλημά του είχε επιλυθεί πλήρως από τον πρώτο. Τι γίνεται όμως όταν η ασθένεια είναι χρόνια, το επίπεδο της υγείας χαμηλό, οι υποτροπές της νόσου πολλές και η νόσος μεταπίπτει από την μια κατάσταση στην άλλη ? Τότε θα συνεχίσουμε εγωιστικά να επιμένουμε ότι ο ασθενής πρέπει να κάνει π.χ. μόνο βελονισμό ? Εάν το κάνουμε αυτό πρέπει τουλάχιστον να αποκτήσουμε ένα υψηλότατο επίπεδο κατάρτισης της τέχνης μας ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε το θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένο χρόνο. Άραγε μπορούν όμως οι συμπληρωματικές θεραπευτικές τέχνες να εγγυηθούν την πλήρη αποκατάσταση της ασθένειας σε ασθενείς με χαμηλό επίπεδο υγείας και άρα αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα ? Θεωρητικά θα έλεγα ναι, πραχτικά όμως είναι αδύνατο. Ας εξετάσουμε όμως το κάθε θεραπευτικό σύστημα χωριστά. Στην ομοιοπαθητική π.χ. μετά την λήψη του σωστού και μοναδικού φαρμάκου ο οργανισμός συντονίζεται με την συχνότητα που εκπέμπει το ομοιοπαθητικό φάρμακο και ισχυροποιείται σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών. Όσο περισσότερο αδύνατο είναι το ανοσοποιητικό του σύστημα τόσο περισσότερα σωστά φάρμακα πρέπει να πάρει και τόσο περισσότερος χρόνος πρέπει να περάσει ώστε να αποκατασταθεί η ασθένεια στο βαθμό που είναι δυνατόν να αποκατασταθεί. Φυσικά εάν ο θεραπευτής δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην αποκωδικοποίηση των συμπτωμάτων που λαμβάνει από το ιστορικό του ασθενούς, θα συνταγογραφήσει λάθος φάρμακα και ο ασθενής στην καλύτερη περίπτωση θα ταλαιπωρηθεί, και στην χειρότερη θα χειροτερέψει η πάθησή του. Όμως ακόμα και αν η ασθένεια έχει μπει σε μια καλή πορεία με την ομοιοπαθητική θα ήταν λάθος να αντιμετωπίζονται οι υποτροπές όπως π.χ. δυσκοιλιότητα, πόνος, αλλάζοντας το ομοιοπαθητικό φάρμακο, αλλά ούτε και από την άλλη πλευρά πρέπει ο ασθενής να μείνει αβοήθητος μέχρι να δράσει το φάρμακο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιστεύω πώς πρέπει να αναλαμβάνει μια άλλη θεραπευτική τέχνη όπως η ρεφλεξολογία, ο βελονισμός ή η ωτοιατρική. Ας εξετάσουμε όμως καθεμιά από αυτές τις τέχνες χωριστά.






Ο βελονισμός είναι ένα αρχαίο θεραπευτικό σύστημα που θεραπεύει τοποθετώντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος κατά μήκος των μεσημβρινών. Όταν ένας ασθενής υποφέρει θεωρεί ότι έχει μπλοκάρει η ροή της ενέργειάς του και πρέπει να ελευθερωθεί. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον σωματικό πόνο όμως η φιλοσοφία του είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του δυτικού κόσμου και το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι αθροιστικό δηλαδή εμφανίζεται μετά από πολλές συνεδρίες ή καιρό μετά το τέλος των συνεδριών. Η σωστή διάγνωση και η στρατηγική τοποθέτησης των βελονών γίνεται με τον σφυγμό. Η συνήθης ταχτική είναι η εμπειρική τοποθέτηση των βελονών και η επιλογή των σημείων είναι υποκειμενική. Προσωπικά χρησιμοποίησα με επιτυχία τον βελονισμό σε συνδιασμό με την ομοιοπαθητική σε μια γυναίκα με βρογχικό άσθμα και χρόνια χρήση κορτιζόνης που θα ήταν αδιανόητο να δώσω ομοιοπαθητική θεραπεία λόγω της φοβερής ομοιοπαθητικής αντίδρασης που θα ακολουθούσε. Με τον βελονισμό το ανοσοποιητικό της σύστημα ισχυροποιήθηκε σε τέτοιο επίπεδο που η γυναίκα αυτή πέρασε μια ήπια ομοιοπαθητική αντίδραση και στο τέλος θεραπεύτηκε πλήρως. Με λίγα λόγια η εμπειρία μου δείχνει πως πολλές φορές εκεί που σταματάει η δυνατότητα του ενός θεραπευτικού συστήματος ξεκινάει η δυνατότητα του άλλου ή με άλλα λόγια το ένα συμπληρώνει το άλλο.
Η ωτοιατρική είναι μια σχετικά καινούργια θεραπευτική μέθοδος που ανακαλύφθηκε το 1951 από τον Paul Nogier και συνεχίζεται ως σήμερα από τον γιο του Raphael Nogier. Πρόκειται για διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών με συχνότητες. Η διάγνωση της συχνότητας γίνεται στο σώμα στην πάσχουσα περιοχή, ενώ η θεραπεία με την ίδια συχνότητα που προκαλείται η παθολογία γίνεται στο αυτί. Κύρια βάση τόσο της διάγνωσης όσο και της θεραπευτικής πορείας του ασθενούς είναι ο σφυγμός όπως και στον βελονισμό. Αν και η εμπειρία μου σε αυτό το θεραπευτικό σύστημα είναι μικρή θεωρώ επίσης ότι συμπληρώνει τα αθεράπευτα κενά των προηγούμενων μεθόδων. Σκεφτείτε π.χ. ότι μια γυναίκα κάνει ομοιοπαθητική για διαταραχές του έμμηνου κύκλου της και πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία της εμφανίζεται ένας πόνος στον ώμο της. Κατά την ομοιοπαθητική η γυναίκα αυτή θα πρέπει απλά να περιμένει να δράσει θεραπευτικά το φάρμακο που της δόθηκε. Δεν επιτρέπεται να δοθεί άλλο φάρμακο για την οξεία κατάσταση επειδή η θεραπευτική της πορεία θα αποδιοργανωθεί. Η ωτοιατρική θα μπορούσε σε λίγα λεπτά να θεραπεύσει αυτόν τον ώμο όπως επίσης και παθήσεις που θεωρούνται δύσκολα θεραπεύσιμες όπως π.χ η νόσος του Parkinson.
H ρεφλεξολογία είναι μια καταπληκτική θεραπευτική μέθοδος που εκμεταλλεύεται τα φυσιολογικά αντανακλαστικά του νευρικού συστήματος. Μέχρι τώρα τα αντανακλαστικά χρησιμοποιούνταν από τους νευρολόγους μόνο για την διαγνωστική εκτίμηση μιας νευρολογικής πάθησης. Σήμερα η ρεφλεξολογία προχώρησε πολύ μακρύτερα από την διάγνωση φτάνοντας στην επικουρική θεραπευτική προσέγγιση του καρκινοπαθούς. Σκεφτείτε μόνο ότι οι καρκινοπαθείς μετά την χημειοθεραπεία παρέμεναν αβοήθητοι στην μοίρα τους, συντροφιά με τον πόνο και τον φόβο τους όπως κάποτε οι λεπροί. Ίσως κάποτε το εκπληκτικό νευρικό μας σύστημα να ανοίξει νέους θεραπευτικούς δρόμους στην ρεφλεξολογία που θα οδηγούν στην παράταση της ζωής του καρκινοπαθούς. Μέχρι τώρα προσφέρει αξιοπρέπεια στην ζωή.
Η ayurveda είναι ένα παλαιό θεραπευτικό σύστημα που σκοπό έχει την εξισορρόπηση του οργανισμού με οδηγίες σωστής διατροφής και θεραπευτικά βότανα. Ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε τρεις κατηγορίες τους υπερκινητικούς, τους ευέξαπτους, και τους ήρεμους. Σκοπό έχει να ηρεμήσει π.χ. έναν ευέξαπτο άνθρωπο προσφέροντάς του σωματική υγεία και ευεξία. Σήμερα η ζωή μας περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη διατροφικών συμβουλών, διότι ο τρόπος της ζωής μας και η βιομηχανική παραγωγή των τροφίμων έχει οδηγήσει σε σωματικές διαταραχές. Η ayurveda είναι ένα ακόμα θεραπευτικό σύστημα που συμπληρώνει τα διατροφικά μας κενά.
Συμπερασματικά πιστεύω πως η δράση διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων ενισχύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα, συντομεύει τον θεραπευτικό χρόνο και ανακουφίζει από τις υποτροπές των χρόνιων ασθενειών.

ΚΑΡΑΛΟΙΖΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ , ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΩΤΟΙΑΤΡΙΚΗΣ.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ - NHS
e-mail: karaloizos_laz@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: