Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

17 Μαϊού, Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.

Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. Αναλυτικότερα, η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Ρεφλεξολογία και Υπέρταση (κλινική μελέτη)

Απόσπασμα - διαβάστε ολόκληρη την περίληψη στα ελληνικά εδώ
και στα αγγλικά εδώ

[Επίδραση της Ρεφλεξολογίας σε Υπερτασικούς ασθενείς]
Park HS, Cho GY
Τμήμα Νοσηλευτικής ot, Pusan Εθνικό Πανεπιστήμιο, Psan 602-739, Κορέα.

Περίληψη έρευνας

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η ρεφλεξολογία ήταν μια αποτελεσματική νοσηλευτική παρέμβαση για τη μείωση της συστολικής πίεσης και των τριγλυκεριδίων αλλά και για τη βελτίωση του αισθήματος ικανοποίησης από τη ζωή, όχι όμως για τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Ως εκ τούτου, αποτελέσματα για τη χοληστερόλη του αίματος θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από μια ευρύτερη ομάδα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Επίσης θεωρείται απαραίτητη έρευνα για την αξιολόγηση και τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της αυτο-ρεφλεξολογίας και ρεφλεξολογίας.

Πηγή: 1: Taehan Hakhoe Kanho Τσι. 2004 Αύγουστος, 34 (5) :739-50
PMID: 15502439 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Ελεύθερη μετάφραση: Σοφία Ραπτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: