Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τι είναι και τι ΔΕΝ είναι η Ρεφλεξολογία.

Τι ονομάζουμε Ρεφλεξολογία και από πού προήλθε η συγκεκριμένη θεραπεία?Η Ρεφλεξολογία πρόκειται για μία ΦΥΣΙΚΗ και εδώ-ΑΦΑΡΜΑΚΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ μέθοδος. Ρεφλεξολογία ονομάζεται η τέχνη - επιστήμη, (εδώ και εδώ και εδώ και εδώ) που ασχολείται με τις ανακλαστικές ζώνες του σώματος, συγκεκριμένα αυτές που αντανακλώνται στα χέρια, στα πόδια και στα αυτιά. Ο Ρεφλεξολόγος εφαρμόζει ειδικές τεχνικές χαλάρωσης και ασκεί ειδικές πιέσεις στις ανακλαστικές ζώνες με σκοπό την εξισορρόπηση, την χαλάρωση (του σώματος) και την ενεργοποίηση των αυτοθεραπευτικών δυνάμεων του σώματος (ομοιόσταση).Η σύγχρονη Ρεφλεξολογία βασίζεται στην θεμελίωση της Ζωνοθεραπείας από τον Δρ. Ουίλιαμ Φιτζέραλντ (ΩΡΛ- Ωτορινολαρυγγολόγος) (1872-1942) και την έκδοση του βιβλίου του, με τον Δρ. Έντουιν Μπάουερς, “Ανακουφίστε τον πόνο στο Σπίτι” το 1917 . O Φιτζέραλντ εστίαζε την δουλεία του στα χέρια, στόμα και δάκτυλα. Η πίεση στα χέρια και δάκτυλα εφαρμοζόταν στα οστά, ήταν συνεχόμενη, στατική και χρησιμοποιούσε διάφορα μέσα π.χ. χτένες, ελαστικοί επίδεσμοι, μανταλάκια με σκοπό να προκαλέσει αναισθησία στην απομακρυσμένη περιοχή όπου σκόπευε να χειρουργήσει.

Το αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή ήταν κατά την διάρκεια χειρουργείων να χρειάζεται λίγο έως καθόλου αναισθητικό!
Από τους ιατρούς της εποχής, ο Δρ. Τζο Σέλμπυ Ραϊλι (Dr. Joe Shelby Riley) 1920 έδειξε ενδιαφέρον για την Ζωνοθεραπεία και δημιούργησε τα πρώτα διαγράμματα με τα αντανακλαστικά σημεία στα χέρια. Ο ίδιος αναφέρει “Η επιστήμη (Ρεφλεξολογία) στην οποία πρόκειται να εξοικειωθείτε, είναι τόσο παλιά όσο η Αίγυπτος. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους και Έλληνες (Grecians), και στην αρχαία Αραβία…”. Ο Ραϊλι με την σύζυγο του Ελίζαμπεθ το 1919 εκδώσανε το βιβλίο  Zone Therapy Simplified.

Εργαζόμενη για τον Δρ. Ραϊλι στην Φλόριντα ΗΠΑ, ήταν η Ψυχοθεραπεύτρια, Φυσιοθεραπεύτρια, Δρ. Γιουνίς Ίνγκαμ (1889-1974). Το 1930 μετά από προσωπικούς της προβληματισμούς, ξεκίνησε να αναπτύσσει την θεωρία της “Ρεφλεξολογίας του άκρου πόδα”. Το 1938 συγκέντρωσε τις εμπειρίες της από την μέθοδο στο βιβλίο με τίτλο, “Ιστορίες που μπορούν να πουν τα πόδια” ακολούθησε το “Ιστορίες που έχουν πει τα πόδια” 1963. Διέδιδε την γνώση της Ρεφλεξολογίας μέχρι τις αρχές του 1970. Την κληρονομιά της μεταφέρει ο Ντουαϊτ Μπαϊερς μέχρι σήμερα μέσω του International Institute of Reflexology και εδώ.
Αρχαία Ιστορία
• Το 1979 το ζεύγος Ed και Ellen Case με τον Dr. Gwendolyn Raines βρήκαν σε ταξίδι στην Αίγυπτο, τοποθεσία Σάκκαρα, το ακόλουθο ιερογλυφικό στην πυραμίδα του Άνκχαμορ (Πυραμίδα του Ιατρού) χρονολογείται το 2330 π.χ. Αποτελεί την πρώτη απόδειξη για την εφαρμογή κάποιας μορφής Ρεφλεξολογίας. Ο διάλογος που απεικονίζεται έχει ως εξής :

 -Κάνε με καλά χωρίς να με πονέσεις.

-Θα πράξω κατά τέτοιο τρόπο ώστε να με παινέψεις!Την πραγματική εικόνα μπορείτε να την δείτε εδώ.

Τι ΔΕΝ είναι η Ρεφλεξολογία?

Οι Ρεφλεξολόγοι:

ΔΕΝ Κάνουν διάγνωση.

ΔΕΝ συστήνουν και ΔΕΝ επεμβαίνουν στις φαρμακευτικές αγωγές και στα προγράμματα αποκατάστασης των πελατών τους. Συμπεριλαμβάνονται βότανα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ.

ΔΕΝ ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν κάτι συγκεκριμένο (πάθηση - ασθένεια), αλλά με την εργασία τους μέσω των ανακλαστικών ζωνών φροντίζουν όλα τα συστήματα του σώματος.

Ο σωστά εκπαιδευμένος και σωστός Επαγγελματίας Ρεφλεξολόγος εάν αντιληφθεί ότι ο πελάτης του έχει συμπτωματολογία για την οποία ο πελάτης δεν έχει συμβουλευτεί ΙΑΤΡΟ θα τον συμβουλέψει να επισκεφτεί έναν άμεσα!

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η ΕΕ δεν φαίνεται να παίρνει επίσημη θέση στο θέμα αυτό, με το αιτιολογικό ότι ο τομέας της υγείας ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της.
Παρ όλα αυτά, το 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πραγματοποιηθεί για λογαριασμό της μια έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη για το θέμα αυτό. Η έρευνα αυτή, γνωστή ως Lannoye report, δόθηκε προς ψήφιση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο με την σειρά του έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στην ευρωπαϊκή επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Μοναδικό ουσιαστικό αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών που έλαβαν χώρα το μακρινό 1997 (σημ: Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής της ΕΕ κινούνται με ρυθμούς.. χελώνας), ήταν η δημιουργία του ευρωπαϊκού φόρουμ για τις εναλλακτικές/ συμπληρωματικές θεραπείες. (European forum for complementary and alternative Medicine -EFCAM)
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που δεν παίρνει όμως η ίδια και βέβαια φροντίζει παράλληλα να κρατά και τις αποστάσεις της από τα συμπεράσματα αυτών των πρωτοβουλιών ….

Η έκθεση Lannoye ( Lannoye report)

H έκθεση αυτή είναι ίσως το μόνο σημαντικό ντοκουμέντο που έχει παραχθεί ως τα σήμερα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τον τομέα των εναλλακτικών /συμπληρωματικών θεραπειών.
Αφού περιγράφει τα είδη θεραπειών και διατυπώνει γνώμη για ορισμένες από αυτές ως προς το αν μπορούν να θεωρηθούν αυτόνομες η ιατρικές πράξεις ή συμπληρωματικές μια άλλης μεθόδου θεραπείας προχωρεί στις ακόλουθες συστάσεις:
  • Κάθε ειδικότητα θα πρέπει να διαμορφώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κοινούς κώδικες δεοντολογίας, συγκεκριμένο πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας καθώς και τα κριτήρια εκπαίδευσης της..
  • Θα πρέπει να οριστούν με σαφήνεια οι μορφές θεραπειών που δεν εντάσσονται στο πεδίο της συμβατικής θεραπείας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κλινικά τεστ για αξιολόγησή τους. -Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να ενθαρρυνθεί επιστημονική και ακαδημαϊκή έρευνα.

Διαβάστε ΕΔΩ την ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με το καθεστώς της μη συμβατικής ιατρικής
Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών
Εισηγητής: ο κ. Paul Lannoye


Κάτι σημαντικό!

Εδώ και πολλά χρόνια κρατάω μία άτυπη στατιστική, παρατηρώ μέσω των πελατών - αποδεκτών της Ρεφλεξολογίας, ποιος είναι ο πιο διάσημος Ρεφλεξολόγος. Η στατιστική μου (στην οποία δεν συμπεριλαμβάνομαι εγώ) θέλει να είναι ένας "επαγγελματίας" στην Πελοπόνησσο. Ποιος και που δεν έχει σημασία. Όσο το έψαξα όμως ανακάλυψα ότι αυτός ο άνθρωπος ΔΕΝ είναι Ρεφλεξολόγος!
Φαίνεται ότι παλιά συστηνόταν ως Ρεφλεξολόγος - πολλοί το κάνουν, και εφαρμόζουν ότι θέλουν - ή ο κόσμος διευκολυνόταν στο να τον περιγράφει έτσι. Σήμερα έχω μάθει ότι περιγράφει τον εαυτό
του ως σωματοθεραπευτή. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τις περιγραφές των αποδεκτών έχουν επιτευχθεί πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά υπάρχουν και πολλοί δυσαρεστημένοι πελάτες, μας παίρνουν τηλέφωνο στο ΣΕΡ και κάνουν παράπονα.

Γιατί ρωτάτε, ο λόγος είναι επειδή μέρος της παρέμβασης του περιλαμβάνει να δημιουργεί εικόνα στα πόδια σαν αυτή που βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω! (αφαιρέθηκε μετά από αίτημα του ιδίου του ατόμου που απεικονίζεται!) Από ότι έχω μάθει χρησιμοποιεί ξύλινα εργαλεία κατά την εφαρμογή και πολύ ισχυρή πίεση. Εντυπωσιακό είναι ότι έχουν εμφανιστεί ακόλουθοι - άτυποι μαθητές της συγκεκριμένης μεθόδου.


Εγώ δεν θα κρίνω την μέθοδο του, ούτε την κρίση των αποδεκτών  της υπηρεσίας του, θα σας πω όμως ότι ο Ρεφλεξολόγος σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί τέτοια εικόνα. Δεν εργάζεται πάνω από το γόνατο, ούτε πάνω από τον αγκώνα, στην περίπτωση που το κάνει, σίγουρα ΔΕΝ είναι Ρεφλεξολογία!

ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: