Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Το νησί


Πρεμιέρα κάνει απόψε Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στο Μεγάλο Κανάλι, η πολυαναμενόμενη σειρά “Το νησί”. Συνολικά 2.000.000 πωλήσεις έκανε το επώνυμο βιβλίο της Βικτορία Χίσλοπ σε όλο το κόσμο, εκ των οποίων 185.000 στην Ελλάδα. Χρειάστηκε 4 χρόνια για να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα πιο επιτυχημένα μυθιστορήματα παγκοσμίως.

Με την γυναίκα μου πιάσαμε την κουβέντα για την σειρά και για την λέπρα ή αλλιώς την
Νόσος του Hansen, και εδώ . Το καλοκαίρι διάβαζα ένα ενδιαφέρον βιβλίο το "Γιατί πονάμε: Η φυσική ιστορία του πόνου." του νευροχειρουργού Frank Vertosick, προλογίζει ο Μανώλης Αναστασίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας. To προτείνω σε όλους κυρίως στους Νεύρο-Ρεφλεξολόγους.
Στο κεφάλαιο "Ο τηλεβόας που σιγεί" ο Vertosick εξηγεί ότι οι παραμορφώσεις της νόσου Hansen είναι αναπότρεπτη συνέπεια του μουδιάσματος που μπορεί να προκύψει σε κάθε ασθένεια όπου χάνεται η αίσθηση του πόνου. Η αίσθηση του πόνου μπορεί να λείπει σε κάποιες περιπτώσεις των: χρόνιο διαβήτη, νευραλγία τριδύμου, εκ γενετής έλλειψη των αισθητήριων νεύρων του πόνου, λέπρα-Hansen κ.α..

Το νησί βρίσκεται στην Κρήτη, στην περιοχή Μιραμπέλλου του νομού Λασιθίου. Το αρχαίο όνομά του, ήταν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάσθηκε Σπιναλόγκα (Μακρά άκανθα).

Η σημαντική αλλαγή ήρθε τη δεκαετία του 1930 όταν στην Σπιναλόγκα μεταφέρθηκε ο Επαμεινώνδας Ρεμουνδάκης. Ο Ρεμουνδάκης, που ήταν τριτοετής φοιτητής της Νομικής όταν αρρώστησε, φαίνεται πως ήταν ο άνθρωπος που περιμένανε οι υπόλοιποι μέχρι τότε για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής.