Το ακόλουθο κείμενο αναδημοσιεύεται από το 10ο τεύχος του περιοδικόυ Εναρμόνιση του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων.Το κείμενο επιμελήθηκε ο πάντα ανήσυχος και ερευνητικός συνάδελφος Δημήτρης Νικολούλιας.Καλημέρα σας,
Από την αρχή των μαθημάτων Ρεφλεξολογίας, εντρυφώντας όλο και πιο πολύ μέσα στις ‘μαγικές΄ αποκαλύψεις αντανακλαστικών σημείων του σώματός μας και γνωρίζοντας ότι κάθε σημείο που πιέζαμε, επιδρούσε σε κάποιο άλλο όργανο, αναρωτιόμουν ποιες μπορεί να είναι οι συνδέσεις των δοντιών μας και με ποια όργανα.
Ψάχνοντάς το πάντα, έφτασα να βρώ τον χάρτη αντίστιξης των οδόντων με όργανα και λειτουργίες του σώματός μας και μοιράζομαι μαζί σας αυτήν την γνώση, δίνοντάς σας την πρόκληση και πρόσκληση να τον ερευνήσετε και να το εφαρμόσετε Ρεφλεξολογικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας, ότι τα δόντια χαρτογραφούνται πάνω στις πρώτες και δεύτερες φάλαγγες των δαχτύλων μας, αλλά και γνωρίζοντας ότι τα ακροδάχτυλά μας αντιστοιχούν στο κεφάλι μας (και εδώ θα τολμούσα να πω ,στα κέντρα, της καθ’ έαυτό εγκεφαλικής μας λειτουργίας και δεί ,στο πως πιθανώς τα εγκεφαλικά μας κύτταρα μεταδίδουν εντολές σε αυτά τα όργανα συγκεκριμένα.)
Για να έχετε εικόνα αυτής της χαρτογράφησης σας αναλύω την διάταξή τους :
Έχουμε συνολικά 32 δόντια .Οδοντιατρικά αναλύονται κατά τον εξής τρόπο:
Άνω Δεξιά και Αριστερή γνάθο και Κάτω Δεξιά και Αριστερή γνάθο.
Το άνω δεξία γνάθος ,ξεκινώντας από τον μεγάλο κοπτήρα και καταλήγοντας στον φρονιμίτη καταγράφεται ως :
11-12:δεξιός κεντρικός τομέας και πλάγιος τομέας.= αντανακλαστικά σημεία: Νεφρό-ουροδόχο- φάρυγγα- γλώσσα- εμπρόσθιο ιγμόρειο- γενετικό ουροποιητικό σύστημα-αυτί.
13: κυνόδοντας:ήπαρ-χοληδόχος κύστη- παρειά- γοφός- ιγμόρειο- σφηνοειδές- μάτι- ιγμόρειο.
14-15: προγόμφιοι:πνεύμονας- παχύ έντερο- παραρινικό ιγμόρειο- ηθμοειδές- βρόγχοι- μύτη.
16-17: τραπεζίτες: πάγκρεας- στομάχι- στοματοφάρυγγας –μεγάλο ιγμόρειο- λάρυγγας .
18: φρονιμίτης: κυκλοφοριακό- ενδοκρινικό- καρδιά – λεπτό έντερο- δωδεκαδάχτυλο- μέσο αυτί- ώμος- αγκώνας- Κ.Ν.Σ.
Η πάνω Αριστερή Γνάθος:
21-22: αριστερός – πλάγιος τομέας: νεφρό- ουροδόχος-φάρυγγας- γλώσσα- έμπροσθεν ιγμόρειο- γενετικό ουροποιητικό σύστημα- αυτί.
23: κυνόδοντας: ήπαρ- χοληδόχος κύστη- μάγουλο- ιγμόρειο- σφηνοειδές- γοφός- μάτι- γόνατο.
24-25: προγόμφιοι:πνεύμονας- παχύ έντερο- παραρινικό ιγμόρειο- ηθμοειδές- βρόγχος- μύτη.
26-27: τραπεζίτες: στομάχι- σπλήνα- στοματοφάρυγγας- μεγάλο ιγμόρειο- λάρυγξ.
28: φρονιμίτης: κυκλοφοριακό- ενδοκρινικό- καρδιά- λεπτό έντερο- ειλεός –νήστις-
μέσο αυτί- ώμος- αγκώνας- Κ.Ν.Σ.
Η κάτω δεξιά γνάθος:
41-42:κεντρικός-πλάγιος κοπτήρας:ουροδόχος κύστη- νεφρό- γλώσσα- φάρυγξ- εμπρόσθιο ιγμόρειο- αυτί- γενετικό ουροποιητικό σύστημα.
43:κυνόδοντας: ήπαρ- χοληδόχος κύστη- γλώσσα- ιγμόρειο- σφηνοειδές- γόνατο- αυτί- γοφός.
44-45:προγόμφιοι: πάγκρεας- στομάχι- λάρυγγας- μεγάλο ιγμόρειο- στοματοφάρυγγας-
στήθος- γόνατο- λέμφος.
46-47:τραπεζίτες: παχύ έντερο- πνεύμονας- ηθμοειδές- παραρινικό ιγμόρειο- βρόγχος- μύτη.
48:φρονιμίτης: κυκλοφοριακό- ενδοκρινικό- καρδιά- λεπτό έντερο- περιφερειακό νευρικό σύστημα- μέσο αυτί- ειλεός- αγκώνας- ώμος.
Κάτω αριστερή γνάθος:
31-32: μέσος- πλάγιος κοπτήρας: ουροδόχος κύστη- νεφρό- γλώσσα- φάρυγγας- εμπρόσθιο ιγμόρειο- αυτί- γενετικό ουροποιητικό σύστημα.
33:κυνόδοντας: ήπαρ- χοληδόχος κύστη- μάγουλο- γλώσσα- ιγμόρειο- σφηνοειδές- μάτι- γόνατο- γοφός.
34-35:προγόμφιοι: στομάχι-σπλήνα- λάρυγγας- μεγάλο ιγμόρειο- στοματοφάρυγγας- στήθος- γόνατο- λέμφος.
36-37:τραπεζίτες: παχύ έντερο- πνεύμονας- μύτη- βρόγχος- ηθμοειδές- παραρινικό ιγμόρειο-.
38:φρονιμίτης: κυκλοφοριακό- ενδοκρινικό σύστημα- καρδιά- λεπτό έντερο- περιφερειακό νευρικό σύστημα- μέσο αυτί- ειλεός νήστις- αγκώνας – ώμος.
Αυτή είναι η χαρτογράφηση ανταναλκαστικών σημείων των οργάνων του σώματός μας ,συνδεόμενα με τα δόντια μας. Να λάβετε υπ’όψιν σας ότι μονά όργανα που αναφέρονται και στις δύο πλευρές, απλώς προσδιορίζουν την αντιστοίχησή τους ως προς το δεξί ή αριστερό μέρος τους.
Οι σκέψεις γύρω από την σημασία τους, είναι ότι πιθανόν συνδέονται με αυτά τα όργανα και ως κεραίες που δέχονται ερεθίσματα με την πίεση μέσω της μάσησης της τροφής και αλληλεπιδρούν κρατώντας «ζωντανά» τα εγκεφαλικά μας κέντρα-εντολοδόχους προς τα αντίστοιχα όργανα με σκοπό την άμεση προετοιμασία καλύτερης λειτουργίας τους.
Αυτό μας αναδεικνύει μέσα από μία άλλη οπτική ματιά την ιδιαίτερη αξία της φροντίδας και διατήρησης της υγείας τους. Πιστεύω πως η προσοχή μας στην δυνατή ανάπτυξη μεθόδου ανταναλκαστικής άσκησης πίεσής τους, μας βοηθήσει πολύ περισσότερο στην πιο ολοκληρωμένη ρεφλεξολογική εφαρμογή με σκοπό την διατήρηση της υγείας μας.
Είτε εφευρίσκοντας ένα «εργαλείο» οδοντοπίεσης που θα μπορεί να το χρησιμοποιεί ο καθένας. Είτε προτρέποντας όλους μας να ασκούμε αυτήν την ενεργοποιητική οδοντοπίεση μασώντας συστηματικά και περνώντας πάνω από όλα τα δόντια, μαστίχα Χίου παράδειγμα.
Σας καταθέτω τις σκέψεις μου αυτές και ως μία πρόσκληση-πρόκληση έρευνας από τον κάθε έναν μας, μέσω παρατηρήσεων που θα μπορεί να κάνουμε, στοχεύοντας στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του σώματός μας και της ευεξίας του.
Δημήτριος Νικολούλιας.
Ρεφλεξολόγος.
Υ.Γ. (Σπύρος Δημητράκουλας)
Να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι ήδη έχει ξεκινήσει μία άτυπη έρευνα από Ρεφλεξολόγο - Οδοντίατρο ελέγχου-έρευνας της πιθανής ταύτισης προβλημάτων δοντίων με προβλήματα του σώματος. Πιστεύουμε ότι στην ημερίδα του 2011 θα παρουσιαστούν τα ευρήματα, τα πρώτα ευρήματα πάντως μέσα από την πρακτική εξέταση αλλά και από την βιβλιογραφία είναι εντυπωσιακά!
Τυχαία ανακάλυψα ότι κάποιοι οδοντίατροι προτείνουν για τους αθλητές ειδική μασέλα (φτιάχνεται εξατομικευμένη για τον καθένα) η οποία αυξάνει τις επιδόσεις!
Περισσότερα διαβάστε εδώ: https://www.pattersondental.com/UnderArmour/