Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ίνγκαμ


 

 

Σαν συγγραφέας αυτού του μικρού βιβλίου, θα προσπαθήσω να ρίξω φως και να εξηγήσω την πραγματική θέση των διαφόρων αντανακλαστικών σημείων στα πόδια, όπως αυτά ανακαλύφθηκαν μετά από μια πολύ προσεκτική μελέτη μέσω του επαγγέλματός μου σαν φυσιοθεραπευτής, με εκατοντάδες ασθενείς, πάνω στους οποίους είχα εκπληκτικά αποτελέσματα.

 

Ιδρυτής της Ζωνοθεραπείας


Ο ιατρός Wm. H. Fitzgerald, ιδρυτής της ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, είχε μια αξιοσέβαστη θέση. Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, και πέρασε δυόμιση χρόνια στο Boston City Hospital. Δούλεψε στο Central London Nose and Throat Hospital (Κεντρικό ΩΡΛ Νοσοκομείο του Λονδίνου),  και για δυο χρόνια ήταν στη Βιέννη, όπου εργάστηκε σαν βοηθός των καθηγητών Politzer και Otto Chiari, οι οποίοι είναι γνωστοί σε οποιονδήποτε διαβάζει ιατρικά συγγράμματα.

 

Ενώ ήταν υπεύθυνος του τμήματος ΩΡΛ του St. Francis Hospital, στο Χάρτφορτ, η ανακάλυψή του για την Κινεζική μέθοδο της ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, τράβηξε την προσοχή του ιατρικού κόσμου, πάνω στο γεγονός ότι η πίεση και η μάλαξη συγκεκριμένων ζωνών, έφερνε την σχεδόν κανονική και φυσιολογική λειτουργία σε όλα τα σημεία της ζώνης, ανεξάρτητα από το πόσο απομακρυσμένη μπορεί να ήταν η περιοχή στην οποία η θεραπεία στόχευε.

 

Ο Dr. Fitzgerald, στην δουλειά του με τον τίτλο ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, φώτισε το μονοπάτι για αυτές τις περεταίρω εξελίξεις, καθώς έφερνε στο φως, έχοντας εμάς στην σκέψη του,  την ανακάλυψη των δέκα διαφορετικών ζωνών του σώματος και την ακριβή θέση του κάθε οργάνου στο σώμα σε μια ή περισσότερες από αυτές τις ζώνες.

 

Θέλω να αναφέρω εδώ ότι χρωστώ ευγνωμοσύνη την επιτυχία μου σε αυτό το χώρο, στο μεγάλο μου δάσκαλο, Joe S. Riley M.D.,  και την γυναίκα του, των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά σε σας, ως αυτά των πρωτοπόρων της θεωρίας της ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.

 

Ήταν μεγάλο προνόμιο για μένα να συνεργαστώ μαζί τους για αρκετά χρόνια κοντά τους όσο εκείνοι δούλευαν, κατά την διάρκεια των οποίων χρόνων οι μέθοδοι που θα περιγραφούν σε αυτό το βιβλίο, ήταν πολύ επιτυχημένα εφαρμοσμένες σε εκατοντάδες ασθενών που επισκέφθηκαν τα γραφεία τους.

 

Κάθε αντανακλαστικό και κάθε σημείο επαφής έχει ελεγχθεί πολύ προσεκτικά και επανηλλειμένα μετά από πολύ σκέψη, μέχρι που με πλήρη αυτοπεποίθηση να σας δείξουμε αυτά τα αποτελέσματα, σίγουροι ότι θα αποδειχθούν ένα εξαιρετικό βοήθημα και ιδιαίτερα ευεργετική μέθοδος θεραπείας για τους άλλους.

 

Ελπίζω ότι οι ακόλουθες σελίδες μπορούν αν αποδειχθούν άλλο ένα βήμα προς αυτόν τον νέο και αποτελεσματικό τρόπο για να βοηθά κανείς αυτούς που αναζητούν την καλλίτερη υγεία.

EUNICE D. INGHAM


 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


 

Η θεμελιώδης θεωρία για αυτή τη δουλειά έτσι όπως αναλύεται στις επόμενες σελίδες, έχει βασιστεί ολοκληρωτικά στις γνώμες και εμπειρίες εργαζόμενων που είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα που είδαν, από το συγκεκριμένο είδος ρεφλεξολογίας.

            Έτσι θα ήθελα να πω ότι οποιοσδήποτε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, έχει να προσφέρει πολύτιμες υποδείξεις μετά από προσεκτική μελέτη και εφαρμογή αυτής της μεθόδου, θα χαρώ πολύ να τις ακούσω. Όπως και σε κάθε νέα εξέλιξη, πρέπει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της σε πολλούς σκεπτικιστικές που έχουν αμφιβολίες, πριν αυτοί  την αποδεχθούν σαν γεγονός.

            Πολλοί από εσάς ίσως να θυμούνται τη στάση που εκδηλώθηκε απέναντι στις ακτινογραφίες όταν αυτές πρωτοεμφανίστηκαν στον κόσμο. Και όμως σήμερα αναγνωρίζονται από όλους σαν πολύτιμο στοιχείο της επιτυχίας του ιατρικού επαγγέλματος. Μαθαίνουμε από την δουλειά του Dr. John C. Hemmeter με τον τίτλο «Master Minds in Medicine» (Κορυφαία Μυαλά στην Ιατρική) ότι μόνο προς το τέλος του 16ου αιώνα, οι διανοούμενοι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να δεχθούν την ανακάλυψη της κυκλοφορίας του αίματος. Ο Dr. Michael Servetus φύτεψε τον σπόρο, ο Dr. Columbo τον πότισε, και ο Dr. William Harvey επωμίστηκε την δύσκολη δουλειά της συγκομιδής του. Και τις γνώσεις που κατέχουμε σήμερα για την κυκλοφορία του αίματος, τις οφείλουμε σε αυτόν, ο οποίος οπλισμένος μόνο με έναν μεγεθυντικό φακό, κατάφερε τόσο μεγάλα επιτεύγματα παρόλη την πικρόχολη κριτική που έλαβε.


 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ


            Διάλεξα αυτόν τον μοναδικό τίτλο, «Ιστορίες Που  Μπορούν Να Πουν Τα Πόδια,» για τη δουλειά μου, επειδή πιστεύω ότι είναι δυνατό να μάθεις μια πολύτιμη ιστορία από τη χρήση της Ρεφλεξολογίας των Ποδιών. Μια προσεκτική μελέτη και χρήση των μεθόδων όπως αυτές περιγράφονται στις ακόλουθες σελίδες και εικόνες, μπορούν να αποκαλύψουν ένα κρυμμένο μυστικό.

 

            Ίσως ένα «κουρασμένο» ήπαρ να είναι υπεύθυνο για τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα που οδηγούν σε δυσκοιλιότητα. Μπορούν τα πόδια να πουν μια ιστορία έτσι ώστε η αιτία αυτής της δυσκοιλιότητας να βρεθεί; Ας δούμε λοιπόν εάν θα βρούμε τις απολήξεις των νεύρων του δεξιού πέλματος που αντανακλούν στο ήπαρ, πολύ ευαίσθητες. Αν είναι έτσι, ένα κρυσταλλικό ίζημα στο σημείο του ήπατος εμποδίζει τη ροή του αίματος προς αυτό, εμποδίζοντας και τη φυσιολογική λειτουργία του. Όσο φροντίζουμε αυτή τη περιοχή, δίνουμε μια ευκαιρία στη φύση να παρασύρει μακριά τα άχρηστα υλικά και να αποκαταστήσει την κανονική κυκλοφορία στα «προβληματικά» σημεία των οργάνων.

 

            Μπορούμε αμέσως να δούμε πόσο απαραίτητο είναι να κρατήσουμε την χημική ισορροπία της αιματικής μας ροής φυσιολογική και ελεύθερη από κρυσταλλικά κατάλοιπα έτσι ώστε τα πέλματα να μην έχουν και πολλές ιστορίες να πουν. Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με το αποτέλεσμα που έχει η άμμος ή το χαλίκι σε ένα λάστιχο κήπου (την μείωση της ροής), και όμως περιμένουμε το σώμα μας να λειτουργήσει κανονικά ανεξάρτητα από εμπόδια στις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις.

 

            Ξεχνάμε ότι το σώμα μας έχει 22 μίλια (35 χιλιόμετρα) «σωληνώσεων». Κάθε εκατοστό από αυτούς του κυλίνδρους κρατιέται ενεργό με σύσπαση και χάλαση, και εξαρτάται απόλυτα από την μυική δραστηριότητα του ατόμου. Έτσι μπορούμε να δούμε τα οφέλη από κάθε είδος θεραπείας ή άσκησης που μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία και να δυναμώσει την δράση των μυών.

 

            Χωρίς να έχει σημασία η θεραπεία που ακολουθείτε αυτή την περίοδο, κρατήστε αυτό το βιβλίο πρόχειρο και εκεί που οι άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν, να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δοκιμάστε αυτή την απλή μέθοδο εφαρμόζοντας μια αντανακλαστική πίεση διαμέσου των νευρικών απολήξεων στα πέλματα των ποδιών.

 

            Μερικές περιπτώσεις ασθενών αναφέρονται σε αυτό το βιβλίο για να τονίσουν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι υπερβολικά ή υπερεκτιμημένα. Είμαι ενθουσιασμένη βάση των αποτελεσμάτων που έχω παρατηρήσει μέσω της εμπειρίας μου ως φυσιοθεραπεύτρια.

 

            Και τώρα με τις καλύτερες ευχές μου για την επιτυχία καθενός που έχει τη διάθεσή να δοκιμάσει, θα εξηγήσω όσο μπορώ καλύτερα, την ακριβή αντανακλαστική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης.

 

            Μην κάνετε το κοινό λάθος να υποτιμήσετε την απλούστατη αυτή μέθοδο. Το γιατί και πως, δεν είμαι προετοιμασμένη να το εξηγήσω, απλά σας ζητώ να το δοκιμάσετε. Η ειλικρινής επιθυμία μου είναι, ο καθένας να γίνει επαγγελματίας και επιτυχημένος σε αυτή την καταπληκτική μέθοδο.


 

Η Τέλεια Υγεία Προκύπτει από τα Τέλεια Πόδια


Μόλις επιτρέψουμε στους μύες του σώματος μας να αδυνατίσουν, ο μυϊκός ιστός των ποδιών μας χαλαρώνει. Η σωματική μας δομή πέφτει, βαραίνει και τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα από τα 26 οστάρια του κάθε πέλματος μπορεί να υποχωρήσει ή να μετακινηθεί, προκαλώντας ιδιαίτερη πίεση σε κάποια νευρική απόληξη. Αυτή η κατάσταση απομονώνει ένα συγκεκριμένο μέρος του κανονικού νεύρου και εμποδίζει την αιματική παροχή στο πέλμα και έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της κυκλοφορίας σε αυτά τα σημεία. Το αποτέλεσμα αυτής της μειωμένης κυκλοφορίας είναι ο σχηματισμός χημικών ιζημάτων ή άχρηστων υλικών και η εναπόθεσή τους μέσα ή γύρω από τις επικείμενες αρθρώσεις.

 

            Ενώ αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται στα πέλματα, η διάγνωση είναι «σπασμένη καμάρα» (orig: broken arches). Εάν συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο διάστημα, στο τέλος εμφανίζονται προβλήματα και άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα, εάν το εμπόδιο βρίσκεται στις νευρικές απολήξεις στο αντανακλαστικό σημείο του νεφρού, βρίσκουμε ότι υπάρχει μειωμένη αιματική ροή στο νεφρό του ιδίου πέλματος. Αυτή η κατάσταση με τη σειρά της επηρεάζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του νεφρού οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποβολή του ουρικού οξέως από τον οργανισμό. Όσα περισσότερα τέτοια ιζήματα έχουν σχηματιστεί, τόσο περισσότερο θα πρέπει να δουλέψουμε στα αντανακλαστικά σημεία για να διαλυθούν αυτά,  έτσι ώστε η φύση να μπορέσει να παρασύρει και να αποβάλει αυτά τα άχρηστα υλικά.

 

            Για άλλη μια φορά βρίσκουμε μια αιτία για τον σχηματισμό αχρήστων υλικών ή κρυσταλλικών ιζημάτων στις απολήξεις των νεύρων όπου η κατασκευή κάθε οσταρίου και μυός του πέλματος θα πρέπει να είναι προφανώς φυσιολογικά. Ίσως να έχουμε κληρονομήσει ή αποκτήσει με άλλο τρόπο μια αδυναμία σε κάποιο σημείο ενός οργάνου στο σώμα μας. Με αυτή την αδυναμία η φυσιολογική μυική λειτουργία αυτού του οργάνου μειώνεται και η κανονική του σύσπαση και χάλαση εμποδίζεται. Έτσι δεν υπάρχει αρκετή κυκλοφορική δύναμη για να κρατηθεί αυτή η νευρική απόληξη ελεύθερη και καθαρή.

 

            Ένας κακοποιημένος ή μετακινημένος σπόνδυλος σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης, σίγουρα θα διακόψει την κανονική αιματική κυκλοφορία και θα δώσει παρεμβολές με τη σύσπαση και τη χάλαση των μυών του σημείου που περιβάλλει το συγκεκριμένο νεύρο.

 

            Όπου υφίσταται αυτή η περίπτωση, βρίσκουμε το αντίστοιχο σημείο στα αντανακλαστικά της σπονδυλικής στήλης όπως φαίνεται στο Εικόνα 5, να είναι πολύ ευαίσθητα, αλλά με την εφαρμογή αυτής της Ρεφλεξολογικής μεθόδου στο ακριβές σημείο αυτού του σπονδύλου, σίγουρα θα βοηθήσουμε τη φύση να διορθώσει ότι τυχόν έχει πάει στραβά. Μελετώντας ένα χάρτη του νευρικού συστήματος, μπορούμε να δούμε πόσο απόλυτα βασίζεται στην σπονδυλική στήλη για την αιματική του παροχή. Ακόμα και η παραμικρή πίεση σε οποιοδήποτε σημείο της Σ.Σ. μπορεί να παρέμβει στην διαδικασία της σύσπασης και χάλασης – απαραίτητη διαδικασία για που κρατά τις απολήξεις των νεύρων στα πέλματα για τα τμήματα που εμπλέκονται – ελεύθερα από κρυσταλλικά αποθέματα.

 

            Το σώμα μας λέγεται ότι αποτελείται κατά 60% από υγρά. Πόσο απαραίτητη είναι η ροή αυτών των υγρών μέσα από τους ιστούς σε μια υγιή κατάσταση και να μην υπερφορτώνεται από δηλητηριώδη οξέα!


 

 

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνα 1

 

Η μελέτη αυτού του διαγράμματος μπορεί πολύ γραφικά να μας μεταφέρει στο μυαλό τις ζώνες του σώματος. (Εικόνα 1)

 

            Όπως υπάρχουν δέκα δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια, έτσι μπορούμε να καταλάβουμε και τις δέκα ζώνες των άκρων και όλων των σημείων του σώματος.


 

ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


            Τώρα όταν θα προχωρήσετε με αυτή την Κινέζικη μέθοδο της ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ  και αρχίσετε με σταθερή πίεση του αντίχειρα σας να εξετάζετε τα αντανακλαστικά του πέλματος, σύντομα θα καθορίσετε την ακριβή τοποθεσία των προβληματικών περιοχών που στέλνουν μήνυμα κινδύνου. Οι ασθενείς σας θα ενθουσιασθούν όταν βρίσκετε τέτοια επώδυνα σημεία, τα οποία δεν είχαν ιδέα ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στα πόδια τους, μιας και κανένα πρόβλημα ή καμία πελματική δυσφορία δεν τους έγινε ποτέ πριν αισθητή.

 

            Και όμως όταν ακούμε τους ανθρώπους να λένε, «Ω τα πόδια μου πονούν, αισθάνομαι άρρωστος» δίνουμε λίγη σημασία για να δούμε εάν αυτοί οι πόνοι ή αυτές οι ενοχλήσεις που αισθάνονται κατά διαστήματα είναι μια προειδοποίηση για μια νέα αδυναμία εδώ ή εκεί, η οποία δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα σε κανένα σημείο του σώματος.

 

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗΝΣΗ ΕΚΕΙ


            Δοκιμάζουν το ένα παπούτσι μετά το άλλο, και το ένα τους πονά εδώ και το άλλο τους πονά αλλού. Επισκέπτονται διάφορους Ποδίατρους οι οποίοι ενδιαφέρονται επιστημονικά για μικρά προβλήματα των ποδιών τα οποία έχει κληρονομήσει η ανθρωπότητα. Και όμως τα προβλήματα τους συνεχίζουν, ένας κάλος εδώ, μια σκλήρυνση εκεί, έτσι ώστε να εμποδίζουν την κανονική κυκλοφορία. Αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή η αδικαιολόγητη πίεση σε κάποιες νευρικές απολήξεις μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα τον πιθανό τραυματισμό του οργάνου που αντιστοιχεί αυτή η απόληξη.

 

            Όλη αυτή η δουλειά είναι το αποτέλεσμα της μελέτης μου της ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, και μου έχει χορηγηθεί η άδεια από τον Dr. J. S. Riley να χρησιμοποιώ τον χάρτη του σχετικά με τις ζώνες με σκοπό να σας δώσω μια ιδέα για τις 10 ζώνες του σώματος μας και πως να τις εντοπίσετε αυτές.

 

ΔΕΚΑ ΖΩΝΕΣ


            Όπως θα δείτε, έχουμε δέκα δάκτυλα στα χέρια και δέκα στα πόδια, και όλος μας ο οργανισμός χωρίζεται σε δέκα ζώνες. Από την μελέτη του Πίνακα 1, μπορείτε να δείτε τι εννοούμε με τις δέκα ζώνες του σώματος μας. Κάθε γραμμή είναι σχεδιασμένη στο κέντρο της αντίστοιχης ζώνης και ολόκληρη η ζώνη περιλαμβάνει όλα τα σημεία και τα όργανα από τα οποία αυτή περνάει.

 

            Η δεξιά και η αριστερή πλευρά του σώματος είναι οι ίδιες και κάθε ζώνη περνά μέσα από το σώμα από την μπροστινή επιφάνεια μέχρι πίσω, ή από πίσω μέχρι μπροστά. Αυτό ισχύει για τον μηρό και τον βραχίονα αλλά και για τα πέλματα και τις παλάμες.

 


ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ


            Πάρτε οποιοδήποτε εσωτερικό όργανο του σώματος, και καθορίστε πια γραμμή της ζώνης περνά από αυτό σύμφωνα με τον χάρτη. Μετά απεικονίστε στο μυαλό σας σε πιο σημείο του πέλματος μπορεί αυτή η γραμμή να βρίσκεται και αυτό θα σας καθοδηγήσει στο να βρείτε το αντανακλαστικό σημείο. Δεν είναι δύσκολο και χρειάζεται μόνο μικρή μελέτη και πρακτική για να γίνετε επαγγελματίας όπως οποιοσδήποτε άλλος στο να καθορίζετε το αντανακλαστικό σημείο και να το χειρίζεστε για οποιαδήποτε ασθένεια. Το γεγονός ότι όλα φαίνονται τόσο απλά – και είναι - δεν θα σας στερήσει την επιτυχία των αποτελεσμάτων. Επιτρέψτε μου να πω, και να δώσω έμφαση ακόμα, ότι η επιμονή σας θα ανταμειφθεί από μια χαρούμενη έκπληξη ακλουθώντας την τεχνική που θα βρείτε στο βιβλίο «Ιστορίες που Μπορούν να Πουν τα Πόδια».

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ


            Δίνοντας αυτή την αγωγή, θα δείτε ότι η ένταση του πόνου θα είναι σε άμεση αναλογία με την ποσότητα και πιθανότατα το μέγεθος των κρυστάλλων όπως και τον χρόνο που τους πήρε να δημιουργηθούν και να συσσωρευτούν στο σημείο. Τώρα, όπως συνεχίζουμε αυτή την Ρεφλεξολογική θεραπεία κατευθείαν επάνω στο ευαίσθητο σημείο για ένα με δύο λεπτά, τρίβοντας και λειαίνοντας αυτά τα μικρά και μυτερά σαν βελόνες κρυσταλλικά ιζήματα μέσα στον μυικό ιστό, σχεδόν κατά κανόνα η δεύτερη και η τρίτη αγωγή θα είναι πιο επίπονη από την πρώτη. Σε κάθε αγωγή θα προκαλέσουμε μια επιτάχυνση της αιματικής κυκλοφορίας ανάμεσα στα επηρεασμένα σημεία, αυξάνοντας έτσι την ζωτικότητα και την αντοχή του ασθενή. Ο ερεθισμός που θα προκληθεί από τη διάλυση αυτών των κρυστάλλων, φυσιολογικά θα προκαλέσει μια αντίδραση στον ασθενή.

 

ΠΑΡΑΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


          Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε τις παραλλαγές των αντιδράσεων των διαφόρων ασθενών. Έτσι όπως δεν υπάρχουν δύο άτομα που να αντιδρούν το ίδιο σε κάθε κατάσταση ή περίσταση στη ζωή, έτσι ακριβώς και ο κάθε ασθενής θα έχει διαφορετική θεραπευτική αντίδραση αν και φαινομενικά θα πάσχει από την ίδια ασθένεια με κάποιον άλλο. Για αυτό το λόγο, πρέπει να χρησιμοποιείτε την δική σας κρίση όσον αφορά τη διάρκεια της κάθε συνεδρίας, και πόσο συχνά θα πρέπει να γίνονται αυτές. Θυμηθείτε πρώτα από όλα τι ακριβώς κάνετε. Ερεθίζεται την κυκλοφορία, και καθώς συμβαίνει αυτό αυξάνετε τη ζωτικότητα του σώματος, και όσο η ζωτικότητα αυξάνεται, η φύση έχει τη δύναμη να ξεπεράσει και να αποβάλλει τα δηλητήρια του συστήματος.

 

            Όσο περισσότερα τοξικά υλικά περιέχει το αίμα, τόσο πιο έντονη θα είναι και η θεραπευτική αντίδραση. Πολλές φορές εμφανίζεται σαν ένα γερό κρυολόγημα. Αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να παστρεύει / να καθαρίζει και να εξαλείφει τα δηλητήρια από το σύστημα. Κάποιες φορές αυτή η επιθυμητή αντίδραση συμβαίνει μετά την πρώτη αγωγή, αλλά συνήθως εμφανίζεται στη δεύτερη ή τρίτη αγωγή. Εάν κάποιος έχει την τάση να ανταποκρίνεται γρήγορα σε κάθε είδος θεραπείας, όσο πιο γρήγορα εμφανιστεί η θεραπευτική αντίδραση, τόσο γρήγορα θα δει την κατάσταση του να βελτιώνεται, μετά από αυτές τις συνεδρίες. Το θεωρώ αδύνατο να γίνει απόλυτα κατανοητό, ή με οποιοδήποτε τρόπο να εκτιμηθεί αρκετά, το πόσο καλό μπορεί να κάνει αυτή η θεραπεία, σε διάφορες περιπτώσεις.

 

            Εδώ είναι που πρέπει να θυμάστε την πιθανότητα να είστε πολύ επιθετικοί. Εάν ο ασθενής είναι νευρικός και εμφανίζει νευρικότητα, έχει πολύ ευαίσθητα αντανακλαστικά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ελαφριά πίεση στην αρχή. Μην κάνετε πολύ συχνές συνεδρίες σε αυτές τις περιπτώσεις, ποτέ πάνω από δύο φορές την ίδια εβδομάδα.

ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ


            Τα ίδια αντανακλαστικά βρίσκονται και στα χέρια μας, στην ίδια αναλογία, θέση κλπ. Μόνο που είναι πιο δύσκολο να τα εντοπίσουμε μιας και δεν είναι τόσο σαφή, και η εξάσκηση που κάνουμε στα χέρια μας, κρατά τα σημεία πιο βαθιά.

 

            Το πέλμα μας το προστατεύουμε προσεκτικά μέσα στα παπούτσια μας, το οποίο και εμποδίζει ένα ορισμένο ποσοστό φυσικής κίνησης του πέλματος, το οποίο θα συνέβαινε εάν συνεχώς περπατούσαμε ξυπόλητοι με τον πρωτόγονο τρόπο που η φύση μας έπλασε να ακολουθούμε.

 

            Έχει υπολογισθεί ότι ο μέσος όρος ποδιών καθημερινά σηκώνει συνολικά το ισόποσο με τουλάχιστον δέκα αυτοκίνητα με κάρβουνο σε βάρος. Το ξεχνάμε βέβαια αυτό, και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τόσοι άνθρωποι σήμερα παραπονούνται για δυσφορία στα πόδια.

 

            Η φύση μας έφτιαξε να περπατάμε, να σκύβουμε, να στρίβουμε τα πόδια μας και περιστασιακά να τρέχουμε για να έχουμε φρέσκια προμήθεια αίματος, έτσι ώστε με την φυσιολογική κυκλοφορία να ξεχύνεται κάθε λεπτό σε κάθε άρθρωση και νευρική απόληξη των πελμάτων μας.

 

            Αλλά εάν επιτρέψουμε να σχηματιστεί στο σώμα μας μια υπερβολική κατάσταση οξύτητας, θα αυξήσουμε τα επίπεδα εναπόθεσης ασβεστίου.  Τότε θα σχηματιστούν πάνω στις νευρικές απολήξεις όξινοι κρύσταλλοι παρόμοιοι με σωματίδια πάγου (στο μικροσκόπιο), εμποδίζοντας έτσι την φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στα διάφορα σημεία του σώματος.

 

ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

            Όλο μας το σώμα βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση: οι Πνεύμονες, η Καρδιά, το Ήπαρ, τα Νεφρά, τα Σπλάχνα, κλπ. Αυτά, σε μια υγιή κατάσταση εκτελούν τα καθήκοντα τους μέρα και νύχτα.

 

            Η φυσιολογική μυική δραστηριότητα κάθε οργάνου φροντίζει έτσι ώστε ολόκληρο το νευρικό κανάλι διατηρείται ελεύθερο από όποια επιζήμια απόφραξη. Αλλά αν έστω και ένα από αυτά τα μέλη γίνει υποτονικό, αδύναμο ή τραυματιστεί με οποιοδήποτε τρόπο, θα επιβραδύνει την φυσιολογική μυική δραστηριότητα σε σημείο που οι απολήξεις αυτών των νεύρων να φράξουν.  Αν και εμποδίζονται σε μικρό βαθμό, ακόμη και αυτό είναι αρκετό για να εμποδίσει την κυκλοφορία να εφοδιάσει αυτό το όργανο ξανά με φρέσκια προμήθεια αίματος.

 

            Η πίεση του αντίχειρα που έρχεται σε επαφή με αυτούς τους κρυστάλλους στις νευρικές απολήξεις προκαλεί τον δυνατό πόνο που αυτών των αντανακλαστικών στη διάρκεια της αγωγής. Όσο οι κρύσταλλοι διαλύονται με την αγωγή, σταδιακά το αίμα τους παρασύρει μακριά καθώς ακολουθεί το κύκλωμα μέχρι την καρδιά και πίσω περίπου τρεις φορές το λεπτό.

 

            Δουλέψτε το αντανακλαστικό σημείο με μια αργή συρόμενη κίνηση, χρησιμοποιώντας την άκρη του αντίχειρα και όχι το επίπεδο σημείο του. Η πίεση πρέπει να είναι σταθερή, αλλά την ίδια ώρα απαλή στην αρχή και σταδιακά αυξανόμενη μέχρι εκεί που βλέπετε τον ασθενή να το ανέχεται. Τα νύχια σας φυσικά πρέπει να είναι πολύ κοντά και λιμαρισμένα. Θα χρειαστεί αρκετά συχνά να κληθείτε να δείξετε ότι δεν είναι το νύχι σας που προκαλεί τον πόνο με την πίεση στη νευρική απόληξη, αλλά το κρυσταλλικό ίζημα που έχει σχηματιστεί στο σημείο. Θυμηθείτε ότι είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε την έκφραση του προσώπου του ασθενή σας. Αυτή θα σας δείξει πότε ο αντίχειρας σας ήρθε σε επαφή με την ερεθισμένη κρυσταλλική απόληξη.

ΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΏΝ


            Όπως κάθεστε και βλέπετε τον ασθενή σας, ο οποίος κάθεται σε ένα καναπέ ή ένα κρεβάτι λίγο ψηλότερο από το σημείο που κάθεστε εσείς, τοποθετήστε το αριστερό πόδι στο δεξί σας χέρι, κρατώντας το πέλμα σταθερό. Έπειτα με το αριστερό σας χέρι, ανάμεσα στον αντίχειρα και το πρώτο σας δάκτυλο, πιάστε το μικρότερο σημείο του ποδιού, το οποίο θα βρίσκεται περίπου στη μέση μεταξύ της βάσης των δακτύλων και του χαμηλότερου σημείου της πτέρνας.

 

Σ
Σ
Σ
Σ
ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΛΑΙΜΟΣ
ΛΑΙΜΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΕΥΡΑ
ΔΕΞΙΑ ΠΛΛΕΥΡΑ
ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΣΗΣ
ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΣΗΣ
ΔΕΞΙΟΣ ΩΜΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΩΜΟΣ
ΚΕΦΑΛΙ


Εικόνα 2

 

Αυτή θα είναι η γραμμή της μέσης του σώματος όπως φαίνεται στην Εικόνα 2. Ακριβώς με την ίδια αναλογία όπως τα όργανα βρίσκονται στο σώμα στην αριστερή του πλευρά, επάνω ή κάτω από τη γραμμή της μέσης, το αντανακλαστικό σημείο θα βρίσκεται στην πτέρνα του αριστερού ποδιού επηρεάζοντας τα διάφορα σημεία /όργανα στην αριστερή πλευρά του σώματος. Το δεξί πόδι αντανακλά την δεξιά πλευρά του σώματος αντίστοιχα. Έτσι, βρίσκουμε την καρδιά να αντικατοπτρίζεται στο αριστερό πόδι, το ήπαρ στο δεξί, κλπ. Έχουμε δύο νεφρούς, και έτσι το κάθε πόδι έχει από ένα αντανακλαστικό σημείο για το κάθε ένα, ο αριστερός νεφρός στο αριστερό πέλμα και ο δεξιός στο δεξιό πέλμα.

 

            Το αντανακλαστικό σημείο για το ανιόν κόλον βρίσκεται στο δεξί πέλμα, όπως και το δεξί μισό του εγκάρσιου, ακριβώς όπως βρίσκεται εγκάρσια από δεξιά προς αριστερά ακριβώς κάτω από το ήπαρ, στομάχι και σπλήνα, περίπου στη γραμμή της μέσης του σώματος, ενώ στο αριστερό υπογάστριο τμήμα της αριστερής πλευράς, βρίσκεται το κατιόν ακριβώς κάτω από το κατώτατο σημείο του σπλήνα. Στο αριστερό πέλμα θα βρούμε και το σιγμοειδές καθώς και την έξοδο του κόλον από το σώμα (πρωκτός).

 


ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΗΠΑΤΟΣ & ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

ΕΓΚΑΡΣΙΟ ΚΟΛΟΝ

ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

ΣΙΓΜΟΕΙΔΕΣ ΚΟΛΟΝ

ΕΙΛΕΟΚΟΛΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

ΑΝΙΟΝ ΚΟΛΟΝ

ΑΝΙΟΝ ΚΟΛΟΝ

ΚΑΤΙΟΝ ΚΟΛΟΝ

ΣΠΛΗΝΑΣ

ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ



 

Εικόνα 3

 

            Για παράδειγμα, ένας ασθενής με προβλήματα στο κόλον, ή ασθενής που έχει ένα τεμπέλικο έντερο, θα «τιναχθεί» με την παραμικρή πίεση σε αυτό το σημείο της γραμμής της μέσης στο πέλμα. Τώρα για να καθορίσουμε εάν ένα τμήμα του εντέρου (κόλον) έχει επηρεαστεί περισσότερο από άλλο, ξεκινήστε με σταθερή πίεση στον αριστερό αντίχειρα, ακριβώς από πάνω από την πτέρνα και στο δεξί πέλμα όπως φαίνεται στο Εικόνα 3. Πιέστε κάθε σημείο σταθερά προς τα επάνω και προς το κέντρο εγκάρσια παράλληλα με την γραμμή της μέσης του πέλματος όπως ήδη εξηγήσαμε. Έπειτα προχωρήστε με το άλλο πέλμα και συνεχίστε την ίδια διαδικασία από την εσωτερική κεντρική γραμμή προς το πλάι του αριστερού πέλματος και κάτω προς την αριστερή πλευρά ακολουθώντας την πορεία του κατιόν κόλον στο σώμα.

            Το σημείο που είναι πιο ευαίσθητο στην πίεση θα καθορίσει την περιοχή που συμβαίνει η μεγαλύτερη συμφόρηση, και εκεί που υπάρχει συμφόρηση το αποτέλεσμα θα είναι η νόσος.

Η ΣΚΩΛΙΚΟΕΙΔΗΣ ΑΠΟΦΥΣΗ


            Θα θυμόσαστε την θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης και πως αυτή βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του ανιόν κόλον στην δεξιά πλευρά. Είναι ένα στενό τυφλό σημείο, ένας σωλήνας που μοιάζει με σκουλήκι από 7 έως 15 εκατοστά μήκος και δεν είναι σε σταθερό σημείο. Εφόσον βρίσκεται στην δεξιά πλευρά και κάτω από τη γραμμή της μέσης του σώματος, έτσι θα βρείτε και το αντανακλαστικό σημείο αυτού του μικρού οργάνου κάτω από τη γραμμή της μέσης στο δεξί πέλμα, κοντά στην άκρη ακριβώς πάνω από το στρογγυλό σημείο της πτέρνας, όπως φαίνεται στο Εικόνα 4.

ΠΑΓΚΡΕΑΣ
ΙΣΧΙΑΚΟ ΝΕΥΡΟ
ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΗΣ ΑΠΟΦΥΣΗ & ΕΙΛΕΟΚΟΛΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ
ΣΠΛΗΝΑΣ
ΙΓΜΟΡΕΙΑ


Εικόνα 4

                Εάν υπάρχει τάση για κυκλοφοριακή συμφόρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης, θα  φανεί με μια ευαισθησία σε αυτό το σημείο όπως θα εφαρμόζεται σταθερή πίεση με τον δεξιό σας αντίχειρα. Αλλά μερικές συνεδρίες συνήθως θα λύσουν το πρόβλημα.

            Είχα θαυμάσια αποτελέσματα, σε πολλές περιπτώσεις, όπου φαινόταν σχεδόν σίγουρο ότι μια εγχείρηση θα ήταν αναπόφευκτη προς ανακούφιση του ασθενούς. Μια συγκεκριμένη περίπτωση που θυμάμαι όπου ο κος. Π. είχε ήδη φύγει από τη δουλειά του για το νοσοκομείο για την επέμβαση. Τελικά έπεισε τον παθολόγο του να του επιτρέψει να γυρίσει στο σπίτι και να αναζητήσει ανακούφιση με την συγκεκριμένη θεραπεία στο αντανακλαστικό σημείο του πέλματος.

            Όλη η αγωγή έγινε πολύ προσεκτικά υπό την επίβλεψη του παθολόγου του. Όταν η ευαισθησία στο αντανακλαστικό σημείο του πέλματος είχε τελείως υποχωρήσει, η δυσφορία και ο πόνος στην περιοχή της σκωληκοειδούς απόφυσης είχε καθαρίσει και μέχρι του παρόντος ο κος Π. δουλεύει κάθε μέρα και αισθάνεται μια χαρά. (Αυτό δεν υπονοεί ότι μια οξεία περίπτωση δεν θα χρειαζόταν την προσοχή ενός αρμόδιου γιατρού.)

ΕΙΛΕΟΚΟΛΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ


            Σχεδόν στην ίδια περιοχή με την σκωληκοειδή απόφυση έχουμε την Ειλεοκολική βαλβίδα. Σχέδιο 4. Αυτή η βαλβίδα δίνει ένα μικρό άνοιγμα από το λεπτό έντερο προς το κόλον, ανοίγοντας προς το παχύ έντερο και προφυλάσσοντας από την επιστροφή του  περιεχομένου προς το λεπτό. Εάν η απόφυση ή η βαλβίδα επηρεάζουν η μία την άλλη, είναι δύσκολο να πούμε μιας και βρίσκονται τόσο πάρα πολύ κοντά.

            Τώρα εάν το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτή την πλευρά, και δουλεύοντας αυτή την ευαισθησία μπορούμε να απομακρύνουμε τα συμπτώματα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε  για το εάν αυτά προήλθαν από την απόφυση ή από την βαλβίδα που για λίγο αποφάσισε να απεργήσει. Εάν έχετε αποτελέσματα και φέρετε ανακούφιση, τότε κάνετε ακριβώς αυτό που θα περίμενε κάποιος από εσάς.

ΙΕΡΟ ΟΣΤΟ & ΚΟΚΥΞ
ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΜΟΙΡΑ
ΟΣΦΥΙΚΗ ΜΟΙΡΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΗΡΟΥ ή ΓΟΝΑΤΟΥ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΗΡΟΥ ή ΓΟΝΑΤΟΥ
ΔΕΞΙ  ΝΕΦΡΟ
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΝΕΦΡΟ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΝΕΥΜΟΝΑ & ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΝΕΥΜΟΝΑ & ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ 7ου ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΠΟΝΔΥΛΟΥ


Εικόνα 5

            Όταν οι ερεθισμένες, γεμάτες ιζήματα νευρικές απολήξεις διεγερθούν, τα αντίστοιχα όργανα που αντανακλαστικά βρίσκονται συνδεδεμένα με αυτό το ευαίσθητο νεύρο θα δεχθούν επιπρόσθετη παροχή ζωογόνου αίματος. Ο μπλοκαρισμένος ιστός έτσι θα ανακουφιστεί, και η διαδικασία επούλωσης επιταχύνεται.

ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ


            Για το λεπτό έντερο, τα αντανακλαστικά βρίσκονται πάνω από τη γραμμή της φτέρνας και κάτω από τη γραμμή της μέσης σε κάθε πέλμα. Εφόσον το λεπτό έντερο βρίσκεται σε κάθε σημείο της πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης ζώνης, πρέπει να το δούμε εγκάρσια από το εσωτερικό μέχρι σχεδόν την εξωτερική άκρη του πέλματος, το δεξί μισό των εντοσθίων θα βρίσκεται στο δεξί πέλμα, και το αριστερό μισό στο αριστερό πόδι. Εικόνα 3.

ΣΤΟΜΑΧΙ


                Το στομάχι βρίσκεται λίγο επάνω από την γραμμή της μέσης του σώματος, σχεδόν στο κέντρο αλλά λίγο περισσότερο προς την αριστερή πλευρά. Βρίσκουμε λοιπόν το αντανακλαστικό του πάνω από τη γραμμή της μέσης του πέλματος αρχικά, δεύτερη και τρίτη ζώνη στο δεξί πέλμα, και στην πρώτη, δεύτερη τρίτη και τέταρτη ζώνη στο αριστερό πόδι.

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΓΧΟΙ


                Οι πνεύμονες και οι βρόγχοι όπως βρίσκονται σε κάθε πλευρά του σώματος έτσι θα βρεθούν και στα ίδια σημεία σε κάθε πέλμα, λίγο κάτω από τη βάση των δακτύλων. Εικόνα 5.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ & ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ
 



ΑΔΕΝΑΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ  ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΥΡΕΙΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ
ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ
ΝΕΦΡΟΙ
 
ΟΥΡΗΤΗΡ
 
ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ


Εικόνα 6

 

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ 


                Εάν σας ζητηθεί να προσφέρετε ανακούφιση σε περίπτωση πνευμονίας, να δουλέψετε και στα σημεία που φαίνονται στο Εικόνα 21. Δουλεύοντας τα αντανακλαστικά σε αυτό το σημείο θα ανακουφίσουν ένα μέρος της έντασης που είναι πάντα χρήσιμο σε περίπτωση πνευμονίας. Σε  οξεία περίπτωση, κανένα άλλο σημείο δεν πρέπει να δουλευτεί χωρίς την συμβουλή από γιατρό.

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

                Αυτή βρίσκεται ενσωματωμένη στο ήπαρ, λίγο πιο αριστερά από το κέντρο και θα βρείτε το αντανακλαστικό της στο δεξί πέλμα αρκετά βαθιά, όπως φαίνεται στο Εικόνα 3.

ΝΕΦΡΟΙ

                Το αντανακλαστικό κάθε νεφρού βρίσκεται στην τρίτη ζώνη κάθε πέλματος, περίπου στη γραμμή της μέσης του πέλματος. Εικόνα 6.

ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΙΑ


                Τοποθεσία και θέση για να βρούμε το αντανακλαστικό των ματιών και αυτιών δίνεται στο Εικόνα 4 και Εικόνα 7, φθάνοντας από την κορυφή έως τη βάση των δακτύλων.

ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ


                Η τοποθεσίας της δίνεται στο Εικόνα 6 και Εικόνα 27. Εφόσον η κύστη βρίσκεται στο κέντρο του σώματος, θα βρούμε το αντανακλαστικό της στην πρώτη ζώνη στο μέσα μέρος του κάθε αστραγάλου.

ΣΠΛΗΝΑΣ


Εικόνα και θέση αυτού.

Ο σπλήνας είναι ένα μαλακό, εύθραυστο, με πολλά αγγεία, επιμήκη, πεπλατυσμένο όργανο, που αγκαλιάζει το βυθό του στομάχου, με το οποίο είναι συνδεδεμένος μέσω του γαστρο-σπληνικού επίπλουν. Αυτός επενδύει τον σπλήνα εκτός από τον έλικα, όπου συνδέεται με αναρτικός σύνδεσμος.

            Η εξωτερική του επιφάνεια είναι κυρτή, απαλή και σε επαφή με την κάτω επιφάνεια του διαφράγματος η οποία τον διαχωρίζει από την ένατη, δέκατη και ενδέκατη πλευρά της αριστερής μεριάς του σώματος. Σε μέγεθος και βάρος μπορεί να διαφέρει δραματικά σε διάφορες περιόδους της ζωής του ανθρώπου. Στους ενήλικους είναι συνήθως πάνω από 5 ίντσες μάκρος (περίπου 12,7 εκατοστά), 3 με 4 ίντσες σε πλάτος (από 7,9 έως 10,2 εκατοστά) 1½  ίντσα σε πάχος (περίπου 3,8 εκατοστά), και ζυγίζει λιγότερο από 200 γραμμάρια.

 

Ο ΣΠΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΝΕΣ

Που βρίσκονται:

            Η παραπάνω περιγραφή σας δίνει μια ιδέα για τις ζώνες στις οποίες ο σπλήνας βρίσκεται, και έτσι δεν θα έχετε πρόβλημα να εντοπίσετε το αντανακλαστικό του σημείο στο αριστερό πέλμα. Θυμηθείτε τη θέση του σε σχέση με τη γραμμή της μέσης του σώματος, και πως αυτή η θέση θα συγκριθεί με την θέση του αντίχειρά σας πάνω στο νευρικό αντανακλαστικό του σπλήνα. Εικόνα 4.

            Δεν θα ισχυριστώ ότι μπορείτε πάντα να προσδιορίσετε εάν αυτή η ευαισθησία (που θα εκδηλώσει ο ασθενής σας) θα σημαίνει απαραίτητα προβλήματα μόνο στον σπλήνα διότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά σημεία επαφής τόσο κοντά σε αυτό του σπλήνα.

            Σχεδόν μπροστά από τον σπλήνα, εκεί που βρίσκεται η σπληνική καμπή, περνά το εγκάρσιο κόλον, μπροστά και κάτω από τον σπλήνα στην αριστερή υπογάστρια περιοχή όπου ξεκινά την καθοδική καμπύλη του, κάτω από το κατώτατο άκρο του σπλήνα. Πολύ συχνά η ευαισθησία προέρχεται από αυτό το συγκεκριμένο σημείο στο κόλον.

ΣΠΛΗΝΑΣ ή ΚΟΛΟΝ

Ποιό είναι λάθος;

            Εάν όμως ο ασθενής έχει αναιμία η οποία έχει ήδη διαγνωσθεί από παθολόγο, και εσείς βρίσκεται μια ευαισθησία σε αυτό το σημείο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο σπλήνας χρειάζεται την προσοχή σας και όχι το κόλον. Είναι βέβαια δυνατόν να υπάρχουν και οι δύο καταστάσεις, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, θα είστε σε θέση να θεραπεύσετε το πρόβλημα, ότι και να συμβαίνει, με το να απομακρύνετε αυτά τα κρυσταλλικά ιζήματα από τις νευρικές απολήξεις και να εφοδιάσετε αυτές τις περιοχές με την κανονική τους αιματική κυκλοφορία.

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΝΤΑΣ ΠΑΛΙΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΜΕ ΝΕΑ

            Εάν το πρόβλημα σας είναι μια ολέθρια αναιμία, θα πάρει περισσότερο χρόνο να δείτε αποτελέσματα, για αυτό και να μην είστε πολύ ανυπόμονοι. Παίρνει χρόνο μέχρι να αντικατασταθούν εντελώς τα νέα κύτταρα σε οποιοδήποτε όργανο στο σώμα μας. Συνεπώς πρέπει να περιμένουμε μέχρι η φύση να αντικαταστήσει το παλιό μοντέλο μηχανής με ένα νέο πριν αναζητήσουμε την τέλεια απόδοση. Μην περιμένετε ένα «μοντέλο T Ford» να συγκριθεί με μια καινούρια Cadillac.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

                Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μια περίπτωση απλής αναιμίας όπου αυτό το σημείο δεν ήταν εξαιρετικά ευαίσθητο, γιατί ο σπλήνας κατασκευάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν αυτός ο σπλήνας αποτύχει στο να κάνει σωστά τη δουλειά του εξαιτίας οποιασδήποτε συμφόρησης που εμποδίζει την αιματική παροχή, δεν θα μπορέσει να παράγει ικανοποιητικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων απαραίτητων για την ευεξία μας. Ο σπλήνας είναι το έδαφος στο οποίο θάβονται τα παλιά και χαλασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια,  και από τα οποία σύμφωνα με τους νόμους της φύσης φτιάχνονται τα νέα. Εκεί θάβονται και όμως εκεί φτιάχνονται. Η φύση παίρνει τα παλιά και τα μετατρέπει σε νέα ερυθρά αιμοσφαίρια.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

                Καλό είναι να θυμόμαστε ότι μια δίαιτα που κτίζει το αίμα μας είναι πολύ σημαντική στο να ξεπεράσουμε θέματα αναιμίας, και σε αυτό πρέπει να μας κατευθύνει ένας ικανός διατροφολόγος. Έτσι με αυτό το συνδυασμό και με την ειδική Ρεφλεξολογία οι προσπάθειες σας θα ανταμειφτούν με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

ΜΑΤΙΑ


                Βρίσκουμε την πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα να έχει επηρεαστεί η όρασή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ίσως μόνο με αστιγματισμό, μια μικρή ισοπέδωση του βολβού του ματιού, ή μια κατάσταση που εύκολα θα μπορούσε να διορθωθεί με γυαλιά οράσεως.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝΙΑΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

                Ξανά έχουμε αυτές τις φτωχές άτυχες ψυχές που έχουν κληρονομήσει κάποιας μορφής λοίμωξη που ποτέ δεν θα μπορέσει να σβηστεί. Δεν προσπαθούμε να υποκριθούμε ότι καμία από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορέσουν να βελτιωθούν από αυτή ή όποια άλλη μέθοδο, ακόμα και σε μια περίπτωση γλαυκώματος, όπου είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο βολβός του ματιού γίνεται πολύ σκληρός. Σχηματίζεται από τα υπερβολικά υγρά του ματιού, και προκαλεί υπερβολική καταπόνηση των δομών του ματιού, μέχρι που δίνει την αίσθηση σκληρότητας, με μερική ή ολική τύφλωση.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΓΛΑΥΚΩΜΑ

                Μια συγκεκριμένη περίπτωση που είχα αυτού του τύπου (γλαύκωμα) φαινομενικά, εμφανισιακά και σύμφωνα με την διάγνωση του γιατρού του, εντελώς καθαρή.

 

                Ο κ. Σ., ένας άνδρας 45 ετών, εντελώς αποθαρρυμένος όταν έμαθε από διάφορους ειδικούς, ότι ήταν θέμα χρόνου ότι η όραση του θα χαθεί τελείως. Τον συμβούλευσαν να μην διαβάζει ή να επιβαρύνει τα μάτια του χωρίς λόγο, έτσι ώστε να παρατείνει την λίγη όραση που είχε όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

                Εξετάζοντας τα πόδια του δεν βρήκα καμία ευαισθησία αλλού εκτός από το σημείο των ματιών, που βρίσκεται ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο δάκτυλο στο σημείο που συνδέονται με το πέλμα, και λίγο πιο κάτω, από το σημείο της ένωσης όπως βλέπουμε στην Εικόνα 7 και στο Εικόνα 4.

 

                Θα θεωρήσουμε ότι δουλεύετε στο αριστερό πόδι, και ότι πάντα ο ασθενείς βλέπει προς εσάς. Τώρα κρατείστε την εξωτερική πλευρά του πέλματος με το δεξί σας χέρι, τοποθετήστε τον αντίχειρα σας στο πέλμα, στηρίζοντας το από πάνω με τα δάκτυλα σας, και με τον δεξί σας αντίχειρα φτάστε κάτω στη «ρίζα» των δακτύλων με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσετε βαθιά κάτω ανάμεσα και γύρω από τη βάση μεταξύ του δεύτερου και τρίτου δακτύλου. Ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το δάκτυλο σας στο δεξί χέρι ώστε να βρείτε το ακριβές σημείο. Και μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια μέχρι να έχετε δοκιμάσει αρκετά και με τα δύο χέρια. Ίσως χρειαστεί να αντιστρέψετε τη διαδικασία που περιγράψαμε, κρατώντας το πόδι στο δεξί σας χέρι και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και  τον δείκτη με το αριστερό σας χέρι για να φτάσετε αυτά τα αντανακλαστικά.

 

                Αυτή η αντανακλαστική μέθοδος εφαρμόσθηκε επίμονα, κάθε μέρα, στην περίπτωση με το γλαύκωμα για τον κ. Σ. που μόλις αναφέραμε. Εγώ μπορούσα να τον δω μόνο μία φορά την εβδομάδα μιας και ζούσε σε άλλη πόλη, αλλά πολύ προσεκτικά ανέθεσα στην κα. Σ. να ακολουθεί πιστά την δουλειά σε αυτό το αντανακλαστικό σημείο κάθε μέρα.

Μετά από ένα μικρό διάστημα ο κος. Σ. επισκέφτηκε τον γιατρό του, ο οποίος είπε ότι δεν είχε δει ποτέ περίπτωση ασθενούς που να έχει βελτιωθεί τόσο πολύ μετά από χρήση των σταγόνων που του έδωσε απλά και μόνο για να ανακουφίσει την κατάστασή του.

 

                Ξανά, αργότερα, πραγματοποίησε άλλη μια επίσκεψη στον ίδιο γιατρό όπου ξανά εκείνος είπε ότι δεν είχε δει ποτέ περίπτωση ασθενούς που καθάρισε τόσο καλά από αυτό το κολλύριο.

 

                Χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν θα πληγώσει τα συναισθήματα αυτού του γιατρού, δεν είπε τίποτε άλλο, αλλά του συστήθηκε τώρα να σταματήσει την χρήση των σταγόνων μιας και το γλαύκωμα είχε εμφανώς υποχωρήσει.

 

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΑΙΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΗ

                Θυμηθείτε αυτό, όπου υπάρχουν προβλήματα με τα μάτια, για το οποίο ευθύνεται μια σωματική ασθένεια, και βρίσκεται το σημείο ανάμεσα από τα δάκτυλα πολύ ευαίσθητο, είναι σίγουρο ότι μπορείτε να βοηθήσετε αυτή τη κατάσταση με το να απομακρύνετε τα ιζήματα και να αναπληρώσετε την κανονική κυκλοφορία.

 

                Μια ευαισθησία σε αυτό το σημείο, όπως και σε κάθε άλλο σημείο, σημαίνει ότι τα μάτια έχουν στερηθεί την κανονική αιματική κυκλοφορία που είναι απαραίτητη για την υγεία και την χημική δραστηριότητα οποιουδήποτε οργάνου του σώματος. Θα παρατηρήσετε ταχύτατα αποτελέσματα από αυτές τις συνεδρίες όταν υπάρχει μια αίσθηση καψίματος ή φαγούρας στα μάτια.

ΑΥΤΙΑ


                Τώρα βλέπουμε ότι τα αυτιά επίσης μπορούν να ωφεληθούν πολύ, αλλά δεν θα προσπαθήσω να σας πω ότι όλες οι μορφές βαρηκοΐας θα ανταποκριθούν σε αυτή τη θεραπεία.

 

                Κώφωση όπως και τύφλωση, μπορούν να προκληθούν από διάφορες συνθήκες που  μπορούν να καταστήσουν αδύνατη κάθε ανθρώπινη παρέμβαση για επαναφορά της υγιούς κατάστασης. Αλλά από την προηγούμενη εμπειρία μας, επαναλαμβάνουμε ξανά, πως αυτή η μέθοδος έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να αυξήσουν το βαθμό της ακοής τους.

 

                Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται για την θεραπεία των ματιών. Αυτή η διαδικασία πρακτικά είναι η ίδια όσον αφορά την θέση και το πιάσιμο του πέλματος. Η μόνη διαφορά είναι ότι το αντανακλαστικό σημείο για τα αυτιά θα το βρούμε ανάμεσα στο τρίτο και τέταρτο δάκτυλο, ενώ για τα μάτια δουλεύουμε πρωταρχικά ανάμεσα στο δεύτερο και τρίτο δάκτυλο.

 

                Για τα αυτιά δοκιμάστε ακόμα ανάμεσα στο τέταρτο και πέμπτο δάκτυλο,  με άλλα λόγια ερευνήστε μέχρι να βρείτε ένα επώδυνο σημείο. Δεν σας συνιστώ να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο κανόνα για να βρείτε αυτά τα αντανακλαστικά. Είναι αδύνατο να πει κανείς σε πια ζώνη υπάρχει το πρόβλημα που έχει σαν αιτία την κώφωση.  Σε κάποιες περιπτώσεις είναι ένα πράγμα και σε άλλες τελείως διαφορετικό.

 

ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

                Δεν θα προσπαθήσω να υπερεκτιμήσω το πόσο καλό μπορεί να κάνει αυτή η θεραπεία, αλλά θα πω ότι και εσείς όπως και εγώ, θα εκπλαγείτε πολλές φορές από τα εκπληκτικά αποτελέσματα που θα επιτύχετε εκεί που δεν το περιμένετε. Ειδικά εάν η κώφωση συμβαίνει να είναι αποτέλεσμα μιας καταρροϊκής κατάστασης, κάτι που συμβαίνει συχνά.

Πρησμένες Αμυγδαλές ή Πονόλαιμος

                Και τώρα σας έρχεται ένας ασθενής για βοήθεια με πονόλαιμο ή πρησμένες αμυγδαλές. Που θα περιμένατε να βρείτε το αντανακλαστικό του λαιμού στο πέλμα;

 

                Εφόσον βρίσκεται στο σαρκώδες μέρος του μεγάλου δακτύλου εκεί που βρίσκουμε το αντανακλαστικό των προβλημάτων του κεφαλιού, φυσικά θα περιμένουμε να βρούμε το σημείο του λαιμού/λάρυγγα να αντανακλάται σε αυτό που αποκαλούμε τη βάση του μεγάλου δακτύλου ακριβώς ή λίγο πάνω από το σημείο που αυτό ενώνεται με το πόδι όπως αυτό φαίνεται στο Εικόνα 8.

 

Θέση στην οποία δουλεύουμε το αντανακλαστικό του Λαιμού/Λάρυγγα

 

                Θα ήθελα να σας ζητήσω να σκεφτείτε για ένα λεπτό και να απεικονίσετε στο μυαλό σας το λαιμό σαν το σημείο που ενώνει το κεφάλι με το σώμα. Έπειτα ακριβώς έτσι θα εντοπίσουμε το ευαίσθητο σημείο που θα αντανακλά το λαιμό, σε αυτό το σημείο του δακτύλου που ενώνεται με το πόδι. Θα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε το πρώτο δάκτυλο για το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης που θα ασκήσουμε σε αυτό το αντανακλαστικό, μιας και θα πρέπει να φτάσετε περίπου πάνω από την κορυφή του δακτύλου σε αυτή την πλευρά ανάμεσα και δίπλα στο δεύτερο δάκτυλο. Θα χρειαστεί τώρα μόνο λίγη πίεση εδώ, όχι περισσότερη από αυτήν που μπορεί να δοθεί με το πρώτο δάκτυλο. Ο αντίχειρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δουλέψουμε την κάτω πλευρά αυτού του μεγάλου δακτύλου.

 

                Να θυμάστε ένα πράγμα, ότι η θέση της ευαισθησίας γύρω από αυτό το μεγάλο δάκτυλο όπου θα δουλέψετε θα εξαρτηθεί μόνο από ποιό σημείο ή σημεία του λαιμού είναι περισσότερο μπλοκαρισμένα.

 

 

ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ

                Εάν το πρόβλημα ή το μπλοκάρισμα του λαιμού συμβαίνει λόγο μεγάλης ποσότητας τοξινών στο σύστημα, μπορεί να μην δείτε αποτελέσματα μέχρι αυτή η κατάσταση να ξεκαθαρίσει. Αν όμως αυτό το μπλοκάρισμα δεν είναι πολύ παλιό – είναι αποτέλεσμα ενός πρόσφατου κρυώματος ή πονόλαιμου - θα μείνετε έκπληκτοι με το τι μπορεί να κάνει η φύση όταν της δοθεί η σωστή ποσότητα και ποιότητα αίματος έτσι ώστε να προχωρήσει στην θεραπευτική της διαδικασία.

 

                Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα ένας σφιγμένος, πιασμένος αυχένας θα χαλαρώσει κάτω από αυτού του είδους την αγωγή γύρω από το μεγάλο δάκτυλο.

 

                Είχα έναν αριθμό περιπτώσεων όπου έμοιαζε το σφίξιμο και η ακαμψία απλά έλιωνε και ενώ είχαν έρθει στο γραφείο μου χωρίς να μπορούν να γυρίσουν το κεφάλι του καθόλου, έφευγαν σαν να ήταν όσο καλά όσο πάντα.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑΣ

                Αυτός ο πολύ ενοχλητικός πόνος και το πρόβλημα μέσα στο κεφάλι είναι πολύ περίπλοκος τόσο για τον ασθενή όσο και για εσάς. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι ότι κάποτε ήταν ο καταρράκτης του κεφαλιού.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ

                Οι διάφορες μορφές τοπικής θεραπείας μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αλλά αυτή είναι μόνο προσωρινή. Ανακουφίζουν το σύμπτωμα χωρίς να προσφέρουν τίποτα για να απομακρύνουν την αιτία.

                Συμφόρηση, η λέξη κλειδί για όλους τους πόνους μας, είτε πρόκειται για πονοκέφαλο, είτε για πονόδοντο, είναι η αιτία και για τα προβλήματα των ιγμορείων μας. Είναι δύσκολο για εσάς να το πιστέψετε, αλλά δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο και θα δείτε και μόνοι σας αν ότι σας λέω είναι αλήθεια ή όχι.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ

                Εφόσον τα ιγμόρεια βρίσκονται στο κεφάλι,  θα βρούμε αυτό το αντανακλαστικό και στα δέκα ΔΑΚΤΥΛΑ του ποδιού.  Εκεί που η συμφόρηση είναι μεγάλη και για πολύ καιρό, θα είναι ενδιαφέρον να προσέξουμε την ευαισθησία που θα βρεθεί, πάνω και γύρω στα δάκτυλα. Αυτό θα παρατηρηθεί ιδιαίτερα εάν πιέσουμε προς τη βάση ή τη ρίζα κάθε δακτύλου όπως φαίνεται στην Εικόνα 9, από την έξω προς την μέσα επιφάνεια της ονυχοφόρου φάλαγγας  και στα δέκα δάκτυλα.

                Οι πλαϊνές πλευρές  θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, και όσο επιμείνετε σε αυτή τη διαδικασία, παρατηρήστε τα αποτελέσματα. Η βελτίωση δεν θα φανεί σε ένα λεπτό ούτε σε μία νύχτα. Θα πάρει χρόνο, η διάρκεια του οποίου θα εξαρτηθεί απόλυτα στην ζωτικότητα και στην επιδεκτικότητα του ατόμου να αντιδράσει καθώς και στο πόσο καιρό προϋπάρχει η κατάσταση.

ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΙΑΤΟ

                Εάν το πρόβλημα των ιγμορείων προκλήθηκε από μια καταρροϊκή κατάσταση του συστήματος, το αποτέλεσμα της φύσης προσπαθώντας να ανταπεξέλθει σε μια υπέρ-τοξικότητα  του σώματος, καλά θα κάνουμε πρώτα να προσπαθήσουμε και να θεραπεύσουμε αυτή την κατάσταση – την αιτία της οποίας μπορεί ήδη να έχετε βρει από την ανακάλυψη κάποιων ευαίσθητων αντανακλαστικών που θα σας δείχνουν από ποιό ή ποιά σημεία έρχεται το πρόβλημα.

Η ΦΥΣΗ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ

                Η φύση συνεχώς παλεύει για να την εξάλειψη των άχρηστων υλικών από το σώμα μας. Τα νεκρά και φθαρμένα κύτταρα αντικαθιστώνται  συνεχώς με νέα, και πρέπει να εξαλειφθούν από το σώμα μας με διάφορους τρόπους.

                Μια σημαντική οδός διαφυγής για αυτά τα δηλητήρια του συστήματος είναι οι πόροι του δέρματός μας. Ο βλεννογόνος στο κεφάλι, μύτη και ιγμόρεια, με το να είναι τόσο λεπτός, βοηθά τη φύση να αποβάλει το πλεονάζουσα προσφορά του πιο εύκολα. Το αποτέλεσμα είναι, να έχουμε απαλλαγή από τη μύτη όπως η φύση καταφέρνει να το ξεφορτωθεί. Εάν αντί αυτού, μπλοκαριστεί μέσα στο κεφάλι, όπως συμβαίνει στις περισσότερες γνωστές περιπτώσεις, τότε το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και οδυνηρό, και θα πρέπει να περιμένετε περισσότερο καιρό για να δείτε τα αποτελέσματα.

                Αλλά μην αποθαρρύνεστε, γιατί όσο μένει και η ελάχιστη ευαισθησία, ακόμα παλεύετε με το μπλοκάρισμα του σημείου στο κεφάλι.

                Τώρα όπου μια περίπτωση ιγμορίτιδας επιμένει, ξέρουμε ότι η φύση είναι παραφορτωμένη με αυτή το τοξική οξεία κατάσταση που παράγει βλέννες και ψάχνοντας συνεχώς ένα τρόπο να την ξεφορτωθεί από ένα σημείο με την μικρότερη αντίσταση όπου η εσωτερική επιφάνεια της μεμβράνης (του βλεννογόνου) θα είναι η λεπτότερη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΚΡΥΩΜΑΤΟΣ

Όταν έχετε καταβληθεί από το γνωστό σε όλους κρυολόγημα, θυμηθείτε ότι αυτός είναι ο τρόπος της φύσης να εξαλείψει την τοξική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα. Σαν αποτέλεσμα έχουμε υπερβολική καταρροή από τη μύτη και το λαιμό – διότι σε αυτά τα σημεία βρίσκεται η μικρότερη αντίσταση και μπορεί να βρει έξοδο.

                Οι παλιές μέθοδοι κατά τις οποίες  βουτούσε κάποιος τα πόδια του σε ζεστό νερό με μουστάρδα, ή έκανε ένα πολύ ζεστό μπάνιο, κλπ. Αποσκοπούσαν στην ξεκούραση και στο άνοιγμα των πόρων του σώματος, βοηθώντας τη φύση στη διαδικασία της εξάλειψης του προβλήματος.

 

Εικόνα 9

Θέση κατά την οποία δουλεύουμε τα Αντανακλαστικά για τα Ιγμόρεια

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ

                Οι παθολόγοι μας σήμερα με τις διάφορες θεραπείες τους για ένα κρύωμα, προσπαθούν να φέρουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα μέσω της χρήσης των φαρμάκων σαν μια πιο σύγχρονη ανακάλυψη. Όταν οι άνθρωποι έχουν πλήρως αναρρώσει από ένα κρύωμα, σημειώστε πόσο πολύ καλύτερα αισθάνονται προσωρινά από αυτή την κατ’οίκου μέθοδο.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Όπως πλησιάζει το τέλος του καλοκαιριού, θα σας ζητηθεί συχνά αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να ανακουφίσετε μια περίπτωση αλλεργικής ρινίτιδας με αυτή τη μέθοδο της Ρεφλεξολογίας στα πέλματα.

                Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, η ίδια μέθοδος την οποία περιγράψαμε παραπάνω για ανακούφιση σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας, θα βοηθήσει και αυτόν/αυτήν που υποφέρει  από αλλεργική ρινίτιδα. Στην πραγματικότητα, μπορώ με ασφάλεια να σας πω  ότι θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα θα δείτε αποτελέσματα εάν επιμένετε στο να απομακρύνετε   την ευαισθησία που θα βρείτε μέσα, πάνω και γύρω από όλα τα δέκα δάκτυλα.

ΑΔΕΝΕΣ


                Βρίσκουμε σήμερα τόσους πολλούς να υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, οι οποίες ξεκινούν από ένα πρόβλημα των αδένων. Θυμηθείτε ότι κάθε σκέψη και συναίσθημα επηρεάζει τους αδένες μας και κάθε σκέψη είναι εποικοδομητική ή καταστροφική. Οι αδένες μας είναι οι οικοδόμοι της υγείας μας, καθένας τους με τις εκκρίνεις του, οι οποίες όταν όλα είναι αρμονικά, η υγεία είναι το αποτέλεσμα. Εάν κάθε ένας από τους επτά κυρίαρχους αδένες του σώματος αποτύχει να λειτουργήσει σωστά, όλος μας ο μηχανισμός θα βρεθεί εκτός λειτουργίας.

                Πόσο απαραίτητο είναι να θυμόμαστε την σημασία της σωστής σκέψης! Εάν είμαστε γεμάτοι με σκέψεις φόβου, στενοχώριας, ανησυχίας, ή θλίψης ας μετατοπίσουμε τα ψυχικά μας εργαλεία έτσι ώστε να τις αντικαταστήσουμε με ελπίδα, κέφι, κουράγιο και χαρά. Πρέπει να το κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε εκατό τοις εκατό καλά. Εάν είμαστε σε διανοητική κατάθλιψη, ας προσπαθήσουμε να βρισκόμαστε με ανθρώπους που είναι αισιόδοξοι, που κοιτάζουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Το να είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κουράγιο, θα μας βοηθήσει να έχουμε και εμείς περισσότερο κουράγιο και να μαγνητίζουμε θετικά φυσικά και διανοητικά.

                Η επιτυχία στη ζωή μας εξαρτάται από την ικανότητα μας να ακτινοβολούμε μια ευχάριστη προσωπικότητα, η οποία βασίζεται απόλυτα στις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας, και επηρεάζει το πως οι αδένες μας λειτουργούν με αρμονία ή χωρίς.

                Τώρα θα προχωρήσουμε να συζητήσουμε τις διάφορες μορφές λειτουργίας που έχουν κατανεμηθεί στους πιο σημαντικούς αδένες του σώματος μας. Πρώτα θα μελετήσουμε τον Θυρεοειδή, και θα σχετίσουμε μερικές από τις φάρσες για τις οποίες αυτός ο αδένας είναι υπεύθυνος.

Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ


                Όταν ο θυρεοειδής αδένας αρνείται να λειτουργήσει, το μωρό θα σταματήσει να μεγαλώνει, και αναπτύσσει ένα άδειο βλακώδες βλέμμα. Αυτός ο αδένας λειτουργεί κάπως σαν μια γεννήτρια σπίθας αλλά και σαν αποθηκευτική μπαταρία για το σώμα. Εάν αφήσουμε την μπαταρία μας να αδειάσει, κουραζόμαστε και βάζουμε βάρος γρήγορα, ενώ εάν την παραφορτώσουμε και οι εκκρίσεις του Θυρεοειδούς είναι υπερβολικές, ο ασθενής θα είναι νευρικός, ευέξαπτος, θα χάσει βάρος και θα αισθάνεται συναισθηματικά ανισόρροπος. Πολλές φορές βρίσκουμε αυτή την κατάσταση υπεύθυνη για τις νευρασθένειες μας. Σκόπιμο θα είναι να  κάνουμε μια εξέταση για το μεταβολισμό έτσι ώστε να ελεγχθεί η δραστηριότητα αυτού του αδένα, αν και έχει αποδειχθεί ότι όποια και να είναι η κατάσταση, είτε πρέπει να επιταχύνουμε είτε να επιβραδύνουμε την δραστηριότητα αυτού του πολύ σημαντικού αδένα, συνήθως μπορούμε να τον εξισορροπήσουμε δουλεύοντας πάνω στο αντανακλαστικό σημείο του Θυρεοειδούς στο πέλμα. Εικόνα 6. Αυτό το σημείο θα το βρούμε κυρίως στην πρώτη και τη δεύτερη ζώνη κάθε πέλματος στη βάση του μεγάλου δακτύλου, βαθιά εδραιωμένο, και πρέπει να το φτάσουμε χρησιμοποιώντας την εξωτερική γωνία του αντίχειρα όπως αυτό φαίνεται στην Εικόνα 10.

Εικόνα 10

Θέση κατά την οποία δουλεύουμε το Αντανακλαστικό

που σχετίζεται με τον Θυρεοειδή Αδένα

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

 

Σε περιπτώσεις που υπάρχει συμφόρηση που οδηγεί μακριά από τον Θυρεοειδή αδένα προς το αυτί θα το βρείτε ευαίσθητο όπως προχωράτε με την βαθιά πίεση ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ζώνη, ανάμεσα στο μεγάλο δάκτυλο και το δεύτερο δάκτυλο. Θα δείτε αξιοσημείωτα αποτελέσματα από τη δουλειά σας σε αυτό το αντανακλαστικό. Ξέρουμε περιπτώσεις που έβαλαν βάρος σχεδόν μισό κιλό την εβδομάδα, εκεί που ο αδένας ήταν υπερδραστήριος και το βάρος τους αρκετά κάτω από το κανονικό.

 

ΕΞΩΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗ

                Σε αυτή την περίπτωση της βρογχοκήλης, ο Θυρεοειδής αδένας μεγαλώνει, όπως και στην περίπτωση της απλής βρογχοκήλης, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνουν ραγδαία, οι οφθαλμοί προεξέχουν, το σώμα γίνεται αδύνατο και πολύ αδύναμο, και εμφανίζονται νευρικές καταστάσεις. Η ανάπτυξη αυτή καθεαυτή σπάνια γίνεται αντιληπτή, και όμως ικανή να κάνει αρκετή ζημιά. Έτσι θα βοηθούσε πολύ να δουλεύαμε πάνω στο αντανακλαστικό του Θυρεοειδούς αδένα σε μια περίπτωση εξωοφθαλμικής βρογχοκήλης.

                Συχνά βρίσκουμε αυτή την περίπτωση να έχει προκληθεί από μια μελαγχολική ή καταθλιπτική στάση, ή από απογοήτευση. Χωρίς αμφιβολία και εσείς όπως και εγώ, μπορείτε να θυμηθείτε μια περίπτωση αυτού του τύπου που η πηγή του προβλήματος έρχεται εξολοκλήρου από ένα μάταιη και ανεκπλήρωτη ερωτική σχέση όπου μια καταπιεσμένη επιθυμία ή ένας πόθος είχε ένα καθοριστικό αποτέλεσμα σε αυτό τον συγκεκριμένο αδένα παρεμβαίνοντας στην κανονική του λειτουργία.

                Μπορεί να σας πάρει περισσότερο να διορθώσετε μια περίπτωση τέτοιου τύπου εκτός και αν έχετε επιτυχία με κάποιο τρόπο στο να αλλάξετε την ψυχική διάθεση ή πείθοντας αυτό τον ασθενή να ανακατευθύνει την προσοχή του σε μερικές πιο εποικοδομητικές προσπάθειες, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη ίαση.

ΥΠΟΦΥΣΗ


                Κάποιοι αποκαλούν την Υπόφυση σαν τον κυρίαρχο αδένα, μιας και έχει μια δυναμική επιρροή πάνω στο καρδιακό ρυθμό, και δίνει σημαντικό ρυθμό στα Επινεφρίδια και το Θυρεοειδή αδένα διατηρώντας την ενέργεια σε όλο το σώμα. Η Υπόφυση εκρέει ορισμένες ορμόνες απευθείας μέσα στην αιματική κυκλοφορία, παίζοντας ένα σημαντικό ρόλο στον τρόπο ζωής μας. Ρυθμίζει την ανάπτυξή μας και διέπει, ως ένα ορισμένο σημείο, το σχηματισμό ζάχαρης στο σύστημά μας.

                Μια υπερενεργή Υπόφυση είναι υπεύθυνη για το μέγεθος των γιγάντων μας, ενώ μια αδρανής Υπόφυση είναι η αιτία της ύπαρξης νάνων. Εάν δε τρελαθεί τελείως δεν μπορεί να περιγραφεί το τι τέρατα μπορεί να φτιάξει.

                Ο καθηγητής Borgas, ένας χειρούργος του Rastov, στη Ρωσία, θέλοντας να διαπιστώσει και ο ίδιος την δύναμη ανάπτυξης της Υπόφυσης, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και με πολύ δραματικό τρόπο την ευκαιρία που του δόθηκε: από τον εγκέφαλο ενός νεαρού άνδρα, που μια ώρα πριν είχε σκοτωθεί σε ένα τροχαίο ατύχημα, αφαίρεσε την Υπόφυση και την μεταμόσχευσε σε ένα δεκαπεντάχρονο μικρόσωμο (κατσιασμένο) κορίτσι ύψους 91 πόντων. Μέσα σε 6 μήνες είχε πάρει 15 πόντους.

                Ο Dr. James Hatton είχε μερικά πολύ καλά αποτελέσματα στην ελάττωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης διαχέοντας ακτίνες Χ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ασθενούς, στους νεφρούς, πάνω στην Υπόφυση και στα Επινεφρίδια.

                Εάν τόσο καλά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με τις ακτίνες Χ, τότε ξέρουμε ότι καλά αποτελέσματα θα έχουμε με οποιαδήποτε μέθοδο μπορεί να αυξήσει την αιματική παροχή σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές. Ας υποθέσουμε ότι εξαιτίας τοπικής συμφόρησης, αυτός ο αδένας μεγαλώνει και  ξεπερνά το μέγεθος της κόγχης (του τουρκικού εφιππίου) μέσα στην οποία βρίσκεται, και ακολουθεί πονοκέφαλος. Όχι ότι όλοι οι πονοκέφαλοι είναι αποτέλεσμα μιας ανώμαλης Υπόφυσης, αλλά αυτός ο αδένας μπορεί να κάνει πολλές σκανδαλιές.

ΜΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ»

                Ίσως να είναι ενδιαφέρον εδώ να αναφέρω την εμπειρία που είχα μια μέρα το περασμένο καλοκαίρι με έναν πρώην πρωταθλητή πάλης ο οποίος συνόδευσε την γυναίκα του στο γραφείο μου. Ο κος. G. με ένα υπερβολικό αέρα σκεπτικισμού, στάθηκε επικριτικά απέναντι στη γυναίκα του ρωτώντας την αν είναι ανάγκη να αναπηδά κάθε φορά που εγώ δούλευα σε ένα από τα ιδιαίτερα ευαίσθητα αντανακλαστικά του πέλματος της. Προσπάθησα να του εξηγήσω τον λόγο  της ευαισθησίας στις νευρικές απολήξεις. Ο κος. G. εμπιστευτικά με διαβεβαίωσε ότι δεν θα έβρισκα ούτε ένα ευαίσθητο σημείο στα δικά του πέλματα, λέγοντας: «θα ήθελα να συναντήσω το πρόσωπο που θα με κάνει να αναπηδήσω!»

                Εφόσον η εμφάνισή του  ήταν αυτή του απόλυτα υγιούς ατόμου, δεν είχα ιδέα πως να του δώσω να καταλάβει την αίσθηση μιας ευαίσθητης νευρικής απόληξης. Αφού τελείωσε λοιπόν η Ρεφλεξολογική συνεδρία με την κα. G.,   εκείνη επέμενε ότι ο σύζυγος της ΕΠΡΕΠΕ να με αφήσει να δοκιμάσω τα διάφορα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματά του. Όσο προχωρούσα, δεν έβρισκα απολύτως καμία ευαισθησία σε κανένα σημείο, μέχρι που έφτασα την Υπόφυση όπως φαίνεται στην Εικόνα 6 και την Εικόνα 11. Σε αυτό το σημείο όχι μόνο αναπήδησε αλλά σχεδόν κατέβηκε από το κρεβάτι και αναφώνησε με βεβαιότητα «αυτό πράγματι πόνεσε».  Για να αποδείξω ότι τα ευρήματά μου δεν ήταν τυχαία, σιγουρεύτηκα ότι το ίδιο ευαίσθητο σημείο βρισκόταν στο κέντρο κάθε μεγάλου δακτύλου και μετά τόλμησα να τον ρωτήσω αν ποτέ έπασχε από πονοκεφάλους.

                Μου απάντησε ότι ήταν αδύνατον να περιγράψει το πόσο υπέφερε και την δριμύτητα των τρομερών πονοκεφάλων που είχε υπομείνει. Ήταν σχεδόν απίστευτες οι ποσότητες ασπιρίνης που είχε καταναλώσει. Και τώρα έρχεται το πιο απίστευτο κομμάτι της ιστορίας. Μετά από την τρίτη του επίσκεψη στο γραφείο μου η ευαισθησία είχε εξαφανισθεί τελείως. Και ενώ όλο αυτό συνέβη περίπου πριν από ένα χρόνο, οι πονοκέφαλοι του δεν έχουν επιστρέψει. Για να επιβεβαιώσω αυτή τη δήλωση, τους μίλησα περίπου πριν από μια εβδομάδα. Αν οποιοσδήποτε αισθάνεται θα ήθελε να επιβεβαιώσει την αλήθεια αυτής της εμπειρίας, ευχαρίστως να δώσω τα ονόματα και τη διεύθυνση τους.

                Όπως είπα και πιο πριν, αν ειλικρινά εφαρμόσετε την Ρεφλεξολογία σύμφωνα με τις οδηγίες αυτού του βιβλίου, σας βεβαιώνω χωρίς το φόβο να διαψευσθώ ότι όποια συμφόρηση στο κεφάλι όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, συχνά θα ανακουφίζεται δουλεύοντας σε συγκεκριμένα σημεία στα πέλματα.

ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ

                Η Υπόφυση είναι ένας από τους μικρότερους αδένες, στο μέγεθος ενός αρακά και ζυγίζει περίπου 1,77 γραμμάρια, και βρίσκεται μπροστά από τον προμήκη μυελό στο τουρκικό εφίππιο πίσω από το σφηνοειδές οστό.

Εικόνα 11

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

                Έχει απόλυτη σχέση με την μυική δύναμη και η αφαίρεσή της θα προκαλούσε το θάνατο. Οι εκκρίσεις της είναι απόλυτα εσωτερικές, και  περνούν στο σύστημα με την απορρόφηση. Οποιαδήποτε διέγερση αυτού του αδένα, εάν αυτή γίνει σωστά, θα παράγει δύναμη και υγεία. Δεν ξέρω άλλο καλύτερο τρόπο διέγερσής της από αυτή την αντανακλαστική μέθοδό της ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ που θα σας παρουσιάσουμε για τη μελέτη σας. Σημειώστε προσεκτικά την ακριβή θέση όπως αυτή φαίνεται στην Εικόνα 6 και την Εικόνα 11.

                Εφόσον αυτός ο αδένας βρίσκεται να αναπαύεται σε ένα αυλάκι στη βάση του εγκεφάλου σε ένα κοκάλινο λίκνο ακριβώς πάνω από τη ρινική κοιλότητα, θα βρούμε το αντανακλαστικό του στο κέντρο του μεγάλου δακτύλου. Θα βρείτε κατά κανόνα αυτό το σημείο ευαίσθητο, στις περιπτώσεις αδενικών προβλημάτων, και ειδικά όταν υπάρχει διαβήτης. Ίσως να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή να εντοπισθεί, αλλά με επίμονη πίεση με το πλάι του αντίχειρα θα εντοπισθεί σίγουρα, και με λίγα λεπτά δουλειάς σε αυτό το σημείο σε κάθε θεραπεία, συχνά θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Εάν οποιοσδήποτε έχει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα εμφανιστεί με την βαθιά πίεση στο κέντρο του μεγάλου δακτύλου (το αντανακλαστικό σημείο της Υπόφυσης), ας διαβάσει το σχετικό περιστατικό που ακολουθεί.

                Ο κος. Η., 63 ετών, υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους για περισσότερο από πέντε χρόνια οι οποίοι ξεκίνησαν μετά από μια σοβαρή επέμβαση όπου του αφαίρεσαν έναν όγκο από τον εγκέφαλο. Διεγνώσθη ως καρκινικός, και δεν υπήρχε μεγάλη ελπίδα να ζήσει ούτε καν κατά τη διάρκεια της επέμβασης αλλά και ούτε μετά από αυτήν. Επέζησε όμως πέρα από κάθε προσδοκία και μπόρεσε να περιφέρεται στο μικρό και γαλήνιο σπιτάκι του στην εξοχή, αλλά ποτέ πραγματικά δεν έφτασε σε ένα βαθμό άνεσης μιας και υπήρχε αυτός ο μόνιμος πονοκέφαλος εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

                Ο όγκος βρισκόταν κατά το μεγαλύτερο του μέγεθος στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, πράγμα το οποίο με έκανε να πιστεύω ότι θα έβρισκα το αντανακλαστικό σε αυτό το σημείο του αριστερού πέλματος, μιας και κάποια νευρικά αντανακλαστικά διασταυρώνονται στο πίσω μέρος του λαιμού (χιασμός των πυραμίδων). Όπως προχωρούσα πολύ σιγά γύρω από την κορυφή του μεγάλου δακτύλου, σε κάθε πλευρά κτλ., η ευαισθησία ήταν πολύ μεγάλη. Συνέχισα να δουλεύω έτσι για περίπου δέκα λεπτά, παρακολουθώντας την έκφρασή του προσεκτικά έτσι ώστε να διακρίνω πόσο βαθιά και τι πίεση να εφαρμόσω ώστε να μην του προκαλέσω μεγάλη δυσφορία. Ήξερα ότι αυτή η ευαισθησία ήταν το αποτέλεσμα της συμφόρησης που πρέπει να ελευθερωθεί πριν μπορέσει να υπάρξει κάποιου είδους ανακούφιση. Ακόμη και αν, μια τέτοια κατάσταση θα σήμαινε πιθανότατα  συμφόρηση στο λαιμό και τον ώμο αυτής της πλευράς. Έτσι προχώρησα στο αντανακλαστικό του ώμου όπως αυτό φαίνεται στην Εικόνα 2 και Εικόνα 20 και το βρήκα και αυτό το ίδιο ευαίσθητο όσο και αυτό του αντανακλαστικού του κεφαλιού. Λίγη επίμονη δουλειά στη βάση του μικρού δακτύλου, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση. Μετά την τρίτη συνεδρία, ο κος. Η. γύρισε στη γυναίκα του και με δάκρυα χαράς στα μάτια εξήγησε: «Μίνα, για πρώτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια, ο πονοκέφαλος μου έχει φύγει.» Το επόμενο καλοκαίρι τον βρήκε ξανά να δουλεύει στον κήπο του.

Εικόνα 12

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

 

                Άλλη μια πηγή ενόχλησης που του προσέθετε ταλαιπωρία, ήταν ένας υπερμεγέθης προστάτης, ο οποίος όχι μόνο τον έκανε νευρικό, αλλά ενοχλούσε τον νυχτερινό του ύπνο μιας και έπρεπε να σηκωθεί έξι έως οκτώ  φορές κάθε βράδυ για να ουρήσει. Αυτό σήμαινε δουλειά πάνω στο αντανακλαστικό σημείο του προστάτη το οποίο βρίσκεται στη μέση μεταξύ του αστράγαλου (έσω σφυρού) και της άκρης της πτέρνας όπως φαίνεται στην Εικόνα 12.

                Έχοντας την πτέρνα του αριστερού ποδιού στηριγμένη μέσα στην παλάμη του αριστερού σας χεριού, πιάστε τον αστράγαλο με το δεξί σας χέρι και προσπαθήστε να βρείτε αυτό το αντανακλαστικό με μια σταθερή και ελαφρά κυκλική κίνηση χρησιμοποιώντας το δεύτερο και τρίτο δάκτυλο. Σταθεροποιώντας το χέρι σας από την αντίθετή πλευρά με τον αντίχειρα και στηρίξτε τον αστράγαλο πράγμα το οποίο θα σας επιτρέψει να κινηθούν ελεύθερα τα δάχτυλα σας πάνω και γύρω από αυτή την επιφάνεια. Ίσως σας πάρει μερικά λεπτά μέχρι να βρείτε το ευαίσθητο αντανακλαστικό αλλά θυμηθείτε οπουδήποτε υπάρχει δυσλειτουργία με αυτό τον αδένα, θα υπάρχει και συμφόρηση με σχηματισμό κρυστάλλων στην νευρική απόληξη. Αυτούς ακριβώς ψάχνετε (κρυστάλλους) και αυτούς χρειάζεται να  «σπάσετε», ελευθερώνοντας το σημείο από τη συμφόρηση και επιτρέποντας την ελεύθερη κανονική κυκλοφορία ως η φύση να μπορέσει να επισκευάσει το άρρωστο, πληγωμένο σημείο. Το μόνο που μας ζητά είναι να της δώσουμε μια ευκαιρία.

                Ακριβώς όπως ένα άτομο που υποσιτίζεται και διψά για τις βασικές ανάγκες της ζωής θα ήταν ανίκανο να εργαστεί σωστά, έτσι και με οποιοδήποτε τμήμα του σώματός μας. Εάν αφαιρέσουμε κάποιο σημείο της κυκλοφορίας το οποίο έχει ασβεστιακά ή κρυσταλλικά ιζήματα εξαντλούμε τη λειτουργικότητα αυτών των συγκεκριμένων αδένων αλλά και των συνεργαζόμενων μελών.

ΤΟ ΠΑΓΚΡΕΑΣ


ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

                Το Πάγκρεας είναι ένας σύνθετος βοτρυοειδής (μοιάζει με σταφύλι) αδένας πυραμιδικού σχήματος, με 6 με 8 ίντσες (15,2 – 20,30 εκατοστά) μάκρος,  1 ½ ίντσα (3,8 εκ) εύρος, και 1 ίντσα (2,5 εκ) πάχος. Βρίσκεται εγκάρσια κάτω από το επιγάστριο, πίσω από το στομάχι μπροστά από το δεύτερο οσφυϊκό σπόνδυλο.

                Ο Παγκρεατικός πόρος εκτείνετε καθ’όλο το μήκος του αδένα και ανοίγει στο καθοδικό σημείο του δωδεκαδάκτυλου στην εσωτερική πλευρά, με τον κοινό χοληδόχο πόρο. Σαν ένα όργανο χωρίς αγωγούς αυτό το ικανό όργανο εκρέει από τα εσωτερικά κύτταρα, ινσουλίνη, η οποία δρα σαν καμίνι καίγοντας την υπερβολική ζάχαρη στο σύστημα.

                Ενώ το ήπαρ και το Πάγκρεας εκρέουν διαφορετικά, οι εκκρίσεις και των δύο επηρεάζονται στο διαβήτη. Η λειτουργία του Παγκρέατος να εκρέει παγκρεατικά υγρά και επίσης ένα υγρό με μεγάλη χωνευτική δύναμη γνωστό ως ινσουλίνη που καίει και χρησιμοποιεί όποια υπερβολική ζάχαρη που μπορεί να υπάρχει μέσα στην αιματική ροή σαν αποτέλεσμα ενός ναρκωμένου ήπατος.

                Είναι η δουλειά του ήπατος να εκρέει χολή, αλλά αν αποτύχει στο να το κάνει αυτό κανονικά, ανώμαλες εκκρίσεις λαμβάνουν χώρα και πληθώρα σακχάρων κατασκευάζονται στο ήπαρ. Μετά, μπροστά σε αυτή την κατάσταση εάν βρούμε ένα εξαντλημένο Πάγκρεας ανίκανο να παράγει αυτή την σημαντική ινσουλίνη, έτσι ώστε να κάψει  το περίσσευμα, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται υπερφορτωμένη με σάκχαρα και αυτά περνούν στα ούρα, και υπερφορτώνουν και τους νεφρούς στην προσπάθειά τους να τα αποβάλουν.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

                Αυτό που σας ενδιαφέρει τώρα είναι να μάθετε αν μπορεί να γίνει τίποτα να βοηθηθεί αυτό το Πάγκρεας, το οποίο αποτυγχάνει να εκτελέσει τις λειτουργίες του όπως φαίνεται από την παρουσία σακχάρων στα ούρα. Να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε αυτό το αντανακλαστικό ευαίσθητο, υποδεικνύοντας την παρουσία κρυσταλλικών ιζημάτων στις νευρικές απολήξεις. Έπειτα όπως προχωρείτε να δουλεύετε αυτό το αντανακλαστικό σύμφωνα με το σημείο που περιγράφεται στην Εικόνα 13, θα σπάτε αυτά τα κρυσταλλικά ιζήματα, προμηθεύοντας τον αδένα με καλύτερο αιματικό εφοδιασμό και ο οποίος σταδιακά θα ξυπνήσει αυξάνοντας τις επιδόσεις του.

Εικόνα 13

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

                Είχα εκπληκτικά αποτελέσματα με την Ρεφλεξολογία σε περιπτώσεις διαβήτη αλλά χρειάζεται χρόνο και υπομονή.

                Όπως και με κάθε ασθένεια, βρίσκουμε ασθενείς που ανταποκρίνονται στη θεραπεία πιο γρήγορα από άλλους, έτσι μην αποθαρρύνεστε. Έχει ξεκαθαρίσει την κατάσταση για πολλούς.

Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

                Εάν τα ούρα εξετάζονται προσεκτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί η μια αύξηση των σακχάρων την επόμενη ημέρα από αυτή της Ρεφλεξολογίας. Η αύξηση στην κυκλοφορία προφανώς ερεθίζει το ήπαρ να αποβάλει περισσότερο από το υπερβολικό φορτίο του σακχάρων.

                Εάν χρησιμοποιείται ινσουλίνη, οπωσδήποτε να συνεχιστεί μέχρι οι εξετάσεις να  βελτιωθούν ικανοποιητικά και να εγγυώνται μια σταδιακή μείωση. Αν ο ασθενής βρίσκεται υπό την επίβλεψη γιατρού, εκείνος θα ζητήσει την μείωση της καθώς οι εξετάσεις θα βελτιώνονται, μιας και θα είναι και αυτός ανυπόμονος να δει τις μονάδες της ινσουλίνης να κατεβαίνουν. Η ινσουλίνη δεν είναι θεραπεία, απλά δρα σαν υποστήριγμα για να ενισχύσει και να εφοδιάσει το σύστημα με ότι του λείπει. Όπως αν έχετε σπάσει κάποιο άκρο: η πατερίτσα σας χρειάζεται μόνο μέχρι αυτό που έχει τραυματισθεί να μπορεί να λειτουργήσει ξανά φυσιολογικά.

Άσθμα και Επινεφρίδια

                Το άσθμα όπως όλοι ξέρουμε είναι μια δυσάρεστη ασθένεια. Δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, αλλά μπορεί να προξενήσει μεγάλη δυσφορία, και μπορεί να προκαλέσει καταστρεπτικά αποτελέσματα στον οργανισμό για ένα διάστημα ετών και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις για όλη τη ζωή του ατόμου. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το φλέγμα  σκληραίνει μέσα στους βρόγχους.

Μιας και η αίτια φαίνεται να διαφέρει ανάμεσα στους ασθενείς, είναι αδύνατον να υπάρξει ανακούφιση  για κάθε περίπτωση από όποια μέθοδο αντιμετώπισης/θεραπείας. Όλοι ξέρουμε ότι ακραίες εξάρσεις ανακουφίζονται με συνήθως με τη χρήση αδρεναλίνης είτε ενέσιμης είτε εισπνεόμενης. Μήπως όμως θα ήταν πιθανό εάν ανεβάζαμε την παροχή από το σώμα να προσφέραμε ανακούφιση?

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ

                Καλό θα είναι να θυμηθούμε την θέση αυτών των πολύ σημαντικών αδένων, οι οποίοι είναι δύο μικρά καπελάκια επάνω από κάθε νεφρό, τόσο στενά συνδεδεμένα και συγγενικά που είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ των αντανακλαστικών σημείων των νεφρών και των επινεφριδίων.

                Παρόλα αυτά ας θυμηθούμε ότι δεν μπορούμε να διεγείρουμε την κυκλοφορία στο ένα χωρίς να βοηθήσουμε και το άλλο και μιας και είναι τόσο σημαντικό για έναν άνθρωπο που υποφέρει από άσθμα να έχει επαρκή παροχή αδρεναλίνης, ας συγκεντρωθούμε στο να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ενεργοποιώντας αυτούς τους πολύ σημαντικούς αδένες.

ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο για την ευεξία ενός ατόμου από ένα καλό ζευγάρι επινεφριδίων. Η έκκριση της αδρεναλίνης διεγείρει τη δράση της καρδιάς.

                Ο παράγοντας του φόβου παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εκκρίσεις. Σε αυτούς τους αδένες κρύβεται δύναμη, η οποία έρχεται στην επιφάνεια σε περιπτώσεις άμεσου κινδύνου. Αυτή η έκκριση από ένα καλό ζευγάρι επινεφριδίων μας δίνει κουράγιο και δύναμη να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία μια κρίσιμη κατάσταση στη ζωή μας. Η δύναμη και η επιτυχία των μεγάλων μας αθλητών και μαχητών για τρόπαια, όλα εξαρτώνται από την κατάσταση και δραστηριότητα αυτών των αδένων τους.

                Δεν έχω όμως ακόμα αντιμετωπίσει μια περίπτωση άσθματος όπου τα αντανακλαστικά των επινεφριδίων δεν ήταν ευαίσθητα. Το άσθμα, όπως και κάθε άλλη ασθένεια, δεν θα βρεθεί σε ένα απόλυτα υγιές σώμα όπου κάθε αδένας και όργανο δουλεύει σε απόλυτη αρμονία. Έτσι, πολλές περιπτώσεις άσθματος θα ανταποκριθούν σε αυτή τη μέθοδο όταν ενεργοποιήσουμε το αντανακλαστικό των επινεφριδίων όπως αυτό φαίνεται στην Εικόνα 6. Ίσως να πάρει λίγο παραπάνω χρόνο σε μερικές περιπτώσεις όπου η ασθένεια προϋπάρχει για πολλά χρόνια. Αλλά ο χρόνος και λίγη επιμονή από μέρους σας θα καταφέρουν πολλά που αρχικά φαίνονται αδύνατα.

ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ;

                Το δέρμα μας έχει την ευθύνη να απαλλαχθεί και να διώξει περίπου ενάμισι κιλό δηλητήριο κάθε μέρα. Έχει λεχθεί ότι εάν όλο αυτό επανεισαγόταν στην αιματική μας παροχή, θα πεθαίναμε σε τρείς ημέρες από δηλητηρίαση στο αίμα μας. 

                Τώρα ας υποθέσουμε ότι είμαστε πολύ σφιγμένοι και ανησυχούμε για κάποιο λόγο που μας φέρνει σε υπερένταση και σφίγγει όλους τους πόρους του σώματός μας έτσι ώστε να μην καταφέρουμε να διώξουμε αυτή τη δόση δηλητηρίου. Τότε επιβαρύνουμε σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των νεφρών μας και της καρδιάς μας που έχουν τόσα στην αποβολή αχρήστων ουσιών από το σώμα μας.

ΕΚΖΕΜΑ

                Εδώ σας παραθέτω μια σκέψη να θυμόσαστε σε κάθε περίπτωση δερματικού εξανθήματος και ιδιαίτερα με το έκζεμα. Πρώτα δείτε εάν η δράση των νεφρών εμποδίζεται από την δημιουργία κρυστάλλινων αποθεμάτων στις νευρικές απολήξεις – δείτε εάν με αυτόν τον τρόπο παρεμποδίζεται το πολύ σημαντικό έργο τους στην αποβολή του ουρικού οξέως από το σύστημα, επιβαρύνοντας έτσι τους πόρους του δέρματος.

Η ΚΑΡΔΙΑ


ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ

                Η καρδιά μας, το αίμα μας και η κυκλοφορία του είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες της ύπαρξης μας. Λέγεται ότι σχεδόν 70,90 κιλά αυτού του πολύτιμου ζωογόνου υγρού περνά μέσα από αυτό το αντλιοστάσιο που ονομάζουμε καρδιά, στην προσπάθειά του να εφοδιάσει όλο το σώμα με θρεπτικά συστατικά.  

            Στην «Έκθεση Υγείας» της Δρέσδης φάνηκε ότι 22,8 λίτρα αίματος περνούν μέσα από το κυκλοφορικό σύστημα κάθε 3 λεπτά. Σε 24 ώρες η καρδιά κάνει αρκετή δουλειά σαν να σήκωνε τρείς άντρες στην κορυφή ενός κτηρίου ύψους 13 μέτρων. Είναι λοιπόν περίεργο που αυτό το σπουδαίο όργανο αποκάμει καμιά φορά;

ΜΕΓΕΘΟΣ, ΒΑΡΟΣ, ΚΛΠ.

                Η καρδιά είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο κωνικού σχήματος, τοποθετημένο ανάμεσα στους πνεύμονες και περιβαλλόμενο από το περικάρδιο, λοξά στο στήθος. Η πλατιά της άκρη ή βάση, είναι στραμμένη προς τα επάνω και δεξιά και αντιστοιχεί στο κενό μεταξύ του πέμπτου και έκτου θωρακικού σπονδύλου. Η κορυφή της προσανατολίζεται προς τα εμπρός και προς τα αριστερά και αντιστοιχεί στο κενό ανάμεσα στους χόνδρους της πέμπτης και έκτης πλευράς.

                Η καρδιά σε έναν ενήλικα έχει μέγεθος περίπου 12,7 εκατοστά σε μάκρος, 9 εκατοστά πλάτος και 6,4 εκατοστά σε πάχος. Το βάρος της στους άνδρες ποικίλει από 285 γραμμάρια έως 340 γραμμάρια σε αναλογία με το αντίστοιχο σώμα.

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

                Βρίσκουμε την καρδιά και τους μύες που την περιβάλουν και διέπουν την δραστηριότητα της να αντανακλούνται έντονα στο αριστερό πέλμα και κυρίως στην δεύτερη, Τρίτη και τέταρτη ζώνη. Είναι ενσωματωμένο βαθιά στο σώμα και απαιτεί σημαντική πίεση σε κάποιες περιπτώσεις. Τώρα με την πτέρνα του αριστερού πέλματος να κάθεται στην παλάμη του αριστερού σας χεριού, χρησιμοποιήστε τον δεξιό σας αντίχειρα. Προσπαθήστε να βρείτε το αντανακλαστικό στη βάση του τρίτου και τέταρτου δακτύλου όπως φαίνεται στην Εικόνα 14 και Εικόνα 3.

Εικόνα 14

Θέση εργασίας για το αντανακλαστικό της Καρδιάς

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

 

                Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε την μέσα γωνία του αντίχειρά σας για αυτό. Ίσως σας πάρει λίγο χρόνο και σημαντική πίεση για να βρείτε το αντανακλαστικό χωρίς να γνωρίζετε την ακριβή θέση του προβλήματος, και εάν αυτό θα βρίσκεται επάνω ή γύρω από την καρδιά. Αλλά οποιαδήποτε ευαισθησία θα είναι απόδειξη συμφόρησης, και δεν θα έχετε δυσκολία στο να πείσετε τον ασθενή ότι κάτι δεν πάει καλά, σαν απόδειξη της ευαισθησίας που βρήκατε με την πίεση του αντανακλαστικού σημείου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ

                Αν η παραμικρή συμφόρηση υπάρχει ανάμεσα στις αρτηρίες και φλέβες που περιβάλουν την καρδιά και αυτή η κατάσταση επιμένει για αρκετό καιρό – όπως συνήθως συμβαίνει – γιατί άραγε ακούμε συχνά για καρδιακές προσβολές;

Η ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΘΡΟΜΒΟΥΣ

                Η συμφόρηση στην περιοχή δημιουργεί θρόμβους, και αυτοί παρενοχλούν την αγγειακή κυκλοφορία της καρδιάς, οι οποίοι αποκαλούνται έμβολα. Για να αποκαλέσουμε μια τέτοια κατάσταση «καρδιοπάθεια,» είναι εσφαλμένο. Είναι σαν να κατηγορούμε την μηχανή για την φτωχή επίδοση του αυτοκινήτου μας, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα υπάρχει από μια παρεμπόδιση στον σωλήνα που φέρνει την βενζίνη, κλέβοντας τη μηχανή από την απαραίτητη ποσότητα βενζίνης που αυτή χρειάζεται για να λειτουργήσει.

                Ταχυπαλμία μπορεί να συμβεί και από δυσπεψία. Το στομάχι όπως γεμίζει με αέρια που σχηματίζονται από την αχώνευτη τροφή, διαστέλλεται και πιέζει το διάφραγμα, και έτσι διαταράσσει/ενοχλεί την καρδιά.

ΣΥΓΚΡΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΡΟΛΟΙ

                Θυμηθείτε το δίκτυο των μυών που αποτελούν την καρδιά, τις διάφορες βαλβίδες όπως και τα διάφορα περίπλοκα κομμάτια που αποτελούν αυτό το πολύ σημαντικό όργανο. Μελετώντας την ανατομία της καρδιάς, πάντα μου θυμίζει ένα ρολόι με τόσους πολλούς τροχούς και εξαρτήματα που μπορεί να χαλάσουν.

                Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε πως αδικαιολόγητη νευρική ένταση, συμφόρηση κλπ., μέσα και γύρω από την καρδιά, θα την έκαναν να επιβραδύνει και τελικά να την κάνουν να σταματήσει. Όπως όταν υπάρχει σκόνη στα ευαίσθητα εξαρτήματα ενός ρολογιού, μόνο μερικές φορές μπορούμε πραγματικά να το επιδιορθώσουμε ξεπλένοντας το με κάποιο υγρό.

                Αλλά η καρδιά δεν μπορεί να επιδιορθωθεί όταν σταματήσει να χτυπά. Μόνο πριν σταματήσει πρέπει να ξεπλυθεί με την απαραίτητη ποσότητα αίματος, την οποία θα είστε ικανοί να παρέχετε ελευθερώνοντας αυτές τις νευρικές απολήξεις από όλα τα όξινα ή ασβεστιακά ιζήματα που υπάρχουν σε ένα ευαίσθητο αντανακλαστικό σημείο. Ας υποθέσουμε ότι δεν βρίσκετε ευαισθησία σε αυτή την περιοχή, τότε ξέρετε ότι το πρόβλημα πρέπει να βρίσκετε κάπου αλλού και όχι σε καθεαυτή τη καρδιά.  Σε πολλές περιπτώσεις καρδιακών προβλημάτων, τα αποτελέσματα μπορεί να έρθουν γρήγορα, τόσες πολλές φορές όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, που  θα δείτε ότι αυτό που παρερμηνεύτηκε σαν καρδιακό πρόβλημα, είναι μόνο μια νευρική ένταση από ένα σφιγμένη μυ, ο οποίος όταν χαλαρώσει θα επαναφέρει την καρδιά στην αρχική της λειτουργία.

                Επιτρέψτε μου εδώ να δηλώσω ότι ή δουλειά σας πάνω στην καρδιά, αρχικά θα είναι εύκολη. Όταν βρείτε το ευαίσθητο σημείο, δουλέψτε το δύο με τρεις φορές, μετά αφήστε το να ξεκουραστεί, και επιστρέψτε σε αυτό πάλι. Ακολουθήστε αυτή την εναλλασσόμενη πρακτική αρκετές φορές.

ΜΙΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

                Θα αναφέρω μια εμπειρία που είχα πριν από δύο χρόνια. Η κυρία, μια προσωπική μου φίλη, ζούσε στην εξοχή σε κάποια απόσταση.

                Ήξερα ότι είχε προβλήματα με καρδιακές προσβολές για αρκετά χρόνια, και αυτός ήταν και ο λόγος που την ανάγκασε να αποσυρθεί στην ηρεμία ενός εξοχικού σπιτιού. Όταν εγώ ανακάλυψα το τι θα μπορούσα να κάνω για μια καρδιά με αυτή τη ρεφλεξολογική μέθοδο,  της έγραψα αμέσως να έρθει να με δει, πράγμα που έκανε πολύ πρόθυμα. Και αμέσως βρήκα το ευαίσθητο αντανακλαστικό σημείο, το οποίο βρίσκεται στο σημείο που περιγράφω στην Εικόνα 14.

                Ο πόνος ήταν τέτοιος που με παρακαλούσε να δείξω έλεος και επέμενε ότι χρησιμοποιούσα κάτι πολύ μυτερό, σαν ένα κομμάτι γυαλί, αντί της άκρης του δακτύλου μου.

                Τελικά μου φώναξε: «Σταμάτα για ένα λεπτό», και μου είπε: «Τι έκανες;»

                Δίστασα για ένα λεπτό και είπα γελώντας, «Γιατί, δεν έκανα τίποτα.»

                Μου είπε: «Ω ναι έκανες,» και μετά προσπάθησε να μου εξηγήσει ότι είχε αισθανθεί έναν κεραυνό που άναψε από το πέλμα της προς την καρδιά της, ακλουθώντας τον από μια αίσθηση ότι κάποιο διεγερτικό  της είχε δοθεί.

                Δεν έκανα τίποτε άλλο σε εκείνη τη συνεδρία, παρά άφησα τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

                Τώρα από ότι φαινόταν, είχα ανοίξει κάποιο κανάλι, κάνοντας κάτι στο κυκλοφορικό της. Για τις δύο ακόλουθες μέρες, αισθάνονταν εξασθενημένη, και μετά άρχισε να συνέρχεται. Μετά από μερικές ακόμη συνεδρίες ο πόνος είχε εξαφανισθεί, και ποτέ δεν είχε ξανά το ίδιο συναίσθημα του κεραυνού. Ανέκαμψε γρήγορα και μπορούσε να δουλέψει και να κάνει πράγματα που δεν τολμούσε να κάνει για χρόνια, και από εκείνο το σημείο και μετά μπορούσε να δουλέψει τόσο καλά όσο ο οποιοσδήποτε.

                Δεν έπαθε ποτέ ξανά καρδιακή προσβολή.

 

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΝΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ

            Ενώ μια μέρα ανέφερα το παραπάνω περιστατικό σε ένα διακεκριμένο καρδιολόγο, ρώτησα τον Dr. B. να μου πει κατά τη γνώμη του, τί ήταν αυτό που προκάλεσε την αίσθηση του κεραυνού από το πέλμα μέχρι την καρδιά, ενώ εγώ δούλευα το συγκεκριμένο αντανακλαστικό σημείο. Η απάντησή του ήταν η εξής: «Είχες αποτελέσματα, δεν είχες; Μόνο αυτό έχει σημασία. Απλά συνέχισε να κάνεις ότι κάνεις.»

            Και αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω όποτε μου δίνεται αυτή η ευκαιρία. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθώ να σας μεταφέρω ότι και άλλοι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν με τον ίδιο τρόπο, και στην ίδια έκταση όπως και η φίλη μου.

ΣΤΗΘΑΓΧΗ

            Είχα αρκετά περιστατικά με στηθάγχη που ανταποκρίθηκαν πολύ καλά με αυτές τις ρεφλεξολογικές συνεδρίες. Ας σημειώσουμε εδώ ότι εάν ο πόνος εκτείνεται προς τα επάνω προς τον ώμο και τον λαιμό, δουλέψτε προς την ρίζα του 4ου και 5ου δακτύλου. Συνεχίστε να προσπαθείτε μέχρι να βρείτε το ευαίσθητο σημείο, και μετά μείνετε εκεί και δουλέψτε το. Δεν μπορώ να σας δώσω έναν στερεότυπο κανόνα για να ακολουθήσετε, αλλά πρέπει να δουλέψετε στο πέλμα όπως σας οδηγεί ο πόνος γύρω από την καρδιά. Εάν ο πόνος κατεβαίνει κάτω προς το μπράτσο, δουλέψτε γύρω από τη βάση του μικρού δακτύλου, όπως δείξαμε και για τα προβλήματα του ώμου.

            Μιας και είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να γίνει ζημιά με το να δουλεύουμε ένα αντανακλαστικό σημείο, δεν υπάρχει λόγος να διστάζετε, αλλά ξεκινήστε και κάντε ότι καλύτερο μπορείτε να κατορθώσετε.

            Σε ένα κοντό και στρουμπουλό άτομο θα βρούμε τα πάντα πιο συμπυκνωμένα, με το ένα όργανο να βρίσκεται πίσω από το άλλο, κλπ. και πιο κοντά από αυτά σε ένα άτομο ψηλό και πιο λεπτό.

Η ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ


            Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο με το σχήμα αχλαδιού φτιαγμένο από ινώδες μυικό ιστό, που δέχεται την χολή. Το μάκρος της κυμαίνεται από τρείς έως τέσσερις ίντσες, και το εύρος της περίπου μια ίντσα. Η χωρητικότητα της από οχτώ έως δώδεκα δράμια και είναι καλυμμένη εσωτερικά με βλεννώδεις μεμβράνες. Βρίσκεται σε υποδοχή στην κάτω επιφάνεια του δεξιού λοβού του ήπατος.

ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ

            Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επώδυνη και προκαλείται από την χολή η οποία αντί να περάσει μέσα από τον κοινό χοληδόχο πόρο στο δωδεκαδάχτυλο, πήζει σε σκληρές μάζες που λέγονται χολόλιθοι. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει εδώ, όπου οτιδήποτε που μπορεί να υπάρξει προκαλεί ή αυξάνει μιας μορφής συμφόρηση.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

            Θα σας ενδιαφέρει πολύ να ακούσετε για ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Η κα. Ο. δεν είχε και πολύ καλή υγεία εδώ και κάποιο διάστημα. Τελικά θεωρήθηκε απαραίτητο για εκείνη να υποστεί μεγάλη εγχείρηση. Ενώ ήδη βρισκόταν στο χειρουργικό τραπέζι, ο γιατρός ανακάλυψε μια μεγάλη πέτρα στην χοληδόχο κύστη, την οποία θεώρησε επικίνδυνη να αφαιρεθεί εκείνη την ώρα διότι θα έπρεπε να μείνει με το αναισθητικό για πολύ χρόνο ακόμα. Της είπαν όμως ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στο νοσοκομείο μόλις συνέλθει για να της αφαιρέσουν αυτή την πέτρα.

            Στο μεταξύ ήρθε να δει εμένα. Αυτή η πέτρα την ενοχλούσε πολύ συχνά, προκαλώντας της ιδιαίτερες κρίσεις πόνου σε σημείο να μην μπορεί να κινήσει τα χέρια της μερικές φορές. Δεν θα έσκυβε ποτέ για να πιάσει κάτι από το πάτωμα χρησιμοποιώντας το δεξί της χέρι.

            Βρήκα το αντανακλαστικό αυτής της άρρωστης χοληδόχου πολύ ευαίσθητο, και είτε το πιστέψετε είτε όχι, χρειάστηκαν μόνο λίγες συνεδρίες για να ανακουφιστεί η συμφόρηση αυτού του αντανακλαστικού και ο πόνος εξαφανίστηκε. Εικόνα 15 και Εικόνα 16.

            Τώρα μπορεί και χρησιμοποιεί το δεξί της χέρι τόσο καλά όσο πάντα, μπορεί να φτάσει όσο ψηλά ή όσο χαμηλά χρειάζεται χωρίς την παραμικρή προσπάθεια και οι πόνοι δεν γύρισαν ποτέ ξανά.

            Η κα. Ο. και εγώ μιλάμε συχνά για αυτή την πέτρα που βρήκε ο γιατρός, και αναρωτιόμαστε τι απέγινε. Προφανώς πρέπει να διαλύθηκε ή η συνεδρία χαλάρωσε τον χοληδόχο πόρο αρκετά ώστε να περάσει από αυτόν χωρίς εκείνη να το προσέξει.

            Άλλη μια περίπτωση που αξίζει να αναφέρω, η κα. Τζ. είχε αισθανθεί μια σειρά από οξύς πόνους στην χοληδόχο, φαινομενικά κάθε φορά και χειρότερα. Δεν μπορούσε να φανταστεί τίποτε άλλο παρά μια επέμβαση για την ανακούφισή της. όπως και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις βρήκα το αντανακλαστικό σημείο της χοληδόχου πολύ ευαίσθητο. Την επόμενη μέρα από την πρώτη μας συνεδρία, στο ακριβές σημείο του πόνου, είχε μια πολύ περίεργη αίσθηση την οποία περιέγραψε ότι αισθανόταν σαν να σέρνονται σκουλήκια. Τεντώνοντας το σώμα της προς διάφορες κατευθύνσεις αυτή η αίσθηση υποχωρούσε για λίγα λεπτά αλλά μετά επέστρεφε. Την επόμενη μέρα  άρχισε να υποχωρεί σταδιακά, μέχρι που τελικά εξαφανίστηκε τελείως. Αυτό συνέβη πριν από ένα χρόνο και η κα. Τζ. δεν ξαναείχε τους ίδιους πόνους.

            Εάν μια συμφόρηση στην περιοχή προκαλεί τον σχηματισμό πέτρας αρχικά, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε τι θα κάνει η φύση εάν της δώσουμε την ευκαιρία, με το να απαλλάξουμε αυτή τη συμφόρηση, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα συμβεί όταν η ευαισθησία έχει δουλευθεί πλήρως.

Εικόνα 15

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

            ΤΟ ΗΠΑΡ


                Το ήπαρ είναι ο μεγαλύτερος αδένας στο σώμα. Βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του σώματος και ζυγίζει περίπου 1360 γραμμάρια σε έναν ενήλικα. Η εγκάρσια διάμετρος του είναι περίπου 28 εκατοστά, η πρόσθια και οπίσθια περίπου 20 και η κάθετή περίπου 12,7 με 18,8 εκατοστά.

                Πολύ σωστά αναφέρεται σαν «ο Βασιλιάς των Αδένων.» Είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα, και περιέχει συνέχεια περίπου το ¼ του κυκλοφορούντος συνολικού αίματος του σώματος.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

                Το ήπαρ πρέπει να εκτελεί διαφορετικά καθήκοντα. Δημιουργεί την χολή για την πέψη των λιπών και την αποφυγή δυσκοιλιότητας, είναι ένα φυσικό αντισηπτικό και καθαρτικό, και βοηθά παρέχοντας κάποια συστατικά απαραίτητα για την δημιουργία νέου αίματος. Το ήπαρ αποθηκεύει ζάχαρη για μελλοντική χρήση. Είναι ένα εξαιρετικό φίλτρο, που παίρνει το υπερβολικό και δηλητηριώδες υλικό καθώς και τα απόβλητα των ιστών του σώματος και εκκρίνει και σχηματίζει το βάρος του φυσιολογικά ή εκκρίνει περίπου 900 γραμμάρια χολής ημερησίως. Αυτή πηγαίνει μετά στα εντόσθια για να τα λιπάνει και να εμποδίσει την δυσκοιλιότητα.

                Είναι απόλυτα απαραίτητο αυτό το πολύ σημαντικό όργανο να λειτουργεί σωστά, και αυτό είναι μόνο δυνατόν ότι του παρέχεται η σωστή κυκλοφορία.

Υποτονικό ήπαρ

                Όταν το ήπαρ είναι υποτονικό και δεν καταφέρνει να κάνει τις εργασίες του αποδοτικά, πρέπει να διεγείρουμε την κυκλοφορία στους μυώδεις ιστούς που ελέγχουν και ρυθμίζουν το ήπαρ και τα νεύρα που το αναγκάζουν να λειτουργήσει.

Εικόνα 16

                Όταν βρίσκουμε στο πέλμα ευαισθησία στην αντανακλαστική περιοχή του ήπατος όπως αυτή φαίνεται στις Εικόνες 15 και 16, ξέρουμε ότι το ήπαρ είναι υποτονικό και δεν καταφέρνει να λειτουργήσει σωστά.

                Ακόμα ξέρουμε ότι δεν έχει την σωστή κυκλοφορία και την απαραίτητη μυική δράση ώστε να συνεχίσει να στέλνει το αίμα στα άκρα των ποδιών με αρκετή δύναμη έτσι ώστε να αποτρέψει τον σχηματισμό κρυστάλλων – υπεύθυνων για αυτή την ευαισθησία σε αυτές τις νευρικές απολήξεις, οι οποίες σταδιακά αυξάνουν, συνεχίζοντας να παρακωλύουν την κανονική κυκλοφορία.

                Όλοι ομολογούμε ότι όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζει για μια περίοδο μεγαλύτερη από μερικές ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, αδυνατίζει τις κανονικές λειτουργίες αυτού του πολύ σημαντικού αδένα, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιλαρά, διαβήτης, πέτρες στη χολή, ατροφία, σκλήρυνση, δυσκοιλιότητα, κλπ. Τώρα όπως συνεχίζουμε να  δουλεύουμε με έντονη κάμπια, βαθιά μέσα στο ευαίσθητο αντανακλαστικό εκεί όπου αυτοί οι κρύσταλλοι σχηματίζονται, και είμαστε ικανοί να τους διαλύσουμε, μειώνοντας το εμπόδιο ώστε η φυσική κυκλοφορία να αποκατασταθεί στην περιοχή. Από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχουμε επιτύχει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα ισχυρά αποτελέσματα που καταφέρνουμε με αυτή τη Μέθοδο της Ρεφλεξολογίας.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Εδώ θα αναφέρω την αντίδραση στην περίπτωση της κας. Η. η οποία βρισκόταν καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα για έξι χρόνια μετά από ένα σοβαρό τραύμα στην πλάτη της.

                Μην έχοντας την δυνατότητα να αθληθεί κανονικά, το ήπαρ της κοιμόταν, και ακόμη και η παραμικρή πίεση της προκαλούσε έντονο πόνο στη συγκεκριμένη– περιοχή του πέλματος. Μετά την Τρίτη συνεδρία αυτό το υποτονικό ήπαρ είχε ήδη πάρει αρκετή αιματική παροχή έτσι ώστε να αυξήσει τις λειτουργίες του, και η κα. Η. είχε δεκαέξι αφοδεύσεις μέσα σε είκοσι-τέσσερις ώρες.

ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

                Θα δείτε σε κάθε περίπτωση όπου υπάρχει ένα υποτονικό ήπαρ, η όποια αδιαθεσία προκύπτει από αυτή την κατάσταση, θα έχει σαν αποτέλεσμα κούραση, το αίσθημα του άψυχου, διότι η φύση τώρα θα κάνει αγώνα για να καταπολεμήσει τα υπερβολικά ποσά τοξινών που θα εξαλείφονταν από το ήπαρ κατά την διάρκεια αυτής της εκκαθαριστικής περιόδου. Τα κόπρανα αυτή την περίοδο μπορεί να είναι σκούρα έως μαύρα, πράσινα, κίτρινα ή να έχουν πολλές βλέννες.

                Τα σημεία που φαίνονται στις διάφορες εικόνες θα σας δείξουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα σημεία κατά προσέγγιση, για να τα χρησιμοποιήσετε ως βάση για την δουλειά σας. Για παράδειγμα, εκεί όπου το ήπαρ είναι ιδιαίτερα διευρυμένο, θα βρούμε αντίστοιχα μεγαλύτερη έκτασή του και στο πέλμα. Το αντανακλαστικό σημείο ενός παχέως  εντέρου που έχει υποστεί πρόπτωση, θα βρίσκεται σε πιο χαμηλή θέση στο πέλμα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Πριν από λίγο καιρό με κάλεσαν στο προσκέφαλο του κου Κ. ηλικίας εβδομήντα ενός έτους, ο οποίος ήταν κατάκοιτος για τρείς εβδομάδες. Διάφοροι γιατροί τον είχαν επισκεφτεί, όλοι εκφράζοντας την γνώμη τους ότι ο κος. Κ. είχε πολύ αδύναμη καρδιά, και με το βάρος του να βρίσκεται πάνω από τα 135 κιλά, κανένας δεν είχε να του προσφέρει κάποια ελπίδα θεραπείας. Τελευταία παραληρούσε συχνά και έλεγε στα παιδιά του ότι θα ζούσε μόνο για λίγες ημέρες ακόμη.

                Την πρώτη φορά του έκανα μια πολύ ελαφριά συνεδρία, βρίσκοντας το αντανακλαστικό σημείο του ήπατος πολύ ευαίσθητο. Εξήγησα το είδος της αντίδρασης  που αναμενόταν μετά από την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε αυτό το άρρωστο και υποτονικό ήπαρ και πραγματικά, ενώ η πρώτη συνεδρία χαλάρωσε τα νεύρα του και τον έκανε να κοιμηθεί χωρίς την βοήθεια υπνωτικών,  η δεύτερη τρείς μέρες αργότερα, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

                Για περίπου είκοσι τέσσερις ώρες ο κος Κ. ήταν ανήσυχος, σε παραλήρημα, και εκδήλωνε με διάφορους τρόπους ότι η αυξημένη κυκλοφορία, προϊόν της δουλειάς που έγινε πάνω στην αντίστοιχη περιοχή του πέλματος για το ήπαρ, είχε ελευθερώσει την συμφόρηση, επιτρέποντας στη φύση να κάνει μια παραπάνω προσπάθεια να εξαλείψει τα υπερβολικά δηλητήρια.

                Μετά από την τρίτη συνεδρία που έγινε τρείς μέρες αργότερα, ο κος. Κ. αισθάνθηκε πολύ καλύτερα και κάθε συνεδρία από κει και πέρα έδειχνε αξιοσημείωτα αποτελέσματα μέχρι που σύντομα κατάφερε να σηκωθεί και να κυκλοφορεί.

                                ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ

                Εάν η αντίδραση είναι πολύ έντονη, μην κάνετε άλλη συνεδρία πολύ σύντομα. Αφήστε λίγες ημέρες να περάσουν για να δώσετε την ευκαιρία στην φύση να προσαρμοστεί στην αυξημένη κυκλοφορία.

ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΙΡΣΟΙ

                Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όπου υπάρχει πρόβλημα φλεβίτιδας, έχουμε πρόβλημα και με το ήπαρ. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πρέπει να σας πω ότι άπαξ και μάθετε αυτή τη μέθοδο δεν θα φοβηθείτε ποτέ περιπτώσεις με φλεβίτιδα. Διότι με την επαναφορά της κυκλοφορίας, αυτή η συμφόρηση θα εξαφανιστεί όπως και κάθε είδους κράμπες ή πόνοι από τα άκρα.

Η ΠΛΑΤΗ


                Πόσους ανθρώπους βρίσκουμε σήμερα που ψάχνουν ένα τρόπο ή μια μέθοδο να ανακουφίσουν μια πονεμένη πλάτη.

                Μια μικρή μελέτη του χάρτη της Εικόνας 1, και θα γνωριστείτε με την θέση των ζωνών που αναφέρονται στην πλάτη.

                Ολόκληρη η σπονδυλική στήλη, βρίσκεται στο ακριβές κέντρο του σώματος όπου οι ζώνες χωρίζονται, και έτσι μας δίνει το αντανακλαστικό σημείο για την ΣΣ στην πρώτη ζώνη του κάθε πέλματος, η οποία θα καλύψει όλη την εσωτερική περιοχή του πέλματος κατά μήκος από τα δάκτυλα ως την φτέρνα.

ΕΙΚΟΝΑ 17 Θέση στην οποία δουλεύουμε το αντανακλαστικό της πλάτης.

Το μεγάλο δάχτυλο αντιπροσωπεύει το κεφάλι. Το κέντρο του πέλματος, το κέντρο της πλάτης ή της μέσης του σώματος, ενώ το χαμηλό τμήμα του πέλματος ή το εσωτερικό τμήμα του κάτω προς τη φτέρνα, το κατώτερο σημείο της πλάτης. Δείτε την Εικόνα 5.

                Κρατήστε αυτή την εικόνα στο μυαλό σας και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να βρείτε την ακριβή τοποθεσία των προβλημάτων ή αδυναμίας στην πλάτη από το σημείο που παρουσιάζει ευαισθησία στην εσωτερική πλευρά του πέλματος.

ΝΕΥΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ


                Η ίδια μέθοδος που περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο για την βοήθεια άλλων σημείων του σώματος ισχύει και εδώ. Θυμηθείτε κάθε σημείο του σώματος δέχεται νεύρωση από κάποιο σημείο της σπονδυλικής στήλης, και μεγάλος αριθμός παθήσεων σήμερα μπορούν να εντοπισθούν εξαιτίας κάποιας μετατόπισης ή  επίδρασης από ένα νεύρο που σφίγγει τους μύες συγκρατώντας τους με αυτό τον τρόπο με αφύσικη ένταση.

                Τώρα λοιπόν μπορούμε να αποδείξουμε πέρα από κάθε λάθος ή αμφιβολία ότι αυτή η μέθοδος δουλεύει πάνω στα αντανακλαστικά και δίνει ένα σαφές χαλαρωτικό αποτέλεσμα, τι φαντάζεστε ότι μπορεί να συμβεί όπως συνεχίζετε να δουλεύετε πάνω στο  αντανακλαστικό της ΣΣ εάν υπάρχει οποιαδήποτε μετατόπιση;  Αυτό που θα συμβεί είναι το εξής:  όπως χαλαρώνετε την ένταση στην ΣΣ οι μύες σας θα σταματήσουν να συσπώνται και με το φυσικό τρόπο της ζωής, η ΣΣ που δεν είναι ευθυγραμμισμένη, θα επανέλθει στην φυσική της κατάσταση, εφοδιάζοντας αυτά τα σημεία ξανά με την κανονική κυκλοφορία.

                Η συμφόρηση θα εξαφανιστεί. Τα φθαρμένα και εξασθενημένα κύτταρα αυτού του σημείου που έχουν επηρεαστεί από αυτή την πρόσκρουση θα αντικατασταθούν από νέα μέσα από την φρέσκια προμήθεια αίματος που υπάρχει λόγω της τέλειας κυκλοφορίας.

ΚΑΘΑΡΟ ΑΙΜΑ


                Εάν κόψετε κάποιο σημείο της αιματικής κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αυξάνετε την συμφόρηση και εμποδίζετε την κυκλοφορία, όταν αυτή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σε ένα ζωογόνο ποτάμι αίματος.

                Ξέρετε την διαφορά μεταξύ μιας ακίνητης πισίνας νερού και ενός τρεχούμενου ρεύματος. Ενώ το νερό του πρώτου γίνεται ακάθαρτο και στάσιμο, το άλλο καθαρίζεται μέσω του οξυγόνου στον αέρα. Το αίμα μας καθαρίζεται σε αναλογία με το οξυγόνο που μαζεύει στην διαδρομή του όπως αυτό περνά από τους πνεύμονες.

                Πριν αφήσουμε αυτό το θέμα στο τι μπορούμε να κάνουμε για χωλότητα της πλάτης, θέλω να σας αναφέρω ένα σχετικό περιστατικό αρκετά ασυνήθιστο.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Δέκα χρόνια πριν η κα. Σ. είχε ένα τροχαίο περιστατικό κατά το οποίο πετάχτηκε κάτω από το μπροστινό μέρος ενός φορτηγού. Ξαπλωμένη όπως ήταν, τραβήχτηκε κάπως και χωρίς κανείς να ξέρει πώς, τραβήχτηκε έξω. Κάνοντας αυτό, χτύπησε πολύ σοβαρά την πλάτη της. Το τραύμα ήταν ιδιαίτερα βαθύ κάτω από κάθε ωμοπλάτη. Σύντομα συνήλθε από τα άλλα μικροτραύματα που είχε υποστεί, αλλά αυτός ο πόνος στην πλάτη δεν υποχώρησε ποτέ. Με επιμονή δοκίμασε κάθε μέθοδο που της πρότειναν αλλά τίποτα δεν της προσέφερε ανακούφιση.

                Πολύ σκεπτική έφτασε και σε εμένα. Την συμβούλεψε ένας φίλος, που ήρθε και αυτός μαζί της, να μην μου πει που ή σε πιο σημείο της πλάτης της υπήρχε το πρόβλημα, αλλά να δουν εάν θα μπορούσα να το βρω από τα πέλματά της. μόλις προχώρησα (ξεκινώντας από την κορυφή κάτω από το μεγάλο δάκτυλο) με βαθιά πίεση και ξεκίνησα να δουλεύω προς τα κάτω, σύντομα έφτασα στο αντανακλαστικό σημείο κάτω από τις ωμοπλάτες και σε αυτό το σημείο υποχώρησε το πέλμα της. Τότε ήξερα ότι είχα βρει το πρόβλημα, αλλά πριν την ρωτήσω, σιγουρεύτηκα ότι δεν υπήρχαν άλλες ευαίσθητες περιοχές.

                Ψάχνοντας προσεκτικά και βρίσκοντας ακριβώς το ίδιο και στο άλλο πέλμα, λίγο χειρότερα αριστερά από δεξιά, τόλμησα να την ρωτήσω εάν το πρόβλημα της βρισκόταν όχι απευθείας κάτω από τις ωμοπλάτες, αλλά πολύ πιο βαθιά περίπου 7 εκατοστά από το κέντρο της ΣΣ και χειρότερα στην δεξιά πλευρά παρά στην αριστερή. Μου επιβεβαίωσε ότι αυτό ήταν απολύτως σωστό.

                Μετά από πολύ λίγες επισκέψεις, το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Υπήρξε μια ζωηρή αντίδραση. Την πρώτη νύχτα πονούσε σοβαρά, αλλά μετά την δεύτερη και την τρίτη συνεδρία, κάθε Τρίτη μέρα σταδιακά άρχισε να ανακουφίζεται μέχρι που τελικά εξαφανίστηκε τελείως. Μπορούσε πλέον να κάνει τις δουλειές της και να σκουπίσει για πρώτη φορά μετά το ατύχημα.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ


                Τα νεφρά συμμετέχουν σε όλες τις μορφές της ασθένειας του Bright, και συνήθως σε διαβητικά προβλήματα.

                Τα νεφρά μπορούν να διογκωθούν ή να ατροφήσουν, ή να μειωθούν κάτω από το κανονικό τους μέγεθος. Μπορούν να χαλαρώσουν και να αλλάξουν ελαφρώς θέση. Μπορούν να εκκρίνουν περισσότερη ή όχι αρκετή ουρία. Όπως είπαμε και πιο πριν, κάθε συνθήκη που δεν είναι φυσιολογική θα επηρεάσει την υγεία του ατόμου. Εάν η μυική κατάσταση του ατόμου δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τις νευρικές απολήξεις ελεύθερες από τα κρυσταλλικά ιζήματα, αυτά τα σημαντικά απεκκριτικά όργανα θα αποτύχουν να λειτουργήσουν σωστά.

                Τώρα επειδή η κυκλοφορία του αίματος είναι υπεύθυνη για όλες τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες, και τα νεφρά είναι τα απεκκριτικά όργανα των δηλητηρίων του συστήματος, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι  εάν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε να αυξήσουμε την κυκλοφορία, θα επιτρέψουμε στα νεφρά να λειτουργήσουν με τη μεγαλύτερη ικανή αποδοτικότητα στο να μεταφέρουν και να αποβάλουν τις τοξίνες ή τα δηλητήρια από το σύστημα.

                Στο οίδημα είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε καλή και πλήρη νεφρική λειτουργία, η οποία θα μειώσει αμέσως το πρήξιμο και την διόγκωση του σώματος. Όπου υπάρχει τέτοιου είδους κατάσταση θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα που θα έχετε με αυτή τη μέθοδο πάνω στα αντανακλαστικά σημεία των νεφρών.

                Θυμηθείτε έχουμε δύο νεφρά, ένα στην δεξιά πλευρά  του σώματος και ένα στην αριστερή. Έτσι, βρίσκουμε το αντανακλαστικό σημείο του δεξιού νεφρού στο δεξί πέλμα και του αριστερού νεφρού στο αριστερό πέλμα όπως αυτά φαίνονται στην Εικόνα 5 και την Εικόνα 19.

                Μιας και κάποιος αριθμός παθήσεων μπορεί να προκύψει από ένα ζευγάρι τεμπέλικων νεφρών, πρέπει να σας πω ότι θα ξαφνιαστείτε από το πόσο συχνά θα βρίσκετε αυτά τα αντανακλαστικά ευαίσθητα. Θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα πολλές φορές ακόμη και μετά την πρώτη συνεδρία.

                Πρέπει να σας προειδοποιήσω πάλι, ότι αν έχετε μια σοβαρή περίπτωση νεφρικών προβλημάτων, μην το παρακάνετε με το να δουλέψετε το σημείο ή να κάνετε πολύ συχνά συνεδρίες, διότι αυτού του είδους οι θεραπείες θα έχουν πολύ δυνατό αποτέλεσμα πάνω στα νεφρά. Θα πάρει μόνο κάποιο διάστημα στη φύση, ακόμη και με την ανανεωμένη κυκλοφορία, να αντικαταστήσει τα παλιά ασθενή κύτταρα με νέα ικανά να εξαλείψουν το ουρικό οξύ από το σύστημα.

                Έτσι απλά κάντε λίγη υπομονή – 15 λεπτά κάθε τρίτη ή τέταρτη ημέρα είναι συχνά αρκετή για τις περισσότερες περιπτώσεις. Για τις ακραίες περιπτώσεις θα πρότεινα μόνο μια φορά την εβδομάδα στην αρχή, μέχρι η φύση να αναπροσαρμοστεί και πάλι.

ΛΟΥΜΠΑΓΚΟ

                Μια από τις πιο επίπονες καταστάσεις που συχνά ακολουθεί όταν τα νεφρά αποτύχουν να δουλέψουν ικανοποιητικά στο ρόλο τους να αποβάλουν το ουρικό οξύ από το σύστημα είναι η περίπτωση που ξέρουμε σαν λουμπάγκο ή πιάσιμο στη μέση.

                Η τελευταία μέθοδος για την ανακούφιση τέτοιων περιπτώσεων είναι ο ασθενής να ξαπλώσει στο κρεβάτι για μια ή δυο εβδομάδες. Μπορούμε να φανταστούμε το αίσθημα όταν ο πόνος είναι διαξιφιστικός ακόμη και με την πιο μικρή κίνηση.

                Αλλά, εάν κάποιος δεν γνωρίζει αυτή τη μέθοδο που δουλεύει στα πόδια, μπορούν μόνο να ελπίζουν για ανακούφιση με οποιοδήποτε τρόπο έχει να τους προτείνει ο γιατρός τους.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Η αναφορά μιας από τις εμπειρίες μου εδώ, θα εξηγήσει περισσότερο τι πραγματικά μπορεί να επιτευχθεί με αυτή τη μέθοδο της Ρεφλεξολογίας.

                Η κα. Η. προφανώς αισθανόταν όσο καλά όσο πάντα, και σφουγγάριζε το πάτωμα της κουζίνας της. Όπως τελείωνε, τεντώθηκε για να πιάσει τον κουβά και στη στιγμή ακινητοποιήθηκε από αυτόν τον διαξιφιστικό πόνο στην πλάτη της.  Ήταν ανίκανη να κουνηθεί και έπεσε στο πάτωμα. Ήταν μόνη στο σπίτι, και έτσι πέρασε σχεδόν μια ώρα πριν οποιοσδήποτε εμφανιστεί για να την βοηθήσει να σηκωθεί. Ήταν αδύνατον να βγάλει τα ρούχα της και να μεταφερθεί στο κρεβάτι της μέχρι που ο γιατρός έφτασε και της έκανε μια παυσίπονη χαλαρωτική ένεση υποδερμικά.

                Μιας και εγώ έλειπα σε ταξίδι τότε, δεν την είδα πριν από την επόμενη μέρα.  Είχε περάσει μια φοβερή νύχτα προσπαθώντας να ξαπλώσει πάνω στην σιδερώστρα. Όταν έφτασα έπρεπε να φτάσω τα πόδια της πάνω από το ξύλο του κρεβατιού μιας και της ήταν αδύνατον στην αρχή να μεταφέρει τα πόδια της στην άκρη του κρεβατιού, όπως συνήθως κάνουμε όταν βλέπουμε κάποιον ασθενή στο κρεβάτι.

                Αρχικά πήρα το δεξί πόδι στο αριστερό μου χέρι και με τον δεξί μου αντίχειρα άρχισα να δουλεύω το αντανακλαστικό στο χαμηλότερο σημείο της πλάτης όπως φαίνεται στις Εικόνες 17 και 3. Ήταν υπερβολικά ευαίσθητο και η κα. Η. επέμενε ότι μπορούσε να αισθανθεί την επίδραση συγχρόνως στο χαμηλότερο σημείο της μέσης της εκεί όπου ξέραμε ότι υπήρχε το πρόβλημα. Δούλεψα πρώτα στο ένα πέλμα και μετά στο άλλο μέχρι που τελικά η ευαισθησία υποχώρησε τελείως. Τώρα πια  μπορούσε να κινηθεί χωρίς πόνο. Για πρώτη φορά μετά από το επεισόδιο, ήταν ικανή να κινηθεί με λίγο μόνο πόνο και την ώρα που ετοιμαζόμουν να φύγω σηκώθηκε και φόρεσε την ρόμπα και τις παντόφλες της, και περπάτησε στο σαλόνι.  Ήταν ακόμα λίγο αδύναμη και ασταθείς από τον πόνο που είχε υπομείνει, το πιάσιμο όμως δεν υπήρχε πια και σύντομα μπορούσε να κινηθεί όπως συνήθως.

                Δεν είναι περίεργο που η κα. Η. έχει τόσο μεγάλη πίστη στο τι μπορούμε να καταφέρουμε με το να δουλεύουμε τα αντανακλαστικά σημεία στο πέλμα, γιατί δύο χρόνια πριν υπέφερε από διαβήτη, ζούσε με την πιο αυστηρή δίαιτα, και ζύγιζε 44 κιλά όταν πρωτοήρθε να με δει. Η δίδυμη αδερφή της μόλις είχε πεθάνει από την ίδια φοβερή αρρώστια.

                Δεν θα προσπαθήσω να σας πω πόσο γρήγορα άρχισε να καλυτερεύει γιατί δεν είναι όλοι ικανοί να ανταποκριθούν τόσο γρήγορα, αλλά εδώ και δύο χρόνια, η κα. Η. μπορεί να φάει τα πάντα χωρίς ίχνος ζάχαρης να εμφανίζεται στα ούρα της, και σήμερα ζυγίζει 66 κιλά.

                Αν οποιοσδήποτε έχει την τάση να αμφιβάλει για αυτή την ιστορία με οποιονδήποτε τρόπο, θα χαρώ να τους δώσω το όνομα και την διεύθυνσή της για να επιβεβαιώσουν όσα είπα.

                Αυτή είναι μόνο μία από έναν αριθμό περιπτώσεων που είχα όπου ένα πιάσιμο μπορεί να ανακουφιστεί με καλό δούλεμα των αντανακλαστικών στην χαμηλότερη οσφυϊκή περιοχή της ΣΣ.

                Λίγη εμπειρία θα σας βοηθήσει να βρείτε το ακριβές σημείο. Όπως έχω πει και πιο πριν, εάν βρείτε ένα ευαίσθητο σημείο, σημαίνει συμφόρηση και κάτι θα πρέπει να δουλευτεί καλύτερα πριν ο ασθενής σας είναι 100% καλά.

                Όπως εξοικειώνεστε σε αυτή τη δουλειά, εάν οι αντίχειρες σας είναι έστω και λίγο ευαίσθητοι, πολλές φορές θα είναι δυνατόν να αισθάνεστε μια αμμώδη ουσία όπως θα εφαρμόζετε την σφιχτή σιγανή υφέρπουσα κίνηση με την άκρη του αντίχειρά σας. Δεν θα αισθάνεστε πάντα αυτά τα κρυσταλλικά ιζήματα, αλλά έχω δει ότι τα άτομα που είναι πιο μυώδη χρειάζεται μεγαλύτερη αρκετά μεγαλύτερη πίεση για να βρούμε τα αντανακλαστικά σημεία. Τουλάχιστον θα αισθάνεστε μια διαφορά στο σημείο που είναι πιο ευαίσθητο. Μερικές φορές είναι σαν μια πυκνή, πιο συμπαγής ουσία που σταδιακά θα εξαφανιστεί όσο η δουλειά σας συνεχίζεται.

ΠΑΡΑΛΥΣΗ


 

                Από εδώ και πέρα ας αναλογιστούμε την μοίρα ενός ανθρώπου που υποφέρει από τις συνέπειες ενός εγκεφαλικού αποπληξίας, η αιτία του οποίου όλοι ξέρουμε ότι είναι η αιμορραγία κάπου στον εγκέφαλό του, συνήθως στη μια πλευρά, προκαλώντας μερική ή ολική παράλυση στην αντίθετη πλευρά του σώματος.

ΘΡΟΜΒΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

                Τώρα σκεφτείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής. Αυτός ο μικροσκοπικός θρόμβος που δημιουργήθηκε από την αιμορραγία,  προκαλεί  υπερβολική πίεση σε αυτή την πλευρά του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση στο αντίθετο μισό του σώματος το οποίο και είναι παράλυτο. Ο εγκέφαλος αδυνατεί να στείλει εντολή μέσω του πολύ ευαίσθητου νευρικού συστήματος του σώματος και έτσι αυτό παραμένει άψυχο.

                Εάν η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί ή όχι, εξαρτάται από το πόσο σοβαρή ήταν η αιμορραγία, η οποία ξέρουμε πολύ καλά συμβαίνει πολύ ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση. Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση, εάν η φύση έχει προικίσει το άτομο με την απαραίτητη ζωτικότητα να απορροφήσει μερικώς αυτό τον θρόμβο.

                Όπως απορροφάται αυτός ο θρόμβος, θα επιτρέπει την καλύτερη μεταφορά του μηνύματος από τον εγκέφαλο στο σημείο, την προσβεβλημένη περιοχή, χωρίς να είναι αυτό θολό. Έτσι απεικονίζεται αυτή η κατάσταση.  

ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ;

                Τώρα πριν απαντήσουμε στο ερώτημα αν αυτή η ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΚΗ μέθοδος θα βοηθήσει σε μια τέτοια περίπτωση, ας ελέγξουμε ξανά γιατί αυτή η αιμορραγία συνέβη.

                Υπήρξε μια πραγματική αιτία, και αυτή η αιτία ξέρουμε ότι συνήθως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ας δούμε εάν τα νεφρά, το ήπαρ, τα έντερα κλπ. κάνουν την δουλειά τους  καλά. Εκτός και εάν έχει συμβεί κάποιος τραυματισμός, οπότε ξέρουμε ότι υπήρχε μια αιτία για αυτήν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η κατάσταση θα είναι ακόμη παρούσα μετά το σοκ , έτσι με τις πληροφορίες που σας έχουμε δώσει για την θέση των αντανακλαστικών σημείων, και τις ιστορίες που σας λένε (τα πέλματα) σχετικά με την συμφόρηση και τα προβλήματα, χωρίς αμφιβολία σύντομα θα βάλετε το δάχτυλό σας στην λύση όλης αυτής της δυσκολίας.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Οτιδήποτε είναι λάθος , όπως το σημείο με ευαισθησία θα μας καθορίσει, ξεκινήστε να διορθώσετε χωρίς να περιμένετε μεγάλη βελτίωση. Προσπαθήστε να βρείτε και να απομακρύνετε την αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έπειτα δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος να διαλύσει αυτό τον θρόμβο όσο είναι δυνατόν.

                Με το να κάνετε αυτό, θα βοηθήσετε να απομακρυνθεί η στασιμότητα, και έτσι να έχετε ένα καλύτερο, και πιο ευδιάκριτο μήνυμα προς τα διάφορα σημεία της πληγείσας περιοχής. Ποτέ δεν κινούμε ένα δάκτυλο του χεριού ή του ποδιού χωρίς να έχει σταλεί ένα μήνυμα σε αυτό μέσα από τον εγκέφαλο κατευθύνοντας ή οδηγώντας αυτή την κίνηση, όσο ανεπαίσθητη και αν είναι αυτή. 

ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ

                Από ότι έχει ήδη ειπωθεί σχετικά με τια διάφορες περιοχές των ζωνών και των αντανακλαστικών, θα έχετε ήδη υποθέσει ότι το αντανακλαστικό σημείο για όποιο τμήμα του εγκεφάλου θα βρίσκεται στο μεγάλο δάκτυλο. Θυμηθείτε ότι κάποια από τα νεύρα χιάζονται στο πίσω μέρος του λαιμού, και έτσι όταν βρίσκουμε την αριστερή πλευρά του σώματος παράλυτη, μπορούμε να κοιτάξουμε για αυτό το αντανακλαστικό στο μεγάλο δάκτυλο του δεξιού πέλματος. Έπειτα να δουλέψουμε το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού στην αντίθετη πλευρά από αυτή που έχει πληγεί. Δείτε μήπως κάποιο σημείο αυτού του δακτύλου είναι ευαίσθητο, και αν ναι δουλέψτε το. Με το να κάνετε αυτό αυξάνετε την κυκλοφορία στο σημείο του θρόμβου στον εγκέφαλο, βοηθώντας τη φύση στη δουλειά της απορρόφησης του θρόμβου. Ακόμα καλό θα ήταν να δουλέψετε και τα δύο μεγάλα δάκτυλα, χειρισμός που θα είναι ευεργετικός για όλο το κεφάλι.

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

                Σε ένα περιστατικό που δούλεψα, ολόκληρο το δάκτυλο έγινε μαύρο και μπλε μετά την συνεδρία, και μου ανέφερε ότι αισθανόταν πολύ καλύτερα  από ότι ήταν ποτέ μετά το δεύτερο σοκ πριν από ένα χρόνο. Θυμήθηκε τότε ότι το ίδιο δάκτυλο ήταν μαύρο και μπλε ιδιαίτερα γύρω από το νύχι όταν έπαθε το εγκεφαλικό. Γιατί συνέβη τότε και ξανά τώρα που εγώ δουλεύω πάνω του, είναι άξιο απορίας και βρείτε εσείς την απάντηση. Δεν έφταιξε η πίεση που χρησιμοποίησα, αυτό το ξέρω.

                Πρέπει να σας πω ότι όσο περισσότερο μελετάτε προς αυτή την κατεύθυνση και ξεκινήσετε να δουλεύετε με αυτές τις αρχές για εσάς, θα πείθεστε όλο και περισσότερο κάθε μέρα πως ότι σας λέω είναι αλήθεια, και ότι υπάρχει ακόμα ένα ευρύ πεδίο ανακαλύψεων στην ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΕΛΜΑΤΩΝ.

ΙΣΧΙΑΚΟ ΝΕΥΡΟ


                Το μεγάλο αυτό νεύρο νευρώνει σχεδόν όλο το περίβλημα το ποδιού, τους μύες στο πίσω μέρος του μηρού, και αυτούς του ποδιού και του πέλματος. Είναι το μεγαλύτερο νεύρο του σώματος, έχοντας πλάτος 1,87 εκατοστά,  και είναι η συνέχεια του χαμηλότερου τμήματος του ιερού πλέγματος. Περνά έξω από τη λεκάνη μέσα από το ιερό-ισχιακό τρήμα. Κατεβαίνει κατά μήκος του πίσω μέρους του μηρού μέχρι περίπου το χαμηλότερο τρίτο του, όπου διαχωρίζεται σε δύο μεγάλα κλαδιά, το έσω και το έξω ιγνυακό νεύρο. Εάν ξανακοιτάξετε στα ανατομικά σας βιβλία και εξετάσετε προσεκτικά ένα διάγραμμα το οποίο δείχνει την οπίσθια όψη των νεύρων των κάτω άκρων, θα καταλάβετε αμέσως γιατί μπορούμε να φτάσουμε αυτό το νεύρο μέσα από την δουλειά μας στα πέλματα και την εσωτερική πλευρά του αστράγαλου, πάνω και πίσω από το σφυρό εκεί από όπου το νεύρο περνά πολύ κοντά στην επιφάνεια.

                Εάν η πίεση του αντίχειρά σας είναι πολύ έντονη, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την άκρη του τρίτου δακτύλου, κρατώντας τον αστράγαλο σταθερά στην παλάμη του ίδιου χεριού και την φτέρνα ακινητοποιημένη με σταθερό έλεγχο από το άλλο χέρι. Σε ακραίες περιπτώσεις ισχιαλγίας, όπου η φλεγμονή βρίσκεται εκεί για καιρό, να μην εκπλαγείτε εάν οι πρώτες λίγες συνεδρίες φέρουν δάκρυα στα μάτια του ασθενή σας. Για να προλάβετε αυτή την κατάσταση, αν είναι δυνατόν, παρακολουθείτε προσεκτικά τις εκφράσεις, έτσι ώστε να χαλαρώσετε την πίεση μόλις δείτε ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια του ασθενούς.  Εδώ πρέπει να δουλεύετε με προσοχή και να επιτρέπετε στην πίεση σας να είναι σταδιακή, και σταθερά αυξανόμενη όσο ο πόνος υποχωρεί.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ;

                Η ισχιαλγία είναι γενικά αποδεκτή σαν το αποτέλεσμα κάποιας μετατόπισης στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας. Αλλά βρίσκουμε ακόμα, ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες για αυτή την επώδυνη ασθένεια, όπως μια μεγέθυνση του προστατικού αδένα ή κάποιο τραύμα σε ένα άλλο σημείο του σώματος που επηρεάζει το ισχιακό νεύρο.

                Ένα τέτοιου είδους περιστατικό είχα την ευχαρίστηση να ανακουφίσω πριν από λίγο καιρό. Ο κος. Π. ένας άνδρας περίπου 55 ετών, ήρθε σε εμένα με λίγη πίστη για το ότι θα μπορούσα να τον βοηθήσω με την μέθοδό μου στα πέλματα του. Για οκτώ χρόνια πέρασε ανείπωτη αγωνία. Είχε περιοριστεί στο κρεβάτι του για μέρες και εβδομάδες κάθε φορά και είχε ξοδέψει μια μικρή περιουσία, όπως μπορείτε να φανταστείτε ότι θα έκανε κάποιος σε μια τόσο οδυνηρή κατάσταση, έχοντας επισκεφθεί τους καλύτερους και τους πιο γνωστούς γιατρούς που το ιατρικό ή εναλλακτικό επάγγελμα είχε να προσφέρει. Το ερώτημα παρέμενε, θα ήμουν ικανή να εντοπίσω, με τον απλό μου τρόπο, την αιτία και να ανακουφίσω μια τόσο επίμονη περίπτωση; Αποφάσισα ότι δεν υπήρχε μετατόπιση στην οσφυϊκή περιοχή γιατί αυτή θα είχε διορθωθεί εδώ και καιρό. Φαντάστηκα ότι η αιτία σε αυτή την περίπτωση ήταν διαφορετική. Ήμουν σίγουρη ότι θα έβρισκα ένα σχηματισμό κρυσταλλικών ιζημάτων  στην απόληξη αυτού του μεγάλου νεύρου κάπου στο πέλμα και στο πόδι το οποίο δεν είχε ανταποκριθεί  σε καμία άλλη θεραπεία. Όπως προχώρησα με την άκρη του αντίχειρά μου, με μια πολύ σιγανή συρτή κίνηση σε αυτή την περιοχή του πέλματος όπως φαίνεται στην Εικόνα 17, το αντανακλαστικό για την χαμηλότερη οσφυϊκή περιοχή, δεν υπήρχε ερώτημα για την συμφόρηση της οσφυϊκής περιοχής. Προχώρησα επάνω στην εσωτερική και εξωτερική περιοχή του αστραγάλου, πάνω και πίσω από το οστό της φτέρνας, μέχρι που βρήκα όλο και περισσότερους κρυστάλλους. Ακόμη και η πιο ελάχιστη πίεση σε αυτές τις περιοχές προκαλούσε έντονο πόνο.

                Μετά από περίπου είκοσι λεπτά δουλειάς στην προσβεβλημένη πλευρά και δουλεύοντας για δέκα λεπτά εναλλακτικά στο άλλο πέλμα, το οποίο ήταν και αυτό κάπως ευαίσθητο, ο κος. Π. σηκώθηκε και περπατώντας αισθάνθηκε αμέσως κάποια ανακούφιση. Μετά από αρκετές συνεδρίες, μια κάθε τρίτη μέρα, υπήρξε μια αναμφισβήτητη βελτίωση, ιδιαίτερα την επόμενη μέρα κάθε συνεδρίας. Όπως γινόμουν ανυπόμονη για πιο γρήγορα αποτελέσματα, ο κος. Π. μου υπενθύμιζε συνεχώς ότι επρόκειτο για μια περίπτωση οκτώ στάσιμων ετών, και αυτό που του έκανα ήταν ήδη περισσότερο από ότι οποιοσδήποτε άλλος είχε καταφέρει.

                Ένα βράδυ, ενώ είχα λίγο ελεύθερο χρόνο μετά από την συνεδρία, έκανα μια ερώτηση στον κο. Π. για να δω μήπως κατάφερνα να καταλάβω την αιτία. Φέρνοντας στο μυαλό μου τους κανόνες της ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, και την αντανακλαστική σχέση των τμημάτων του σώματος μεταξύ τους, όπως διδάχθηκαν από τον Δρ. Fitzgerald, ρώτησα εάν κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε τραυματίσει τον ώμο του, ή το χέρι του σε αυτή την πλευρά. Μου το επιβεβαίωσε ολόκαρδα δείχνοντας μου πόσο του ήταν αδύνατο να σηκώσει αυτό το χέρι κανονικά, επειδή το είχε σπάσει και αυτό δεν είχε δέσει σωστά, μετά το είχε ξανασπάσει αρκετές φορές, επιδιώκοντας να διορθώσει το πρώτο τραύμα. Αυτό είχε συμβεί τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν να εμφανιστεί η ισχιαλγία. Τώρα το ερώτημα που προκύπτει: θα μπορούσαν αυτά τα τραυματισμένα νεύρα στον ώμο να έχουν κάποια αντανακλαστική δράση στο γοφό που θα μπορούσε να μειώσει την κανονική κυκλοφορία στο ισχιακό νεύρο, ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι προκάλεσε βραχυκύκλωμα με κάποιο τρόπο; Σας αφήνουμε να μαντέψετε. Ξέρουμε ότι σίγουρα κάτι εμπόδιζε την κυκλοφορία, καίγοντας τις ασφάλειες για να προκαλέσει τόση φλεγμονή και δυσφορία.

Εικόνα 18

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

                Η έντονη ευαισθησία σε αυτό το πέλμα σήμαινε έναν υπερβολικό σχηματισμό κρυστάλλων ο οποίος προοδευτικά μεγάλωνε όσο το πρόβλημα συνεχιζόταν.

                Όποια και να ήταν η αιτία, βρήκα διάφορα τμήματα του ώμου πολύ ευαίσθητα, τα οποία και δούλεψα πλήρως. Μετά να βοηθήσω περισσότερο γύρισα στο αντανακλαστικό σημείο στο πέλμα που αντιστοιχεί στον ώμο όπως φαίνεται στην Εικόνα 21 και Εικόνα 22, το οποίο ήταν επίσης πολύ ευαίσθητο. Με όλες αυτές τις δυνάμεις που ασκήθηκαν, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ο κος. Π. ελευθερώθηκε από κάθε ίχνος πόνου. Είναι η ειλικρινής μου πεποίθηση ότι όλα του τα προβλήματα είχαν την πηγή τους σε αυτό το τραύμα του ώμου του.

                Όταν υπάρχει φλεγμονή σε αυτό το μεγάλο ισχιακό νεύρο, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο επώδυνη και ψυχοφθόρα ασθένεια. Αλλά μπορεί εύκολα να ανακουφιστεί με αυτή τη μέθοδο που περιγράψαμε εδώ, εάν συνοδεύεται από επίμονη προσπάθεια και λίγη υπομονή, που είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχεις κάτι που αξίζει.

ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ


                Ενώ καλούμε την προσοχή σας στο σημείο του πέλματος που βρίσκεται το αντανακλαστικό του ώμου, επιτρέψτε μου να σας πω τι μπορεί να γίνει για αυτούς που έχουν ένα χωλό πονεμένο ώμο, όταν δεν αντιδρά σε άλλης μορφής θεραπεία.

ΕΙΚΟΝΑ 19

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

 

                Θυμάμαι μια περίπτωση θυλακίτιδας. Η νεαρή γυναίκα, μια τηλεφωνήτρια, είχε ακινητοποιηθεί σχεδόν για ένα χρόνο. Της ήταν αδύνατον να σηκώσει το χέρι της πάνω από μερικά εκατοστά από το σώμα της. ΄Ηταν απογοητευμένη, μιας και τίποτα από όσα είχε δοκιμάσει την ανακούφιζαν. Είχε δοκιμάσει διαφορετικές μορφές θερμότητας και ηλεκτρισμού, που μόνο της αύξαναν τον πόνο.

                Τώρα ξέρουμε ότι σε κάθε περίπτωση θυλακίτιδας αντιμετωπίζουμε φλεγμονή του θύλακα, και μέχρι αυτή η φλεγμονή να υποχωρήσει, δεν είναι σοφό να δουλεύει κανείς πάνω στο πληγωμένο σημείο. Ας συγκεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στο αντανακλαστικό σημείο του ώμου όπως αυτό φαίνεται στην Εικόνα 20.

                Θα βρείτε όπως θα το αποκαλέσουμε την ρίζα του μικρού δακτύλου να αντιπροσωπεύει το σημείο του ώμου, και όπως πιέζετε σταθερά επάνω και γύρω από αυτή την περιοχή θα βρείτε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο πάνω στο οποίο θα δουλέψετε με τον καιρό, έχοντας ένα σίγουρο αποτέλεσμα στον πληγωμένο ώμο χωρίς καμία απευθείας επαφή με τον ίδιο τον ώμο.

ΑΙΤΙΕΣ ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑΣ

                Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει πάντα να ψάχνουμε την αιτία της θυλακίτιδας, νευρίτιδας, ρευματισμού,  ή άλλης τέτοιας συγγενούς πάθησης. Κοιτάξτε ότι τα νεφρά δεν είναι τεμπέλικα και αρνούνται να αποβάλουν το ουρικό οξύ ικανοποιητικά, έτσι ώστε να εμποδίσουν μια οξείδωση του αίματος, αιτία για το πρόβλημα της περίπτωσης που μόλις ανέφερα. Αυτή η νεαρή γυναίκα έκανε θεραπεία για την Ασθένεια του Bright (νεφρίτιδα) όταν ήρθε να δει εμένα.  Όπως προχώρησα να δουλέψω στα αντανακλαστικά του νεφρού, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα, η νεφρική λειτουργία αυξήθηκε, και είχε σαν αποτέλεσμα να καθαρίσει το σύστημα από αυτή την όξινη κατάσταση. Σε μερικές εβδομάδες σταμάτησε να πονά η πλάτη της, όπως έκανε εδώ και λίγο καιρό. Το χέρι της χαλάρωσε και ήταν ικανή να το σηκώσει μερικά εκατοστά ψηλότερα μετά από κάθε συνεδρία. Σύντομα ήταν έτοιμη να γυρίσει στα καθήκοντά της στο τηλεφωνικό κέντρο και αισθάνεται μια χαρά από τότε.

ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ ΣΤΟΝ ΩΜΟ


                Θα μπορούσα να γεμίσω πολλές σελίδες σχετικά με τις διάφορες εμπειρίες που αντιμετώπισα όπου το χέρι και ο ώμος ήταν παράλυτα από κάποιο είδος νευρίτιδας. Μπορεί να είναι ενδιαφέρον να αναφέρω μια εμπειρία μου με ένα τέτοιο περιστατικό.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Ο κος. Σ. ενώ ήταν στη δουλειά του, έπεσε σε ολισθηρό πάτωμα, κάνοντας ένα σοβαρό τραύμα στον ώμο του. Έκανε αρκετές ακτινογραφίες οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπήρχαν σπασμένα οστά, αλλά ο πόνος γινόταν χειρότερος έως ότου τρεις εβδομάδες αργότερα του ήταν αδύνατο να κοιμηθεί χωρίς παυσίπονα.  Δεν μπορούσε να σηκώσει ή να κινήσει το χέρι του, και ήρθε σε μένα με δάκρυα στα μάτια γιατί υπέφερε τόσο πολύ που δεν τολμούσε να φανταστεί πως θα περάσει άλλη μια νύχτα που ο πόνος χειροτερεύει. Ήταν ο δεξιός του ώμος, έτσι πήρα το δεξί πέλμα και χωρίς άλλη καθυστέρηση, έπιασα το σημείο που ήταν ο ανάπηρος ώμος. Θα παραδεχτώ ότι τα δάκρυα δεν σταμάτησαν, αλλά απλά αυξήθηκαν όσο παρακαλούσε για έλεος, όχι ότι ήμουν άγρια ή βάναυση, αλλά η ευαισθησία στο σημείο ήταν τόσο ακραία ακόμα και στο παραμικρό άγγιγμα. Όσο όμως το δούλευα τόσο ο πόνος υποχωρούσε.

                Σε μια περίπτωση τέτοιου είδους είναι καλύτερα να δουλεύετε δύο ή τρία λεπτά, μετά να υπάρχει μια παύση για λίγο και εντωμεταξύ να προσπαθείτε  να πείσετε τον ασθενή ότι αυτή η ευαισθησία στο πόδι του είναι ένας αντανακλαστικός πόνος από αυτόν του ώμου του, καθώς χρειάζεστε ο ασθενής να είναι υπομονετικός με την δουλειά σας για δεκαπέντε ή τριάντα λεπτά. Προσπαθήστε η συζήτηση να είναι ευχάριστη και δημιουργική έτσι ώστε να κρατήσετε το μυαλό του απασχολημένο μακριά από αυτό που κάνετε όσο γίνεται περισσότερο.  Εντωμεταξύ κρατάτε το δεξί του πόδι στο αριστερό σας χέρι χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά σας με πίεση για να δουλέψετε αυτό το αντανακλαστικό με τα δάκτυλά σας στην κορυφή του πέλματος όπως φαίνεται στην Εικόνα 20.

                Συνεχίστε να δουλεύετε γύρω από την άρθρωση του μικρού δακτύλου και παρατηρήστε την βελτίωση. Σε αυτό το σημείο πιθανότατα θα μπορεί πια να σηκώσει το χέρι του πάνω από το κεφάλι του όπως έκανε ο κος. Σ. και σε λιγότερο από μια εβδομάδα μπόρεσε να γυρίσει πίσω στη δουλειά του. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να δουλεύετε πάνω σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΕΝΑΣ ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ


ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Επιτρέψτε μου να αναφέρω εδώ μια περίπτωση όπου ο ώμος είχε σπάσει σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, η κλείδα και η ωμοπλάτη ήταν σπασμένα πολύ κοντά στην κοιλότητα της ωμογλύνης, και το βραχιόνιο ήταν ραγισμένο.

                Ο ασθενής, ένας γιατρός περίπου εβδομήντα ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς είχε ένα επίσης ένα ραγισμένο πόδι ακριβώς κάτω από το γόνατο και τρία ραγισμένα πλευρά, όλα από την αριστερή πλευρά. Το πόδι τοποθετήθηκε σε γύψο και ο ώμος σε ειδικά διαμορφωμένο στήριγμα.

                Επικοινώνησε μαζί μου αμέσως μετά που όλα είχαν τοποθετηθεί σε γύψο κλπ και ρυθμιστεί κατάλληλα. Το σημείο για τον ώμο στο αριστερό του πέλμα, μόλις που περίσσευε από τον γύψο επιτρέποντας μου να δουλέψω ρεφλεξολογικά στον σπασμένο ώμο, ο οποίος τώρα πια ήταν πάρα πολύ ευαίσθητος.

                Εφόσον βρισκόταν σε τόσο αδύναμη κατάσταση λόγω της σοβαρότητας του ατυχήματος, ήταν σκόπιμο να δουλεύω λίγο κάθε φορά και πιο συχνά. Στην αρχή δούλεψα μαλακά λίγο κάθε μέρα μετά κάθε δεύτερη μέρα. Ήταν θεαματικό να παρακολουθείς την ταχύτητα της ανάρρωσης και την έξοχη χρήση του βραχίονα και του ώμου που επανέκτησε.

                Είναι φανερό, ότι αυτή η μέθοδος της Ρεφλεξολογίας που χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο αντανακλαστικό σημείο επιτάχυνε την πρόοδο και την επούλωση των σπασμένων οστών αυξάνοντας την κυκλοφορία και ανακουφίζοντας την συμφόρηση.

ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

                Βρίσκουμε τη μεγάλη πλειονότητα του κόσμου να υποφέρουν λιγότερο ή περισσότερο από ένα αίσθημα κόπωσης κατά μήκος της πλάτης και του λαιμού καθώς και των ώμων. Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση αυτής της νευρικής έντασης, πατήστε σταθερά με τις αρθρώσεις σας στο πέλμα του ποδιού καθώς δουλεύετε να χαλαρώσετε τους κόμπους των μυών στην κορυφή του πέλματος όπως φαίνεται στην Εικόνα 21.

                Στο σημείο που ο ασθενής είναι πιεσμένος και προβάλει μεγάλη νευρικότητα, οι μύες θα είναι ιδιαίτερα σφιγμένοι. Σε κάθε τέτοια περίπτωση μην αμελείτε να δουλεύετε πλήρως σε αυτό το σημείο, σε κάθε πέλμα, διότι θα αποδειχθεί ένας σημαντικός παράγοντας ανακούφισης από πολλές ασθένειες οι οποίες προκαλούνται από νευρικές εντάσεις.

ΕΙΚΟΝΑ 21

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

 

                Δουλεύοντας σε αυτό το σημείο του πέλματος είναι επίσης πολύ σημαντικό όταν υπάρχει ένταση σε ένα σπασμένο τόξο μεταταρσίου. Εάν αυτή η κατάσταση προϋπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να επιμείνετε με την ρεφλεξολογία για να σπάσετε και να χαλαρώσετε τα όποια κρυσταλλικά αποθέματα που μπορεί να έχουν σχηματιστεί γύρω από τις αρθρώσεις οι οποίες έχουν μετατοπισθεί.

                Εάν ένα ή περισσότερα από τα 26 οστάρια του πέλματος έχουν μετατοπισθεί, η φύση γεμίζει αυτό το κενό με ένα κρυσταλλικό απόθεμα το οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε να λυθεί και διαλυθεί με αυτή τη μέθοδο της Ρεφλεξολογίας επάνω στην κορυφή του πέλματος όπως φαίνεται στην Εικόνα 21, αλλά και με την περιστροφική κίνηση όπως αυτή φαίνεται στην Εικόνα 26.

                Εύκολα θα διαπιστώσετε πως αυτή η μέθοδος θα βοηθήσει τη φύση να μεταφέρει μακριά όποιες ξένες ύλες μπορεί να παρεμβαίνουν με την κανονική θέση των οστών.  

ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΙΣΧΙΟ

                Θυμηθείτε αυτό το αντανακλαστικό σημείο του ώμου όποτε υπάρχει ένα πρόβλημα και σε οποιοδήποτε σημείο του ισχίου.

                Εφόσον το αντανακλαστικό του ώμου είναι το ίδιο και  για το ισχίο, ας θυμηθούμε ότι αν χαλαρώσουμε κάθε σημείο του ώμου θα υπάρχει η τάση να ανακουφιστεί κάθε σφίξιμο και συμφόρηση στο ισχίο. Θα χρειαστεί μια πολύ βαθιά πίεση στο σημείο που φαίνεται στην Εικόνα 21 και την Εικόνα 20.

                Εάν ο πόνος επεκτείνεται κάτω από το ισχίο ανάμεσα σε αυτό και το γόνατο, μαλάξτε βαθιά αυτό το σημείο του μπράτσου ανάμεσα στον ώμο και τον αγκώνα, και κάθε βαθιά μάλαξη που θα γίνει γύρω από τον ώμο και πίσω από το λαιμό θα βοηθήσει να ανακουφιστεί κάθε σφίξιμο ή συμφόρηση στο αντίστοιχο σημείο του ισχίου.

                Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τον ώμο. Πολλές φορές ένας πόνος σε αυτό το σημείο μπορεί να ανακουφιστεί με βαθιά πίεση του αντίστοιχου σημείου στο ίδιο το ισχίο. Να δουλέψετε οπωσδήποτε το αντανακλαστικό του ισχίου όπως αυτό φαίνεται στην Εικόνα 22.

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ


                Η αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση από την οποία πολλοί αναζητούν ανακούφιση. Όπως κάθε άλλη ασθένεια πρέπει να υπάρχει μια αιτία. Αν αυτή η αιτία είναι μια φλεγμονή που εμφανίστηκε από τροφική δηλητηρίαση, ας δούμε γιατί το πεπτικό σύστημα είναι οκνηρό και αποτυγχάνει να λειτουργήσει κανονικά.

                Ο χρόνος που χρειάζεται ένα κανονικό γεύμα για να περάσει από το πεπτικό σύστημα (το στομάχι και τα έντερα) είναι από 12 έως 18 ώρες, αλλά εάν αυτά τα όργανα έχουν αποδυναμωθεί από μια συμφόρηση στις νευρικές απολήξεις (στα πέλματα), τότε το στομάχι δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά.

                Τα τρόφιμα πρέπει να αξιοποιούνται στο στομάχι, εάν όμως δεν είναι προετοιμασμένα σωστά για την απορρόφησή τους από τα έντερα, υπόκεινται σε ζύμωση και αποσυντίθενται. Το αίμα, που εξαρτάται από τα υλικά που του δίνουν τα πεπτικά όργανα, είναι υπερφορτωμένο με οξέα ή κρυσταλλικά αποθέματα. Όπως αυτή η κατάσταση αυξάνει, η ζωτικότητα του σώματος πέφτει αφήνοντας τον ασθενή ευάλωτο σε καταστάσεις όπως είναι η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, η νευρίτιδα κλπ. Έτσι αν προσπαθήσετε να βρείτε την αιτία στο «Ιστορίες που μπορούν να πουν τα Πέλματα», πιθανότατα θα βρείτε πιο όργανο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την κάθε κατάσταση, και όπως και σε άλλες καταστάσεις, εάν απομακρύνουμε την αιτία θα απομακρύνουμε και το αποτέλεσμα. Μην περιμένετε αποτελέσματα στην αρθρίτιδα σε ένα λεπτό, μια ημέρα ή μια εβδομάδα. Θα πάρει χρόνο. Πιθανότατα να αισθανθούν χειρότερα μετά από τις πρώτες  συνεδρίες λόγω της θεραπευτική αντίδρασης, αλλά μην γίνετε ανυπόμονοι για αποτελέσματα. Όσο υπάρχει και η παραμικρή ευαισθησία στο σημείο της νευρικής απόληξης στα πέλματα, θα πρέπει να συνεχίσετε να προσπαθείτε να σπάσετε και να διαλύσετε τα κρυσταλλικά αποθέματα.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ & ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ


                Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι ένας ισχυρός παράγοντας καθαρισμού, και έτσι να διεγείρει μια υπακτική δράση σε ένα κανονικό ρυθμό χωρίς την χρήση φαρμάκων ή του παραδοσιακού κλύσματος το οποίο παλαιότερα οι άνθρωποι υπερηφανευόντουσαν με το πόσα γαλόνια νερού χρησιμοποιούσαν, και πόσο χρόνο τους έπαιρνε να κάνουν αυτό τον καθαρισμό για την κένωση του εντέρου. Σε μερικές περιπτώσεις είναι γνωστό να χρησιμοποιούν από 3 έως 8 γαλόνια νερού και μία και μισή ώρα για να ολοκληρώσουν.

ΕΙΚΟΝΑ 23

Θέση στην οποία δουλεύουμε το Κατιόν Κόλον.

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

 

                Όλοι παραδεχόμαστε ότι σε περίπτωση οξείας αυτό-δηλητηρίασης, αυτή η μέθοδος άμεσης ανακούφισης μπορεί να είναι απαραίτητη, και να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλά όπου η παρούσα κατάσταση ήδη προϋπήρχε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς άλλα σοβαρά συμπτώματα παρά μόνο την συνήθη δυσφορία, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λίγο χρόνο στη φύση να ρυθμίσει την αποβολή των αχρήστων, και έτσι να επιτρέψουμε στο παχύ έντερο να φέρει εις πέρας τον χρήσιμο ρόλο που του έδωσε η φύση, με το να απορροφά μέσω των τοίχων του κάποια υγρά και ασφαλώς κάποια απαραίτητα μέταλλα τα οποία και επιστρέφουν στο σώμα μετά που έχουν εισέλθει σε αυτό από το λεπτό έντερο. Σε αυτό το σημείο βρίσκονται κάπως σε υγρή κατάσταση. Όπως γίνεται  η απορρόφηση, τα περιεχόμενα του παχέως εντέρου γίνονται ημι-στερεά, και για να βοηθηθεί αυτή η μάζα να προχωρήσει με την κανονική μυική δράση των εντέρων, πρέπει να λιπανθεί με βλέννα που εκκρίνεται από τους εντερικούς αδένες, και τελικά φτάνει στο ορθό σχεδόν σε στερεά μορφή.

                Εδώ χρειαζόμαστε την κατάλληλη σύσπαση των μυών από τα τοιχώματα του παχέως εντέρου για να ειδοποιήσουν το άτομο ότι υπάρχει επικείμενη κινητικότητα του εντέρου.

                Ήδη μπορείτε να δείτε ότι όποια αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα έχει προκύψει από την συνήθεια να χρησιμοποιείτε ένα καθαρτικό ή ένα κλύσμα, θα αλλάξει την κανονική ρουτίνα που έχει χαράξει η φύση. Μην προσπαθήσετε να βελτιώσετε τους Θεϊκούς φυσικούς νόμους. Επειδή κάνουμε κατάχρηση αυτών των πολύτιμων νόμων, υποφέρουμε και κληρονομούμε όλα αυτά τα δεινά της ανθρωπότητας.

ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ


ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ

                Είναι προφανές από τα αποτελέσματα που βλέπουμε , ότι αυτή η Ρεφλεξολογική μέθοδος έχει μια καθοριστική επιρροή στα σημεία που υποβάλλονται σε ρεφλεξολογική θεραπεία. Θα φτάσετε στο ίδιο αποτέλεσμα με εμένα, αφού έχετε μερικές εμπειρίες παρόμοιες με αυτές που έχω εγώ σε περιπτώσεις με δυσκοιλιότητα.

                ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ

                Τώρα μιας και η αιτία αυτής της επικρατούσας ασθένειας είναι συχνά μια σύσπαση ή μια ένταση κάποιου τύπου στο κάτω τμήμα του εντέρου, βρίσκουμε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε καλά την περιοχή στο εσωτερικό σημείο κάθε αστράγαλου, ξεκινώντας από την φτέρνα και ανεβαίνοντας περίπου έξι με οχτώ ίντσες, το οποίο συχνά θα δώσει μια άμεση κινητικότητα στο έντερο. Για την περιοχή δείτε την Εικόνα 24.

                Η τοποθέτηση των χεριών για αυτή την θεραπεία είναι η ίδια με αυτή που περιγράφεται για τις διαταραχές του ορθού.

                Μπορούμε ακόμα να τονίσουμε αυτή την επίδραση, με το να χαλαρώσουμε την ένταση στον Αχίλλειο τένοντα, το «κορδόνι» που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ποδιού και ξεκινά από την φτέρνα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό όσο κρατάτε γερά το πόδι. Θα το αισθανθείτε σαν ένα σταθερό καλώδιο από καουτσούκ.  Όσο χρησιμοποιείτε τις άκρες των δακτύλων σας για την άλλη δουλειά που περιγράψαμε, μπορείτε την ίδια ώρα να πιέζετε αυτό το κορδόνι εμπρός και πίσω με όποιο τρόπο μπορεί αυτό να διαταθεί και να ανακουφίσει κάθε είδους σφίξιμο, κρατήστε τον αστράγαλο σταθερό ενώ συστρέφετε το πέλμα όπως φαίνεται στην Εικόνα 26.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

                Μην με παρανοήσετε και πείτε ότι υποστηρίζω πως κάθε μορφής δυσκοιλιότητα μπορεί να ανακουφιστεί με αυτή τη μέθοδο. Το στήριξα στην αρχή αυτού του κεφαλαίου, όταν είπα ότι κάποιες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας οφείλονται σε ένταση των νεύρων που επηρεάζει και σφίγγει τους σφιγκτήρες μύες του ορθού προκαλώντας αδικαιολόγητη σύσπαση της σιγμοειδής κάμψης.

                Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις έχουμε πολύ συχνά άμεσα αποτελέσματα. Δεν είναι ασυνήθιστο να έρθει κάποιος στο γραφείο μου, και να παραληρεί για το πόσο καλό του έχω κάνει στην δική του περίπτωση δυσκοιλιότητας.  Ίσως γιατί μετά την πρώτη τους Ρεφλεξολογική συνεδρία να ήσαν ικανοί να παραμερίσουν το καθημερινό τους καθαρτικό, ενώ ο γείτονας να μην καταφέρει να ανταποκριθεί μέχρι όλος ο γαστρεντερικός σωλήνας, το ήπαρ, και η χολή να αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Το χρονικό διάστημα για αποτελέσματα σε τέτοιες περιπτώσεις θα εξαρτηθεί εξολοκλήρου από το για πόσο καιρό βρίσκονται εκτός «σειράς», ή εάν έχουν κάνει μια ή περισσότερες επεμβάσεις για να εμποδίσουν την πρόοδο των εργασιών επισκευής.  Ίσως ακόμα να έχουν αφαιρέσει την σκωληκοειδή τους απόφυση, «κλέβοντας» από τα έντερά τους έστω και από αυτό τον μικρό εφοδιασμό λιπαντικής ουσίας που είναι τόσο σημαντικός για την σωστή λειτουργία των εντέρων.

                Εμείς που είμαστε αρκετά τυχεροί να αποφύγουμε μια τέτοια επέμβαση, αφαιρώντας οποιοδήποτε όργανο από το σώμα μας, όσο μικρό και ασήμαντο και να είναι, έχουμε ακριβώς κάτι περισσότερο για το οποίο να είμαστε ευγνώμονες. Θα είμαστε επίσης σε θέση να ανταποκριθούμε πιο γρήγορα σε ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΚΕΣ θεραπείες.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ


                Είναι εκπληκτικά τα αποτελέσματα που μπορούν να ληφθούν από αυτή τη θεραπεία για διάφορες διαταραχές του ορθού. Πρώτα θα σας δώσουμε τη θέση αυτού αντανακλαστικού σημείου. Σταματήστε και σκεφτείτε και με τα μάτια του μυαλού σας αποφασίστε σε ποιά ζώνη βρίσκεται το ορθό. Με το να βρίσκεται στο κέντρο του σώματος, τοποθετείται στην πρώτη ζώνη. Επομένως, θα βρούμε αυτό το αντανακλαστικό σημείο στο εσωτερικό σημείο κάθε αστράγαλου, περίπου μισή ίντσα από το κορδόνι που οδηγεί πάνω στο πόδι, όπως φαίνεται στην Εικόνα 24.

ΕΙΚΟΝΑ 24

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

                Η ευαισθησία εδώ μπορεί να εκτείνεται τρείς έως πέντε ίντσες πάνω από την φτέρνα, ανάλογα με το ποσό και την τοποθεσία του προβλήματος  στο ορθό, το οποίο ποικίλει από έξι έως οχτώ ίντσες.

                Αυτό το σημείο θα είναι πολύ ευαίσθητο, όταν υπάρχει φλεγμονή ή αφύσικη κατάσταση στο ορθό.

Ο ΑΔΕΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


                Βρίσκουμε το σημείο αυτού του σημαντικού αδένα, ο οποίος μοιάζει με αγριοκάστανο σε σχήμα και μέγεθος, είναι  στην πρώτη ζώνη, αφού περιβάλλει τον λαιμό της ουροδόχου κύστης και την αρχή της ουρήθρας, βρίσκεται στην πυελική κοιλότητα πίσω και κάτω από την ηβική σύμφυση κατά το ορθό. Μια μεγέθυνση αυτού του αδένα θα προκαλέσει αξιοσημείωτο πόνο και ενόχληση και συχνά έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη δυσκολία κατά την ούρηση. Επηρεάζει το  νευρικό σύστημα και συχνά είναι υπεύθυνος για το συχνό ξύπνημα του ασθενούς μέσα στην νύχτα για να ουρήσει.

ΕΙΚΟΝΑ 25

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

                Όποτε υπάρχει αυτή η κατάσταση να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε το αντανακλαστικό σημείο του πρωκτού πολύ ευαίσθητο, ίσως να φτάνει και ως το χαμηλό σημείου του εσωτερικού της φτέρνας προς αυτό της ουρήθρας. Επειδή βρίσκονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο είναι αδύνατον να ξεχωρίσουν τα αντανακλαστικά σημεία, αλλά θα βρείτε ευαισθησία εδώ σε αυτό το σημείο που θα μαρτυρά την συμφόρηση του συγκεκριμένου σημείου ή αδένα το οποίο προκαλεί την φλεγμονή ή τον ερεθισμό.

ΕΝΑΣ ΜΕΓΕΝΘΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

                Πρώτα βρείτε το σημείο όπως φαίνεται στις Εικόνες 24 και 25.

                Αφού εντοπίσετε την ευαισθησία,  πιάστε το πόδι σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί για την θεραπεία διαταραχών του ορθού.  Συνεχίστε την πίεση και την υφέρπουσα κίνηση με τον αντίχειρα ή τις άκρες των δακτύλων, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε τρόπο σας φαίνεται ο καλύτερος  για να διαλύσετε τα κρυσταλλικά αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί σε αυτή την συγκεκριμένη νευρική απόληξη, εξαιτίας της φλεγμονής και της μεγέθυνσης του αδένα.   

                Θυμηθείτε ότι επιδιώκετε να αποκαταστήσετε την κανονική κυκλοφορία χωρίς κάποια απευθείας επαφή η οποία θα μπορούσε να στήσει μια αυξημένη φλεγμονή. Υπάρχει κάποιος λόγος  για τον οποίο  αυτός ο αδένας μεγεθύνθηκε σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση, και αυτή η αιτία ήταν αναμφίβολα τα συσσωρευμένα κρυσταλλικά αποθέματα σε αυτές τις νευρικές απολήξεις.

                Τώρα ας εξετάσουμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε αυτό τον αδένα και να ξεφύγει από αυτή την αρρωστημένη κατάσταση. Ασφαλώς δεν υπάρχει καλύτερος ή πιο αποτελεσματικός τρόπος να το κάνουμε αυτό, από το να εφοδιάσουμε αυτά τα σημεία ξανά με το ποσό της κανονικής αιματικής κυκλοφορίας που η φύση τα προόριζε να έχουν.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Για να αποδείξω αυτό τη δήλωση θα αναφέρω μια περίπτωση που ήρθε στην προσοχή μου πριν από λίγο καιρό.  Ο κος. Β., ένας άνδρας γύρω στα 50, έκανε θεραπείες για τον μεγεθυμένο προστάτη του με μικρά ή και καθόλου αποτελέσματα. Προχώρησα αμέσως με αυτή τη Ρεφλεξολογική μέθοδο με τον τρόπο που φαίνεται στην Εικόνα 25. Βρήκα όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, μεγάλη ευαισθησία στο αντανακλαστικό σημείο του προστάτη. Αλλά μετά από την εξαφάνιση της ευαισθησίας βρήκαμε ότι και το πρόβλημα είχε εξαφανισθεί και αντί να διακόπτεται ο ύπνος του από τέσσερις έως έξι φορές για να ουρήσει κάθε νύχτα, ήταν πια ικανός να ξεκουραστεί ανενόχλητος για οχτώ έως δέκα ώρες.

                Τώρα σε αυτό το σημείο συνέβη η πιο ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Εδώ και για κάποιο διάστημα ο κος. Β. ήξερε ότι υπήρχε ένας μικρός όγκος στο εσωτερικό του τέλους του ορθού, τον οποίο αγωνιούσε να τον αφαιρέσει. Εφόσον σε αυτή τη φάση αισθανόταν πολύ καλά, σκέφτηκε ότι θα ήταν και η καλύτερη στιγμή να κάνει αυτή τη μικρή επέμβαση. Οι Ρεφλεξολογικές συνεδρίες που κάναμε είχαν καθαρίσει εντελώς την ευαισθησία σε αυτό το σημείο, και τον είχαν ανακουφίσει από κάθε συμφόρηση του προστάτου. Είχε βελτιωθεί και η νευρικότητα του. Την νύχτα πριν από την επέμβαση ελέγξαμε το σημείο διεξοδικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ευαισθησία στο σημείο.

                Έπειτα κανόνισα να δω τον κ. Β. ξανά το συντομότερο μετά την επέμβαση. Σε αυτό το σημείο ήξερα ότι θα βρούμε μια υπερβολική ευαισθησία στο χαμηλότερο σημείο του αστραγάλου σαν αποτέλεσμα της επέμβασης, το οποίο όπως εξήγησα και στον κ. Β. θα ήταν ένα πολύ καλό τεστ  για να ελέγξουμε την εγκυρότητα των λεγόμενων μου, και τα αντανακλαστικά σημεία.

                Όταν έφτασα είχε γυρίσει από το γραφείου του ιατρού μόλις πριν από λίγες ώρες. Πονούσε σημαντικά στο ορθό, με παλλόμενη αίσθηση, και αισθανόταν πολύ άβολα. Αμέσως βρήκα το αντανακλαστικό με την άκρη του τρίτου μου δακτύλου, και εκείνος με την παραμικρή πίεση αισθανόταν σαν να τον πίεζε σπασμένο γυαλί, στο ίδιο σημείο και με την ίδια ένταση και στους δύο αστραγάλους.

                Είναι προφανές ότι η αφαίρεση αυτού του όγκου απευθείας από το ορθό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του σώματος, είχε επηρεάσει την πρώτη ζώνη κάθε πλευράς.   

                Προχώρησα με ήπια πίεση πρώτα στον ένα αστράγαλο, και μετά στον άλλο, εναλλάσσοντας περίπου κάθε δύο λεπτά τα πέλματα για περίπου ένα τέταρτο. Η αίσθηση του παλμού στο σημείο σύντομα υποχώρησε και ήταν εκπληκτική η ανακούφιση που ένιωσε τόσο γρήγορα, αμέσως μετά την επέμβαση. Ήταν ικανός αμέσως να γυρίσει στο κρεβάτι χωρίς πόνο, και πολύ γρήγορα κατάφερε να κυκλοφορήσει πάλι.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ


                Θα ασχοληθούμε τώρα με μια περίπτωση αιμορροΐδων. Αυτή είναι μια περίπτωση κιρσωδών φλεβών στο ορθό, προκαλώντας μεγάλη ευαισθησία και ενόχληση και μερικές φορές αιμορραγία. Εξαιτίας αυτής της ευαισθησίας στο ορθό, βρίσκουμε το αντανακλαστικό σημείου του ορθού τόσο ευαίσθητο, υποδεικνύοντας μας μια συμφόρηση στην περιοχή που εμποδίζει την κυκλοφορία.

ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

                Όπως κάθεστε αντίκρυ από τον ασθενή, πρώτα τοποθετήστε το αριστερό πέλμα στο αριστερό σας χέρι, πιάστε το πόδι με το δεξί σας χέρι ακριβώς πάνω από τον αστράγαλο από την κάτω μεριά. Με τις άκρες των δακτύλων σας να δείχνουν προς τα πάνω, κρατήστε το πέλμα σταθερά με το αριστερό σας χέρι. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το δεξί σας χέρι για να δουλέψετε σταθερά με μια κυκλική κίνηση, μέχρι να εντοπίσετε το σημείο της ευαισθησίας, και εκεί συνεχίστε την πίεση, και δουλεύοντας με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια θέση που περιγράψαμε για τις διαταραχές του ορθού. Αντιστρέψτε τη διαδικασία για την δεξιά φτέρνα.

ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΠΙΕΣΗ

                Πρέπει να προσέξετε να μην είστε δριμύς, μιας και τα νεύρα είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια σε αυτό το σημείο. Θα χρειαστείτε χρόνο και υπομονή παρά δριμύτητα.

                Πρέπει να πω ξανά, ότι πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά την έκφραση του προσώπου του ασθενή σας για να καθορίσετε που και πότε φτάνετε στο σημείο που θα παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα (ευαισθησία). Πολύ συχνά κάποιος αρχάριος θα παρακολουθεί συνέχεια τα χέρια του. Μάθετε να αφήνετε τα χέρια σας ελεύθερα να ψάχνουν αυτόματα και να βρίσκουν τα επώδυνα σημεία χωρίς να τα κοιτάτε. Είναι πολύ πιο σημαντικό να παρακολουθείτε τις εκφράσεις προσεκτικά, πράγμα το οποίο σας βοηθάει να καθορίσετε πόση πίεση χρειάζεται να βάλετε χωρίς να προκαλέσετε πολύ πόνο.

                Δεν προσπαθείτε να κάνετε όλη τη δουλειά σε ένα λεπτό. Θα πάρει χρόνο. Όπως θα βλέπετε τα σημάδια αγωνίας στο πρόσωπο του ασθενούς, τα οποία προκαλούνται από αυτά που κάνετε, μπορείτε να χαλαρώσετε και να προχωρήσετε πιο μαλακά καθώς και να βρείτε το αντανακλαστικό πιο γρήγορα. Αυτό το αντανακλαστικό σημείο μπορεί να καλύπτει το μέγεθος ενός αρακά, και μερικές φορές ακόμη και λιγότερο.

ΕΙΚΝΟΝΑ 26

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

                Στην περίπτωση των αιμορροΐδων θα βρείτε ένα σφίξιμο στο παχύ κορδόνι που οδηγεί στο πίσω μέρος του ποδιού, το οποίο μπορεί να χαλαρώσει σημαντικά με το να στρίβετε το πέλμα με κυκλική κίνηση τρεις με τέσσερις φορές προς τα δεξιά, και μετά εναλλασσόμενα τρεις με τέσσερις φορές προς τα αριστερά, τραβώντας τη φτέρνα και διατείνοντας το κορδόνι πιέζοντας το πέλμα εμπρός και τραβώντας το πίσω. Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα ενώ το πέλμα είναι ακόμη σε αυτή τη θέση με την φτέρνα να ακουμπά στο χέρι σας.

                Θέλω να επισημάνω εδώ ότι πριν αρχίσετε το στρίψιμο πρέπει να αλλάξετε το κράτημα του δεξιού σας χεριού σε αυτό της κορυφής του πέλματος, όπως φαίνεται στην Εικόνα 26. Όσο περισσότερη πίεση βάζετε στη φτέρνα με το δεξί σας χέρι κόντρα στο πέλμα του ποδιού, στο ύψος της μετατάρσιας καμάρας, ενώ στριφογυρίζετε το πέλμα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η τάση να χαλαρώσετε τα οστά και να διορθώσετε κάποιο μικρό εκτόπισμα που μπορεί να υπάρχει στη συγκεκριμένη καμάρα. Αυτή η δουλειά αν γίνεται πιστά δυο φορές την εβδομάδα για περίπου μισή ώρα στην κάθε συνεδρία μέχρι κάθε ευαισθησία εξαφανισθεί, πρακτικά θα διώξει κάθε δυσφορία που προκαλούν οι  αιμορροΐδες.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Μπορεί να είναι ενδιαφέρον εδώ να αναφέρω μια εμπειρία που είχα στο Μαϊάμι, Φλόριντα, πριν μερικά χρόνια, όταν εξηγούσα αυτή τη μέθοδο θεραπείας, και πως θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε το αντανακλαστικό του ορθού κλπ, σε ένα μικρό κύκλο φίλων, όταν μια νεαρή κοπέλα που δεν ήξερα, βγήκε μπροστά και προσφέρθηκε για να κάνω μια επίδειξη ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ.

                Η εξωτερική της εμφάνιση έδειχνε τέλεια υγεία, και έτσι άρχισα την ψηλάφηση κατά την συνήθη τρόπο, αναρωτώμενη αν θα έβρισκα ένα ευαίσθητο αντανακλαστικό που θα μου έδειχνε κάποια αδυναμία σε ένα άτομο τόσο φαινομενικά υγειές.

                Ξεκινώντας από το μεγάλο δάκτυλο προχώρησα με την συνήθη πίεση σε κάθε ένα από τα κύρια αντανακλαστικά του πέλματος, χωρίς την παραμικρή ανταπόκριση που θα υποδείκνυε κάποια ευαισθησία ή σωματική ασθένεια. Αλλά όπως έπιασα τον αστράγαλο και άρχισα να πιέζω το σημείο που θα έδειχνε κάποια διαταραχή στο ορθό, ή πιθανότατα αιμορροΐδες, σχεδόν πήδησε από την καρέκλα και φώναξε, «Ωχ, αυτό πονάει!»

                Γνωρίζοντας ότι είχα εντοπίσει κάποια ασθένεια ή αδυναμία ρώτησα την νεαρή γυναίκα αν πιθανώς είχε κάποιο πρόβλημα σε αυτό το θέμα πρόσφατα. Πριν μου απαντήσει, χαμογέλασε σαν να ρώταγε, «Πως το ήξερες;» - και μετά άρχισε να λέει ότι μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, είχε κάνει την Τρίτη επέμβαση της για αιμορροΐδες και ότι δεν είχε αναρρώσει πλήρως.

                Ήταν τελείως πεπεισμένη για την φιλαλήθεια των παρατηρήσεων μου. Το πιο ενδιαφέρον για όλους μας ήταν η ιστορία που άρχισε να μας λέει. Όπως συνερχόταν από την επήρεια της νάρκωσης που της δόθηκε κατά την τελευταία επέμβαση, πριν ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις της, έπρεπε να είναι δεμένη στο κρεβάτι για να την εμποδίσουν από το να σηκώνεται συνεχώς για να πιάσει τις φτέρνες της και να φωνάζει «Ω, πόσο με πονούν οι φτέρνες μου.»

ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ


                Με τις γνώσεις που έχουμε τώρα γύρω από τις ζώνες και τα αντανακλαστικά σημεία του σώματος μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε γιατί η φύση μας καλούσε απεγνωσμένα για την ζημιά που έγινε σε μερικά σημεία αυτού του στοιχειώδους νευρικού καναλιού. Ενώ ο νους βρισκόταν ακόμα σε αυτή την κατάσταση της ημι-συνείδησης, ο υποσυνείδητος νους δούλευε και καλούσε για την πίεση αυτής της αντανακλαστικής περιοχής σαν ένα μέσο ανακούφισης.

                Εάν οι νοσοκόμες σε αυτό το νοσοκομείο καταλάβαιναν την ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ και αντί να την δέσουν στο κρεβάτι, της είχαν προσφέρει Ρεφλεξολογική Θεραπεία σε αυτή την περιοχή της φτέρνας, θα είχαν προσφέρει στο καημένο το κορίτσι μεγάλη ανακούφιση, και θα είχαν βοηθήσει την διαδικασία ανάρρωσης με το να αυξήσουν την κυκλοφορία στην πληγωμένη περιοχή.

                Αρκεί να πούμε, από αυτή την επίδειξη και μετά η νεαρή κοπέλα ήταν φανατική οπαδός της ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ. Ήρθε σε εμένα για λίγο και σύντομα αισθανόταν τόσο υγιής και ωραία όσο πάντα.

            ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ


ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Σαν περεταίρω απόδειξη του τι μπορεί πραγματικά να κάνει αυτή η θεραπεία, θα αναφέρω μια περίπτωση την οποία είχα την ευχαρίστηση να φροντίσω μέσα στην δική μου οικογένεια.

                Μια κυρία 70 ετών, από την γέννηση της κόρης της 30 χρόνια πριν, ταλαιπωρείται τρομερά με πρόπτωση ορθού. Κάθε χρόνο, όσο μεγάλωνε, γινόταν όλο και χειρότερη η κατάσταση και προεξείχε όλο και περισσότερο. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το σημείο ήταν πολύ πρησμένο και σε κατάσταση φλεγμονής.  

                Ένας αριθμός γιατρών της είχαν συστήσει να κάνει επέμβαση, σαν το μόνο μέσω ανακούφισης, με μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα καταστρέφοντας την μυική δύναμη του ορθού για το μέλλον.

                Γνωρίζοντας ότι αν πειραματιστώ με αυτή την Ρεφλεξολογική μέθοδο δεν μπορώ να βλάψω, ξεκίνησα να δω τι μπορούσα να κάνω. Τα αποτελέσματα και τα οφέλη που έλαβε μετά από λίγες συνεδρίες ήταν σχεδόν απίστευτα. Η φλεγμονή και το πρήξιμο υποχώρησαν εντελώς, και από τότε την έχει απασχολήσει ελάχιστα έως καθόλου. Απλά χρησιμοποίησα τη μέθοδο που έχω περιγράψει για διαταραχές του ορθού και αιμορροΐδων.

                Επιτρέψτε μου να πω εδώ ότι σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία εκδηλωνόταν πάρα πολύ έντονα και πολλές φορές με παρακαλούσε για έλεος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όταν στην πραγματικότητα η πίεση δεν ήταν καθόλου έντονη. Αλλά όσο η ευαισθησία υποχωρούσε τόσο η κατάσταση βελτιωνόταν.

ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ


ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

                Η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως προκαλεί συχνή επιθυμία για ούρηση, μια κατάσταση που πολύ εύκολα αντιμετωπίζεται με αυτή τη θεραπεία. Το αντανακλαστικό βρίσκεται σε κάθε πέλμα, ουσιαστικά στο ίδιο σημείο που υποδείξαμε για το ορθό μόνο λίγο προς και κάτω από το οστό του αστράγαλου όπως φαίνεται στην Εικόνα 27. Η κύστη και το ορθό βρίσκονται πολύ κοντά στην ίδια (πρώτη) ζώνη. Αυτό λειτουργεί γρήγορα, ίσως με η δεύτερη ή η τρίτη αγωγή να δήξει αξιοσημείωτη πρόοδο, μαζί με την δουλειά που θα κάνετε στα νεφρά η οποία θα βοηθήσει στο να μειωθεί η παραγωγή του ουρικού οξέως το οποίο χωρίς αμφιβολία αρχικά προκλήθηκε από την κυστίτιδα.

ΕΙΚΟΝΑ 27

Μέθοδος με την οποία δουλεύετε το Αντανακλαστικό

της Ουροδόχου και των Ουρητήρων

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ


                Με αυτό την ίδια αγωγή θα μπορέσετε να βοηθήσετε πολλές γυναίκες που ταλαιπωρούνται από μια ένταση ή σφίξιμο των μυών της ουροδόχου και του κόλπου. Αυτή η κατάσταση είναι υπεύθυνη για μεγάλη ανησυχία καθώς και την διάλυση πολλών κατά τα άλλα ευτυχισμένων σπιτιών.

                Όταν μια τέτοια περίπτωση πέσει στην αντίληψη σας, σκεφτείτε λίγο πια μπορεί να είναι η αιτία και το αποτέλεσμα, και προχωρήστε στη θεραπεία της. Ίσως να είστε ικανοί να απομακρύνετε περισσότερους από έναν δυστυχή άτομο από τα βράχια της καταστροφής.

ΩΟΘΗΚΕΣ

                Τώρα φανταστείτε στο μυαλό σας τη θέση των ωοθηκών. Βρίσκονται κάπως μακριά η μία από την άλλη και λίγο προς τα πλάγια. Έτσι θα βρούμε το αντανακλαστικό σημείο της δεξιάς ωοθήκης στην έξω πλευρά της δεξιάς πτέρνας, και την αριστερή ωοθήκη εξωτερικά της αριστερής πτέρνας. Εικόνα 28.

                Όταν ο θυρεοειδής αδένας είναι επηρεασμένος με κάποιο τρόπο, πιθανότατα να βρείτε και αυτό το σημείο ευαίσθητο, καθώς ο θυρεοειδής αδένας θεωρείται κάπως σαν μια Τρίτη ωοθήκη, και είναι πολύ στενά συνδεδεμένος με την λειτουργία της μηνιαίας περιόδου.

                Θα μπορούσα να αναφέρω κάποια θαυμάσια αποτελέσματα που είχα σχετικά με αυτή την περίπτωση, όπου η ανωμαλία στην κύκλο οφειλόταν σε μια αφύσικη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

                Σε μια περίπτωση θυμάμαι χαρακτηριστικά, μια νεαρή γυναίκα γύρω στα 35 δεν είχε ποτέ κανονικό κύκλο από τότε που ξεκίνησε. Αντί για την κανονική περίοδο κάθε 28 ημέρες, είχε πάντα ακριβώς 40 ημέρες μεταξύ των περιόδων της.  Είχε περάσει σαν παιδί μια σοβαρή προσβολή κνίδωσης, πιθανότατα σαν αποτέλεσμα μιας νευρικής διαταραχής κάποιας μορφής. Τελικά άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον της για το σπίτι της, δεν την ενδιέφερε η ζωή της, έχασε γρήγορα βάρος από τα 60 κιλά στα 41.

ΕΙΚΟΝΑ 28

(Η Εικόνα βρίσκεται στο τέλος του κειμένου ή σε αρχείο Adobe στο ίδιο CD)

                Είχε μπει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Οι εξετάσεις της έδειξαν ότι έπασχε από μια περίπτωση εξόφθαλμου βρογχοκήλης. Της είπαν να επιστρέψει στο σπίτι της και να ετοιμαστεί για την επέμβαση που της πρότειναν. Τότε ήταν που ήρθε σε εμένα.

                Βρήκα μεγάλη νευρική ένταση και συμφόρηση αισθητή στην περιοχή που μόλις περιγράψαμε για αυτές τις παθήσεις. Πείστηκε να αναβάλει την επέμβαση και να μου δώσει την ευκαιρία να δω τι θα μπορούσα να κάνω με αυτή την αντανακλαστική μέθοδο.

                Η βελτίωση ήταν αισθητή σχεδόν αμέσως από την αρχή της συνεδρίας. Τα νεύρα της καλυτέρευσαν, ηρεμούσε όλο και περισσότερο κάθε μέρα, ξεκουραζόταν καλύτερα, και όπως θυμάμαι, ήταν μόνο δύο ή τρεις εβδομάδες μέχρι να αρχίσει να παίρνει βάρος κανονικά, περίπου μισό κιλό την εβδομάδα, μέχρι που ήταν πάλι κανονική, και αισθανόταν τον εαυτό της σε υπέροχη κατάσταση. Ήταν τώρα για πρώτη φορά στη ζωή της κανονική και τακτική στην μηνιαία της περίοδο, αποδεικνύοντας αυτό που θέλω να υπογραμμίσω, ότι ένας ασθενής θυρεοειδής θα επηρεάσει την λειτουργία των ωοθηκών.

                Θα σας ρωτούν συχνά αν με αυτή τη μέθοδο της Ρεφλεξολογίας μπορείτε να κάνετε τίποτα για την ανακούφιση των πόνων της περιόδου. Σε όποια περίπτωση υπάρχει συμφόρηση θα έχετε εκπληκτικά αποτελέσματα. Όλοι ξέρουμε ότι μπορούν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτά τα συμπτώματα.

                Αν και δεν υποστηρίζουμε ότι αυτή η μέθοδος είναι μαγική, ή πανάκεια για κάθε ασθένεια ας μην υποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα της σε σωρεία ασθενειών. Ας σκεφτούμε μια περίπτωση αιμορραγίας. Θα σας έλεγα, για κανένα λόγο, μην κάνετε συνεδρία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτός εάν σας έχει δώσει τέτοιες οδηγίες ένας έμπειρος γιατρός εξοικειωμένος με αυτή την περίπτωση και εξοικειωμένος με τα αποτελέσματα που αποκομίζουμε από την Ρεφλεξολογία.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ

                Με την επίμονη προσπάθειά σας να είστε σίγουροι ότι θα αποκομίσετε αποτελέσματα, και αυτές οι διάφορες παθήσεις τελικά θα εξαφανιστούν. Μπορεί όχι σε μια νύχτα, ή σε μια μέρα, ή σε μια εβδομάδα, όπως θα πρέπει να υπενθυμίζετε στον ασθενή, αυτή δεν είναι μια μαγική θεραπεία που δουλεύει κουνώντας ένας μαγικό ραβδί πάνω από το κεφάλι, αλλά μια επιστημονική μέθοδος που δουλεύει βασιζόμενη σε επιστημονικές αρχές.

                Το σώμα μας είναι κατασκευασμένο να αντέχει μεγάλη κατάχρηση. Έχουμε παραβιάσει τους νόμους της φύσης για μήνες και χρόνια, και θα πάρει χρόνο να ξαναχτιστούν και να αναπλαθούν αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα.

                Έχουμε την φυσική τάση να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πως λειτουργεί το αυτοκίνητο μας, παρά το πολύτιμο σώμα μας. Το πηγαίνουμε για έλεγχο μια στο τόσο, για να δούμε ότι κάθε βίδα και παξιμάδι είναι σφιχτά, και ότι όλα τα εξαρτήματά του είναι λαδωμένα, και με ο παραμικρός θόρυβος μας τραβά την προσοχή. Αλλά όταν ένας πόνος μας ενοχλεί εδώ και εκεί, σαν σύνθημα για κάποιο επικείμενο κίνδυνο, προσπαθούμε να τον βάλουμε στην άκρη και λέμε: «Α θα περάσει μόνος του.» Μερικές φορές θα φύγει, και όλα καλά, αν και θα μπορεί να έχουμε φθαρεί κατά την διαδικασία.

                Πόσους θυμόμαστε που έχουν φύγει πριν την ώρα τους διότι αμέλησαν το σήμα κινδύνου για να αποφύγουν το μοιραίο συμβάν, το οποίο θα μπορούσε να έχει αναβληθεί τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, με λίγο μεγαλύτερη προσοχή στις περιοχές με συμφόρηση του σώματός τους;

                Πρέπει να θυμόμαστε ότι κυκλοφορία του αίματος σημαίνει ζωή, στασιμότητα σημαίνει θάνατο, ένα βαρύ πλήγμα προκαλεί συμφόρηση, και η ευαισθησία είναι το αποτέλεσμα. Έτσι  ένα όργανο είναι πεινασμένο όταν υπάρχει συμφόρηση σε οποιοδήποτε σημείο της ζώνης που οδηγεί σε αυτό το συγκεκριμένο μυ ή όργανο του σώματος.

ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΜΑΤΩΝ


                Από τις διδασκαλίες που ορίζονται και εμφανίζονται στη ΖΩΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ του Dr. Φιτζέραλντ, έχουμε μάθει επίσης, για άλλα αντανακλαστικά σημεία εκτός από αυτά που βρίσκουμε στα πόδια, τα οποία έχουν να προσφέρουν πολλά σε κάποιον που εξασκεί αυτό το μεγάλο σκοπό, μια γνώση η οποία όταν συνδυάζεται με την δουλειά που γίνεται στα πέλματα, μπορεί να φέρει μεγάλη ανακούφιση σε ένα πρησμένο και πονεμένο αστράγαλο.

                Εμείς που είμαστε εκπαιδευμένοι στην τέχνη της μάλαξης, ξέρουμε πολύ καλά πόσο συχνά δεν συνίσταται να γίνεται μάλαξη απευθείας πάνω σε ένα πρησμένο και πονεμένο σημείο, διότι εάν υπάρχει περίπτωση νευρίτιδας (φλεγμονή των νεύρων), μπορούμε να επιδεινώσουμε το πρόβλημα και να αυξήσουμε τον πόνο. Αλλά αν είμαστε εξοικειωμένοι με τη θέση του αντανακλαστικού σημείου αυτού του συγκεκριμένου σημείου σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, μπορούμε να δουλέψουμε πιο πλήρως και να έχουμε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στην προσβεβλημένη περιοχή.

                Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έρχεται σε εσάς με νευρίτιδα στο δεξί γόνατο. Θα πιάσετε τον δεξί αγκώνα, και στο ακριβές σημείο του αγκώνα που υπάρχει το πρόβλημα του γονάτου, θα βρείτε ευαισθησία. Δουλέψτε βαθειά αυτό το σημείο με τον αντίχειρα και τα ακροδάχτυλα, φτάνοντας μέχρι το σημείο να χαλαρώσετε τους συνδέσμους, τένοντες κλπ. Αφού συνεχίσετε έτσι για περίπου δέκα λεπτά, ρωτήστε αν υπάρχει καλυτέρευση στην κατάσταση του γόνατος, σίγουρα θα παρατηρηθεί διαφορά αμέσως.

                Τώρα εάν το πρόβλημα βρίσκεται στον αγκώνα, δουλεύουμε το γόνατο, από την ίδια πλευρά, έτσι ώστε να έχει αντανακλαστική επίδραση στον αγκώνα.

                Βρίσκουμε ότι ο καρπός μπορεί να δουλευτεί με επιτυχία για προβλήματα στον αστράγαλο. Ο δεξιός καρπός για τον δεξιό αστράγαλο, ο αριστερός καρπός για τον αριστερό αστράγαλο. Όπως στο γόνατο και τον αγκώνα έτσι και εδώ η ευαισθησία θα βρεθεί στον καρπό, σε ακριβή αναλογία στο ίδιο σημείο που υπάρχει ευαισθησία στον αστράγαλο.

ΕΝΑΣ ΧΩΛΟΣ Ή ΒΑΡΥΣ ΩΜΟΣ

                Ένας χωλός ώμος ο οποίος θα έχει ένα συγκεκριμένο σημείο πόνου, μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να βρεθεί το ίδιο σημείο στο ισχίο και να δουλευτεί από εκεί.

                Μια ακαμψία η οποία προήλθε από συμφύσεις που ακολούθησαν ένα σπασμένο γοφό, μπορούν να βελτιωθούν από μια δυνατή και βαθιά μάλαξη σε κάθε μυ του ώμου στη συγκεκριμένη πλευρά.

                Η ίδια μέθοδος θα αποδειχθεί καλή σε μια περίπτωση όπου ο ώμος έχει σπάσει, και παραμένει δύσκαμπτος  και χωλός σαν αποτέλεσμα του γύψου ή των συμφύσεων.

                Μπορεί να είναι αδύνατον να κινηθεί το χέρι, όμως το πόδι και το ισχίο αυτής της πλευράς μπορούν να κινηθούν χωρίς να προκαλούν καμία δυσφορία στο άτομο. Έτσι τη δουλειά που θα θέλατε να κάνετε στο χέρι και τον ώμο, για να το χαλαρώσετε, αλλά δεν μπορείτε εξαιτίας της δυσκαμψίας, μπορείτε να την κάνετε στο πόδι και το γοφό της ιδίας πλευράς και να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα. Δεν θα προκαλέσετε κανένα πόνο, αλλά θα έχετε αποτέλεσμα που θα ήταν αδύνατο να έχετε με την άμεση επαφή με το σημείο.

                Λίγη εμπειρία σε αυτή τη μέθοδο, θα σας κάνει να πιστέψετε και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση με το τι μπορείτε να επιτύχετε με αυτή την ρεφλεξολογική δουλειά. Θα παρατηρήσετε κάποιες βελτιώσεις  σχεδόν αμέσως, οι οποίες θα ενθαρρύνουν και τον ασθενή και τον ρεφλεξολόγο, και θα αυξήσουν  την αποτελεσματικότητα αυτού που γίνεται. Μπορεί να μην χρειαστεί να περιμένετε για αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο για προβλήματα των αρθρώσεων κλπ.

Ο ΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΕΨΗ


                Η κατάσταση του νου επηρεάζει την πέψη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

                Η δυσκοιλιότητα είναι συχνά μια κατάσταση του νου. Ο Δρ. Boris Kaplan έχει δημοσιεύσει πρόσφατες μελέτες υποδεικνύοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, που στην πορεία γίνονται έλκη. Οι ανησυχίες επηρεάζουν την πέψη, και  τα προβλήματα της πέψης αυξάνουν την ανησυχία. Έτσι, μια περίπτωση που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία των ποδιών, μπορεί να εντοπίζεται σε κάποια συναισθηματική διαταραχή της ζωής του ασθενούς.

                Θα αναφέρω μια περίπτωση εδώ που έπεσε στην αντίληψή μου. Η κα. Η. περίπου 45 ετών, ήρθε σε εμένα για θεραπείες. Ο σύζυγος της ήταν ένας πολύ πετυχημένος επιχειρηματίας και πάντα ήταν καλός προμηθευτής αγαθών για την οικογένειά τους. Εκείνη είχε ένα άνετο σπίτι, ένα εξοχικό στη λίμνη για τα καλοκαίρια και τέσσερα καλά παιδιά, το μικρότερο ακόμη στο γυμνάσιο. Αλλά παρόλα αυτά, είχε αναπτύξει ένα σύμπλεγμα το οποίο την έκανε να πιστεύει ότι ήταν άρρωστη. Είχε επισκεφθεί διάφορους γιατρούς, οι οποίοι με ακτίνες Χ και διάφορες άλλες εξετάσεις, δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα το παθολογικό για την κατάστασή της, για την οποία της τους είχαν συστήσει. Ο άνδρας της, προσπαθώντας να την βοηθήσει όσο μπορούσε, την έφερε σε εμένα, σαν τελευταία λύση, και όπως άρχισα να της εξηγώ την μέθοδό μου κατά την οποία βρίσκω ένα ευαίσθητο σημείο στα αντανακλαστικά σημεία του πέλματος, που με οδηγεί στο προσβεβλημένο σημείο, άρχισε να μου λέει ότι ήξερε ότι είχε κολίτιδα και έλκη στο στομάχι. Δεν μπορούσε να φάει, δεν μπορούσε να πιεί, και ήξερε ότι θα χάσει το μυαλό της αν δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για εκείνη.

                Από τα λεγόμενά της, περίμενα να βρω σωρεία ευαίσθητων σημείων. Καθώς τώρα προχωρούσα με την συνήθη διαδικασία, προς έκπληξή μου δεν βρήκα κανένα κρυσταλλικό απόθεμα, ούτε δείγμα αυτού, που θα μου υποδείκνυε μια υγιή κατάσταση, πράγμα το οποίο επιβεβαίωνε την διάγνωση των γιατρών. Ο σύζυγος της, πιστεύοντας ότι η μέθοδός μου ήταν η τελευταία του λύση, επέμεινε στην προσπάθειά του να την πείσει ότι μπορούσα να τη βοηθήσω. Σε κάθε της επίσκεψη, μου επαναλάμβανε ότι θα χάσει το μυαλό της, επειδή ήταν τόσο πολύ άρρωστη. Χρησιμοποίησα όλη την δύναμη της υποβολής που θα μπορούσε να ασκήσει κάποια επιρροή πάνω της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να την βοηθήσω γιατί δεν υπήρχε τίποτα για να επέμβω και να διορθώσω, εκτός από το τόσο σύνθετο ψυχικό θέμα που είχε ριζώσει βαθιά στο μυαλό της, και που έφερνε στον εαυτό της αυτή την πνευματική κατάσταση που τόσο φοβόταν. Και σύντομα χρειάστηκε να την περιορίσουν στο Κρατικό Νοσοκομείο όπου και μένει τα τελευταία δύο χρόνια.

                Πόσο θλιβερό να βλέπεις κάποιον να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση μόνο και μόνο επειδή έχει μια διαστρεβλωμένη διανοητική στάση, όταν δεν υπάρχει κανένα φυσικό σύμπτωμα. Χωρίς αμφιβολία, η Κα. Η. έφερε στον εαυτό της αυτό ακριβώς που φοβόταν. Όπως συνεχίζουμε την μελέτη μας γύρω από αυτό το θέμα, ανακαλύπτουμε ότι οι περισσότερες σωματικές ασθένειες μας επηρεάζουν αναλογικά όσο συνεχίζουμε να τους δίνουμε σημασία.

                Δεν υπάρχει κανένα όργανο στο σώμα που να μην επηρεάζεται από το μυαλό. Κάθε σκέψη μας έχει είτε εποικοδομητική είτε καταστροφική αντίδραση στο χημικό περιεχόμενο της αιματικής μας κυκλοφορίας. Δεν μπορούμε να έχουμε σκέψεις φόβου, ανησυχίας, άγχους και θλίψης  να μας κυριεύουν χωρίς να αλλάζουμε την τοξικότητα στο αίμα μας. Η ανησυχία είναι μια μεγεθυμένη μορφή φόβου, μια ιδέα με την οποία βασανίζουμε τον εαυτό μας, μια εμμονή προσοχής.

                Πόσο συχνά η υγεία μας ελέγχεται από παγιωμένες ιδέες. Οι περισσότερες από τις νευρικές μας διαταραχές εμφανίζονται από ανεξέλεγκτα συναισθήματα. Μια υπόδειξη μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί η δύναμη που θα καθορίσει ένα πεπρωμένο. Θα επιτρέψουμε σκέψεις φόβου να σκοτώσουν τα κύτταρα του σώματός μας?  Πόσες φορές έχουμε δει την σοβαρότητα μιας επιδημίας να αυξάνεται από τις σκέψεις φόβου που εισβάλλουν και κατακλύζουν τα μυαλά των ανθρώπων? Και τα είκοσι επτά τρισεκατομμύρια κύτταρα του σώματός μας έχουν την δική τους μηχανή σκέψης, και ανταποκρίνονται στους νόμους της υποβολής. Είναι ο νόμος της δημιουργίας και δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε μαζί του.

Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ


                Ένας γιατρός που μπαίνει σε ένα δωμάτιο ασθενών με χαρούμενη διάθεση, μπορεί να προσφέρει πολλά καλά στους ασθενείς του  και  μπορεί να δώσει μια εποικοδομητική ώθηση, ή μπορεί να επιφέρει το αντίθετο διότι αυτοί που είναι άθυμοι και ασθενείς είναι πάντα ευάλωτοι στις υποδείξεις του γιατρού τους.

                Είναι γενικά αποδεκτό το γεγονός ότι το σώμα επηρεάζεται από το μυαλό. Κάθε εναλλαγή σκέψης του μυαλού επιφέρει μια χημική αλλαγή στο σώμα. Η κυκλοφορία ακολουθεί την προσοχή. Έχει ειπωθεί ότι ο πυρήνας κάθε κυττάρου είναι φτιαγμένος από την ίδια φαιά ουσία που είναι φτιαγμένος και ο εγκέφαλος. Κάθε φορά που κάνουμε μια σκέψη, χρησιμοποιούμε ενέργεια. Τότε γιατί να συνεχίζουμε να δηλητηριάζουμε το σύστημά μας και να σπαταλούμε την ενέργειά μας με το να υποθάλπτουμε καταστροφικές σκέψεις φόβου, ανησυχίας, φθόνου, ζήλιας, και τα συγγενή τους συναισθήματα; Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ένα φυσικό νόμο. Χρειάζονται ορισμένοι νόμοι και αρχές για να μας ελευθερώσουν από τις ασθένειες. Και όσα περισσότερα γνωρίζουμε για την αλήθεια γύρω από τους νόμους της φύσης, οι οποίοι διέπουν την υγεία μας – που είναι και νόμοι του Θεού – τόσο πιο γρήγορα το σύστημά μας ελευθερώνεται από αυτές τις καταστροφικές ενέργειες, και έτσι δεν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε τα κύτταρά μας.

ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ


                Το πνεύμα μας μπορεί να αλλάξει ένα αίτημα. Τα ιδανικά μπορούν να αλλάξουν από μια νέα σκέψη. Κάποιες αρχές υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από μια συνεχόμενη νευρική κατακράτηση. Ότι τα προβλήματα της χοληδόχου κύστεως μπορούν να εμφανιστούν από το άγχος, ότι υποθάλπτων  νευρικός ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει ινώδη όγκο, και δυσκοιλιότητα να προκληθεί από επιμονή, και κάποιες μορφές ρευματισμού να είναι μια φάση ασυνείδητης απροθυμίας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ζωής. Εάν όλα αυτά είναι αλήθεια ή όχι, τα αναφέρουμε για να τα σκεφτείτε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξέχουσα πνευματική κατάσταση είναι αυτή που κυβερνά το πνεύμα και τη λειτουργία κάθε μικρού κομματιού της ύπαρξής μας μέχρι το μικρότερο κύτταρό μας.

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

                Αυτό με τη σειρά του έχει να κάνει με την ρύθμιση της περιεκτικότητας σε  οξέα του αίματος μας, και με το ποσό των κρυστάλλων που μπορεί να εμφανιστούν στις νευρικές απολήξεις κάθε οργάνου του σώματος με αποτέλεσμα αυτό να μην μπορεί να εκτελέσει το ρόλο του και να συμβαδίσει με την κανονική μυική δραστηριότητα που είναι απαραίτητη για να κρατήσει την αιματική κυκλοφορία κανονική.  

                Εάν ο σωλήνας της βενζίνης του αυτοκινήτου μας μπλοκαριστεί με κάποιο τρόπο, το καρμπιρατέρ δεν θα λειτουργεί κανονικά και το αυτοκίνητο δεν θα έχει δύναμη. Τότε θα πρέπει να το πάμε σε έναν μηχανικό για να βρει αυτό το εμπόδιο και να το αφαιρέσει.

 

ΟΞΙΝΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

                Αυτό αναφέρεται ακριβώς στη δουλειά που προσπαθούμε να κάνουμε  σε αυτά τα αποθέματα στις νευρικές απολήξεις των πελμάτων. Πρέπει να καθαρίσουμε τον σωλήνα της βενζίνης (αρτηρίες και φλέβες) από κάθε ξένο εμπόδιο, πριν το καρμπιρατέρ (η καρδιά) μπορέσει να δουλέψει καλά και να εφοδιάσει το σώμα με αρκετή ενέργεια και ενεργητικότητα για να εκτελέσει τις εργασίες του, όπως το είχε προγραμματίσει η φύση. Μιας και δεν μπορούμε να ανταλλάξουμε αυτό το σώμα με ένα καινούργιο μοντέλο κάθε χρόνο, είναι απαραίτητο να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το μοναδικό που έχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ

                Αυτή η μηχανή, το σώμα, είναι αφημένο στη φροντίδα μας, και αν το κακομεταχειριζόμαστε, θα φθαρεί πολύ σύντομα.

                Εάν επιτρέψουμε στα ασβεστιακά ιζήματα να αυξηθούν στις αρτηρίες μας μετά την ηλικία των σαράντα, σύντομα θα έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση, επιβαρύνοντας την καρδιά στην προσπάθειά της να τροφοδοτήσει με αίμα την κυκλοφορία ακόμα και στις πιο μικρές νευρικές απολήξεις όπως αυτές των χεριών και των ποδιών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΟΣ;


                Ο πόνος δεν είναι μια ασθένεια, αλλά είναι μια πραγματική ένδειξη διαταραχής, μια συμφόρηση σε κάποιο σημείο ή σημεία. Ο πόνος δεν είναι κακός αλλά μια ευλογία, μια κραυγή για βοήθεια, μια κραυγή της φύσης. Τότε γιατί να προσπαθούμε να φιμώσουμε την προειδοποίηση αυτή με την  χρήση ασπιρίνης ή με κάποιο κατασταλτικό το οποίο το μόνο που θα κάνει είναι να προσπαθήσει να παραλύσει τα νευρικά κέντρα και να μειώσει τις πιθανότητες μας να βρούμε την αιτία; Ο Δρ. Τσάπμαν έχει πει πολύ ωραία: «Ο πόνος είναι η κραυγή ενός νεύρου για καλύτερη αιμάτωση.» Και εμείς λέμε, ναι, σε καλύτερα όπλα για να αγωνιστούμε για την καλύτερη κυκλοφορία, παρόλα τα διάφορα εμπόδια κατά μήκος του νευρικού καναλιού και των νευρικών απολήξεων, εκεί που ο πόνος μπορεί να βρεθεί και με την παραμικρή πίεση. Μπορούμε να πάρουμε ένα άτομο με τέλεια υγεία και ένα τέλειο κυκλοφοριακό σύστημα και να μην βρούμε κανένα σημείο πόνου όση πίεση και να εφαρμόσουμε σε κάποιο σημείο του πέλματος. Θα συναντήσετε λίγα πραγματικά υγιή άτομα, αλλά θα είναι λίγα και σπάνια, διότι από ότι φαίνεται η πλειοψηφία της ανθρωπότητας έχουν κάποια ασθένεια.

ΕΝΑΣ ΥΓΙΗΣ ΝΕΟΣ

                Ένας πελάτης μου με είχε καλέσει σε δείπνο, στο οποίο θα παρευρισκόταν και ο γιός του από το Μπάφαλο. Η μητέρα, κα. Κ., προσπάθησε να μου επιστήσει την προσοχή στο ότι ήταν ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάστασή του, τη φύση της οποίας όμως δεν μου αποκάλυπτε, αλλά με άφησε να βρω που πιθανώς υπήρχε το πρόβλημα.  Καθώς συνέχιζα με τον συνήθη τρόπο, δοκιμάζοντας διάφορα αντανακλαστικά, δεν μπόρεσα να βρω καμία ευαισθησία σε κανένα σημείο. Δεν ήθελα να απογοητεύσω τον κο. Κ. ή τον εαυτό μου με το μην καταφέρω να βρω το πρόβλημα, και έτσι μετά εξονυχιστική δοκιμή έπρεπε να εγκαταλείψω, και κρατώντας κάπως την ανάσα μου είπα: «Πραγματικά πρέπει η υγεία σας να είναι άριστη». Κάνοντας αυτό το σχόλιο, ανακουφίστηκα που είδα όλη την οικογένεια να χαμογελά και να με διαβεβαιώνει ότι αυτή η περίσταση είχε σχεδιαστεί σαν μια δοκιμή για να δουν αυτή η μέθοδος είναι σωστή. Μόλις μια εβδομάδα πριν ο κος. Κ. είχε κάνει ένα σύνολο εξετάσεων αξίας είκοσι χιλιάδων δολαρίων για ένα Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο ζωής, και η ασφαλιστική εταιρία τον συνεχάρη για την ασυνήθιστα θαυμάσια υγεία του.

                Είναι ενδιαφέρουσα η αντιμετώπιση τέτοιων εμπειριών. Πολύ συχνά οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τα πόδια τους είναι απόλυτα καλά και θα σου πουν: «Α τα πόδια μου είναι το καλύτερο σημείο μου». Η αλήθεια είναι ότι οι σωματικές τους παθήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές, παρά μόνο με τη μορφή ενός πονοκέφαλου, ή ίσως μιας δυσπεψίας μερικές φορές, όπου η φύση τους στέλνει ένα σήμα κινδύνου.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

                Θυμηθείτε πως υπάρχουν διάφορες επιτυχημένες μέθοδοι για να βοηθήσουμε διάφορες ασθένειες. Ο γιατρός μπορεί συχνά να δώσει ένα χάπι ή να γράψει μια συνταγή για κάποιο εκχύλισμα βοτάνου που θα βοηθήσει με την οξύτητα, ή με την αλκαλικότητα του αίματος.  Αυτή η λύση θα αυξήσει την ζωντάνια του σώματος ικανοποιητικά ώστε να ελευθερώσει τα άκρα των νεύρων από την παρεμπόδιση που προκαλεί ο σχηματισμός οξέων, χωρίς τη μέθοδο που περιγράφουμε σε αυτό το βιβλίο. Αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός  ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τη φύση να εκτελέσει τα σημαντικά καθήκοντά της πιο αποτελεσματικά, και να αποκτήσουμε γρηγορότερα αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας δίπλα σε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, με την προσθήκη αυτής της απλής μεθόδου της Ρεφλεξολογίας, που περιγράφεται στον παρόν, η οποία μπορεί να χορηγηθεί με επιτυχία από οποιαδήποτε νοσοκόμα.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ


                Κάθε επαγγελματίας θα αναγνωρίσει την σημασία του σωστού κυκλοφορικού έτσι ώστε το σώμα να μην έχει σημεία συμφόρησης και τις εκατόν μια ασθένειες που αυτή μπορεί να προκαλέσει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η κυκλοφορία είναι ζωή ενώ η στασιμότητα είναι θάνατος. Μόλις κάποιο μέρος της κανονικής κυκλοφορίας αποκοπεί από το σώμα, ας είναι και ένας μικρός αδένας, αρχίζουμε να αισθανόμαστε το αποτέλεσμα με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, με ένα πόνο εδώ και μια ενόχληση εκεί. Η φύση προσπαθεί να κραυγάσει και να μας πει ότι υπάρχουν διάφορα ελαττώματα που θα μπορούσαμε να θεραπεύσουμε, αλλά δεν δίνουμε καμία σημασία και προσπαθούμε να σιγάσουμε αυτόν τον συναγερμό με κάποιο χάπι. Αλλά αυτή η αλυσίδα δεν είναι αρκετά γερή όσο υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος, και έτσι και το σώμα μας δεν είναι αρκετά γερό όσο υπάρχει ένα αδύνατο σημείο του.

                Τώρα θυμηθείτε ότι η φύση θα κάνει την δουλειά της εάν της δώσουμε μια ευκαιρία. Και έτσι αν μπορούμε να μάθουμε έναν απλό τρόπο να τονώσουμε την κανονική κυκλοφορία με το να ανακουφίσουμε αυτή τη συμφόρηση στις διάφορες νευρικές απολήξεις των πελμάτων, δεν αξίζει τον κόπο να τον εξετάσουμε προσεκτικά; Δεν σας ζητώ να πιστέψετε σε κάτι που δεν έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία, παρά μόνο σας ζητώ να το προσπαθήσετε  για τον εαυτό σας, και να δείτε τα αποτελέσματα.

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΗ


                Κλείνοντας αυτό το έργο πάνω στις «Ιστορίες Που Μπορούν να Πουν τα Πέλματα,» ας σας υπενθυμίσω ξανά ότι η Ρεφλεξολογία σε κάθε της μορφή είναι ένα μέσο άσκησης, ένα μέσο ισορρόπησης της κυκλοφορίας.

                Όλοι γνωρίζουμε ότι η κυκλοφορία είναι ζωή. Η στασιμότητα είναι θάνατος. Τα πάντα γύρω μας που είναι ζωντανά βρίσκονται σε κίνηση.

                Τα πάντα στο σύμπαν κυβερνώνται από τον νόμο της κίνησης, που είναι ένας από τους αλάνθαστους θεϊκούς νόμους  της φύσης. Η γη, ο ήλιος, και το νερό που βρίσκονται σε διαρκή κίνηση μας δίνουν την δημιουργική μας ενέργεια που ακολουθείται από την ανάπτυξη, την ωριμότητα και την φθορά. Τίποτα δεν στέκεται ακίνητο. Η ζωντάνια μας αυξάνεται ή μειώνεται σύμφωνα με την ποιότητα και την κυκλοφορία του αίματός μας.

                Μελετήστε για μια στιγμή την ζωή σαν μια ανθεκτική δρυς, που μεγαλώνει από ένα μικρό βελανίδι. Σταματήστε και παρατηρήστε πως σηκώνει τα γεμάτα φύλλα κλαδιά της προς τον ουρανό για να λάβει από τα διερχόμενα ρεύματα την απαραίτητη άσκηση έτσι ώστε να δυναμώσει  τις προμήθειες από τις ρίζες της, αυξάνοντας την ικανότητά της να μαζέψει περισσότερη υγρασία και θρεπτικότητα απαραίτητη για θωρακίσει και να κρατήσει τους χυμούς της που ρέουν ελεύθερα σε κάθε της σημείο. Αν κόψουμε τις ρίζες της αρκετά έτσι ώστε να της κλέψουμε ζωοδόχο της χυμό, πόσο ακόμα θα παραμείνει πράσινη και γεμάτη ζωή;

                Εν όψη όλων αυτών ξεχνάμε την αναγκαιότητα του να κρατάμε όλο μας το σώμα σε κίνηση, κάθε τμήμα μας σε τέλειο ρυθμό.

                Η ειλικρινής ευχή μου είναι ότι αυτή η νέα τεχνική της ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ στα ΠΕΛΜΑΤΑ να σταθεί δίπλα σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους στην προέλαση της επιστήμης και προόδου.