Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Νεύρο Ρεφλεξολογία





Συνέντευξη του Νίκο Πάολυ (Nico Pauly)
για την Νεύρο – Pεφλεξολογία (ΝΡ)
Νerve Reflexology (NR)

H γνωριμία μου με τον Νίκο έγινε στο συνέδριο του RIEN, στο Ριτσίονε της Ιταλίας. Θυμάμαι ότι το Σάββατο οι σπουδαίοι Δανοί Ντόρθε και Πήτερ παρουσίασαν την εργασία τους σχετικά με προβλήματα γονιμότητας. Συνεχώς αναφερόντουσαν στο όνομα Νίκο Πάολυ, και στις τεχνικές του ΝR, τις οποίες και παρουσιάσαμε στην ημερίδα του ΣΕΡ εκείνη την χρονιά. Μεταφράζοντας κείμενα για το περιοδικό μας, πολλές φορές έβρισκα στα άρθρα αναφορές στον Νίκο και στην Νεύρο-Ρεφλεξολογία , το τι είναι ακριβώς ρεφλεξολογία μέσω του νευρικού συστήματος όμως δεν είχα καταλάβει. Όταν συναντηθήκαμε ξανά στην Ιρλανδία το 2006 εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία και του ζήτησα χρόνο για μία συνέντευξη.

-Νίκο, πως σου φαίνεται το περιοδικό του ΣΕΡ, κοιτά, εκεί αναφέρει και το όνομα σου.
Είναι στα ελληνικά θα πρέπει να μου το μεταφράσεις. Οι φωτογραφίες και η σελιδοποίηση είναι καταπληκτική. Το άρθρο σε τι αναφέρεται?
-Είναι των Πήτερ και Ντόρθε από τη Δανία και αναφέρεται και στην Nεύρο-Ρεφλεξολογία.
Eίναι φίλοι μου, και συνεργαζόμαστε επαγγελματικά. (Σηκώνεται εν τω μεταξύ και επιδεικνύει σε φίλους την αναφορά του ονόματος του στο Ελληνικό περιοδικό).
-Νίκο θέλω να μου πεις για εσένα. Δεν είσαι Ρεφλεξολόγος, έτσι δεν είναι?
Είμαι και Ρεφλεξολόγος. Δουλεύω ως φυσιοθεραπευτής από το 1972. Έχω εκπαιδευτεί στο ΜΝΤ (Manual Neurotherapy), Κρανιοϊερή θεραπεία, Νeurodynamics, χειρομάλαξη και έκανα αρχικά ρεφλεξολογία με την Χάννε Μάργκουαρτ RZT. Στην συνέχεια έκανα ART με τον Άντονι Πόρτερ και έχω παρακολουθήσει τα σεμινάρια της Λύνν Μπουθ και πολλών άλλων. Εξασκώ και διδάσκω Nεύρο-Ρεφλεξολογία, οπότε να με θεωρείς και Ρεφλεξολόγο.
- Το NΡ (Νεύρο-Ρεφλεξολογία) τι είναι? Στηρίζεται στις ζώνες του Φιτζέραλντ, στην πορεία των μεσημβρινών, στηρίζεται αλλού?

Το NΡ όπως και το ΜΝΤ δημιουργήθηκαν από τον Γερμανό Γουόλτερ Φρόνεμπεργκ το 1960. Πρόκειται για εξειδικευμένη μορφή θεραπείας στην ήδη υπάρχουσα ζωνοθεραπεία. Το ΝΡ εστιάζει την προσοχή του στον πόνο που βιώνει ο ασθενής, στην αντιμετώπιση του, και στις λειτουργικές ανωμαλίες που προκαλεί η πάθηση του. Αυτό επιτυγχάνεται, παρεμβαίνοντας στο περιφερικό, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Να θυμάσαι Σπύρο, ότι όταν πονάς στην μέση, πονούν τα νεύρα που εννευρώνουν την μέση (οσφυϊκό πλέγμα), και τα ίδια νεύρα μεταφέρουν το μήνυμα του πόνου στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού!



- Σιγά-σιγά, πες μας για τον Γουόλτερ Φρόνεμπεργκ πρώτα.
Ο Γουόλτερ Φρόνεμπεργκ ήταν αρχιτέκτονας ο οποίος στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, έχασε το χέρι του από χειροβομβίδα. Όταν τελείωσε ο πόλεμος δεν μπορούσε να εξασκήσει το επάγγελμα του, έτσι αναζήτησε νέο επάγγελμα. Παρακολούθησε μαθήματα με την Χάννε Μάργκουαρτ, την γνωστή Γερμανίδα ρεφλεξολόγο και στην συνέχεια ανέπτυξε το ΜΝΤ, νεύρο-θεραπεία μέσω χειρισμών, και την νεύρο-ρεφλεξολογία.

- Θέλεις να μου πεις ότι έκανε ρεφλεξολογία και μασάζ με το ένα χέρι?
Ναι, Ρεφλεξολογία και μάλαξη-κινητοποιήσεις της σπονδυλικής στήλης. Κατά την συνεδρία του, εργαζόταν εναλλάξ στα πόδια και στην σπονδυλική στήλη για να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα. Στην Γερμανία υπάρχει η τεχνική Reflex Zone Therapy. Όταν διαβάσει κανείς την ιστορία της τεχνικής συναντά τα ονόματα του Φρόνεμπεργκ και της Μάργκουαρτ.
-Εγώ κουράζομαι με δύο χέρια, και αυτός είχε μόνο ένα!?
Ναι, και οι τεχνικές που εφαρμόζονται δεν κουράζουν.



- Το ΝΡ πως βοηθά, μίλα μου για αυτό.
Ο ειδικός νεύρο-ρεφλεξολόγος, αρχικά συμπληρώνει το ιστορικό του ασθενούς και καταγράφει τα συμπτώματα του, και τις περιοχές που αισθάνεται πόνο. Έχει μάθει να αναλύει και να κατανοεί τον μηχανισμό δράσης του πόνου, και εναρμονίζει πιέζοντας τα ειδικά νεύρο-ρεφλεξολογικά σημεία. Πρόκειται για ειδικούς υποδοχείς δονήσεων – νευρικές απολήξεις στο περιόστεο, οι οποίες επιτρέπουν την γρήγορη αντίδραση του νευρικού συστήματος (εναρμόνιση) στους ιστούς που στοχεύουμε.



-Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα?
Ευχαρίστως, πάρε για παράδειγμα τον χρόνιο πόνο της μέσης. Εκτός από την οσφυϊκή περιοχή (μυοσκελετικό -κινητικό σύστημα), είναι πολύ πιθανόν να παίζει ρόλο κάποιο/α από τα, πεπτικό σύστημα, ουροποιητικό σύστημα, κάποια πυελική αστάθεια ή το άγχος που επιδρά μειώνοντας την συμπαθητική εννεύρωση, δηλαδή την αιμάτωση στους μύες της μέσης. Μπορεί να πυροδοτεί τον πόνο, ένα από τα νεύρα του οσφυϊκού πλέγματος, όπως το υποπλεύριο ή το λαγονοβουβωνικό και να χρειάζεται εναρμόνιση. Ο Νεύρο-Ρεφλεξολόγος θα διακρίνει με ακρίβεια ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του πόνου και θα δουλέψει συγκεκριμένα στην αιτία πόνου του συγκεκριμένου ασθενή/πελάτη του.
Τα βιβλία Ρεφλεξολογίας δίνουν κάποιες γενικές οδηγίες αντιμετώπισης, που ενώ είναι καλές, δεν είναι πάντα αποτελεσματικές, ακριβώς γιατί είναι γενικευμένες. Πρέπει όλοι οι θεραπευτές να γνωρίζουν πολύ καλά το νευρικό σύστημα ώστε να αντιμετωπίσουν τον όποιο πόνο.

-Δηλαδή για τα νεύρα που ανέφερες υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στο πόδι.
Έχουν βρεθεί σημεία για όλο το νευρικό σύστημα, κεντρικό, αυτόνομο (συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό) αλλά και για τα κύρια περιφερικά νεύρα.
Βρίσκονται σε πολύ ειδικά σημεία στον σκελετό (περιόστεο) του άκρου πόδα. Πιέζοντας με συγκεκριμένο τρόπο, κάθε νεύρο ή νευρική δομή, μπορεί να τροποποιηθεί, να εναρμονιστεί.

-Πιέζεις σημεία στον σκελετό, πως επιδρούν οι πιέσεις σου στο νευρικό σύστημα?
Οι νευρικές απολήξεις καταγράφουν φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις σε όλο το σώμα π.χ. μυς, συνδέσμους, αρθρώσεις, όργανα κλπ. Αποδεικνύεται επιστημονικά ότι τα μηνύματα (παθολογικά – φυσιολογικά) μεταφέρονται μέσω δονήσεων από τον μυελό των οστών στον εγκέφαλο, όπου και επεξεργάζονται για να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα :
- Αλλαγές στην κίνηση (τροποποιημένος μυϊκός τόνος, αλλαγές στην στάση του σώματος, δυσλειτουργίες στις αρθρώσεις κλπ.)
- Αλλαγές στα όργανα, επιβράδυνση της πέψης, αυξημένα όξινα επίπεδα στο στομάχι, αυξημένο μεταβολισμό σακχάρων κλπ.
- Αλλαγές στο ορμονικό σύστημα π.χ. αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες
- Αλλαγές στο νευρικό σύστημα, όπου οι νευρικές απολήξεις, η σπονδυλική στήλη, ο εγκέφαλος μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν την αίσθηση του πόνου.



- Κλασική ρεφλεξολογία εφαρμόζεις στις συνεδρίες σου?
Φυσικά και χρησιμοποιώ κλασική Ρεφλεξολογία στις συνεδρίες ΝΡ! Οι δικές μου οι πιέσεις απλώς συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την κλασική ρεφλεξολογία. Ο σκοπός είναι να επαναφέρω στην φυσιολογία εκτροχιασμένες λειτουργίες (μηνύματα) του νευρικού συστήματος τα οποία θα επιτρέψουν την επεξεργασία της διέγερσης από τον νωτιαίο μυελό και στην συνέχεια από τα επιμέρους τμήματα του εγκεφάλου. Μου είπες πριν ότι το περιοδικό σας λέγεται Εναρμόνιση, αυτό κάνουμε με ένα νεύρο που πονά, το ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΥΜΕ!


- Περιγράφεις ότι το NΡ βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου και στις λειτουργικές ανωμαλίες. Μίλησε μου περισσότερο για αυτό.
Το ΝΡ αποδεικνύει επιστημονικά-μετρήσιμα, ότι είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του πόνου και για λειτουργικές ανωμαλίες και όχι για ανατομικές ανωμαλίες, ή ασθένειες όπου συγκεκριμένες δομές έχουν τροποποιηθεί-εκφυλιστεί. Π.χ. η οστεοαρθρίτιδα είναι παραμόρφωση αρθρώσεων που δεν μπορεί να αντιστραφεί. Σε αυτήν την περίπτωση το NΡ φροντίζει τις λειτουργικές επιπτώσεις αυτής της παραμόρφωσης: μυϊκό τόνο, ανωμαλία στην στάση του σώματος, πόνους τενόντων κλπ. Η δυσκοιλιότητα πάλι δεν είναι απόλυτο ότι σχετίζεται με ασθένεια, αλλά μπορεί να προκαλείται από διαταραγμένη παροχή νευρικών ερεθισμάτων ή συμφύσεις μυών. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για λειτουργική ανωμαλία την οποία μπορούμε και να αντιμετωπίσουμε με NΡ.




- Αποκατάσταση – Ίαση μέσω NΡ υπάρχει?
Το εάν θα υπάρξει “ίαση” εξαρτάται από το βαθμό παραμόρφωσης που έχουν υποστεί οι δομές του σώματος εξαιτίας της χρόνιας επίδρασης.

-Η διάρκεια μίας συνεδρίας NΡ, ποια είναι ?
30 λεπτά περίπου.

-Υπάρχει καθορισμένος αριθμός συνεδρίων για κάθε περιστατικό?
Όπως ξέρεις, δεν υπάρχει στάνταρ, αλλά η πράξη έχει δείξει ότι με το πέρας 5-6 συνεδρίων μειώνεται σημαντικά η αίσθηση του πόνου, αυξάνεται σημαντικά η κίνηση και η φυσιολογική λειτουργία. Εάν δεν δούμε αλλαγές μέχρι τότε (5-6 συνεδρίες), δεν μπορούμε να βοηθήσουμε! Αυτό όμως πιστεύω ισχύει για όλες τις τεχνικές.

-NΡ ποιος μπορεί να μάθει?
Φυσικά όλοι οι ρεφλεξολόγοι με βασική εκπαίδευση. Αλλά και όλοι οι σωματοθεραπευτες, πλαισιώνει πολύ καλά την ήδη υπάρχουσα τεχνική τους. Στο Βέλγιο-Ολλανδία, οι φυσιοθεραπευτές που θέλουν να κάνουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ΜΝΤ-ΝΡ , παρακολουθούν απαραίτητος τουλάχιστον 110 ώρες εκπαίδευσης κλασικής ρεφλεξολογίας.




-Το NΡ ποιους μπορεί να βοηθήσει?
Όσους βιώνουν χρόνιους πόνους μέσης-αυχένα, χρόνια αρθρίτιδα, ημικρανίες, χρόνια κόπωση. Διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως πόνος από π.χ. πιεσμένο νεύρο η φλεγμονές όπως κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, σκλήρυνση κατά πλάκας και Πάρκινσον. Στομαχικά-εντερικά προβλήματα και διαταραγμένο ορμονικό σύστημα. Η δράση της είναι πολύ εντυπωσιακή σε περιπτώσεις όπου αναφέρει ο πελάτης ότι έχω κάνει όλες τις εξετάσεις, και δεν μου βρίσκουν γιατί πονώ!
Βεβαίως δεν είναι πανάκεια, έχω και πολύ εντυπωσιακές αποτυχίες.

-Για την ρεφλεξολογία στην Ελλάδα τι ξέρεις?
Ξέρω ότι έχετε επιρροές και από τους Κινέζους οπότε γνωρίζετε για τους μεσημβρινούς, χρησιμοποιείτε πολύ τα ξυλάκια, και ότι πριν μερικά χρόνια ολοκληρώσατε ενδιαφέρουσα έρευνα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.
Οι μεσημβρινοί και το νευρικό σύστημα είναι το ίδιο πράγμα σε διαφορετική γλώσσα.




-Τι θα συμβούλευες τους Έλληνες ρεφλεξολόγους?
Όπως παντού, είμαι σίγουρος ότι και στην Ελλάδα η ρεφλεξολογία κερδίζει δημοτικότητα χάρη στην καλή δουλεία των Ελλήνων Ρεφλεξολόγων. Τους συμβουλεύω να μάθουν το νευρικό σύστημα πολύ καλά, διότι η αποτελεσματικότητα και της κλασικής Ρεφλεξολογίας οφείλεται στην δομή του νευρικού συστήματος. Τους ενθαρρύνω να κάνουν ΚΑΛΕΣ/ΟΡΘΕΣ επιστημονικές έρευνες σε συνεργασία με την ευρύτερη επιστημονική Ιατρική κοινότητα.

Πληροφορίες στα Αγγλικά, Βέλγικα και Ολλανδικά στην ιστοσελίδα :
http://www.mnt-nr.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια: