Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταία Ρεφλεξολογικά νέα για το 2010!


Το Harper's Bazaar επέλεξε τον Anthony Porter του μετεκπαιδευτικού προγράμματος Advanced Reflexology Techniques ως η καλύτερη εναλλακτική θεραπεία.

Harper's Bazaar has selected Tony Porters Advanced Reflexology Techniques as Best Alternative Therapy in the forthcoming Bazaar Beauty Hot 100 supplement (Dec 2010 edition)














Σας παραθέτω ένα "γενικό πρόγραμμα Ρεφλεξολογίας" από την κ. Αλεξάνδρα Κολοβού. Μου το είχε προτείνει το 2003 περίπου, αλλά η αξία του είναι διαχρονική, oldie but goodie!
Στην φωτογραφία την βλέπετε με δύο αντιπροσώπους της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Δημήτρη Σηφάκη και Βαγγέλη Αυγουλά. Για να διαβάσετε για αυτή την συνάντηση πατήστε εδώ .
Για εμένα το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει τελειώσει, και φέτος μέσω του NHS προσφέραμε δύο υποτροφίες.

Το πρόγραμμα τώρα:
- Αγκαλιάζουμε και τα δύο γόνατα
-Εκτάσεις στις πτέρνες
- Λίκνισμα των ποδών
-Στίψιμο σπονδυλικής στήλης
-Ροές Γιν-Γιανγκ
-Εκτάσεις -διατάσεις των ποδών
-ΣΣ και στα 2 πόδια
- Χέρια - πόδια γενικά περάσματα
- Ήπαρ
- Ολοκληρώνουμε με την διαφραγματική αναπνοή χρησιμοποιώντας το ΑΣ του ηλικού πλέγματος
- Τινάγματα





Η χρήση placebo πιθανόν να μην σχετίζεται με την εξαπάτηση διαβάζουμε στο site της onmedica! Ακόμα και στην περίπτωση που άνθρωποι γνωρίζουν ότι λαμβάνουν αγωγή με ανενεργό παράγοντα - placebo αντί ενός δραστικού φαρμάκου, βιώνουν ανακούφιση των συμπτωμάτων τους διαβάζουμε σε μία πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου! Η χρηματοδότηση της έρευνας έγινε από το The National Center for Complementary and Alternative Medicine και Osher Research Center, Harvard Medical School.
Ερευνούσαν την πιθανότητα να αξιοποιηθούν ή όχι η δύναμη των Placebo - μερικώς επειδή οι μισοί από τους Αμερικανούς ιατρούς ομολογούν ότι τα χρησιμοποιούν χωρίς την συγκατάθεση των ασθενών τους..... ααααααααά (και) έτσι γίνεται! Που λένε ότι η Ρεφλεξολογία είναι Placebo τι να πω εγώ τώρα!
Ιωάννη Ντόβρο φαίνεται ότι η έρευνα σου τελικά είναι πολύ μπροστά! - Διαβάστε το.


The National Center for Complementary and Alternative Medicine and Osher Research Center, Harvard Medical School, funded the research, looking at “whether or not the power of placebos can be harnessed honestly and respectfully” – partly because nearly half of US doctors admit to using placebos without patients’ consent.


Το Canadian Journal of Reflexology στο τεύχος του Νοεμβρίου φιλοξενεί μία έρευνα για το status quo της Ρεφλεξολογίας σε διεθνώς επίπεδο. Το ερωτηματολόγιο εστάλει σε πάρα πολλές χώρες και ανταποκρίθηκαν 11. Η αρχισυντάκτρια του CJoR Deborah Murphy επικοινώνησε μαζί μας ως φερέγγυα πηγή - sic και τελικώς στοιχεία από την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στην συγκεκριμένη έρευνα.


And so reflexology associations around the
world are grouping together and using the
combined strength of their members to help
reach the top of that mountain. How are they
doing that and is it working?? I wanted to
know, so I set about asking questions of
associations around the world. Some of the
responses, from the 11 countries that were
able to participate, are included here. I hoped
it helps reflexologists to know they do not
face these challenges alone... and that some
countries are getting closer to the top of the
mountain!!
What came through loud and clear is that there
are 4 R’s that everyone seems to feel are needed
to climb the mountain:
Respect for the association and its members;
Regulation of standards of care and education;
Research to document the efficacy; and
Recognition of the modality (public,
government, and insurance).



Musical Interlude ~ "We Are All Connected"


























Στο blog Ελληνική Υγεία διαβάσαμε μεταξύ άλλων τα εξής ενδιαφέροντα:





Συνοπτικά τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν τα εξής:

Για διάρκεια ενός έτους εφαρμόστηκε συστηματικά Ρεφλεξολογία, στους εργαζόμενους της Εταιρείας Telecom Taastrup της Δανίας, στους οποίους το 60% των προβλημάτων υγείας ήταν πόνος στη μέση, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, ημικρανία και στομαχοεντερικές διαταραχές.
Μετά από την εφαρμογή Ρεφλεξολογίας διαπιστώθηκαν, i) 40% μείωση των ημερών απουσίας από την εργασία λόγω ασθενείας, ii) 56% σημαντική βελτίωση των προβλημάτων υγείας των εργαζομένων iii) 29% μερική βελτίωση και iv) καθόλου βελτίωση στο 15% των εργαζομένων.
Η ίδια η Εταιρεία είχε άμεσο οικονομικό όφελός λόγω των λιγότερων ημερών απουσίας για λόγους υγείας των εργαζομένων της, αλλά και λόγω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της απόδοσής τους.2
Η 6μηνη συστηματική εφαρμογή Ρεφλεξολογίας στο προσωπικό του Δημαρχείου της πόλης Ishoj της Δανίας οδήγησε στο να εξοικονομηθούν 215.000 κορώνες Δανίας, ο δε χρόνος απουσίας των εργαζομένων για λόγους υγείας να μειωθεί κατά 2.500 ώρες συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.3
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το εργασιακό stress, καθώς και ποικίλα άλλα προβλήματα των εργαζομένων της, η Ταχυδρομική Υπηρεσία της πόλης Odense της Δανίας, παρείχε Ρεφλεξολογία επί 3 συνεχή χρόνια σε 235 εργαζομένους της.
Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε η απουσία των εργαζομένων λόγω ασθενείας από 11,4 σε 8,5 ημέρες κατά άτομο το χρόνο, το δε οικονομικό όφελος της Υπηρεσίας ήταν πάνω από 1 εκατομμύριο κορώνες Δανίας.4
Η εφαρμογή Ρεφλεξολογίας για 6 μήνες σε 52 εργαζόμενες στο Δημαρχείο της πόλης Svendborg της Δανίας είχε ως αποτέλεσμα: i) σημαντική βελτίωση των κύριων προβλημάτων υγείας του 97,5 % των εργαζομένων, ii) σημαντική βελτίωση ηπιότερων προβλημάτων υγείας του 77,5%, iii) μείωση της λήψης φαρμάκων κατά 27,5% και iv) μείωση των ημερών απουσίας από την εργασία για λόγους υγείας κατά 65,9%.5

Μετά τον κ. Κανάρη βρήκαμε ακόμα καλύτερη προσορά για Ρεφλξολογία εδώ. 21 ευρώ για τις 2 πρώτες συνεδρίες! Φίλοι είμαστε και εκτίμηση σας έχω, αλλά εάν οι έμπειροι συνάδελφοι κάνουν τέτοιες προσφορές τι απομένει στους νέους συναδέλφους να κάνουν. Καλύτερα ίσως να ήταν εξ'αρχής να προσφερόταν δωρεάν οι 2 πρώτες συνεδρίες.

Ρεφλεξολογία για τους φροντιστές υγείας - caregivers

Θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη η Ρεφλεξολογία για τους φροντιστές υγείας?



Το American Cancer Society αναγνωρίζει ότι η υποστήριξη του στενού και οικογενειακού περιβάλλοντος είναι μεγάλης σημασίας για τον ογκολογικό ασθενή αλλά και του φροντιστή υγείας – caregiver. Οι φροντιστές συχνά αισθάνονται κόπωση, απομόνωση, κατάθλιψη ή άγχος και είναι απίθανο να ζητήσουν βοήθεια. Σωματικά προβλήματα όπως καρδιακή νόσος, αρτηριακή πίεση, διαταραχή ύπνου, αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης, κατάθλιψη και κόπωση έχουν συνδεθεί με την φροντίδα ασθενών – caregiving. Η προσήλωση στην φροντίδα του αγαπημένου προσώπου ίσως διασπάσει την προσοχή του φροντιστή στο να φροντίσει τον εαυτό του. Πολλοί βρίσκουν ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των αναγκών του φροντιστή, του ασθενή και αυτές της υπόλοιπης οικογένειας. Είναι σημαντικό να μην αισθάνεται ο φροντιστής ενοχές ή εγωισμό όταν ζητά βοήθεια ή αφιερώνει χρόνο για τον εαυτό του. Φροντίζοντας τον εαυτό του ο φροντιστής θα φροντίσει καλύτερα το αγαπημένο του πρόσωπο. (1)

H Ρεφλεξολογία είναι μία φυσική, συμπληρωματική μορφή θεραπείας αφής που ιστορικά βασίζεται στην πεποίθηση της ύπαρξης αντανακλαστικών σημείων στα χέρια, τα αυτιά και τα πόδια, που όταν διεγείρονται από τα δάχτυλα και τα χέρια των Ρεφλεξολόγων, μπορούν να χαλαρώσουν όλο το σώμα για να καταστεί δυνατή η υποχώρηση της έντασης και του πόνου (Cassileth, 1998 ). Είναι μη επεμβατική και εύκολα χορηγείται στον ασθενή σε οποιαδήποτε άνετη θέση, χωρίς να απαιτείται καμία μετακίνηση του (Cassileth, 1998). Είναι αποτελεσματική στο να βοηθήσει να μειωθούν μια ποικιλία αρνητικών συμπτωμάτων, όπως το στρες, η κούραση, ο πόνος, και η ένταση (Berenson, 2006). Επειδή η ανθρώπινη επαφή μπορεί να μειώσει την απομόνωση και τη μοναξιά (Zabora & Loscalzo, 2002), η Ρεφλεξολογία είναι μία από τις συμπληρωματικές θεραπείες που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, ανάπαυση και μπορεί να επικοινωνεί συμπόνια και ενσυναίσθηση σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου και στις οικογένειες τους (Berenson, 2006).
’Έρευνες καταγράφουν της αποτελεσματικότητα της Ρεφλεξολογίας σε προχωρημένο καρκίνο και έχει βρεθεί να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής με τη βελτίωση συμπτωμάτων (Hodgson, 2000, Vickers & Cassileth, 2001). Επίσης, έχει βρεθεί ότι μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη, τον πόνο, ναυτία, και ταραχή (Grealish et al, 2000. Stephenson et al, 2000.. Quattrin et al, 2006), καθώς και να βελτιώσει τη χαλάρωση, την ικανότητα να ανταπεξέλθουν, καθώς και την ικανότητα να κοιμούνται (Gambles et al, 2002)..
Η συνδυασμένη χρήση της αρωματοθεραπείας, μασάζ ποδιών, και Ρεφλεξολογίας βρέθηκε ότι μειώνει την κούραση σε ασθενείς με καρκίνο (Kohara et al., 2004). Η συμμετοχή των φροντιστών σε συνεδρίες μασάζ στα χέρια των αγαπημένων τους προσώπων βρέθηκε ότι μειώνει το άγχος και τον πόνο τους και βελτιώνει την επικοινωνία (Kolcaba et al., 2006). Οι ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο χρειάζονται ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ οι φροντιστές τους συχνά χρειάζονται επιπλέον συναισθηματική υποστήριξη (Cherny et al, 1994. Egan & Labyak, 2006). Οι οικογένειες συχνά αναφέρουν αισθήματα ανικανότητας, καθώς είναι μάρτυρες του πόνου στο αγαπημένο τους πρόσωπο (Zabora & Loscalzo, 2002). Η κατάσταση του ασθενούς και ο τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειάς του/της τείνουν να επηρεάσουν τα συναισθήματα της οικογένειας και τα συναισθήματα σχετικά με την ικανότητα να ανταπεξέλθουν. Οι οικογένειες μπορεί να έχουν συμπτώματα που είναι τόσο έντονα όσο και τα συμπτώματα του ασθενούς, όπως άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, και κόπωση (Zabora & Loscalzo, 2002? Egan & Labyak, 2006).

Παραδείγματα εφαρμογής Ρεφλεξολογίας σε φροντιστές υγείας.
• Volunteer-run drop-in centre at Thurso http://www.pressandjournal.co.uk/Article.aspx/1907325?UserKey=
• Chai Cancer Care has opened a new south Manchester branch serving cancer patients and their families. http://www.thejc.com/community/local-news/37924/cancer-charity-opens-extra-manchester-service
• Το Jewish Hospital Medical Center Northeast είναι κέντρο για εξωτερικούς ασθενείς. Άνοιξε το 2009 και ειδικεύεται στην ολοκληρωμένη ογκολογική θεραπεία για εξωτερικούς ασθενείς. Έχει και ολιστικό κέντρο που προσφέρει Ρεφλεξολογία και Διαλογισμό.
http://www.courier-journal.com/article/20100825/ZONE04/308250028
• South East Cancer Help Centre wants imaginative volunteers http://www.thisiscroydontoday.co.uk/news/Making-difference/article-2544341-detail/article.html
• Cancer Resource Centre, 926 Ridge Road, Munster http://www.post-trib.com/news/neighbors/2119086,ropn-healthplanner-0324.article
• Το Helen Rollasson Κέντρο υποστήριξης ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο Rivers. http://www.harlowherald.co.uk/content/hlwherald/news/story.aspx?brand=HLHOnline&category=NewsHarlow&tBrand=HertsCambsOnline&tCategory=newslatestHLH&itemid=WEED05%20Mar%202010%2016%3A31%3A10%3A490


Βιβλιογραφία
(1)http://www.cancer.org/Treatment/Caregivers/CopingasaCaregiver/HowtoCareforaLovedOneWithCancer/being-a-caregiver-my-needs

Berenson, S.(2006). Complementary and alternative therapies in palliative care. In Textbook of Palliative
Nursing, 2nd ed., Ferrell, B.R. & Coyle, N. (eds.), pp.491–509. New York: Oxford University Press.
Cassileth, B.R. (1998). The Alternative Medicine Handbook. New York: W.W. Norton & Co., Inc.
Cherny, N.I., Coyle, N., & Foley, K.M. (1994). Suffering in the advanced cancer patient: A definition and taxonomy. Journal of Palliative Care, 10, 57–70.
Egan, K.A. & Labyak, M.J. (2006). Hospice palliative care: A model for quality end-of-life care. In Textbook of Palliative Nursing, 2nd ed., Ferrell, B.R. & Coyle, N. (eds.), pp. 13–46. New York: Oxford University Press.
Gambles, M., Crooke, M., & Wilkinson, S. (2002). Evaluation of a hospice based reflexology service: A qualitative audit of patient perceptions. European Journal of Oncology Nursing, 6, 37–44.
Grealish, L., Lomasney, A., & Whiteman, B. (2000). Foot massage. A nursing intervention to modify the distressing symptoms of pain and nausea in patients hospitalized with cancer. Cancer Nursing, 23, 237–243.
Hodgson, H. (2000). Does reflexology impact on cancer patients’ quality of life? Nursing Standard, 14, 33–38.
Kohara, H., Miyauchi, T., Suehiro, Y., et al. (2004). Combined modality treatment of aromatherapy, foot soak and reflexology relieves fatigue in patients with cancer. Journal of Palliative Medicine, 7, 791–796.
Kolcaba, K., Schirm, V., & Steiner, R. (2006). Effects of hand massage on comfort of nursing home residents.
Geriatric Nursing, 27, 85–91.
Quattrin, R., Zanini, A., Buchini, S., et al. (2006). Use of reflexology foot massage to reduce anxiety in hospitalized cancer patients in chemotherapy treatment: Methodology and outcomes. Journal of Nursing Management,14, 96–105.
Stephenson, N.L., Weinrich, S.P., & Tavakoli, A.S. (2000). The effects of foot reflexology on anxiety and pain in
patients with breast and lung cancer. Oncology Nursing Forum, 27, 67–72.
Vickers, A.J. & Cassileth, B.R. (2001). Unconventional therapies for cancer and cancer-related symptoms. Lancet
Oncology, 2, 226–232.
Zabora, J.&Loscalzo,M. (2002). Psychosocial consequences of advanced cancer. In Principle and Practice of Palliative Care and Supportive Oncology, 2nd ed., Berger, A., Portenoy, R.,&Weissman,D. (eds.),pp. 749–761.Philadelphia, PA: Lippincott,Williams &Wilkins Publishers.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ρεφλεξολογία στις ειδήσεις!








Καλές γιορτές σε όλους, το δικό μου δώρο ήρθε φέτος νωρίτερα!











Το ξέρατε ότι ο ειδικός Ρεφλεξολογικός χειρισμός γνωστός στους περισσότερους Ρεφλεξολόγους ως "κάμπια", στα Ιταλικά σημαίνει "αλλαγή".
Όταν Ρεφλεξολογείτε τα πράγματα αλλάζουν!



Στην σελίδα thespec.com διαβάσαμε ότι στο Χάμιλτον του Καναδά το ΔΣ της πόλης αποφάσισε να θεσπίσει μία νέα κατηγορία αδειοδότησης υπηρεσιών ευεξίας (με κόστος 300$) όπου θα αδειοδοτούνται και οι επαγγελματίες Ρεφλεξολόγοι. Η προσπάθεια γίνεται ώστε να διαχωριστούν οι επαγγελματίες από τους "άλλους" που χρησιμοποιούν την Ρεφλεξολογία, αρωματοθεραπεία κ.α. για βιτρίνα παράνομων δραστηριοτήτων "ποιος είπε πορνεία!" .

Από το Press Association διαβάζουμε ότι συζητήθηκε/προτάθηκε στην Βουλή των Λόρδων, να σταματήσει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων που διδάσκουν και δίδουν bachelor degree σε ψεύδο επιστήμες όπως ρεφλεξολογία, μπλα, μπλα , μπλα....

Αλλά ο Λόρδος Χένλευ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση είπε ότι τα πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητα και οι υπουργοί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν. τα πανεπιστήμια αποφασίζουν τι θα διδάξουν,..... ακαδημαική ελευθερία κλπ.
Από πότε παίρνεις bachelor στην Ρεφλεξολογία, ......Αγγλία κανείς? Ήρεμα όλοι θα πάμε!

But Lord Henley, for the Government, said that universities are autonomous and ministers have "no power to intervene".

He added: "The universities decide what they should or should not teach. This is a key protection of academic freedom and helps to maintain the world class reputation of our higher education institutions."

And he said the Government is "neutral" on the issue of alternative and complementary medicine and left "all decisions on commissioning and funding it to the NHS".

Εδώ διαβάζουμε για την αποτελεσματικότητα ή όχι των γνωστών αυτοκόλλητων αποτοξινωτικών επιθεμάτων που κολλάνε στα πέλματα για αποτοξίνωση. Στο NHS η θέση μας είναι γνωστή, εσείς διαβάστε παρακάτω το σχόλιο, ερευνήστε το και......

There are no published scientific studies that confirm whether the pads work, or even whether they are safe. I am aware the Federal Trade Commission has approached some distributors because of deceptive advertising.

Στο Shield's Gazette διαβάζουμε ότι το κέντρο περίθαλψης του St Clare's πρόσθεσαν νέο δωμάτιο συμπληρωματικών θεραπειών!.

A new complementary therapy room offers aromatherapy and reflexology, as well as a new overhead hoist system, which will allow patients to be bathed and to use en-suite toilet facilities more easily.

Εδώ διαβάζουμε την ιστορία εθελοντισμού της κ. Λάρα Τρέβορ η οποία τα τελευταία 9 χρόνια είναι εθελόντρια Ρεφλεξολόγος στο νοσοκομείο του Νιούκαστλ. Η Λάρα είναι άτομο με προβλήματα όρασης!

Lara Trevor has spent the last nine years volunteering at Newcastle’s General Hospital offering free reflexology, aromatherapy and massage treatment to stroke and cancer patients.

Even though registered blind, Lara has not let this stop her helping others and she is using her determination and volunteering experience to open her own private practice in Byker. Lara and her husband Ken spotted the opportunity to develop a private practice as a way of making the move from unemployment to employment. The practice, Aroma Haven, opened in May and has a large number of regular clients who are impressed by Lara’s skill, passion and dedication.



Στην Ινδία διαβάσαμε ότι ξεκινάει πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υγείας όπου παιδιά 14 ετών θα διδάσκουν άλλα μικρότερα παιδιά. Θα δείξουν και Ρεφλεξολογία!

To be conducted over three months, the module will be based on the philosophy of I learn, I do, I teach.' Along with routines that can be done at home daily for one's eyes, hands and breathing, there will also be a lesson in reflexology. With one period a week allotted for class VIII students, they will take these lessons to class VII students after a month and to those in class VI in the third month.

Τώρα στις εορτές ένα κέντρο υποστήριξης των φροντιστών ασθενών - carers με την βοήθεια της Gazette προσπαθεί να μαζέψει τα χρήματα που θα χρειαστεί το επόμενο έτος. Προσφέρουν και Ρεφλεξολογία στο συγκεκριμένο κέντρο.


The George Hardwick Foundation offers them specialist advice and information about benefit entitlements and practical advice, such as how to get aids and adaptations for the home.

They also offer counselling, befriending and carer support, holistic therapies such as reiki, massage and reflexology, the Carers ID Card for use in emergencies and much more.


Στην WhitbyGazette διαβάζουμε ότι άλλός ένας φιλανθρωπικός οργανισμός ζητάει υποστήριξη, είναι το κέντρο περίθαλψης St Catherine’s Hospice. Με 30 λίρες δωρεά μπορούν να προσφέρουν σε κάποιον ασθενή κάποια μορφή ΣΕΘ όπως Ρεφλεξολογία.

For just £30, a patient can be treated to a session of complementary therapy, whether it is a massage, reflexology or aromatherapy, offering a patient the chance to relax and unwind.


Διαβάσαμε ότι στην Αγγλία για άλλο ένα κέντρο φροντίδας ογκολογικών ασθενών που προσφέρει πολλά και μεταξύ αυτών Ρεφλεξολογία!



The group has funded the purchase of the latest specialised equipment for diagnosing and treating cancer, blood diseases and blood disorders. It is also recruiting a second massage and reflexology therapist, and has helped with the refurbishment of Anchor unit clinics, wards and patient day rooms.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σεμινάριο - H συμπληρωματική συμβολή της Ρεφλεξολογίας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και τοκετού.

Το μεγαλείο της δημιουργίας και της ίδιας της ζωής αντικατοπτρίζεται στην εγκυμοσύνη και γέννηση της νέας ζωής. Η εγκυμοσύνη είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση και όχι ασθένεια, η αντίληψη ότι πρέπει να αποφεύγεται η Ρεφλεξολογία από την εγκυμονούσα/ες (αδιακρίτως) θεωρείται λανθασμένη.

Η καλή υγεία της μέλλουσας μητέρας θα την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις όποιες σωματικές και συναισθηματικές εντάσεις που θα προκύψουν από την κύηση και τον τοκετό. Η Ρεφλεξολογία κατά την εγκυμοσύνη είναι μία συμπληρωματική, φυσική και ήπια μέθοδος ανακούφισης του στρες και των εντάσεων και βοηθούν στην προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό. Πιο συγκεκριμένα εγκυμονούσες μητέρες που δέχτηκαν Ρεφλεξολογία παρατηρούν ότι η Ρεφλεξολογία ως συμπληρωματική μέθοδος:
• Προσφέρει αισθήματα ευεξίας – αναζωογόνησης και μέσω αυτών ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.
• Βοηθά στην πέψη.
• Ανακουφίζει κουρασμένα πόδια αλλά και έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει το οίδημα στα πόδια.
• Η μητέρα αισθάνεται υποστήριξη σωματική, πνευματική και συναισθηματική.
• Μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά μυοσκελετικά προβλήματα.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν:
• οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε πριν την έναρξη της συνεδρίας
• οι αντενδείξεις για την εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας
• τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται
• η ανακλαστική απεικόνιση του σώματος στα πόδια
• ειδικοί χειρισμοί και μέθοδος για το λεμφικό σύστημα
• προσέγγιση για τις συναισθηματικές εναλλαγές
• ένας γενικός οδηγός για την εκάστοτε εβδομάδα της κύησης
• ορμόνες και νευρικό σύστημα – (Νεύρο –Ρεφλεξολογία)
• κλινικές έρευνες
• Ρεφλεξολογική εξισορρόπηση του ενδοκρινικού συστήματος
• Μεταμορφωτική τεχνική
• Τεχνικές του ιδρυτή της Ζωνοθεραπείας – Δρ. Φιτζέραλντ για ανώδυνο τοκετό
• Τεχνική "θεραπείας της ουλής" κατά Hanne Marquardt για την καισαρική τομή

Το μεγαλύτερο μέρος του σεμιναρίου θα είναι πρακτική εφαρμογή, περίπου 70-30. Θα δοθούν σημειώσεις και ανακλαστικοί χάρτες.
Ημερομηνία διεξαγωγής 5-6 Φεβρουαρίου 2011
στο
Natural Health Science Τηλέφωνο : 210 9825025

Κόστος συμμετοχής: 150 €
120€ με έγκαιρη προπληρωμή έως 20 Ιανουαρίου.

Παράλειψη μας!


Στην περυσινή ημερίδα του ΣΕΡ σας προτείναμε να αγοράσετε το βιβλίο με τα 50 περιστατικά από το Ισραήλ. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν θα τα δωρίζαμε στο άτυχο μέλος μας και συμμαθήτρια μου Ε.Κ.
Το ποσό των 800 ευρώ δόθηκε στην οικογένεια της Ε.Κ τον Ιούλιο του 2010 από εμένα και την υπεύθυνη του περιοδικού Εναρμόνιση Ε.Δ.
Από παράλειψη μας δεν ενημερώθηκαν τα μέλη κάτι που θα γίνει και στο επόμενο τεύχος του περιοδικού.
Για τυχόν απορίες και διευκρινίσεις μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου ή με το σωματείο.

H ομαδική φωτογραφία των σπουδαστών του ΝΗS στον αγώνα NIKERUN

Για τους σπουδαστές του Natural Health Science
που συμμετείχαν στο φετινό NIKE RUN 10χλμ.
το οποίο
πραγματοποιήθηκε στο Άλσος Συγγρού της Κηφισιάς, το πρωί της Κυριακής, 5 Δεκεμβρίου.













Σπουδαστές του NHS επίσης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010στο κεντρικό στίβο των εγκαταστάσεων του Ε.Α.Κ.Ν. Αγ. Κοσμά
Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ), ήταν ο 28ος Ετήσιος Αγώνας Δρόμου Υγείας 10.000 μ. και 2.000 μ. για παιδιά, σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με το Ε.Α.Κ.Ν. Αγ. Κοσμά

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας-Οι Βραβεύσεις των εθελοντών!

Στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε η ετήσια γιορτή βραβεύσεων των ομαδικών κατηγοριών και των ομάδων εθελοντισμού που συμμετείχαν στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 31 Οκτωβρίου.

Την εκδήλωση στην ΕΟΕ τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης λάτρης του κλασικού αθλητισμού, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Κατσιμπάρδης και ο πρόεδρος της AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων Δρόμων) Πάκο Μποράο.
Οικοδεσπότης της γιορτής η οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση του Μαραθωνίου και στις παράλληλες εκδηλώσεις, φορείς, υπουργεία, εθελοντές, εργαζόμενους, χορηγούς, αλλά και τα ΜΜΕ για την προβολή που έκαναν του αγώνα.

Μεταξύ άλλων ... "Θα ήθελα να επισημάνω και τη συμβολή των εθελοντών.
Το εθελοντικό κίνημα στη χώρα μας αποκτά μια μεγάλη δυναμική", δήλωσε ο κ Γερουλάνος.

Από την πλευρά του ο κ. Μποράο, που εξελέγη στη θέση του στις αρχαιρεσίες της AIMS που έγιναν την παραμονή του Κλασικού Μαραθωνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είπε από την πλευρά του: "Το 2011 έχει ανακυρυχθεί έτος του εθελοντισμού"

Οι βεβαιώσεις συμμετοχής και προσφοράς των 50 εθελοντών χειρομαλακτών βρίσκονται στην κατοχή μου. Επικοινωνήστε μαζί μου για να σας τα δώσω. Σπύρος

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Για τους σπουδαστές του Natural Health Science


Για τους σπουδαστές του Natural Health Science που συμμετείχαν στο φετινό NIKE RUN 10χλμ. το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Άλσος Συγγρού της Κηφισιάς, το πρωί της Κυριακής, 5 Δεκεμβρίου. Μπορείτε να διαβάσετε για τον αγώνα και να δείτε φωτογραφίες εδώ. Την ομαδική φωτογραφία δεν την έχω ακόμα αλλά θα την αναρτήσω όταν έρθει στην κατοχή μου.
Μην νομίζετε ότι σας ξέχασα!

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Integrative medicine and the point of credulity - Συνδυαστική Ιατρική και το επίπεδο της ευπιστίας!

Στο Βritsh Μedical Journal
διαβάσαμε ένα άρθρο γροθιά για τον χώρο των ΣΕΘ, και πιο συγκεκριμένα για την γενικότερη αξιοπιστία ή και ευπιστία που αναμφίβολα διακατέχει τον χώρο και πιο συγκεκριμένα τα συνέδρια των ΣΕΘ. Χρειάζεται γερό στομάχι για να το διαβάσει κανείς (από εμάς ,του χώρου των ΣΕΘ) , ωστόσο πιστεύω ότι αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα, στο τέλος θα γίνουμε πιο ωφέλιμοι για τους αποδέκτες των μεθόδων μας και για τους εαυτούς μας!

Η ιστορία - σύντομη εκδοχή!

Ο John C McLachlan, professor of medical education, απέστειλε την 1η Ιουνίου μία εργασία του (πετυχημένη δημιουργία του μυαλού του - φάρσα δηλαδή) στο Διεθνές Συνέδριο Συνδυαστικής Ιατρικής της Ιερουσαλήμ με σκοπό να εγκριθεί για να την παρουσιάσει στο συγκεκριμένο συνέδριο. Περιέγραφε το ποιος είναι και ότι έχει ανακαλύψει έναν καινούριο χάρτη Ρεφλεξολογίας ο οποίος μέσω των μελετών του αποδεικνύεται ότι οι αντιδράσεις είναι πιο ισχυρές και ότι έχει μεγαλύτερη θεραπευτική αξία, μαλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διαγνωστικούς σκοπούς! Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός ανθρωπαρίου στους γλουτούς (!), ο χάρτης αντιδρά όπως και στην Ρεφλεξολογία με βελονισμό και βεντούζες(?).

Την ίδια ημέρα του απάντησαν (η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου) ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και την επομένη τους απέστειλε πειστικότατες πληροφορίες σχετικά με τις γραμμές Blaschko - αέρας επιστημονικότητας και κύρους χωρίς τεκμηριωμένες αποδείξεις και ίχνη αληθοφάνειας - αλλά και περιέγραφε τις δυσκολίες που συνοδεύουν μία τέτοια προσέγγιση λόγω της θέσης του ανακλαστικού χάρτη στους γλουτούς!

Στις 26 Ιουλίου 2010 του απάντησαν ότι με χαρά δέχονται να έρθει να μιλήσει και ότι η ομιλία του θα διαρκέσει 20 λεπτά.

Ο Δρ. Τζων δελεάστηκε να ολοκληρώσει την φάρσα του και να πάει να μιλήσει στην Ιερουσαλήμ αλλά δεν πήγε τελικά. "Δεν πιστεύει ότι η ορθολογική ιατρική θα μπορούσε να είχε ξεγελαστεί με κάτι παρόμοιο. Το ελάχιστο επίπεδο κοινής λογικής θα έπρεπε να οδηγήσει στην ευγενική ωστόσο απόλυτη εξαίρεση της ομιλίας μου ή τουλάχιστον στην περαιτέρω διερεύνηση της. Οι ΣΕΘ δεν χαρακτηρίζονται από αυστηρή αξιολόγηση των άκυρων υποθέσεων αλλά μάλλον δέχονται θεωρίες ανάλογα με το ποιος τις προτείνει."

Προσωπικό σχόλιο: Σε ότι αφορά τις ημερίδες, συνέδρια, δημοσιεύσεις κλπ. και στον χώρο των ΣΕΘ, πιστεύω ότι δεν είναι αντικειμενικές και αξιοκρατικές σε αυτά που παρουσιάζουν, ανακοινώνουν, δημοσιεύουν. Δεν μιλάω για την Ελλάδα μόνον αλλά κυρίως για το RiEN και ICR, περισσότερο μοιάζουν με διήμερο προώθησης σεμιναρίων και βιβλίων!!! Συνεχώς εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Παράλληλα, είναι αναμφίβολο γεγονός ότι πολλοί Ιατροί (μιλάω για πραγματικούς) ολοένα και περισσότερο προτείνουν τις ΣΕΘ και σίγουρα την Ρεφλεξολογία. Το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από την δική μας πλευρά, να μετριάσουμε αυτά που υποσχόμαστε, να είμαστε ακριβείς στα στοιχεία που έχουμε για τον μηχανισμό δράσης της εκάστοτε μεθόδου και για τα όποια αποτελέσματα προκαλεί, και ειλικρινείς σε ότι αφορά την εκπαίδευση μας. Τίτλοι όπως Master Reflexologist, Bachelor ή Hons και ένα σωρό άλλα ακαταλαβίστικα που διαβάζω κατά καιρούς μετά τον τίτλο "Ρεφλεξολόγος", όπως επίσης και άλλοι τίτλοι που έχουμε απονείμει στους εαυτούς μας (να μην αρχίσω...) δεν βοηθούν κανέναν και θα οδηγήσουν δικαιολογημένα μία μέρα στην περιγραφή που παραπέμπει η φωτογραφία του Δρ.Τζων "Κώλο - Ρεφλεξολογία ή Ρεφλεξολογία του κώλου"!

Κάτι άλλο που επίσης με προβληματίζει είναι ότι τo τελευταίο διάστημα η "αγορά" έχει γεμίσει δασκάλους-εκπαιδευτές ΣΕΘ (.....εντάξει 1ος εγώ), σεμινάρια, σεμινάρια και σεμινάρια, portal εναλλακτικής, συμπληρωματικής και συμβατικής υγείας. Το ένα newsletter ακολουθεί το άλλο, διατροφολόγοι, μάστερ του Ρείκι, διαλογισμού και ότι άλλο χωράει ο νους. Περιοδικά και εφημερίδες υγείας. Απορώ πως υπάρχουν ακόμα ασθενείς με τόσες συμβουλές υγείας, τόσες μέθοδολογίες, τόσους θεραπευτές, τόσο Ρείκι και τόση ενέργεια να κυκλοφορεί, και θα περίμενα στις 8 το πρωί που είμαι στο δρόμο να βλέπω ομάδες γιόγκα - ταί τσι να εξασκούνται ΠΑΝΤΟΥ! Κάτι δεν κολλάει.... μάλλον πρόκειται για "φούσκα", εναλλακτική φυσικά ή οποία σκάει. Στους διοργανωτές και εκπαιδευτές των σεμιναρίων (Ελλάδος-Εξωτερικού) θα πω ότι είναι τουλάχιστον ανήθικο και μεγάλη υποκρισία να πουλάνε την "σπουδαία" γνώση τους ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ και μάλιστα στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρίς η μέθοδος τους να έχει αποδειχθεί μέσα από την εφαρμοσμένη πρακτική. Θέλουν και copyright για την σπουδαία ανακάλυψη τους, "Ειδικοί σε ζητήματα δεοντολογίας προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι δεν είναι δίκαιο να χορηγείται άδεια σε μία μέθοδο που σώζει ζωές, η οποία πρέπει να αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Πχ. πατέντα του αιθέρα" - απόσπασμα από το βιβλίο: Γιατί Πονάμε, Η Φυσική Ιστορία του πόνου, F. T. Vertosick

Εμείς φταίμε που πάμε στα σεμινάρια.....

Τέλος βρίσκω εντυπωσιακό ότι ΚΑΝΕΝΑΣ επαγγελματίας, εκπαιδευτής, καθηγητής, θεραπευτής, διοργανωτής σεμιναρίων, Πρόεδρος-Αντιπρόεδρος σωματείου, υπεύθυνος portal δεν κοινοποιεί, γνωστοποιεί και τις έρευνες - μελέτες που δείχνουν τα κενά και αδυναμία της/ων μεθόδου/ων που αντιπροσωπεύει. Γιατί υπάρχουν... σε όλες τις μεθόδους, ακόμα και στις συμβατικές. Όλες οι μέθοδοι ΣΕΘ είναι αλάθητες και 100% αποτελεσματικές? Τι μπορεί να συμβαίνει?

α) Η μέθοδος του είναι πανάκεια. Θεραπεύει τα πάντα και τους πάντες, πάντα! ...εντάξει είναι και αυτοί που δεν θέλουν να γίνουν καλά - sic

β) Δεν διαβάζει ούτε και ενημερώνεται για τις εξελίξεις της μεθόδου του και των ΣΕΘ γενικότερα. Έμαθε ότι έμαθε και τελείωσε.

γ) Διαβάζει και ενημερώνεται, αλλά αποκρύπτει τις πληροφορίες για εύλογους λόγους.

δ) Κάτι άλλο.....

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ρεφλεξολογία στις ειδήσεις - Reflexology in the news

Happy Holidays - Καλές γιορτές.... μην ξεχνιόμαστε! Από το Rheumatologist διαβάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Donald M. Marcus, MD με τίτλο "Ο Βελονισμός για τον πόνο, είναι placebo θεραπεία?" From the Rheumatologist we read a very interesting article from Donald M. Marcus, MD with the title "Is Acupuncture for Pain a Placebo Treatment?" here is a small piece : Is Acupuncture a Placebo Treatment? The question of whether acupuncture analgesia is a placebo effect has to be considered in light of new knowledge of placebo effects and a reconceptualization of the meaning of placebo. The traditional definition of a placebo as a substance or treatment that is inert and lacks specific activity is inadequate to describe the complexity and variety of placebo effects.19-22 Placebo effects, such as the relief of pain, result from a number of factors, including conditioning and the expectations, beliefs, and desires of patients. A useful formulation of placebo effects, termed contextual healing, is, “that aspect of healing that is produced, activated, or enhanced by the context of the clinical encounter, as distinct from the specific efficacy of treatment interventions.”16 In that sense, placebo effects are an integral part of all encounters between patients and healthcare providers, and not merely deceptive practices. The mechanisms of placebo analgesia include activation of endogenous opioid and nonopioid control mechanisms, and alteration of central processing of pain.19,20 Expectation of benefit plays an important role in the efficacy of placebo treatments. A number of acupuncture trials revealed a correlation between patients’ pretrial expectations of benefit and outcomes.20,23-26 For example, in four trials of TCA and sham acupuncture for migraine, headache, chronic low back pain, and OA of the knee, patients were asked at baseline whether they considered acupuncture to be an effective treatment and what they expected from the treatment.24 Patients with high expectations had better outcomes (see Figure 4). Manipulation of pretreatment expectancy by investigators enhanced the analgesia produced by TCA and sham acupuncture.27 Although patients with high expectations exhibited comparable analgesia from TCA and sham acupuncture, TCA produced a greater functional magnetic resonance imaging (fMRI) signal decrease in pain-related brain regions.28 FIGURE 1: Model of meridian lines for Chinese acupuncture.fMRI has been used to analyze changes in brain function associated with pain and its modulation. In a review of the neural correlates of acupuncture and placebos, Dhond et al noted that, “acupuncture modulates a widely distributed network of brain regions also involved in pain perception.”29 The networks modulated by placebos and acupuncture demonstrate overlap and some differences. A number of trials have used fMRI and positron emission tomography (PET) scanning to compare the effects of TCA and sham acupuncture on brain function.19-21,29 In general, there were similarities in the changes in signals produced by both types of procedures, such as decreased signals from pain-related brain regions, but there were also significant differences. The differences between trials may result from methodological problems, including heterogeneity of the populations studied (i.e., experimental pain and patients with chronic pain syndromes) and in the variety of sham acupuncture procedures employed.30 In addition, the reproducibility of acupuncture-induced fMRI patterns needs to be established. When Kong et al retested six subjects six times, they noted a relatively large variability between different sessions.31 Some studies also noted a lack of correlation between the magnitude of change in signals and the extent of relief from pain.32 In summary, although imaging techniques provide insights into the neurobiology of pain, at present these data allow no conclusions as to whether acupuncture analgesia is a placebo effect. The efficacy of sham procedures has led some acupuncturists to suggest that because sham manipulations have physiologic effects, they are not placebos.33,34 The argument that any treatment producing physiologic effects is not a placebo is untenable because it ignores the vast literature concerning the physiological effects of placebos and mind–body interactions.19-22 Tο περιοδικό PositiveHealthonline δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο της Δρ. Μαρτίνε Φόρε - Άλντερσον για την Κράνιο-ιερή Ρεφλεξολογία. The PositiveHealthonline magazine has an interseting article from Dr.Martine Faure-Alderson on Cranio Sacral Reflexology. Διάβασα εδώ ότι στο αεροδρόμιο του Σίδνει το Mandarin Massage άνοιξε "μαγαζί" (καλές δουλείες!). Η ρεφλεξολογία είναι από τις πιο δημοφιλής θεραπέιες. Reflexology is one of the centre’s most popular treatments, as it increases circulation and lymphatic flow, assisting in the elimination of wastes and toxins in the body and relieving muscular overuse and chronic pain syndrome, which is particularly beneficial for those with extended flights, she added. Στην σελίδα του the star διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον καρκίνο, την ιστορία του, την συμβατική προσέγγιση αλλά και την εναλλακτική, την αξία της διατροφής, για την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών και πολλά ενδιαφέροντα για τις ΕΡΕΥΝΕΣ! The problem with the complementary methods is that there is usually no or little research to back the claims. Most are based on testimonies, case reports, or mostly studies that do not comply with the evidence-based medicine standards (e.g. large samples, randomised, controlled, double-blind, and in certain cases, cross-over, studies). With huge budgets required for research, only drugs or machines with potential profitable returns will be earnestly researched. Other therapies with little commercial value will only be investigated by university-based scientists not funded by the drug companies. Thus very few nutritional and complementary therapies will undergo adequate research. However, we must also not be misled to always interpret “no evidence” or “lack of evidence” to mean that the therapy concerned does not work. What lack of evidence means is that it remains to be proven – it could be effective (or otherwise) but there is yet insufficient research done. This is different from saying that there is enough evidence to show that a certain therapy does not work. Even though the overall success of chemotherapy and radiotherapy (for advance cancer) is dismal, they are still widely used because they are still the best among the “proven” methods. Μετάφραση : Το πρόβλημα με τις συμπληρωματικές μεθόδους είναι ότι συνήθως δεν υπάρχει καθόλου ή υπάρχει μικρή έρευνα για να υποστηρίξουν υτα όποια οφέλη. Οι περισσότερες μεθόδους από αυτές βασίζονται σε μαρτυρίες, αναφορές περιστατικών, ή κατά κύριο λόγο τις μελέτες που δεν συμμορφώνονται με τα τεκμηριωμένα πρότυπα ιατρικής (π.χ. μεγάλα δείγματα, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλή-τυφλή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, cross-over, μελέτες). Με τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για την έρευνα, μόνο τα φάρμακα ή μηχανήματα με δυνατότητα για κερδοφόρες αποδόσεις θα ερευνηθούν. Άλλες θεραπείες με μικρή εμπορική αξία θα πρέπει να ερευνηθούν από πανεπιστημιακούς επιστήμονες που δεν χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες φαρμάκων. Έτσι, πολύ λίγες διατροφικές και συμπληρωματικές θεραπείες θα υποστούν επαρκή έρευνα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να μην παραπλανηθούμε και να ερμηνεύσουμε ως «μη απόδειξη» ή «έλλειψη στοιχείων» υπό την έννοια ότι η εν λόγω θεραπεία δεν λειτουργεί. Η έλλειψη στοιχείων σημαίνει ότι μένει ακόμα να αποδειχθεί - θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό (ή όχι), αλλά υπάρχει ακόμη ανεπαρκής έρευνα. Αυτό είναι διαφορετικό από το να λέει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποδείξει ότι μια συγκεκριμένη θεραπεία δεν λειτουργεί. Παρόλο που η συνολική επιτυχία της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας (για προχωρημένο καρκίνο) είναι αμφισβητίσιμη, αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως, επειδή εξακολουθούν να είναι η καλύτερη επιλογή μεταξύ των "αποδεδειγμένων" μεθόδων. Στην Καναδέζικη National Post διαβάσαμε ότι, σε μία έρευνα παιδιά με άσθμα που χρησιμοποιούσαν εναλλακτικές μεθόδους (ομοιοπαθητική, βελονισμό, βιταμίνες) είχαν φτωχό έλεγχο του άσθματος! The research by doctors associated with the University of Montreal looked at 2,000 children who came to the Montreal Children’s Hospital asthma centre between 1999 and 2007. About 13% were regular users of alternative therapies, the most common being vitamins, homeopathy and acupuncture. The most concerning finding was that those being treated with such methods were twice as likely to have poor control over their asthma. And the the children most likely to be under alternative care were less than six years old, the scientists’ paper in the Canadian Respiratory Journal says. Read more: http://news.nationalpost.com/2010/11/30/alternative-care-makes-for-worse-asthma-study-finds/#ixzz17SM9DJY4 Από το Βερολίνο τώρα Το να περπατάς ξυπόλυτος είναι η πιο φυσική και αποτελεσματική Ρεφλεξολογία που προσφέρεται σύμφωνα με τον Dieter Breithecker, διευθυντή του Federal Institute for Posture and Mobilisation Support στην Γερμανία. Πες τα μεγάλε, εμένα μάλλιασε η γλώσσα μου, παρακαλώ όπως βάλετε και την κ.Μέρκελ να περπατήσει ξυπόλυτη, προληπτικά ..... φυσικά! Walking barefoot is the most natural and effective foot reflex therapy available. 'Putting the soles of your feet in contact with all the normal sensations helps to relieve internal tension and reduce stress,' says Dieter Breithecker, head of Germany's Federal Institute for Posture and Mobilisation Support. 'Shoes, on the other hand, prevent direct contact with the ground and so adversely affect the health of our feet, our balance and posture.' Στο Λος Άντζελες διάβασα ότι γραφεία Ρεφλεξολογίας απασχολούν 15 άτομα προσωπικό (Κινέζους συναδέλφους) και χρεώνουν 15$ τα 30' και 25$ τα 60'. Υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη παρατηρεί ο συγγραφέας, All the rage these days in the San Fernando Valley is storefront Reflexology Massage Centers, 15 or so La-Z-Boy-type chairs arranged group-style in a dimly lit, comfy room with waterfalls and sunsets projecting on a large flatscreen TV and courteous and attentive Chinese men and women massage therapists giving 1/2 hour ($15) and hour ($25) reflexology massages (fully clothed) that are rejuvenating and relaxing and quite a deal to boot. I'd never had anyone punch me on the soles of my feet, but I'm hooked. Word to the wise: Punching yourself in the soles of your feet just isn't the same. And at 11 o'clock in the morning on a Thursday in November, the joint was jumping. As weekends are wont to do, the magical one in LA ended and I returned to Boston, to my turf, and I didn't see anything even remotely close to the Reflexology Salons of The Valley. And I can't see them hitting this town anytime soon, but possibly in a few years. Philadelphia? Maybe next year, the year after? Kansas City? Three to five years? We trend, culturally speaking and otherwise, toward California. Η καριέρα του μασέρ - σωματοθεραπευτή είναι μία καλή επιλογή ξανά - διαβάσα εδώ, τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές τα στοιχεία, κυρίως στο Natural Health Science! ΠΡΟΣΟΧΗ, μία άλλη έρευνα από τις ΗΠΑ λέει ότι το 70% των σπουδαστών αποτυγχάνουν στο να δημιουργήσουν καριέρα, και αυτό στο NHS, το έχουμε υπόψη μας. Εδώ διαβάζουμε για την ιστορία μιας γυναίκας που πάσχει από ινομυαλγία και πως η ανάγκη της για ανακούφιση από την ινομυαλγία, τραυματισμού στον ώμο και αρθρίτιδας την οδήγησε στην δημιουργία ενός ακόμη θαύματος της σύγχρονης τεχνολογίας, του Energy Restoring Foot Pad - (sic). Κοινώς, άλλο ένα πατάκι Ρεφλεξολογίας με θαυματουργές ιδιότητες! Ακούστε με..... περπατήστε ξυπόλυτοι στις παραλίες και τα πάρκα μας. Αν πάλι σας αρέσει υπάρχει ένα με 25 ευρώ στην Ελλάδα ή βρείτε το συγκεκριμένο έδώ www.energyrestoringfootpad Στην Telegraph διαβάζουμε για την δράση των γκρι ψαριών Garra Rufa που κατάγονται από τις θερμές πηγές της Τουρκίας. Αιώνες τώρα όσοι κάνουν μπάνιο στα συγκεκριμένα νερά ισχυρίζονται ότι εξαγνίστηκε το δέρμα τους και ότι η ακμή και η ψωρίαση θεραπεύτηκε από τα ψάρια. Επιπρόσθετος θετικός παράγοντας είναι και το αίσθημα ευεξίας. Τα ψάρια έλκονται από σημεία με έντονο παλμό - pulse points, οπότε προσφέρουν και Ρεφλεξολογία! Εκτός από τους Κινέζους έχω να αντιμετωπίσω και τα ψάρια τώρα. Στην Ελλάδα βουτάμε στη θάλασσα, και εκεί τσιμπάνε! Από το Πακιστάν, διαβάζουμε εδώ ότι : οι Ιατροί Dr Shahid Rajput και Dr Nuzhat Shareef ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την θεραπεία της Εγκεφαλικής Παράλυσης! Πως ρωτάτε, μέσω των μεθόδων ρείκι, δακτυλοπίεση και Ρεφλεξολογίας, ισχυρίζονται ότι είχαν θετικά αποτελέσματα σε 4 παιδιά που πάσχουν από ΕΠ. (με κάθε επιφύλαξη) Doctors claim cerebral palsy treatment through Reiki KARACHI: Pakistani doctors Dr Shahid Rajput and Dr Nuzhat Shareef claim to have discovered the treatment of cerebral palsy (CP) through Reiki acupressure and reflexology. While addressing a press conference at the Karachi Press Club on Friday, Rajput said to have achieved positive results after treating four children suffering from CP through Reiki. “We started the treatment of four children suffering from CP through Reiki acupressure, reflexology, assist therapy and counselling, and the children, who were unable to walk before, can now stand up without any support and walk with the help of a walker,” said Rajput. The muscle tone does not remain normal in CP, he said, adding that the important thing in treatment was to balance the energy of the body. A documentary film of the four children was also screened on the occasion, showing the progress of patients’ recovery. haris hanif

Πρόσκληση από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο




Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Kαλώς ήλθατε στο humanspace.gr

Η καταχώρησή σας θα αναρτηθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

To humanspace.gr είναι το "Smart" Portal για τον Ολιστικό - Ολοκληρωμένο Τρόπο Ζωής.
Μέσα από την καθημερινή ανανέωση του θα παρέχει στους χρήστες ένα πλούσιο και ανανεωμένο περιεχόμενο με Συμβουλές, Σεμινάρια, Υπηρεσίες-Συνεδρίες, Προσφορές, Ενημέρωση, Videos και εφαρμογή αυτών στην καθημερινότητα, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στόχος μας είναι να γίνει η ιστοσελίδα ο καθημερινός Ζωντανός Οδηγός Ενημέρωσης για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Τί μπορείτε να κάνετε στο humanspace.gr:

Να καταχωρήσετε δωρεάν τα στοιχεία σας, ως θεραπευτής, ολιστικός ιατρός, κέντρο Yoga & ολιστικών προσεγγίσεων, εμπορικό ή bio κατάστημα, e-shop συμπληρώνοντας πολύ απλά την αντίστοιχη φόρμα.

Να καταχωρήσετε δωρεάν τις πληροφορίες για τα σεμινάρια ή τις εκδηλώσεις σας συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα.
- Να υποβάλλετε τα άρθρα σας συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα.
- Να διαφημιστείτε δωρεάν (0,01 ευρώ), για 3 μήνες με banner 125x125 pixels.
- Να ακολουθήσετε το humanspace.gr στο facebook.
- Να διαβάσετε άρθρα και να ενημερωθείτε για νέα σεμινάρια-εκδηλώσεις.

* Αν έχετε website θα εκτιμούσαμε να αναρτήσετε κι εσείς το δικό μας link www.humanspace.gr στο website σας.

Ευχαριστούμε θερμά,

Η ομάδα του humanspace.gr.

Διαφήμιση - Reflex Massage

Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο στις 9-10 Απρλίου στο ΝΗS Πανδρόσου 31, Π.Φάληρο Reflex Massage Α' μέρος Το ιδανικό στην επαγγελματική σταδιοδρομία ενός Σωματοθεραπευτή – Massage Therapist είναι η εργασία του να αποτελείται από πιστούς πελάτες. Οι συγκεκριμένοι πελάτες επωφελούνται, μέσω και της πρόληψης, τακτικά των υπηρεσιών μας και φυσικά αυτοί είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι πελάτες. Υπάρχουν και αυτοί που επιθυμούν μία συνεδρία με μεγάλες, αργές και απαλές κινήσεις (θωπείες) για μία (1) ώρα, διότι βιωματικά, έχουν δει τα οφέλη τέτοιας συνεδρίας κυρίως στο νευρικό σύστημα τους. Πραγματικά για μέρες μπορεί να μιλά κανείς για την αξία της πρόληψης. Αλλά και εξαιτίας της επίδρασης του σύγχρονου τρόπου ζωής στο σώμα θα μπορούσαμε για άλλες τόσες να μιλάμε για τα οφέλη της απλής θωπείας στο νευρικό σύστημα. Δυστυχώς όμως, η καθημερινή πραγματικότητα για κανέναν νέο επαγγελματία Σωματοθεραπευτή δεν είναι έτσι. Θα περάσουν χρόνια για να χτίσει τέτοιο συνειδητοποιημένο πελατολόγιο. Έρχονται σε εμάς, στην αρχή της "καριέρας" μας, άνθρωποι που έχουν παραμελήσει το σώμα τους, συνήθως έχουν κάποια ενόχληση στο σύστημα κίνησης και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει εγκατασταθεί ως πρότυπο απάντησης στις δικές του μοναδικές στρεσογόνες καταστάσεις. Στην εποχή της ταχύτητας καλούμαστε να επιδείξουμε την ικανότητα μας άμεσα...., το πολύ μέχρι το τέλος της πρώτης συνεδρίας! Στην προσπάθεια μας αυτή θα υπάρξουν και περιπτώσεις που ο πελάτης – δέκτης θα αποχωρεί από την συνεδρία ή τις συνεδρίες και να αισθάνεται το ίδιο όπως ήρθε, ίσως και χειρότερα! Τι σημαίνει αυτό όμως, δεν είμαι καλός Σωματοθεραπευτής, δεν κατάλαβα ποιο ήταν το πρόβλημα, δεν ήμουν συγκεντρωμένος, δεν είχα καλή εκπαίδευση? Σίγουρα στην Ελλάδα και στον πλανήτη θα υπάρχουν και εκείνοι οι επαγγελματίες που δεν έχουν αποτύχει ποτέ. ΕΓΩ δεν είμαι ένας από αυτούς. Ο Ιπποκράτης αναφέρει "Ὑγιέας μὲν γὰρ ποιέειν ἅπαντας τοὺς ἀσθενέοντας ἀδύνατον – Είναι αδύνατο στον ιατρό να θεραπεύει όλους τους αρρώστους" Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό και στην μάλαξη. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το φαινομενικά αναπόφευκτο σημείο πιστεύω πως ΟΛΟΙ οι επαγγελματίες θα προσπαθήσουν να διαψεύσουν τον Ιπποκράτη και οι Ρεφλεξολογικές τεχνικές που διδάσκονται στο Reflex Massage στόχο έχουν να βοηθήσουν σε αυτό. Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση όπου εργάζεστε - μαλάζετε έναν ισχυρά συσπωμένο τραπεζοειδή, στην άνω μοίρα του, και ενώ έχει περάσει κάποιος χρόνος ο τραπεζοειδής δεν χαλαρώνει εντελώς, ή δεν χαλαρώνει καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορείτε συμπληρωματικά να: • Μαλάξετε την ανακλαστική ζώνη της άνω μοίρας ή ολόκληρου του τραπεζοειδή στο πόδι (Κλασσική Ρεφλεξολογία), Χ Χ Χ Να μαλάξετε το ανακλαστικό σημείο του νεφρού στον πόδα – ανταπόκριση με τον τραπεζοειδή (άνω μοίρα) - σύμφωνα με την προσέγγιση του G.Goodheart - 1964 και της Inge Dougans (ΠΚΙ), Εάν είναι χρόνιο πρόβλημα να διεγείρετε το ανθρωπάριο του Pennfield ανακλαστικά. Το Reflex Massage στο σύνολο του είναι κάτι εντελώς καινούριο και δεν έχει παρουσιαστεί - διδαχθεί ποτέ στο παρελθόν. Τα επιμέρους τμήματα του ωστόσο είναι γνωστά (άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο ) στον ευρύτερο χώρο της θεραπευτικής και είναι τα εξής: • Κλασσική Ρεφλεξολογία του άκρου πόδα (μυϊκό, σκελετικό και νευρικό σύστημα) – Σχολές Eunice Ingham (USA) και Hanne Marquardt (Germany) • Ανακλαστικός χάρτης στην πλάτη. Δερματοσπλαχνικές ζώνες – Δρ. Αλφόνς Κορνίλιους • Οι μυς και τα όργανα στα οποία ανταποκρίνονται με βάση την Κινέζικη Ιατρική (η εφαρμογή γίνεται ανακλαστικά στον άκρο πόδα) – Inge Dougans • Θεωρία για τον πόνο - χρόνιο πόνο (Explain Pain, Lorimer-Moseley) • Θεωρία του Νευρικού Συστήματος (ΜΝΤ-ΝR Int. – Nico Pauly) • To ανθρωπάριο του Pennfield • Nogier • Στεγγλίδα - gua sha • Μεταμορφωτική • Σύστοιχες – Αντίστοιχες Περιοχές (Reciprocal or Cross Reflexes) • Δρ. Λοκ • Θεραπεία Ουλών Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται σε: Φυσιοθεραπευτές, Κινησιοθεραπευτές, Σιάτσου, Ταυλανδέζικο, Τουϊνα , Σουηδική μάλαξη, Ολιστική μάξη, Sports massage, Αγιουβερδικό κ.α. Κάθε θέμα που θα παρουσιαστεί είναι ένα μικρό κλάσμα από διάφορες δοκιμασμένες σχολές σκέψης Συμπληρωματικών μεθοδολογιών ευεξίας και υγείας. Το κλάσμα αυτό είναι αρκετό για να το συμπεριλάβετε επικουρικά στην κύρια/ες τεχνική/ές σας αμέσως όποτε το κρίνετε εσείς. Όσοι ολοκληρώσουν το σεμινάριο σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρούνται πιστοποιημένοι Ρεφλεξολόγοι.


Τιμή συμμετοχής 150 ευρώ.


Η αναλογία πρακτικής – θεωρίας είναι 50-50 Πληροφορίες στο ΝΗS - 210 9837344