Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ρεφλεξολογία στις ειδήσεις!

Ρεφλεξολογία για ογκολογικούς ασθενείς: 3 έως 5 μ.μ. σήμερα, Cancer Resource Centre, 926 Ridge Road, Munster, για εκείνους με διάγνωση του καρκίνου και των οικογενειών τους, δωρεάν ρεφλεξολογία, πρόκειται για την πρακτική της επεξεργασίας ολόκληρο του σώματος αγγίζοντας τα πόδια και μερικές φορές τις παλάμες, συνταγή από το γιατρό σας χρειάζεται, εγγραφείτε στο 836-3349.





Ο πιο αστείος γυναικολόγος είναι Τζαμαικανός και έμαθε Ρεφλεξολογία στον Καναδά!

Ο γυναικολόγος είναι γοητευμένος και με την ολιστική ιατρική και έφτασε στο βαθμό να πάρει πιστοποίηση στη ρεφλεξολογία από τον Καναδά με βάση το θεσμικό όργανο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι ο διαλογισμός έχει αναλγητική οφέλη που συνδέονται με τη δημιουργία μια χαλαρή κατάσταση του νου και την ενίσχυση της ικανότητας να μετριάσουν τις αντιδράσεις στον πόνο.
Άλλους φυσικούς τρόπους για την ανακούφιση του πόνου περιλαμβάνουν ύπνωση, μασάζ, ρεφλεξολογία και χειρισμούς χειροπρακτικής . Καψαϊκίνη κρέμα ή αλοιφή, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν άρνικα, κουρκούμη, ιχθυέλαιο και sam-Ε μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του πόνου.
Το ιδιωτικό ιατρείο του Dr. David Digiallorenzo στα προάστια της Φιλαδέλφεια επικεντρώνεται στην Περιοδοντολογία, οδοντιατρική Εμφυτευματολογία, προηγμένη επανορθωτική διαχείρισης υποθέσεων και TMJ θεραπεία. Είναι μια μοναδική οδοντιατρική spa με δύο θεραπευτές μασάζ που ειδικεύονται στην ρεφλεξολογία, ρέικι, μασάζ, αρωματοθεραπεία και την ομοιοπαθητική. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια χαλαρωτική, βέλτιστη ανταπόκριση επούλωσης.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ο συμβολισμός του πλυσίματος των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού.











Από την εποχή που ήμουν σπουδαστής της Ρεφλεξολογίας μου είχαν κάνει εντύπωση οι αναφορές συμμαθητών, δασκάλων, αλλά και αυτές που διάβαζα στα βιβλία Ρεφλεξολογίας για το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού στο Μυστικό Δείπνο. Τα χρόνια περάσανε και για κάποιο λόγο τώρα το ερεύνησα με μία απλή αναζήτηση στο google.

Θα ήθελα να πω εδώ ότι πολλές φορές έχω απογοητευτεί και εκνευριστεί με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά η σημερινή αναζήτηση μου έδωσε κάποιες απαντήσεις και μου δημιούργησε καινούριες απορίες.


Ο λόγος που είχα απογοητευτεί είναι, επειδή και στο χώρο της Ρεφλεξολογίας παγκοσμίως ( η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση) η Ρεφλεξολογία έχει ταυτίστει με την θρησκεία. Σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο - ο κανόνας - αλλά παρατηρείται, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που οδήγησε Ιερείς να εναντιώνονται στην εφαρμογή της (Ρεφλεξολογίας).

Μερικά παραδείγματα:


  • O Καθολικός Ιερέας, Πατέρας Ιωσήφ (Father Josef) στην Ταιβάν που δημιούργησε την μέθοδο Rwo Shur Reflexology.

  • Η Inge Dougans γράφει για την φυσιολογία του ηλιακού πλέγματος, κάνοντας παραλληλισμό με το θαύμα του Ιησού στην έρημο όπου πολλαπλασίασε τους άρτους και τα ψάρια ταΐζοντάς τον κόσμο που τον ακολουθούσε. Reflexology - the 5 elements and their 12 meridians.

  • Πρόσφατα έμαθα ότι καταδικάστηκε ένας “Ιερέας” από την περιοχή του Αγίου Ελευθερίου ο οποίος πρόσφερε Ρεφλεξολογία στους πιστούς της Εκκλησίας του, είχε και μαθητές.

  • Διαβάζοντας την βιογραφία της δημιουργού της Ρεφλεξολογίας, Γιουνίς Ίνγκαμ - ΗΠΑ, έμαθα ότι σε εφηβική ηλικία πουλούσε βίβλους!

  • Η σπουδαία Hanne Marquardt στο τέλος του σεμιναρίου που είχε δώσει στην Αθήνα έδειξε μία ωραία αναπαράσταση του Ιησού να πλένει τα πόδια των μαθητών του, αν θυμάμαι καλά είχε κάνει αναφορά στην ταπεινότητα που πρέπει να έχουν οι Ρεφλεξολόγοι!

  • Έχω φίλη την Μαία – Ρεφλεξολόγο Γ.Μ η οποία είναι από την 1η φουρνιά Ρεφλεξολόγων και κάποτε λόγω της πραγματικά αληθινής πίστης της, την ρώτησα “Γιατί ο Ιησούς προχώρησε σε αυτή την πράξη?” και μου απάντησε “Ήθελε να τους προετοιμάσει για την επιφοίτηση.”

  • Η ιστορία της Γερόντισας Γαβριηλίας.

Στο ερώτημα “Έκανε ο Ιησούς Ρεφλεξολογία στους μαθητές του, την ώρα που τους έπλυνε τα πόδια?” έχω να πω τα εξής:

- Από ιστορικής άποψης πρέπει να θυμόμαστε ότι, τότε οι άνθρωποι ταξίδευαν πεζοί και ήταν κάτι απαραίτητο το πλύσιμο των ποδιών, κυρίως πριν καθίσουν στο τραπέζι. Ήταν συνηθισμένο οι οικοδεσπότες να δίνουν εντολές στους υπηρέτες τους να πλένουν τα πόδια των φιλοξενούμενων και σε κάποιες περιπτώσεις, το έκαναν οι ίδιοι! Σήμερα συνηθίζεται να βγάζουμε τα παπούτσια μας μπαίνοντας σε κάποιο σπίτι.

- Ο Ιησούς υπηρετεί και ταπεινώνεται δείχνοντας τιμή και σεβασμό στους μαθητές Του. Τους αγαπά με έναν υπέροχο και μοναδικό τρόπο, συμπεριφέρεται όπως ένας υπηρέτης θα συμπεριφερόταν. Στο τέλος φυσικά τους διατάζει να κάνουν το ίδιο ο ένας στον άλλον.

Για κάποιους λόγους είναι έμφυτη ανάγκη στον άνθρωπο να πιστεύει, να τρέφεται πνευματικά. Την ίδια ανάγκη έχω και εγώ, ωστόσο η Ρεφλεξολογία δεν θα έπρεπε να σχετίζεται με την όποια θρησκεία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην κοινωνία των ανθρώπων.


Κάποιοι, κάνουν κακή χρήση της Ρεφλεξολογίας και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για τον χώρο της Ρεφλεξολογίας και τους Ρεφλεξολόγους. Το σωματείο μας ΣΕΡ, δεν έχει περιορισμό στο Θρήσκευμα των μελών του και το καταστατικό προβλέπει ότι πρέπει να προσφέρουμε υπηρεσία σε όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.



Επιπρόσθετα οι Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες πρεσβεύουν ότι δημιουργήθηκαν για τον άνθρωπο, είναι ολιστικές και άλλα τέτοια ουμανιστικά. Λέμε ότι είμαστε ένας ταπεινός χώρος σε αντίθεση με αυτόν της συμβατικής Ιατρικής. Εγώ λέω ότι είμαστε όλο μ………. και υποκρισία, φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Ο Ιησούς μέσα από την συγκεκριμένη πράξη διδάσκει την αγάπη και την ταπεινότητα, πρώτος εγώ, ο υποκριτής και όχι η εξαίρεση, θα προσπαθήσω να γίνω καλύτερος!

Διαβάστε τι βρήκα εγώ σχετικά:

Προ δε της εορτής του πάσχα εξεύρων ο Ιησούς ότι ήλθεν η ώρα αυτού διά να μεταβή εκ του κόσμου τούτου προς τον Πατέρα, αγαπήσας τους ιδικούς του τους εν τω κόσμω, μέχρι τέλους ηγάπησεν αυτούς. Και αφού έγεινε δείπνος, ο δε διάβολος είχεν ήδη βάλει εις την καρδίαν του Ιούδα Σίμωνος του Ισκαριώτου να παραδώση αυτόν, εξεύρων ο Ιησούς ότι πάντα έδωκεν εις αυτόν ο Πατήρ εις τας χείρας, και ότι από του Θεού εξήλθε και προς τον Θεόν υπάγει, εγείρεται εκ του δείπνου και εκδύεται τα ιμάτια αυτού, και λαβών προσόψιον διεζώσθη· έπειτα βάλλει ύδωρ εις τον νιπτήρα, και ήρχισε να νίπτη τους πόδας των μαθητών και να σπογγίζη με το προσόψιον, με το οποίον ήτο διεζωσμένος. Έρχεται λοιπόν προς τον Σίμωνα Πέτρον, και λέγει προς αυτόν εκείνος· Κύριε, συ μου νίπτεις τους πόδας; Απεκρίθη ο Ιησούς και είπε προς αυτόν· Εκείνο, το οποίον εγώ κάμνω, συ δεν εξεύρεις τώρα, θέλεις όμως γνωρίσει μετά ταύτα. Λέγει προς αυτόν ο Πέτρος· Δεν θέλεις νίψει τους πόδας μου εις τον αιώνα. Απεκρίθη προς αυτόν ο Ιησούς· Εάν δεν σε νίψω, δεν έχεις μέρος μετ' εμού. Λέγει προς αυτόν ο Σίμων Πέτρος· Κύριε, μη τους πόδας μου μόνον, αλλά και τας χείρας και την κεφαλήν. Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Ο λελουμένος δεν έχει χρείαν ειμή τους πόδας να νιφθή, αλλ' είναι όλος καθαρός· και σεις είσθε καθαροί, αλλ' ουχί πάντες. Διότι ήξευρεν εκείνον, όστις έμελλε να παραδώση αυτόν· διά τούτο είπε· Δεν είσθε πάντες καθαροί. Αφού λοιπόν ένιψε τους πόδας αυτών και έλαβε τα ιμάτια αυτού, καθήσας πάλιν είπε προς αυτούς· Εξεύρετε τι έκαμον εις εσάς; Σεις με φωνάζετε, Ο Διδάσκαλος και ο Κύριος, και καλώς λέγετε, διότι είμαι. Εάν λοιπόν εγώ, ο Κύριος και ο Διδάσκαλος, σας ένιψα τους πόδας, και σεις χρεωστείτε να νίπτητε τους πόδας αλλήλων. Διότι παράδειγμα έδωκα εις εσάς, διά να κάμνητε και σεις, καθώς εγώ έκαμον εις εσάς. Αληθώς, αληθώς σας λέγω, δεν είναι δούλος ανώτερος του κυρίου αυτού, ουδέ απόστολος ανώτερος του πέμψαντος αυτόν. Εάν εξεύρητε ταύτα, μακάριοι είσθε εάν κάμνητε αυτά. Ιωάν.ιγ:1-17
Με συναισθήματα πολλής συνοχής είχαν συγκεντρωθεί οι Μαθητές το βράδυ εκείνο της Μεγάλης Πέμπτης στο μεγάλο ανώγαιο της Ιερουσαλήμ. Από όσα ο Κύριος τους είχε επανειλημμένως προείπει, είχαν αντιληφθεί ότι κάποιο γεγονός μεγάλο και ιερό επρόκειτο να συμβεί. Είχαν πλέον πάρει τις θέσεις τους στο τραπέζι, δεξιά και αριστερά από τον Κύριο. Δεν το είχαν όμως κάμει τούτο με την ησυχία και την τάξη που απαιτούσε η ιερότητα της ώρας. Ανάρμοστος θόρυβος από κάποια φιλονικία είχε προηγηθεί. Αφορμή έδωσε, ίσως, το ποιος πρέπει να καταλάβει την πλέον τιμητική θέση κοντά στον Κύριο. Ποιος από όλους είναι ο πρώτος, ο ανώτερος; Θα περίμεναν, ίσως, να δώσει τη λύση στο ζήτημά τους αυτό ο θείος Διδάσκαλος. Αλλ’ Εκείνος ξαφνικά σηκώνεται. Άφωνοι τον παρακολουθούν από τη θέση τους να βγάζει τα εξωτερικά ιμάτιά Του και να μένει μόνο με τον χιτώνα. Προχωρεί προς τον νιπτήρα. Ζώνεται στη μέση, σαν δουλική ποδιά, την πετσέτα. Ρίχνει μόνος νερό στη λεκάνη, την σηκώνει και έρχεται εκεί όπου ήταν αυτοί καθισμένοι και αρχίζει — ω! ασύλληπτο βάθος ταπεινώσεως! — να τους πλύνει τα πόδια. Είναι τόσο υποβλητική η σοβαρότητα του Κυρίου, αλλά και τόση η έκπληξη και η εντροπή των Μαθητών, ώστε να αισθάνονται ότι δεν χωρεί αντίρρηση. Μόνο ο Πέτρος, ο πάντοτε αυθόρμητος, τολμά να εκφράσει την έκπληξή του. — Κύριε, συ ο διδάσκαλος και Θεός μου θα μου πλύνεις τα πόδια;… Ποτέ δεν θα το δεχθώ αυτό… Αναγκάζεται όμως γρήγορα να υποχωρήσει. Η απάντηση του Κυρίου είναι σαφής και κατηγορηματική: — Εάν εγωιστικά επιμένεις να μη σε νίψω τότε δεν θα έχεις καμία θέση μαζί μου, ούτε θα συμμετάσχεις στη δόξα μου. Και ο Πέτρος συντετριμμένος φωνάζει: — Κύριε, εάν πρόκειται να πάθω αυτή την συμφορά, τότε πλύνε μου όχι μόνο τα πόδια, αλλά και τα χέρια μου και το κεφάλι μου… Και έπλυνε ο Κύριος και των δώδεκα Μαθητών Του τα πόδια. Γέμισε και έχυσε τη λεκάνη μόνος δώδεκα φορές! Και δώδεκα φορές γονάτισε, σαν δούλος, εμπρός στον κάθε Μαθητή και έπλυνε και σπόγγισε τα πόδια όλων. Και αυτού του Ιούδα ακόμη, που γνώριζε ότι είχε αποφασίσει να Τον προδώσει! Άραγε πόσο δυνατά να ήταν τα κεντήματα, που αισθάνθηκαν οι Μαθητές από τον άφωνο αυτό έλεγχο του Κυρίου, για τα πρωτεία και την φιλονικία που είχαν κάνει γι’ αυτά; Η ανάμνησή του έμεινε ζωηρή, ανεξάλειπτη. Τους εντυπώθηκε βαθιά. Διότι ο Κύριος δεν άφησε το γεγονός αυτό να περάσει έτσι απαρατήρητο. Έπρεπε τούτο να έχει βασική σημασία για τη ζωή των Μαθητών Του. Μόλις λοιπόν τελείωσε το πλύσιμο των ποδιών των Μαθητών, φόρεσε πάλι ο Κύριος τα ιμάτιά Του, κάθισε στη θέση Του και είπε:
— Καταλαβαίνετε ποια σημασία έχει αυτό που έκανα για να σας διδάξω; Με φωνάζετε Κύριο και Διδάσκαλο και καλά κάνετε. Διότι είμαι και ο Διδάσκαλος και ο Κύριος, εάν λοιπόν έπλυνα τα πόδια σας εγώ, που είμαι ο Κύριος και ο Διδάσκαλος, πολύ περισσότερο οφείλετε να κάνετε τούτο εσείς και να πλύνετε ο ένας τα πόδια του άλλου με αγάπη και ταπεινοφροσύνη και να έχετε την διάθεση να κάνετε την πλέον ταπεινωτική υπηρεσία χάριν των άλλων ανθρώπων. — Με αυτό που σας έκανα, συνέχισε ο Κύριος, σας έδειξα το τέλειο παράδειγμα, για να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Να ταπεινώνεστε και να υπηρετείτε με αγάπη ο ένας τον άλλο… Εάν εγώ ο Κύριος ταπεινώθηκα από αγάπη τόσο πολύ και σας υπηρέτησα, πολύ περισσότερο οφείλετε να ταπεινώνεστε εσείς και να υπηρετείτε τους άλλους που δεν είναι δούλοι σας, αλλά αδελφοί σας και σύνδουλοί σας. Εάν καταλαβαίνετε αυτά που σας είπα, θα είστε τρισευτυχισμένοι εάν τα εφαρμόζετε. Θ.Γ.Αξελός Η τελετή του Νιπτήρος στο ιερό νησάκι της Πάτμου. Από το περιοδικό «Ελληνική Δημιουργία», 1 Μαίου 1951, σελ. 665-668.
Στο δροσόχαρο νησάκι των θείων οραματισμών, την μικρή ιερή Πάτμο, εδώ και τετρακόσια χρόνια, σαν από παράδοση αναπαριστάνεται, κάθε χρόνο, την Μεγάλη Πέμπτη, το θείο δράμα του Μυστικού Δείπνου, που ούτε ο χρόνος, ούτε η μακρόχρονη σκλαβιά του νησιού μας, κάτω από τους Τούρκους, Ιταλούς και Γερμανούς, δεν μπόρεσαν να σβύσουν, σαν τον πιο δυνατό κι' άρρηκτο κρίκο της χριστιανοεθνικής του ενότητας, τον θρησκευτικό, του αγιοποδοπατημένου νήσιού μας, που στάθηκε φάρος ολόφωτος και μια υπέροχη πνευματική ακρόπολις, στο σύνολο του δωδεκανησιακού συμπλέγματος, το βορειότερο όλων, στο πέρασμα τόσων αιώνων... Η αναπαράστασις αυτή, μια εικονική σκηνή, είναι μια τελετή, που κλει μέσα της πολλή μεγαλοπρέπεια, θρησκευτικότητα και μαζί γραφικότητα. Λαμβάνει χώραν, ακόμα και σήμερα, στην Αγία πόλη της Ιερουσαλήμ και της Αντιοχείας. Αποτελεί σημαντικό γεγονός κατά τις ιερές μέρες της Μεγαλοβδομάδας, όχι μόνο για το νησί της Πάτμου, μα και για τα γύρω νησιά της Σάμου, της Ικαρίας, της Λέρου, της Καλύμνου, και παλαιότερα για τις απέναντι παραλιακές πόλεις της Μ. Ασίας. Η θρησκευτική αυτή τελετή του ιερού Νιπτήρος μαρτυρείται από τον Δ' αιώνα. Και συγκεκριμένα από τη σύνοδο της Ελβίρας, γύρω από τα 300 μ.Χ. Ήταν δε σε χρήση από πάμπολλα μοναστήρια, ιδίως επισκοπές, στους μέσους χρόνους. Κυρίως οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες, από μίμηση προς το μεγάλο παράδειγμα του πράου Ναζωραίου, έπλυναν στο «παλάτιόν» τους, τα πόδια δώδεκα φτωχών πολιτών τους, φιλοδωρώντας τους στο τέλος. Η όλη τελετή, ή καλύτερα η εικονική αυτή αναπαράστασις, δεν είναι παρά μια ανάμνησις και απομίμησις της έμπρακτης διδασκαλίας του Κυρίου, που θέλησεν έτσι απλά, με το παράδειγμά του αυτό το συμβολικό, πλένοντας τα πόδια των μαθητών του, να διδάξη την απέρριτη ταπεινιφροσύνη προς το πλήρωμα του πλανήτου μας, τους ανθρώπους.
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/Axelos.html Η Αληθινή Εκκλησία του Ιησού είναι μια ανεξάρτητη Κινεζική Πεντηκοστιανή χριστιανική εκκλησία που ιδρύθηκε στο Πεκίνο (Κίνα) το 1917. Ένα από τα 5 ουσιαστικά δόγματα της Αληθινής Εκκλησίας του Ιησού είναι η Πλύση των ποδιών.
Το μυστήριο του πλυσίματος ποδιών επιτρέπει σε κάποιον να μετέχει του Κυρίου Ιησού. Χρησιμεύει επίσης ως σταθερή υπενθύμιση ότι πρέπει να έχει κανείς την αγάπη, την ταπεινότητα, την συγχώρεση και την υπηρεσία. Όποιος έχει λάβει το βάπτισμα ύδατος πρέπει να πλένει τα πόδια του στο όνομα του Ιησού Χριστού. Η αμοιβαία πλύση ποδιών μπορεί να ασκηθεί όποτε θεωρείται πρέπουσα ή κατάλληλη. http://el.wikipedia.org Ο ΙΕΡΕΑΣ ΜΠΟΓΟΣ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝ ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΟΝ "Χ" ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΝ ΜΕΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06.04.2007 Χθές Μεγ. Πέμπτη κατά την διάρκεια της λειτουργίας γίνεται και πλύσιμο των ποδιών, όπως έκανε και ο Χριστός. -Για 40 μέρες από το καρναβάλι μέχρι την Μεγ. Πέμπτη κλείνουμε τις κουρτίνες του ναού για να αφήσουμε τους πιστούς μας να σκεφθούν τι αμαρτίες έχουν κάνει, τι έκαναν κάθε μέρα στην ζωή τους, τι άκουσαν από τα ευαγγέλια κάθε Τετάρτη και κάθε Παρασκευή, τι ένοιωθαν και τι έδωσαν για τον Χριστό. Την Μεγ. Πέμπτη ανοίγουμε τις κουρτίνες του ιερού και το πρωί κάνουμε λειτουργία της αγάπης, της κοινωνίας που έκανε ο Ιησούς μαζί με τους 12 μαθητές Του. Κάνουμε λειτουργία και κοινωνούμε τον κόσμο που θέλει. Την Μεγ. Πέμπτη το απόγευμα, κάνουμε πλύσιμο των ποδιών, όπως έκανε ο Χριστός. Η αρμένικη ορθόδοξη εκκλησία κάνει αυτή την λειτουργία κάθε χρόνο μία φορά. Παιδιά ανεβαίνουν στο ιερό, κάθονται σε καρέκλες και όπως έκανε ο Χριστός κάνει και ο ιερέας το ίδιο. Βάζει την άσπρη ποδιά και πλένει τα πόδια των παιδιών και μετά διαβάζει για το βούτυρο και μοιράζει τους πιστούς για να πάρουν μαζί τους και αυτοί που έχουν άρρωστους στα σπίτια τους, μπορούν να βάζουν σαν σταυρό στο στόμα τους, στο σώμα τους ή στα πρόσωπά τους για να μην αρρωσταίνουν. http://www.xronos.gr/detail.php?ID=34288

Μεγάλη Τετάρτη (Μεγάλη Τρίτη βράδυ): Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Πέμπτη (Μεγάλη Τετάρτη βράδυ): Την Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε 4 γεγονότα : α) Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, δείχνοντας για το ποια πρέπει να είναι η διακονία των πιστών στην Εκκλησία. β) Τον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και δ) την Προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή του Πάθους του Κυρίου.


Στην Κορέα σε ειδικές τελετές οι καθηγητές πλένουν τα πόδια των μαθητών τους.


Το ίδιο θα κάνουν και οι μαθητές στους καθηγητές τους.






Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

To Μασάζ μειώνει το άγχος σε ασθενείς του καρκίνου του μαστού.




Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ο καρκίνος του μαστού είναι ο συνηθέστερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών. Ως αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής νόσου, πολλές γυναίκες είναι ευαίσθητες στις διαταραχές άγχους. Το National Cancer Institute αναφέρει ότι μέχρι και μία στις πέντε γυναίκες με καρκίνο του μαστού (22 τοις εκατό) μπορεί να έχουν μετατραυματικό στρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τώρα, μια ομάδα Γερμανών ερευνητών σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Αρχείο της ψυχικής υγείας των γυναικών ( Archives of Women's Mental Health ) δείχνει ότι το μασάζ είναι αποτελεσματικό στην μείωση του στρες σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.


Μια ομάδα 34 γυναικών που διαγνωσθεί με πρωτοπαθή καρκίνο του μαστού έλαβαν είτε 30 λεπτά μασάζ δύο φορές την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες (17 ασθενείς) ή με τη συνήθη αγωγή δεν δέχτηκαν θεραπεία μασάζ (17 ασθενείς). Όλοι οι ασθενείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το ποσοστό άγχος τους και τα επίπεδα της διάθεσης τους. Επιπλέον, ελήφθησαν δείγματα αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης του στρες.

Στο τέλος της περιόδου μελέτης, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία μασάζ αναφεραν ότι μειώθηκε το στρες και βίωσαν λιγότερες διαταραχές της διάθεσης, ιδίως στους τομείς του θυμού, άγχους κατάθλιψης και κόπωση. Επιπλέον, τα επίπεδα της κορτιζόλης στον ορό τους ήταν χαμηλότερες από εκείνες τις γυναίκες που δεν έλαβαν θεραπεία μασάζ.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι "Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού επωφελήθηκαν από 5 εβδομάδες θεραπεία μασάζ κατά τα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση. Η μελέτη μας δείχνει ότι η θεραπεία μασάζ μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση της διάρκειας της αντίληψης του άγχους και στα επίπεδα της κορτιζόλης .

Επιπλέον, βρήκαμε ένα θετικό αντίκτυπο του μασάζ για διαταραχές της διάθεσης. Η μελέτη αυτή θέτει επίσης ερωτήματα για περαιτέρω έρευνες που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των μηχανισμών της θεραπείας μασάζ και στις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του. "

Αναφορά

Listing M, Krohn M, Liezmann C et al. The efficacy of classical massage on stress perception and cortisol following primary treatment of breast cancer. Arch Womens Ment Health Feb. 19, 2010 [Epub ahead of print].

http://www.massagetoday.com/mpacms/mt/article.php?id=14199

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Το λάδι του καντηλιού έχει μεγάλη θεραπευτική χρήση.




Το λάδι και τα κανδήλια συμβολίζουν ακόμη την Εκκλησία, που μεταδίδει το θείο έλεος και φωτίζει τη ζωή των ανθρώπων. Τα κανδήλια συμβολίζουν βέβαια και τους αγίους, καθώς το φως τους έλαμψε, κατά το λόγο του Κυρίου, «έμπροσθεν των ανθρώπων».
Στη χριστιανική Εκκλησία το καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντοτε αναμμένο και γι' αυτό λέγεται «ακοίμητη κανδήλα».
Ένα καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση. Το αναμμένο καντήλι μας θυμίζει την ανάγκη για προσευχή, μας θυμίζει ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή, μας θυμίζει και ότι πρέπει το θέλημά μας να καεί και να θυσιαστεί.
Η φωτοχυσία του Ναού, με τα πολλά κανδήλια, συμβολίζει το θείο φως της παρουσίας του Θεού, που φωτίζει τις καρδιές όλων των χριστιανών. Ο Κύριος φανέρωσε αυτή τη μεγάλη αλήθεια για τον εαυτό Του λέγοντας: "Εγώ ειμί το φως του κόσμου" (Ιωάν. η,12). Είναι φως όχι μόνο λόγω της φωτεινής διδασκαλίας Του, αλλά κυρίως λόγω της φωτεινής παρουσίας Του.
Το λάδι του καντηλιού έχει μεγάλη θεραπευτική χρήση μια και η επάλειψη με αυτό
των πονεμένων σημείων του σώματος προκαλούσε ανακούφιση, κατά τη λαϊκή
αντίληψη, «το λάδι του καντηλιού θεραπεύει καλύτερον παντός άλλου πάσαν νόσο»
Στις ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας μας, οι γυναίκες σταύρωναν τα παιδιά τους
με το λάδι του καντηλιού κάθε βράδυ για να προστατεύονται από τα «κακά
ονείρατα», όπως έλεγαν.
Οι ναυτικοί αν έπεφταν σε κακοκαιρία και κινδύνευαν έραιναν στη θάλασσα το λάδι
από το καντήλι που έκαιγε στα εικονίσματα του πλοίου με την παράκληση να
ημερεύουν τα κύματα.
Το καντήλι, το λυχνάρι και η φλόγα του συνδέθηκε με την ίδια την ανθρώπινη
ψυχή, για αυτό κι ο λαός μας συχνά όταν κάποιος πέθαινε έλεγε: «μέχρι εκεί ήτανε το
λάδι στο καντήλι τους».
Το ελαιόλαδο δίνει δύναμη και φως στην ψυχή. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας μέσα σε
μικρά εικονοστάσια, μέρα και νύχτα ανάβει ένα καντήλι με ελαιόλαδο για την ψυχή
που έφυγε ή ως «αντίδωρο» για την ψυχή που σώθηκε.

Ένα ενδιαφέρον blog


Όλο και περισσότεροι νοσηλευτές/τριές παρακολουθούν την αναγνωρισμένη από το ΣΕΡ (Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων) εκπαίδευση στην Ρεφλεξολογία. Αυτό δεν αποτελεί φαινομενο Ελληνικό αλλά παγκόσμιο! Το γιατί εξετάζει μία έρευνα που έγινε στην Νορβηγία.

Why do Norwegian nurses leave the public health service to practice CAM?
Berit Johannessen*
University of Agder, Faculty of Health and Sports, Serviceboks 422, 4604 Kristiansand, Norway Complementary Therapies in Clinical Practice 15 (2009) 147–151

Συμπέρασμα
Φαίνεται ότι παρά τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό γυναικών που σπουδάζουν ιατρική στην Νορβηγία, το βίο-ιατρικό μοντέλο δεν παντρεύεται καλά με τις ΣΕΘ. Δυσκολίες που συνάντησαν οι νοσηλεύτριες οι οποίες επιθυμούσαν να προσφέρουν φροντίδα αντί των οριοθετημένων υπηρεσιών έχουν αισθανθεί ανίκανες να εκτελέσουν το έργο για το οποίο εκπαιδεύτηκαν. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη έμφαση στην διαχείριση του χρόνου και των στατιστικών μερικές νοσηλεύτριες επέλεξαν να απομακρυνθούν από το σύστημα υγείας. Πράττοντας έτσι πιστεύουν ότι συντονίζονται καλύτερα με τα ιδανικά της νοσηλευτικής και ηθικές αξίες που τις οδήγησαν να γίνουν νοσηλεύτριες στην αρχή. Τώρα οι ΣΕΘ φαίνεται ότι τις επιστρέφουν στις ρίζες τους. Όχι μόνο φροντίζουν ασθενείς αλλά το κάνουν με έναν τρόπο ουσιαστικής συμπαράστασης και σκοπιμότητας. Επιπρόσθετα οι νοσηλεύτριες ΣΕΘ μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισότιμο, θετικό και αυτόνομο περιβάλλον εργασίας. Ίσως αυτή η προσέγγιση τονίσει την πορεία εμπρός για το επάγγελμα της φροντίδας της υγείας.

Βρήκα ενδιαφέρον το ακόλουθο blog για νοσηλευτές:http://nursegr.blogspot.com/2009_02_25_archive.html

Η εικόνα είναι από εκεί και με εντυπωσιάζει ότι χρησιμοποιείται για να μετρηθεί το ύψος και το βάρος ενός ανθρώπου. Μου θυμίζει μίκρο-μάκρο Ρεφλεξολογία, φράκταλς, Su jok.

Ασκληπιεία: τα Κέντρα Υγείας της αρχαιότητας



Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη εκδρομή του NHS στο Αμφιάρειο του Ωροπού. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να διαβάσετε το ακόλουθο άρθρο που βρήκα κατόπιν αναζήτησης.

Ασκληπιεία: τα Κέντρα Υγείας της αρχαιότητας ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗΚΟΚΟΛΗ-ΣΥΡΑΚΟΥ | Κυριακή 5 Αυγούστου 2001

Τα Ασκληπιεία ήταν ιερά και τόποι λατρείας του ήρωα, ιερού ιατρού και θεραπευτή θεού Ασκληπιού. Ηταν στην πραγματικότητα τα πρώτα νοσοκομεία ή μάλλον συγκροτήματα κτιρίων υγείας, όχι μόνο του ελληνικού χώρου αλλά και όλου του δυτικού πολιτισμού και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική ευρύτερη περιφέρεια για πολλούς αιώνες, από την εποχή περίπου του Τρωικού πολέμου ως τον 6ο αιώνα μ.Χ., εποχή της πλήρους επικράτησης του χριστιανισμού. Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ίσως εδώ ότι, παρ' όλο το διωγμό που υπέστη ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ως ειδωλολατρική πρακτική, κύρια από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο το 392 μ.Χ., η λατρεία του Ασκληπιού και ιδιαίτερα η φροντίδα υγείας στα Ασκληπιεία δεν έγινε κατορθωτό να εξαλειφθεί τελείως για περίπου δύο ακόμη αιώνες.

Στα Ασκληπιεία, εκτός από τον ίδιο τον Ασκληπιό, λατρεύονταν παράλληλα και περιπτωσιακά τόσο οι μυθολογικοί πρόγονοί του, ο Απόλλωνας και η Αρτεμις, όσο και τα μυθολογικά παιδιά του, η Υγεία, η Πανάκεια, ο Τελεσφόρος, η Ιασώ, η Αίγλη, η Ακεσώ, η Αύρα, η Νίκη, ο Ευμαρίων, ο Αλεξίνωρ κ.ά., που παρουσίαζαν τις προσωποποιημένες ιδιότητες της θεραπευτικής του τέχνης. Λατρεύονταν συγχρόνως και τα θεωρούμενα φυσικά παιδιά του, ο Μαχάων και ο Ποδαλείριος, που, σύμφωνα με τον Ομηρο, ήταν και αυτοί γιατροί που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο ως αρχηγοί των στρατευμάτων της Τρίκκης, της Ιθώμης και της Οιχαλίας, πόλεων της Θεσσαλίας.

* Οι ήρωες-γιατροί

Ο Ασκληπιός και οι δύο υιοί του, αυτοί οι πρώτοι ήρωες-γιατροί, που παρουσιάζονται να συγκεντρώνουν τη βαθιά εκτίμηση και αναγνώριση όχι μόνο του Ομήρου αλλά και όλων των Ελλήνων της εποχής τους, φαίνονται ως ιδρυτές της μεγάλης οικογένειας των Ασκληπιαδών, απογόνων του Ασκληπιού, που από γενεά σε γενεά κληρονομούσαν τα μυστικά της ιατρικής τέχνης και πρόσφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στη μυθολογική και ιστορική μας αρχαιότητα στο όνομα του μεγάλου πρώτου ήρωα γιατρού, του Ασκληπιού. Ανάμεσα στους φημισμένους Ασκληπιάδες μπορούμε να αναφέρουμε εδώ τους μεγάλους δασκάλους Ιπποκράτη και Αριστοτέλη.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πιο διάσημος από τους φημισμένους δασκάλους του Ασκληπιείου και της Ιατρικής Σχολής της Κω και έζησε ως γνωστόν τον 5ο αιώνα π.Χ. Ηταν ένας Ασκληπιάδης καταγόμενος από τον γιο του Ασκληπιού Ποδαλείριο, γεγονός που παρουσιάζεται να αποδεικνύεται από το γενεαλογικό του δένδρο. Ο Ιπποκράτης αναγνωρίζεται ακόμη διεθνώς ως ο «Πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης» καθώς ήταν αυτός που αποσαφήνισε και δημοσίευσε τις πρώτες και βασικές αρχές της επιστήμης αυτής. Δεν θα πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε ότι ο «Ορκος του Ιπποκράτη» παραμένει ακόμη μια αποδεκτή ιερή διακήρυξη των υποχρεώσεων των ιατρών και δίνεται στους θεούς Απόλλωνα (ιατρό των θεών), Ασκληπιό (ιατρό των ανθρώπων και θεών και μυθικό υιό του Απόλλωνα), Υγεία και Πανάκεια (μυθικές κόρες του Ασκληπιού) και στους υπόλοιπους των θεών. Στη Μακεδονία, ο φημισμένος φιλόσοφος, ιατρός και δάσκαλος ιατρικής, ο Αριστοτέλης, υπήρξε κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Αριστοτέλης ήταν άλλος ένας φημισμένος Ασκληπιάδης καθώς παρουσιάζεται να κατάγεται από τον άλλο υιό του Ασκληπιού, τον Μαχάονα.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artid=135632&dt=05/08/2001#ixzz0iud22ogj



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artid=135632&dt=05/08/2001

Ο Ιπποκράτης και η ιατρική του



O φίλος Πέτρος Ζούκας επανέρχεται με σκέψεις σχετικά με τον Ιπποκράτη, μάλλον θα τον φιλοξενώ συχνά εδώ και χαίρομαι πολύ.
Σπύρος


Ο Ιπποκράτης , στο όνομα τού οποίου ορκίζονται οι σημερινοί γιατροί όλου του κόσμου , δεν έμεινε στην ιστορία της ανθρωπότητας μόνο για τη μεγαλοφυή σύλληψη και το επιστημονικό δαιμόνιο στην ιατρική πράξη , αλλά , κυρίως , για την ηθική και τη φιλοσοφία που διαπνέει το έργο του .
Ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως ψυχοσωματική ολότητα και η ιατρική είναι η προσαρμογή της θεραπείας στον συγκεκριμένο ασθενή .
Υποστήριζε ότι ο ασθενής θα εμπιστευθεί απόλυτα το γιατρό του μόνον όταν νιώθει ότι ο τελευταίος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γι' αυτόν . Κι αυτό γίνεται όταν ο γιατρός μάθει ν' ακούει τον ασθενή , τού αφιερώνει πολλή ώρα , δείχνει ενδιαφέρον για το πρόβλημά του .
''Μερικοί ασθενείς '' , έγραφε , ''μολονότι γνωρίζουν ότι η κατάστασή τους είναι σοβαρή , επανακτούν την υγεία τους απλά και μόνον επειδή είναι ευχαριστημένοι από το γιατρό τους ''.
Πίστευε ότι , ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και πρέπει να θεραπεύσουμε τον ασθενή και όχι την ασθένεια . Εφθανε μάλιστα στο σημείο να προειδοποιεί ότι , δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την ίδια θεραπεία για τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις περιπτώσεις .
''Μερικές φορές να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας δωρεάν '', συμβούλευε τους μαθητές του .
''Αν ο γιατρός δεν δίνει σ' αυτό που κάνει μεγαλύτερη αξία απ' ό,τι δίνει στο χρήμα , εξευτελίζει το λειτούργημά του , που είναι η υπηρεσία του ανθρώπου , και τα υψηλά ιδανικά της ιατρικής τέχνης υποβιβάζονται'' .
Ο Ιπποκράτης έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των παθήσεων και συνιστούσε όχι μόνον μία ισορροπημένη δίαιτα , αλλά και κι έναν μετριοπαθή και συνετό τρόπο ζωής .
''Στην οξεία φάση της αρρώστιας'' , συμβούλευε , '' δεν πρέπει να χορηγείται στον ασθενή τροφή . Η χορήγηση ξαναρχίζει σταδιακά μετά την ύφεση '' .
Η διατητική κατέχει στη διδασκαλία του πολύ σημαντική θέση και η σημασία που της αποδίδεται είναι μεγάλη .
Γνώριζε ότι η αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή δεν ήταν άσχετη προς τη διατροφή , η οποία αποτελούσε μέρος της .
Με άλλα λόγια , ο Ιπποκράτης τη διατροφή δεν τη χρησιμοποιούσε μόνον ως προληπτικό , αλλά και ως θεραπευτικό μέσο των διαφόρων παθήσεων .
Κάτι που η σημερινή ιατρική των χημικών φαρμάκων , σκοπίμως , έχει θέσει στο περιθώριο .
''Η θεραπεία'' , έγραφε ,'' πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση και την κατασκευή του ανθρωπίνου σώματος . Κάθε υπερβολή αντίκειται στη φύση '' .
Δίνοντας , πρώτος αυτός , το στίγμα των αυτοϊαματικών μηχανισμών του σώματός μας σημείωνε : ''Οι φυσικές δυνάμεις που διαθέτουμε είναι οι πραγματικοί θεραπευτές της αρρώστιας '' .
Ο Ιπποκράτης στην εποχή του δεν διέθετε τα εκπληκτικά διαγνωστικά εργαλεία και τα πανίσχυρα χημικά φάρμακα που χρησιμοποιεί η σημερινή ιατρική . Τα μόνα του εργαλεία ήσαν τα μάτια του , τα χέρια του και , κυρίως , ο ιδιοφυής στοχαστικός του νούς που καθοδηγείτο από το πάθος της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του .
Αυτό το στοιχείο που , δυστυχώς , απουσιάζει από ένα μεγάλο μέρος του σημερινού ιατρικού κόσμου .
Κι όμως , τα σχόλιά του πάνω στα συμπτώματα των ασθενειών θεωρούνται , ακόμα και σήμερα , πολύ προχωρημένα στις υγιεινιστικές επιστήμες και πολλές αντιλήψεις του στη φυσιολογία για την πέψη , τη λειτουργία της καρδιάς , του ήπατος και των νεφρών ισχύουν ακόμα και σήμερα .
Για όλους τους παραπάνω λόγους , ο Ιπποκράτης θα παραμένει ανά τους αιώνες σημείο αναφοράς και αναζήτησης όσων πραγματικά θέλουν να ασχολούνται με τη θεραπεία των πασχόντων συνανθρώπων τους κι όχι εκείνων που στόχος τους είναι ο εύκολος και γρήγορος πλουτισμός ...

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η Ρεφλεξολογία στον Υπερμαραθώνιο.

Οι σπουδαστές Ρεφλεξολογίας του Natural Health Science ξεκίνησαν με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Υπερμαραθωνίου (IUF).
Εκτός από την μοναδική εμπειρία που αποκτούν στην προσπάθεια τους να υποστηρίξουν τους υπερμαραθωνοδρόμους, σημαντική είναι και η διεξαγωγή της έρευνας με την συνεργασία των αθλητών. Η πιο μεγάλη δυσκολία για την έρευνα είναι ο φραγμός της γλώσσας, υπάρχουν αθλητές που δεν γνωρίζουν αγγλικά π.χ. Ταιβάν.




Η Διευθύντρια του ΝΗS κ.Άννα Πανταζοπούλου επισκέφτηκε τον αγωνιστικό χώρο και το αυτοσχέδιο δωμάτιο μάλαξης-ρεφλεξολογίας χθες ώστε να φροντίσει για την ακόμα καλύτερη υποστήριξη του αγώνα.



Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν σπουδαστές όλο το 24ωρο εκεί, την Τετάρτη έφυγαν από τον χώρο στις 3 το πρωϊ!




Προσωπική φιλοδοξία μου (μεταξύ άλλων) είναι οι αθλητές που δέχονται ρεφλεξολογία καθημερινά να μην εμφανίσουν ούτε μία φουσκάλα στα πόδια τους κάτι χαρακτηριστικό τέτοιων αγώνων!!

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ρεφλεξολογία στις Ειδήσεις

Η Επίδραση της Συνδυαστικής Ιατρικής στην διαχείριση του πόνου νοσηλευόμενων ασθενών.
http://health.gather.com/viewArticle.action?articleId=281474978108069

Journal of Patient Safety:
March 2010 - Volume 6 - Issue 1 - pp 48-51
doi: 10.1097/PTS.0b013e3181d10ad5
Original Articles
The Impact of Integrative Medicine on Pain Management in a Tertiary Care Hospital
Dusek, Jeffery A. PhD; Finch, Michael PhD; Plotnikoff, Gregory MD, MTS, FACP; Knutson, Lori RN, BSN, HN-BC; and on behalf of the Penny George Institute for Health and Healing Inpatient Care Team

Abstract
Background: Optimal inpatient pain management remains a major institutional and therapeutic challenge. Nontoxic, nonpharmacological approaches to treating pain show promise but have not been widely implemented, nor has their effectiveness been evaluated.

Aims: To evaluate the effectiveness of an inpatient integrative medicine consult service for pain management in 6 settings across an entire tertiary care hospital.

Design: Retrospective, observational study.

Setting: Abbott Northwestern Hospital, a 629-bed tertiary-care hospital in Minneapolis, Minn, that is part of Allina Hospitals & Clinics.Participants: Approximately 1837 patients hospitalized between January 1, 2008, and June 30, 2009.

Measurements: Pretreatment and posttreatment pain scores on a verbal scale of 0 to 10.

Results: Most patients (66%) had never previously received integrative services. Provision of integrative services had immediate and beneficial effects on pain scores. The average reduction in pain scores was 1.9 points (on a 10-point scale), and the average percentage in pain reduction was approximately 55%.

Conclusions: The formal provision of inpatient integrative medicine had a significant impact on pain scores for hospitalized patients, reducing self-reported pain by more than 50%, without placing patients at increased risk of adverse effects. This was true in all 6 settings. Age, previous use of complementary therapies, and sex did not affect results. Future research must define the appropriate dose of the intervention, the duration of the relief, and the identification of patients most likely to respond to these nonpharmacological treatments. Additionally, future research using the electronic health record will allow quantification of any reduction in total costs, pain medication usage, and adverse events.

http://www.timesleader.com/AbingtonJournal/extra/Daily_Events_03-16-2010.html

Reflexology & Massage for Fibromyalgia Patients, 6 p.m. at the Lupus Foundation of Pennsylvania, 615 Jefferson Avenue, Scranton. Info: 1.888.995.8787.


http://www.newstimes.com/default/article/Touch-therapy-aids-teen-s-chronic-hospital-stays-408276.php
θεραπείες αφής βοηθούν εφήβους κατά την μακροχρόνια παραμονή τους στο νοσοκομείο.




http://www.redditchadvertiser.co.uk/news/5034034.Studley_care_home_residents_enjoy_a_day_of_pampering/#

Οι φιλοξενούμενοι του Οίκου ευγηρίας Studley απολαμβάνουν μία ημέρα φροντίδας και με Ρεφλεξολογία.

http://www.harlowherald.co.uk/content/hlwherald/news/story.aspx?brand=HLHOnline&category=NewsHarlow&tBrand=HertsCambsOnline&tCategory=newslatestHLH&itemid=WEED05%20Mar%202010%2016%3A31%3A10%3A490

Το Helen Rollasson Κέντρο υποστήριξης ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο Rivers, θα λειτουργεί 3 φορές την εβδομάδα και θα προφέρει μεταξύ άλλων ΣΕΘ και Ρεφλεξολογία ΔΩΡΕΑΝ στους ασθενείς.

http://www.privatehealth.co.uk/news/march-2010/pregnancy-open-day-32861/

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό Μαιευτήριο της Αγγλίας - Portland Hospital στις 25 Απριλίου θα ανοίξει τις πόρτες του για να προφέρει μασάζ και Ρεφλεξολογία στις μέλλουσες μητέρες.

http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2010/02/25/are-you-having-problems-getting-pregnant-115875-22068234/
Διαβάζουμε σε άρθρο της Mirror " Έχετε δυσκολία στο να μείνετε έγκυος? Μεταξύ άλλων δοκιμάστε Ρεφλεξολογία για να χαλαρώσετε!"

Try to relax

"Getting pregnant is an unconscious thing and women especially need to take a step back and stop thinking about why it isn't happening. I believe that if you're sending negative messages to your body then it's harder to conceive. Try and switch off and have acupuncture or reflexology, which should help you to relax.

http://www.heraldscotland.com/life-style/real-lives/reviving-body-and-soul-1.1011689

Το κέντρο Revive για άτομα με Σκλήρυνση κατά πλάκας προσφέρει και Ρεφλεξολογία!

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ν 3498/2006: Ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις (31/10/06)

Tο νόμο 3498/2006: "Ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις", δημοσιεύτε στο τεύχος Α΄αρ. 230/24 Οκτωβρίου 2006 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, θα τον βρείτε στο συνημμένο αρχείο στην ακόλουθη δικτυακή σύνδεση:

http://www.proslipsis.gr/cmCat_treePrd.php?&cm_catid=91&cm_prdid=2652

Ενδιαφέροντα Σεμινάρια τον Απρίλιο



Αναμφίβολα όλοι οι επαγγελματίες Ρεφλεξολόγοι πρέπει να επενδύουν στην συνεχιζόμενη (ετήσια) μετεκπαίδευση τους. Ο ΑoR (Σωματείο Αγγλίας) όπως και πολλά άλλα σωματεία το έχουν ως προυπόθεση για να παραμείνουν μέλη του σωματείου - CPD points.

Ενδιαφέροντα βρίσκω τα ακόλουθα:

ΑΚΑΔΗΜΙΑ Ο Pr. BaiXinghua έρχεται για 2η φορά στην Ακαδημία τον Απρίλιο του 2010 για έναν κύκλο σπουδών με στόχο την εμβάθυνση στην θεωρία κα&i! ota; πράξη της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Το πρόγραμμα των μαθημάτων του έχει ως εξής:
Στις 17 Απριλίου ομιλία με θέμα: «Αρχαία Ελληνική Ιατρική». Είσοδος ελεύθερη. Κινέζος καθηγητής θα αναπτύξει τέτοιο θέμα....αν μη τι άλλο θα είναι ιδιαίτερη προσέγγιση και σπάνια ευκαιρία!
Στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μάθημα με θέμα: «Η εφαρμογή του Βελονισμού στην δερματολογία»
Στις 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μάθημα με θέμα: «Αντιμετώπιση καταστάσεων πόνου με τον βελονισμό».
Στις 23 Απριλίου ο Pr. BaiXinghua θα δώσει διάλεξη σχετικά με τα πιο σημαντικά και πιο συχνά χρησιμοποιούμενα από τον ίδιο βελ&o! micron;νιστικά σημεία και τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί.
Στις 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μάθημα με θέμα: «Η εξωτερική χρήση θερμών και ψυχρών βοτάνων και η χρήση θερμότητας πάνω στις βελόνες».
Στις 25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μάθημα με θέμα: «Βελονισμός και ψυχικές νόσοι».
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της σχολής στην Κηφισιά, Σωκράτους 24 και ώρες 17:00-21:00.
Η παρακολούθηση της ομιλίας στις 17/4 έχει ελεύθερη συμμετοχή.


ΝΑTURAL HEALTH SCIENCE
Οι Δανοί ξανάρχονται στις 17-18 Απριλίου και αυτή την φορά θα περικυκλώσουν την Σπονδυλική Στήλη. Οι Νεύρο - Ρεφλεξολόγοι να επικοινωνήσουν πρώτα μαζί μου για διευκρινίσεις!


















Δίοδος Έναρξη νέου κύκλου σπουδών Νεύρο - Ρεφλεξολογίας με τον Νίκο Πάουλυ και την Γκρίτ Ροντέλ 16-18 Απριλίου.











Universal Studies of Ηealth and Buisness - Kυριακή 25 Απριλίου 10:00 - 18:00

Τι να πρωτοδιαλέξεις....

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

To NHS υποστηρίζει το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Υπερμαραθωνίου



Tο Natural Health Science θα υποστηρίξει επίσημα (sponsor - http://www.dayrunners.gr/sponsors.html) με υπηρεσίες μάλαξης και Ρεφλεξολογίας από τους σπουδαστές της σχολής, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Υπερμαραθωνίου (IUF) ο οποίος είναι αφιερωμένος και φέτος στην Έρευνα κατά του Καρκίνου και την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Το φεστιβάλ οργανώνεται από το Σωματείο Ελλήνων Ημεροδρόμων. www.dayrunners.gr



Το πρόγραμμα του αγώνα έχει ως εξής:
Στις 14 Μαρτίου από τις 16:00 μμ. πριν την έναρξη του αγώνα, όσοι θέλετε εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δουλέψετε με αυτούς τους υπεραθλητές σε κανονική συνεδρία προετοιμάζοντας τους για την έναρξη του αγώνα. Εκείνοι την ημέρα πάρτε το κρεβάτι – εάν έχετε – μαζί σας.
16ήμερος αγώνας 1000 μιλιών 15-31 Μαρτίου – Παγκόσμιο κύπελλο
7ήμερος αγώνας 24-31 Μαρτίου
24 ωρών αγώνας 27-28 Μαρτίου
48 ωρών αγώνας 26-28 Μαρτίου
72 ωρών αγώνας 25-28 Μαρτίου

Ενδιαφέρουσα αναφορά κάνει ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος όλων των εποχών Γιάννης Κούρος στο βιβλίο του "Το εξαήμερο του αιώνα" όπου σε κάποιο σημείο του εξαήμερου αγώνα νιώθει ενοχλήσεις στην κοιλιά του. Ζητάει από τον συνοδό να του φέρει την φυσιοθεραπεύτρια του αγώνα να τον δει. Αφού της εξηγούν τι του συμβαίνει εκείνη αρχίζει και του μαλάζει τον βραχίονα και αντιβραχίονα. Ο Κούρος απορεί και ζητάει από τον συνοδό του να της διευκρινίσει ότι δεν πονούν τα χέρια του αλλά η κοιλιά του. Εκείνη απαντά ότι το έχει καταλάβει και ότι σε αυτά τα σημεία βρίσκεται το κλειδί για να νιώσει καλύτερα! Επίσης στο βιβλίο αρκετές φορές αναφέρει ότι μικρός ήταν τόσο φτωχός που δεν είχε χρήματα για παπούτσια και έτρεχε ξυπόλυτος, κάτι σαν τους σημερινούς Κενυάτες πρωταθλητές!

Έχει δηλώσει: «Τρέχω υπερβατικά, ενάντια στη φύση και στις κακουχίες. Η προσπάθεια ενός υπερμαραθωνοδρόμου είναι εγκεφαλική. Ο αγώνας του όπως τόνισε είναι μια υπέρβαση του σώματος και ολοκληρώνεται ενεργοποιώντας τα βιώματα από τις πνευματικές του δυνάμεις. Το μυστικό της επιτυχίας μου οφείλεται και στην κράση μου να ξεπερνώ τα όρια Η φιλοσοφία του αγωνίσματος έγκειται στην ιδιοσυγκρασία του υπερδρομέα να ξεπερνά τον πόνο και την κούραση με πνευματική διαύγεια, εγρήγορση και μετουσίωση.

Τέλος θυμάμαι ένα εύρημα της κ.Ρένας Στραβελάκη (ΚΕΡΕ), το οποίο μου έδωσε ερέθισμα να γράψω ένα άρθρο το 2006. Αφορούσε την υπάρξη (σε μουσείο του Βερολίνου) ενός ερυθρόμορφου κρατήρα του 510 π.χ. Απεικονίζεται ο αλείπτης Τρανίωνας να φροντίζει τον Ιπποδέμοντα, μάλιστα το πόδι του. Προσέξτε στην φωτογραφία ότι και οι δύο φορούν δρύινο στεφάνι, πιθανό σύμβολο κάποιας επιτυχίας του αθλητή την οπία "μοιράζεται" και ο αλείπτης του. Κάτι που έχω ακούσει να κάνει μόνο ο μεγάλος ποδοσφαιριστής Ριβάλντο για τον φυσιοθεραπευτή του την περίοδο που έπαιζε στον Ολυμπιακό.



Καλή επιτυχία σε όλους.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ψάχνετε για εργαλεία Ρεφλεξολογίας?

Πολλοί συνάδελφοι ρωτούν που μπορούν να βρουν το παραδοσιακό σετ εργαλείων Ρεφλεξολογίας. Μία πηγή είναι ο Μιχάλης τηλέφωνο 6936 720702, το ίδιο σετ πωλείται και από το Natural Health Science. Τιμή 60 ευρώ.

Υπάρχει και ο φακός Ρεφλεξολογίας με πολλά φίλτρα χρωμάτων.

Περί Βιοθεραπευτικής









Ο καλός φίλος Πέτρος Ζούκας, Φυσιοθεραπευτής και μεταξύ άλλων γνώστης και της Ρεφλεξολογίας μας παρουσιάζει τις σκέψεις του γύρω από την Βιοθεραπευτική

Η Βιοθεραπευτική θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το «ενεργειακό έδαφος» του κάθε ανθρώπου, που αποτελεί έκφραση του ενεργειακού του σώματος .

Η ποιότητα του ενεργειακού εδάφους είναι η συνισταμένη πολλών παραγόντων.
Πρωτίστως εξαρτάται από τον τρόπο αίσθησης, σκέψης και δράσης του ανθρώπου, αλλά και από το τι πίνει, τι τρώει, αν γυμνάζεται, αν καπνίζει, σε ποια πεδία ενέργειας και σε ποιες ακτινοβολίες εκθέτει τον εαυτό του.
Όταν, λοιπόν, το ενεργειακό έδαφος είναι ισορροπημένο και αρμονικό, εξασφαλίζεται το ίδιο και για το σώμα. Όταν, όμως, αυτή η αρμονία διαταραχθεί, η ανισορροπία που θα προκύψει θα εκφορτιστεί και στο σώμα υπό μορφήν ασθένειας.

Η αρμονία αυτή διαταράσσεται από εξωτερικούς παράγοντες (τοξικότητα από τον αέρα που αναπνέει, το νερό που πίνει, το φαγητό που τρώει, τα χημικά φάρμακα που υπερκαταναλώνει και ακτινοβολία από την έκθεση σε μεγάλα ενεργειακά πεδία από γραμμές υψηλής τάσεως και κεραίες κινητής τηλεφωνίας), αλλά κυρίως από εσωτερικούς παράγοντες (αισθήματα, σκέψεις, συμπεριφορές, τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής).

Το άγχος, η ένταση, η οργή, η αγωνία, η ανασφάλεια, η απογοήτευση, οι ενοχές, ο φόβος, η μνησικακία, o θυμός, η μεμψιμοιρία, η κακομοιριά, το μίσος, ο φθόνος, η εμπάθεια, ο εγωισμός, η ζήλια, η έπαρση, η αλαζονεία, η τάση να βλέπουμε μόνο τα αρνητικά και τα άσχημα, αλλά και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, δεν μπορούν να θεωρηθούν συχνότητες αρμονίας.
Συνεπώς, η επί μακρόν εκπομπή τους από τον άνθρωπο, θα δημιουργήσει αγκυλώσεις και διαβρώσεις και στο σώμα του.
Αντιθέτως, η πίστη μας στο Θεό, στα ιδανικά και στις ηθικές αξίες, η αγάπη, η καλοσύνη, το χαμόγελο, η αισιοδοξία, η υπομονή, η συγχωρητικότης, η τάση να βλέπουμε τις θετικές πτυχές των ανθρώπων και των συμβάντων, έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο άνθρωπος, σαν ένας γλύπτης, σμιλεύει πάνω στο σώμα του τις ασθένειές του . Εργαλεία του είναι τα αισθήματα, οι σκέψεις και οι πράξεις του, που όσο πιο συχνά επαναλαμβάνονται, τόσο πιο βαθιά χαράζεται το σώμα.
Τα ενεργειακά του κέντρα, τα οποία λειτουργούν ως δέκτες, μετασχηματιστές και διανομείς των διαφόρων μορφών ενέργειας, μπορεί να είναι εκτεθειμένα σε θετικές εκπομπές ενέργειας και να συντονίζονται θαυμάσια μεταξύ τους, οπότε το άτομο νιώθει έντονη ζωτικότητα και χαίρει άκρας υγείας, ή, αντιθέτως, να επηρεάζονται από αρνητικές εκπομπές ενέργειας, να μπλοκάρονται, να υπολειτουργούν, να αποσυντονίζονται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονης κόπωσης και διαφόρων προβλημάτων υγείας.

Τα ενεργειακά κέντρα είναι οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στο υλικό σώμα και τα ενεργειακά σώματα (συναισθηματικό - νοητικό - πνευματικό) και συνεπώς ο βιοθεραπευτής που μπορεί να τα εναρμονίσει δεν θεραπεύει μόνον τα συμπτώματα μίας σωματικής ασθένειας ή μίας ψυχικής πάθησης, αλλά φθάνει στον πραγματικό πυρήνα τής νόσου, στη ρίζα τού προβλήματος.
Με την εναρμόνιση των ενεργειακών κέντρων αναπτύσσεται σταδιακά μια θετική μεταβολή στη συνειδητότητα, η οποία αλλάζει εκ θεμελίων τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το περιβάλλον μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις .

H βιοθεραπευτική γιατρεύει ασθενείς και όχι ασθένειες.
Δεν παρουσιάζει τις πολλαπλές παρενέργειες των συμβατικών θεραπειών, δεν βιάζει την οικολογία του οργανισμού και βοηθά τον άρρωστο να βρει την ψυχοσωματική του ισορροπία, απαιτώντας, όμως, συγχρόνως και τη συνειδητοποιημένη στάση του.

Σε αντίθεση με τη συμβατική ιατρική - όπου καταφεύγουν ασθενείς με «παθητική» στάση και νοοτροπία του «κάνε ότι θέλεις, αρκεί να μην πονάω» - στην βιοθεραπευτική απευθύνονται ασθενείς με «ενεργητική» στάση, με περισσότερες πνευματικές ανησυχίες και με νοοτροπία το «βοήθησέ με να γιατρέψω τον εαυτό μου», που αναζητούν τον «εσώτερο εαυτό τους» κι έχουν διάθεση να εργασθούν πάνω στον τρόπο σκέψης τους για την επίτευξη ψυχοσωματικής ισορροπίας και διαρκούς υγείας.

Πέτρος Ζούκας
Φυσιοθεραπευτής – Εναλλακτικός θεραπευτής – Βιοθεραπευτής
Ολιστικό Κέντρο Φυσιοθεραπείας & Εναλλακτικών – ΒιοΕνεργειακών Θεραπειών «βιο-ίασις»
Βενιζέλου 56 – ΧΑΛΚΙΔΑ - τηλ.(22210) 81275 – 6944417153
e-mail: petrozou@hotmail.com
www.bio-iasis.gr

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Το 5ο Διεθνές Κονγκρέσο για την Έρευνα στις ΣΕΘ


Στο Tromsø της Νορβηγίας στις 19-21 ΜαΊου του 2010 θα διεξαχθεί το 5ο Διεθνές Κονγκρέσο για την Έρευνα στις ΣΕΘ. Ο οικοδεσπότης του κνονγκρέσου είναι το NAFKAM (National Research Center in Complementary and Alternative Medicine - Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο στις Συμπληρωματικές και Εναλλάκτικές Θεραπείες) σε συνεργασία με το ISCMR.

Όπως και παλαιότερα στο κονγκρέσο θα παρουσιαστούν και συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες στον χώρο των ΣΕΘ. Το θέμα του κονγκρέσου ICCMR 2010 είναι: "Σχετικές έρευνες για τους χρόνιους ασθενείς". Ερευνητές από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τα ευρήματα τους από τις έρευνες και να (επανά)προσδιορίσουν σημαντική προσωπική επικοινωνία με άλλους που εργάζονται στον ίδιο χώρο.

Θα ήθελα να σας προσκαλέσω προσωπικά να έρθετε το 2010, περιμένουμε 600 συμμετέχοντες!!

Vinjar Fønnebø
Professor and director of NAFKAM

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα τους για περισσότερες πληροφορίες και διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του κονγκρέσου. Δέχονται ακόμα abstracts και ίσως σταλεί κάποιο Ρεφλεξολογίας από την Ελλάδα....για να δούμε!
Άραγε θα πάει αντιπρόσωπος από την Ελλάδα? Δεν πρέπει....

www.iccmr2010.com