Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009

1o Διεθνές Συμπόσιο Ρεφλεξολογίας και Καρκίνου


Ρεφλεξολόγοι από 16 χώρες συμμετείχαν στο ISRAC 2008, το οποίο και έγινε 29-31 Οκτώβριου 2008. Το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων εκπροσωπήθηκε από τον Ρεφλεξολόγο Σπύρο Δημητράκουλα ο οποίος και κατέγραψε όλες τις ομιλίες και εργαστήρια που έγιναν για να ενημερωθούν τα μέλη του ΣΕΡ.
Τα κυριότερα πορίσματα που προέκυψαν από τις ομιλίες των Ρεφλεξολόγων και Ιατρών που μίλησαν είναι:

· H Ρεφλεξολογία είναι μία ασφαλής και χρήσιμη συμπληρωματική μέθοδος στην μείωση του άγχους και προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη στην θεραπεία ογκολογικού ασθενή.
· Υπάρχει ανάγκη εξειδικευμένης εκπαίδευσης Ρεφλεξολόγων για την θεραπεία ογκολογικών ασθενών σε σχέση με τον τύπο του καρκίνου, φάρμακα, αντενδείξεις, παρενέργειες της ραδιοθεραπείας, χημειοθεραπείας, μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών κλπ., δοσολογία και σχετικές ογκολογικές ορολογίες.
· Απαιτείται ένα ελάχιστο βασικής εκπαίδευσης για τους συμπληρωματικούς θεραπευτές.
· Ανάγκη περαιτέρω ερευνών.

Οι ομιλίες που ξεχώρισαν ήταν των :

Δρ. Μαρτίνε-Φόρε Άλντερσον, Γαλλία Ομοιοπαθητικός, Οστεοπαθητικός, Βοτανοθεραπευτής, Κρανιοιερή Ρεφλεξολογία.
Πρώτα συμπεράσματα και στοιχεία από ερευνητικό πρόγραμμα Ρεφλεξολογίας σε ογκολογικούς ασθενείς σε 5 νοσοκομεία στις χώρες Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισλανδία και Αυστραλία.

Δρ. Μπιμπιάνα Μπαράσκο, ΜD, PhD Ισπανία Παιδίατρος Χειρουργός και Ρεφλεξολόγος. Η φροντίδα παιδίων και εφήβων ογκολογικών ασθενών στο περιβάλλον του νοσοκομείου Sant Joan de Deu, Βαρκελώνη, Ισπανία.

Σουζάν Μπέρενσον, SRN/Ρεφλεξολόγος, Μεμόριαλ Σλόν-Κέττερινγκ Ογκολογικό Κέντρο, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Η εφαρμογή της Ρεφλεξολογίας σε ένα Ολοκληρωμένο Ογκολογικό κέντρο. Διαχείριση συμπτωμάτων και αντενδείξεις.

Εντοϋίνα Χόντσκινσον, Αγγλία, Νοσοκόμα/Ρεφλεξολόγος κλινική αναπληρώτρια Α΄ των συμπληρωματικών θεραπειών στο Κρίστυ Ογκολογικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Προσεγγίζοντας τις ανάγκες του ασθενή: προσαρμογή, αλλαγή και ασφάλεια κατά την ογκολογική διαδρομή, χειρουργείο, χημειοθεραπεία και ραδιοθεραπεία.

Μπέρυλ Κρείν, Αγγλία, πρόεδρος του ICR Διεθνές Συμβουλίου Ρεφλεξολόγων. Αποτελεσματική Ρεφλεξολογία στην Ογκολογία. Η παρουσίαση της εστιάσε στο πως η Ρεφλεξολογία υποστηρίζει θετικά το φυσικό αμυντικό σύστημα του σώματος. Τόνισε ότι η Ρεφλεξολογία δεν χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση κανενός καρκίνου, ο σκοπός είναι η εξισορρόπηση των ανισορροπιών του σώματος, η διέγερση της ζωτικής δύναμης και η δημιουργία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος παράλληλα ή ως ακόλουθο στις ορθόδοξες μεθόδους θεραπείας.

Δρ. Ντορίτ Γκάμους, MD, PhD, Sheba Medical Center, Ιδρυτικό μέλος (Πρόεδρος) της Ισραηλινής Κοινότητας για την Συμπληρωματική Ιατρική, Πρόεδρος της επιτροπής για την ένταξη της Συμπληρωματικής Ιατρικής στην αποκατάσταση. Υπουργείο Υγείας Ισραήλ, Ερευνώντας την Ρεφλεξολογία. Ο Δρ. Γκάμους μίλησε για την μεθοδική προσέγγιση στην έρευνα της Ρεφλεξολογίας, ουσιαστική υποδομή για τέτοιες έρευνες, σχεδιασμός πλασέμπο και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Λείλα Έρικσεν, Διευθύντρια ερευνών για το FDZ, Δανίας. Μίλησε για τις έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και για το έργο Cancerbarn όπου παιδιά με καρκίνο προσφέρουν Ρεφλεξολογία στους γονείς τους.

Αγελέτ Ντορ, Ισραήλ, Ρεφλεξολόγος, Ανθοιάματα Μπαχ
Η συνδυαστική προσέγγιση των Συμπληρωματικών Θεραπειών για Ογκολογικούς ασθενείς. Αναφορά από την διετή εμπειρία της στο Davidov Centre of complementary Medicine in Oncology). Μίλησε για το πώς η θεραπεία ασθενών με νεοπλασίες συμπεριλαμβάνει τον αγώνα και τη σύγκρουση με τις φυσιολογικές επιδράσεις και την συναισθηματική – πνευματική υποστήριξη. Η Ρεφλεξολογία βοηθά με αισθήματα όπως: οδύνη, άγχος, υποψίας και ανισορροπίας.

Δρ. Άλεξ Κανέβσκυ, μίλησε με λεπτομέρεια για την δομή ενός νεοπλασματικού κυττάρου, το DNA του και τον παράγοντα ανάπτυξης. Μίλησε για την θετική επίδραση συμπληρωματικών θεραπειών όπως Τσι Κονγκ, διατροφή και διαλογισμό.

Ρούτι Σπρίγκερ, Ισραήλ, Ρεφλεξολόγος, Η Ρεφλεξολογία ως παρηγορητική, υποστηρικτή φροντίδα σε παιδια, Υποστηρίζοντας και Ηρεμώντας. Η ομιλία βασίστηκε στην πολυετή εμπειρία της στο Αιματολογικό-Ογκολογικό τμήμα Παίδων στο νοσοκομείο Tel Hashomer (Sheba). Τόνισε την ανάγκη εξειδικευμένης επιμόρφωσης Ρεφλεξολόγων για τον Καρκίνο, της επιδράσεις στους ασθενείς, ορολογίες και ιατρικό πρωτόκολλο. Τέθηκε προς τους Ρεφλεξολόγους το ερώτημα εάν οι ίδιοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ασθενείς στο τελευταίο στάδιο και αν έχουν την ταπεινότητα να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να θεραπεύσουν.

Λυν Μπουθ, Αγγλία, μίλησε για την εξέλιξη της μεθόδου VRT, και τον ρόλο της στο παρηγορητικό στάδιο. Μίλησε για το πώς μπορεί η Ρεφλεξολογία να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τις παρενέργειες από κάποιες αλλοπαθητικές αγωγές της Ογκολογίας.

Μαουρίτσιο (Μόσε) Κρούσικ, Ισραήλ, Ουρουγουάη, Πρόεδρος του Israeli forum of reflexology. Μίλησε για το πώς πρέπει να εισαχθεί η Ρεφλεξολογία στο σύστημα υγείας σεβόμενοι τις αρχές της και όχι να τροποποιηθεί ώστε εξυπηρετεί το ιατρικό σύστημα.

Δρ. Οφέρ Κασπί, MD, PhD, Israel. Προκλήσεις για την Συνδυαστική Ιατρική, θέματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Εστίασε στις προκλήσεις για την μελλοντική εφαρμογή συνδυαστικής ιατρικής. Η ανάγκη καθορισμού της γνώσης, των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τα οποία θα οδηγήσουν σε καταρτισμένους και ικανούς θεραπευτές. Πως θα κριθούν οι ικανοί? Τόνισε ότι ιστορικά οι συμπληρωματικοί θεραπευτές μόνοι τους δημιούργησαν τους κανόνες τους. Επίσης ότι και με σημαντικό αριθμό ερευνών με θετικά αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων! Ο Δρ. Οφέρ Κασπί ειδικεύεται στην παθολογία και συνδυαστική ιατρική. Είναι διευθυντής συνδυαστικής ιατρικής στο Rabin medical centre και διευθυντής της Συμπληρωματικής Ιατρικής μονάδας στο Davidov Hospital. Προΐσταται στην ειδική επιτροπή του υπουργείου υγείας Ισραήλ για την αναγνώριση των ΣΕΘ και ο διευθυντής σπουδών του μαθήματος Συνδυαστικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Τελ-ΑβίβΤα θέματα αυτά θα παρουσιαστούν στην ερχόμενη ημερίδα του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων στις 8 Φεβρουαρίου 2009 στο ξενοδοχείο Εσπέρια.
Πληροφορίες για τα προηγούμενα αλλά και για τα πρακτικά του ΙSRAC μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς επικοινωνώντας με το ΣΕΡ στο τηλέφωνο 210 6424818 ή με τον Ρεφλεξολόγο Σπύρο Δημητράκουλα στο 6936 163 040.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι διεξήχθη η 8η ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ στις 8 Νοεμβρίου η οποία και φιλοξενήθηκε στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας (το μεγαλύτερο Ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας) με θέμα την “Ογκολογική Αποκατάσταση”. Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο έγινε συζήτηση για την συμμετοχή των εναλλακτικών θεραπειών στην αποκατάσταση των ασθενών. Εναλλακτικές μέθοδοι όπως Ομοιοπαθητική και (Νεύρο)-Ρεφλεξολογία παρουσιάστηκαν ως ασφαλής και βάσιμες προς περαιτέρω διερεύνηση στην αποκατάσταση των ασθενών.
Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» κ. Χαράλαμπο Γ. Τιγγινάκα, Φυσικοθεραπευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: