Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Η Έρευνα του Ωνασείου


ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΊΟΥ

Γράφει η Γιούλη Καλπάκη

Αγαπητοί εκλεκτοί συνάδελφοι ένιωσα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη δημιουργία της έρευνας του Ωνασείου. Δεν κατάφερα να σας πω από κοντά όσα ήθελα αλλά σκέφτηκα ότι έστω και μεταχρονολογημένα θα το κάνω μέσω του περιοδικού μας γιατί σας το οφείλω. Tις οφειλές μου δεν μπορώ να τις ξεχάσω. Θα αναφέρω όλα τα ονόματα που πήραν μέρος σ΄ αυτή τη συνδημιουργία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια σαν παραμύθι, γιατί η ζωή είναι ένα παραμύθι που μας εξελίσσει Αν το δεις απ΄ τη δημιουργική πλευρά το κέρδισες, αν όχι αγωνίζεσαι χωρίς τέλος στην αγωνία .

Αναφέρω τη δημιουργία της έρευνάς μας στο Ωνάσειο σαν παραμύθι γιατί έτσι έγινε. Ξαναλέω ότι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω σήμερα είναι να αναφέρω όλα τα ονόματα των ανθρώπων που συνειδητά ή ασυνείδητα συμμετείχαν .

Και το παραμύθι ξεκινάει
Όταν οι συμπτώσεις μας οδηγούν …

Η εκλεκτή Νεράιδα φίλη, Δασκάλα μου Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, χρειάστηκε να φύγει στο εξωτερικό και προθυμοποιήθηκα όσο έλειπε, να λαμβάνω τα μηνύματα της, Σε ένα μήνυμα η κ. Έλενα Κοντογιάννη της ζητούσε ένα ραντεβού. Η Κατερίνα μου πρότεινε να το εκτελέσω αν ήθελα. Της τηλεφώνησα και κλείσαμε ραντεβού, όμως δύο μέρες πριν τη συνάντηση η Κατερίνα επέστρεψε και θεώρησα δίκαιο να ενημερώσω την Έλενα αν ήθελε μπορούσε να εκτελέσει τη συνεδρία της η Κατερίνα. Μου απάντησε με μεγάλη βεβαιότητα «όχι θέλω εσείς να εκτελέσετε αυτή τη συνεδρία μου αρέσει να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους».
Συνάδελφοι το να είμαστε ανοιχτοί στο καινούριο σημαίνει εξέλιξη .
Όταν τελειώσαμε τη συνεδρία η Έλενα ήταν πολύ ευχαριστημένη και μου είπε ότι θα ήταν ωραίο και πολύ βοηθητικό αυτό να το δοκιμάσει και ο καρδιοχειρουργός
φίλος της που κουράζονται τα πόδια του από τις πολλές ώρες ορθοστασίας . Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο κ. Γ. Σταυρίδης υποδιευθυντής Α΄ καρδιοχειρουργικής μονάδας Ωνασείου, μου ζήτησε ένα ραντεβού . Το γεγονός ότι ήταν γιατρός με έκανε να νιώθω μεγάλη αγωνία και φόβο αλλά και έντονο το αίσθημα της ευθύνης, ως προς την εικόνα που θα σχημάτιζε ένας γιατρός για τις εναλλακτικές θεραπείες.
Όταν άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα ο κ Γ. Σταυρίδης ένιωσα ένα ρεύμα φωτός να διαχέεται . Εντυπωσιάστηκα! Ξέχασα κάθε ανασφάλεια και φόβο Περίμενα με πολύ σεβασμό να πάρω συνέντευξη από αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο άνθρωπο. Όταν έπαιρνα τη συνέντευξή καταλάβαινα ότι η ψυχή που είναι απέναντί μου γνωρίζει. Γνωρίζει τόσο βαθιά το σεβασμό και την αλήθεια της ζωής που ούτε ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει. Κατάλαβα ότι η ψυχή αυτή θα δημιουργήσει καθοριστικό δρόμο επαφής με τον ιατρικό χώρο. Είμαστε ψυχές σε εξέλιξη και σαν ψυχές με αγνότητα προχωρήσαμε στη γνωριμία και τη δημιουργία αυτού που ονομάζεται εξέλιξη ζωής. Γιατί είναι ΓΙΑΤΡΟΣ με δοτικό, ανοιχτό μυαλό, διορατικός, ευαίσθητος και με πολλές γνώσεις που καταλαβαίνει σε βάθος τα θέματα της υγείας. Κατάλαβε αμέσως ότι αυτό που γίνεται στο σώμα όταν δέχεται μια συνεδρία είναι πολύ σημαντικό και θέλησε να το προσφέρει και στους ασθενείς του, να το μεταδώσει και σε αυτούς.
Αφού γύρισε από ένα συνέδριο στην Αμερική μου έκανε την πρόταση να πηγαίνω στο Ωνάσειο και να κάνω Ρεφλεξολογία στους ασθενείς του. Θυμήθηκα την πρώτη μου διαίσθηση. Αμέσως ένιωσα μια σύνδεση με το θείο και λειτούργησα καθαρά από επίπεδο καρδιάς ζητώντας του να μπούμε μέσα στο Ωνάσειο σαν ομάδα συλλόγου Ρεφλεξολόγων . Γιατί η ομάδα αποτελεί σεβάσμια και αναγνωρίσιμη οντότητα ενώ η μονάδα παραπέμπει σε προσωπική διαφήμιση και ατομικό κέρδος.
Πρότεινα στον κ. Σταυρίδη να δημιουργήσουμε λοιπόν μια ομάδα επαγγελματιών Ρεφλεξολόγων που να δουλεύουν αφιλοκερδώς και παράλληλα να γίνετε κ η έρευνα για τον κλάδο μας. Ο κ. Σταυρίδης μου απάντησε αμέσως ‘βεβαίως θα το δω πως μπορεί να γίνει’.
Αφού το σκέφτηκε και το έψαξε μελετώντας βιβλιογραφίες μου απάντησε θετικά. Σε αυτή την έρευνα θα συμμετείχε και ο καρδιοχειρουργός της μονάδας του
κ. Λουκάς Λούις. Η νοσηλεύτρια κα Μαρία Κοτίου συνέβαλε αποτελεσματικά στη διοργάνωση και διεκπεραίωση των ραντεβού μας με τους ασθενείς Η συμβολή της ήταν καθοριστική. Την ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική της προσφορά.

Όσα η ομάδα μπορεί……


Η επόμενη κίνηση ήταν να βρω ανθρώπους επαγγελματίες Ρεφλεξολόγους με δοτικότητα αυταπάρνηση και σεμνότητα που θα πλαισίωναν αυτό ο πρόγραμμα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να απευθυνθώ στο Μιχάλη Κυριακίδη που είναι ΔΑΣΚΑΛΟΣ, δοτικός, γενναιόδωρος, σεμνός, σπουδαίος . Ο Μιχάλης όταν μαθαίνει ή ανακαλύπτει μια μέθοδο-ένα σύστημα με τη γενναιοδωρία που τον διακρίνει την μεταδίδει αμέσως . Είμαστε τυχεροί που γνωρίσαμε ένα τέτοιο δάσκαλο. Και τι δεν μάθαμε από το Μιχάλη. Έχει το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ρεφλεξολογίας που έχω μελετήσει γιατί συνάδελφοι έχω μελετήσει αρκετά συστήματα και ακόμα μελετάω όπως κι εσείς είμαι βεβαία. Του ζήτησα να προτείνει τους πιο κατάλληλους μαθητές του για αυτή τη δουλειά. Πρωτίστως συναντηθήκαμε οι δυο μας με τον κ. Σταυρίδη και τον ρωτήσαμε τι θα ήθελε να προσέξουμε. Η απάντησή του ήταν ξέρετε πολύ καλά τι να κάνετε. Τον ξαναρωτήσαμε τι θα ήθελε να κάνουμε και τότε μας απάντησε ιδανικά θα θέλαμε την παραμονή του χειρουργείου οι ασθενείς μας να κοιμούνται ήρεμα χωρίς υπνωτικά και να είναι ξεκούραστοι την ημέρα του χειρουργείου. Και όταν βγαίνουν από την εντατική να μπορούν να αποδεχτούν ήρεμα την καινούρια τους σωματική κατάσταση.
Κατόπιν έγινε η πρώτη συνάντηση με όλα τα άτομα που θα συμμετείχαν.
Ήμασταν όλοι ιδιαίτερα προβληματισμένοι γιατί κατά αρχήν πρώτη φορά θα μπαίναμε σε νοσοκομείο αλλά και γιατί θα είχαμε να κάνουμε με το ευαίσθητο κομμάτι της καρδιάς του ασθενούς. Όλοι εκφράσαμε τους προβληματισμούς τις ανησυχίες μας αλλά και τις γνώσεις μας για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο ο Μιχάλης Κυριακίδης χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία του, έβγαλε με λεπτομέρειες και ακρίβεια τα σημεία και τους τρόπους που θα δουλεύαμε σε αυτά. Επίσης μια από τις τεχνικές μαλάξεων ήταν γνώση της Έμμυς Ροζάκη και η Μηλιάδη-Κυριακίδη Μένη συνέβαλε στη γραμματειακή υποστήριξη , την ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

Στη συνέχεια με το Δ.Σ. του σωματείου Ρεφλεξολόγων συντάξαμε με μεγάλη προσοχή ένα κείμενο που αναγράφονταν σε αυτό με ακρίβεια τι είναι και τι κάνει η Ρεφλεξολογία για να κατατεθεί στο Ωνάσειο μαζί με τα ονόματα που θα έπαιρναν μέρος.
Αρχικά όταν μπήκαμε στο νοσοκομείο οι συνεδρίες γινόντουσαν μόνο με τους ασθενείς του Γιώργου Σταυρίδη ο οποίος τους ενημέρωνε προσωπικά. Στην πορεία επεκτάθηκε σε όλη τη μονάδα

Νομίζω ότι αυτό που κερδίσαμε πραγματικά από την έρευνα του Ωνασείου δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα της έρευνας όσο το ότι μας αποδέχτηκε ο Ιατρικός χώρος και άρχισαν να μας αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά σαν επαγγελματίες Ρεφλεξολόγους.
Αυτό ήταν το παραμύθι μου.
Αγαπημένοι συνάδελφοι συνοδοιπόροι, συνδημιουργοί αυτής της έρευνας, σας ευχαριστώ που βρεθήκατε στο δρόμο μου και ολοκληρώσαμε μαζί κάτι τόσο ωραίο.
Μας εύχομαι να μην ξεχνάμε ποτέ τη χαρά, την ομορφιά της προσφοράς, της γενναιοδωρίας στη ζωή μας γιατί έτσι ανοίγουν δρόμοι και για τη δική μας ψυχή αλλά και για την εξέλιξη της ανθρωπότητας Να είστε πάντα καλά. Με αγάπη από καρδιάς Γιούλη Παναγιώτα Καλπάκη
Συμμετέχοντες :

Αράπογλου Δήμητρα-Αρβανίτη Γεωργία -Αυλωνίτης Δημήτρης -Βαρελά Αγγελική-Βασιλειάδου Ηλιού Φώφη -Βουτζάς Τζανής -Δρίβα-Βνκλερ Μπριγκίτε-Ζιάγκου Ντίνα
Ηλιού Μάκης-Καλπάκη Παναγιώτα-Γιούλη-Κανά Καλλιόπη -Κανελόπουλος Φώτης
Καρακωστάνογλου Αναστασία -Καρράς Κωνσταντίνος -Καψίλη Αφροδίτη -Κυριακίδης Μιχάλης -Κωστάκη Μαρία-Κωσταντίου Ελένη -Λιάκου Βούλα -Λιάπη Καλλιόπη
Μηλιάδη Κυριακίδη Μένη-Μπίμπα Ελένη -Μποτίνα Μπίλη Βαρβάρα -Μπουλή Κωνσταντίνα Παπαναγιώτου Μαρία -Πατέντα Καλλιόπη -Πολιακταρίδης Ιωάννης -Ροζάκη Αιμιλία
Σαμόπουλος Σάκης -Σιγανάκη Μαρία-Σιταράς Ιωάννης -Σταματοπούλου Ρένα
Τσακάλου Ελευθερία -Φατούρου Λούλα -Φραγκάκη Μαίρη -Χαλιβίδης Αθανάσιος Χριστοπούλου Θεολογία


Σερφάροντας για να βρω φωτογραφία του Ωνασείου έπεσα επάνω σε αυτή την ευχάριστη είδηση:

Ρεκόρ επιβίωσης για τους μεταμοσχευθέντες στο ‘Ωνάσειο’

Παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφεται στην επιβίωση των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση στο ‘Ωνάσειο’. Τα ποσοστά επιβίωσης στην δωδεκαετία αγγίζουν το 75%, όταν τα αντίστοιχα διεθνή δεν ξεπερνούν το 50%.
Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων στο ‘Ωνάσειο’. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θετική αυτή εικόνα αναμένεται να δώσει ώθηση στις μεταμοσχεύσεις γενικά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο ‘Ωνάσειο’ έντεκα μεταμοσχεύσεις, από τις οποίες οι εννέα αφορούν σε καρδιακά μοσχεύματα και δύο σε πνεύμονες.
Στη θεαματική αυτή αύξηση καθοριστικό ρόλο παίζει η προσφορά μοσχευμάτων από τους Κυπρίους αδερφούς μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερα μοσχεύματα προήλθαν από την Κύπρο κατά το τελευταίο εξάμηνο, από το ‘Παρασκευαΐδειο’ νοσοκομείο, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Σε αναγνώριση της μεγάλης αυτής προσφοράς, οι υπεύθυνοι του ‘Ωνασείου’ διοργάνωσαν χθες τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γεωργίου Γεωργή, του διευθυντή του ‘Παρασκευαΐδειου’ Μεταμοσχευτικού Κέντρου Λευκωσίας κ. Γεωργίου Κυριακίδη και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Λάκη Παλάζη, ιατρό εντατικολόγο.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του ‘Ωνασείου΄, ο διευθυντής του προγράμματος κ. Πέτρος Αλιβιζάτος τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν συνολικά μεταμοσχευθεί 66 συνάνθρωποι μας, εκ των οποίων οι 58 βρίσκονται εν ζωή. Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά επιβίωσης για τον πρώτο χρόνο, καθώς φθάνουν το 95%. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 15% υψηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού, είπε ο κ. Αλιβιζάτος.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Μαζική συνεδρία Ρεφλεξολογίας δημιουργεί νέο ρεκόρ Guiness

Τουρίστες συμμετείχαν σε μαζική συνεδρία Ρεφλεξολογίας στην αρένα Ταϊπέι, την 1η Ιουλίου 2008. Το Υπουργείο Τουρισμού της Ταϊβάν θέλησε να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ του «Περισσότεροι άνθρωποι να λάβουν Ρεφλεξολογία/foot massage συγχρόνως» με 2000 συμμετέχοντες να δέχονται Ρεφλεξολογία για 20 λεπτά. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 400 άτομα για 5 λεπτά.

Ο Τζάνις Λαϊ,γενικός διευθυντής του Tουριστικού Oργανισμού δήλωσε: “ Πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία να μαζευτούμε εδώ σήμερα στην αρένα Ταϊπέι ενώνοντας την κουλτούρα με τον τουρισμό και να δείξουμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών Ρεφλεξολογίας”

1,000 λοιπόν τουρίστες δέχτηκαν Ρεφλεξολογία από 1,000 Ρεφλεξολόγους. Η υπηρεσία τουρισμού θέλησε να προβάλλει το Ιατρικό και “stay fit-προληπτικό” τουρισμό τις Ταιβάν.

Στην αρχή λοιπόν έγινε μία παράσταση με ταμπούρλα και στην συνέχεια έκαναν μάθημα Qigong.Ο κ. Λαϊ λέει ότι η χώρα του έχει να προσφέρει μεγάλη ποικιλία Υπηρεσιών Τουρισμού στον τομέα της ευεξίας και διατήρησης της υγείας πχ. Θερμά λουτρά, spa, μασάζ, υγιεινή διατροφή. Διαβεβαιώνουν ότι θα γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις ώστε να προωθηθεί ο τουρισμός διεθνώς. Ελπίζουν να αυξήσουν τον αριθμό των τουριστών κατά 7% χρόνο με το χρόνο, δηλαδή φέτος να έχουν 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Προσδοκούν να γίνουν Ιατρικός τουριστικός προορισμός σας την Ταϊλάνδη και Σιγκαπούρη, όπου οι υπηρεσίες τους θα κυμαίνονται από θεραπευτικές μεθόδους μέχρι και πλαστική χειρουργική!

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Προ ημερών πέρασα από την AΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Πήγα για δουλεία του περιοδικού αλλά επί την ευκαιρία θύμισα του Αλέξανδρου ότι μου υποσχέθηκε να γράψει και αυτός άρθρο για την ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ. Συζητώντας με την Σοφία έφυγα με το ακόλουθο κείμενο το οποίο και θα συμπεριλάβω στο επόμενο τεύχος του Σεπτεμβρίου.



ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΞΥ
ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η συγκριτική μελέτη μεταξύ Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής έχει βασιστεί σε κείμενα του Ιπποκράτη (μετάφραση του Γεωργίου Κ. Πουρναρόπουλου, εκδόσεις ΜΑΡΤΙΝΟΣ) και του Γαληνού (εκδ. Οδ. Χατζόπουλος) από τη μια πλευρά. Από την πλευρά της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής έχει βασιστεί στην Διεθνή βιβλιογραφία (βλέπε βιβλιογραφία στο τέλος του άρθρου).

Β. ΘΕΩΡΙΑ YIN – YANG

Την πρώτη αναφορά στη θεωρία YIN – YANG τη συναντάμε στο
I TSING (βιβλίο των Αλλαγών). «Ο κόσμος συντίθεται από την ακραία πολικότητα. Αυτή είναι που γεννά τις δύο αρχές YIN – YANG ( liang yi)».
Στο βιβλίο του Κίτρινου Αυτοκράτορα (Νέι Κινγκ, Σο Ουεν, Λινγ Σου) που είναι το βιβλίο πάνω στο οποίο στηρίζεται η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η θεωρία YIN – YANG αποτελεί τη βάση για την κατανόηση της φυσιολογίας και της παθολογίας του ανθρώπινου σώματος.
Στο βιβλίο του Ιπποκράτη «Περί διαίτης», το πρώτο όπου κατά τη γνώμη μου εκτίθενται οι βασικές φιλοσοφικές αρχές της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, στη σελίδα 37 του τρίτου τόμου, στην 3η παράγραφο, αναφέρεται: «Όλα τα ζώα και ο ίδιος ο άνθρωπος αποτελούνται από δύο στοιχεία, διάφορα κατά τη δύναμη, αλλά σύμφωνα κατά τη χρήση, το ύδωρ λέγω και το πυρ. Αυτά τα δύο ενωμένα επαρκούν μεταξύ τους και για όλα τα άλλα, μα το ένα χωρίς το άλλο δεν επαρκεί ούτε για τον εαυτό του, ούτε για κανέναν άλλο. Η δύναμη του καθενός είναι αυτή: Το πυρ μπορεί πάντοτε να κινήσει τα πάντα, το ύδωρ πάντοτε να θρέψει τα πάντα. Καθένα με τη σειρά του δαμάζει και δαμάζεται σε κάθε άκρη, από δω και από κει όπου είναι δυνατό να φτάσει. Κανένα δεν μπορεί να κυριαρχήσει απόλυτα για τον ακόλουθο λόγο: Το πυρ, όταν φτάσει στην άκρη του ύδατος, του λείπει η τροφή κι έτσι επιστρέφει προς το σημείο που μπορεί να του δώσει τροφή. Το ύδωρ όταν φτάσει στην άκρη του πυρός χάνει την κίνησή του, σταματάει και όταν σταματήσει δεν έχει δύναμη πια, μα αναλίσκεται για να θρέψει το πυρ που έρχεται. Για το λόγο αυτό κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να κυριαρχήσει απόλυτα. Εάν κυριαρχούσε ποτέ το ένα από τα δύο, οποιοδήποτε και αν κυριαρχούσε, κανένα από τα πράγματα που υπάρχουν σήμερα δεν θα ήταν όπως είναι ακριβώς τώρα. Αλλά μένοντας έτσι, θα είναι τα ίδια πάντοτε και δεν θα λείψει ούτε το ένα ούτε το άλλο, ούτε και τα δύο ταυτόχρονα. Έτσι λοιπόν το πυρ και το ύδωρ, όπως είπα επαρκούν πάντοτε σε όλα, τόσο για το μέγιστο, όσο και για το ελάχιστο».
ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ 5 ΚΙΝΗΣΕΩΝ (WU XING) & ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ 4 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Η ανάλυση της βαθύτερης ποιότητας των αριθμών αποτελεί κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο Ιατρικών συστημάτων.
Οι τρεις πρώτοι αριθμοί (1,2,3) εκφράζουν το σχέδιο δόμησης του κόσμου. Το 4 είναι ο πρώτος αριθμός μέσα από τον οποίο οι τρεις πρώτες δυνάμεις (1,2,3) διατάσσονται ώστε να υλοποιήσουν τον κόσμο.
Οι Κινέζοι αποδίδουν στον αριθμό 4, την ποιότητα των 4 πρωταρχικών συμπαντικών δυνάμεων.
Η δύναμη YUEN η οποία εκφράζει την τάση της ανάπτυξης, την υλική έκφραση της δημιουργίας έτσι όπως εκδηλώνεται από τη διεργασία της άνθισης και της βλάστησης κατά τη διάρκεια της Άνοιξης.
Η δύναμη της κορύφωσης HENG η οποία εκφράζει την τάση της ανάπτυξης στην υπέρτατη εκδήλωσή της, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται από την διεργασία της καρποφορίας κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.
Η δύναμη της συγκέντρωσης ή της συρρίκνωσης LI, η οποία εκφράζει την πρώτη καθοδική κίνηση και επιστροφή πίσω στη μάνα γη έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται από τη διεργασία της πτώσης των καρπών κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου.
Τέλος η δύναμη της εσωτερίκευσης ZHI, η οποία εκφράζει την τάση της εσωτερίκευσης, την κορύφωση της καθοδικότητας, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται από την ηρεμία και αδράνεια των φυτών κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.
Η θεωρία των 5 κινήσεων (WU XING) στηρίζεται στην έκφραση των 4 προηγούμενων δυνάμεων στη γήινη πραγματικότητα. Το κέντρο πια αυτής της εκφρασμένης δυναμικής είναι ο αριθμός 5 ο οποίος περιγράφει τις 4 προηγούμενες συμπαντικές δυνάμεις έτσι όπως υλοποιούνται στην γήινη πραγματικότητα.
Στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική δεν υπάρχει αναφορά στο 5. Ο Γαληνός επηρεασμένος από τον Ηράκλειτο στο βιβλίο του «Περί των καθ’ Ιπποκράτην στοιχείων» αναφέρει: «Όσοι λοιπόν υποστηρίζουν ότι κάποιο από τα σύνθετα σώματα δημιουργείται από φωτιά, αέρα νερό και γη λένε πιθανά πράγματα...» Οι Αρχαίοι Έλληνες με κύριο εκφραστή τον Ηράκλειτο υποστηρίζουν ότι όλα τα υλικά πράγματα στον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε εμπεριέχουν τα 4 στοιχεία φωτιά, αέρα νερό και γη. Τα 4 αυτά στοιχεία αντιστοιχούν στις 4 πρωταρχικές δυνάμεις των Κινέζων. YUEN (αέρας), HENG (φωτιά), LI (γη), ZHI (νερό).
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η θεωρία των τεσσάρων πρωταρχικών δυνάμεων ή πέντε κινήσεων (WU XING) έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι ότι όλα τα φαινόμενα έχουν σε διάφορους βαθμούς αντίστοιχες ποιότητες με τις 4 πρωταρχικές δυνάμεις και έτσι όλα μπορούν να ταξινομηθούν με βάση αυτό το χαρακτηριστικό. Π.χ.
YUEN – τάση ανάπτυξης – επέκταση – αέρας – Άνοιξη – Ήπαρ – δημιουργικότητα – πράσινο κ.λ.π. Το δεύτερο είναι ότι μεταξύ των 4 αυτών δυνάμεων υπάρχουν εσωτερικές συνδέσεις που έχουν έναν δημιουργικό (Yang) ή ελεγκτικό (Yin) χαρακτήρα. Και σ’ αυτά τα δύο στοιχεία η Αρχαία Ελληνική Ιατρική ακολουθεί την Κινέζικη. Εκείνος που περιγράφει τις εσωτερικές συνδέσεις μεταξύ των 4 στοιχείων είναι ο Ηράκλειτος στο απόσπασμα 76. «Η φωτιά ζει με τον θάνατο της γης και ο αέρας με το θάνατο της φωτιάς, το νερό ζει με το θάνατο του αέρα και η γη με το θάνατο του νερού»

Γ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΝ

1. ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ. Το Ήπαρ στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι το όργανο το οποίο εκφράζει μέσα στο σώμα την πρωταρχική δύναμη Yuen, η οποία σχετίζεται με την τάση επέκτασης και ανάπτυξης του ατόμου. Στην Αρχαία Ελληνική Ιατρική η λέξη Ήπαρ παράγεται από τη λέξη Έπαρ το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το επαίρομαι. Το επαίρομαι ως ρήμα, εκφράζει την τάση του ατόμου για την κατάληψη περισσότερου χώρου, δηλαδή την τάση για ανάπτυξη και επέκταση.

2. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. Στην Κινέζικη Ιατρική η Καρδιά είναι ο αυτοκράτορας και σ’ αυτήν φιλοξενείται το Shen (Πνεύμα ή η ψυχή του ατόμου). Η Καρδιά σχετίζεται με την πρωταρχική δύναμη HENG (φωτιά). Στον Γαληνό (Γαληνός 5η παράγραφος, σελ. 328 κατά τον Χρύσιππο) «...η Καρδία κατά τινα κράτησιν και κυρείαν, από του εν’ αυτή είναι το κυριεύον και κρατούν της ψυχής μέρος.» Αντιστοιχίες υπάρχουν και με τα λοιπά όργανα μεταξύ των δύο Ιατρικών.

Δ. ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική οι μεσημβρινοί και οι κλάδοι παίζουν κυρίαρχο ρόλο, τόσο στην κατανόηση λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, όσο και στη θεραπεία. Στο κεφ. 27 του Σο Ουεν αναφέρεται: «Με τον ίδιο τρόπο που στον ουρανό υπάρχουν έναστρες κινήσεις και στη γη ποτάμια, στο ανθρώπινο σώμα, κατ’ αντιστοιχία, υπάρχουν μεσημβρινοί (Yang) και αγγεία (Yin).
Ο Ιπποκράτης στο «ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» (μετάφραση Γεωργίου Κ. Πουρναρόπουλου, εκδόσεις ΜΑΡΤΙΝΟΣ, Τόμος Γ΄, σελ.233, παράγραφος 11) αναφέρει: « Οι μεγαλύτερες φλέβες έχουν την ακόλουθη διάταξη:Υπάρχουν 4 ζεύγη στο σώμα. Το ένα απ’ αυτά τα ζεύγη, έχοντας αφετηρία το πίσω μέρος της κεφαλής, περνάει από τον τράχηλο, διατρέχει από πίσω τη ράχη και φθάνει από τη δεξιά και αριστερή πλευρά, στα ισχία και τα σκέλη. Έπειτα, περνώντας από τις κνήμες, καταλήγει στα εξωτερικά σφυρά και τους άκρους πόδες. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τις αφαιμάξεις για τους πόνους της ράχης και των ισχύων στο εξωτερικό μέρος των ιγνύων και των σφυρών. Οι φλέβες του δεύτερου ζεύγους που λέγονται σφαγίτιδες, φθάνουν από την κεφαλή, πλησίον των ώτων, περνούν από τον τράχηλο, διατρέχουν τη ράχη από τη μια πλευρά και την άλλη και κατευθύνονται κατά μήκος της οσφυϊκής χώρας στους όρχεις και τους μηρούς. Έπειτα από το εσωτερικό μέρος των ιγνύων και τις κνήμες, στα έσω σφυρά και τους άκρους πόδες. Πρέπει λοιπόν, στους πόνους της μέσης και των όρχεων να κάνουμε τις αφαιμάξεις από την εσωτερική πλευρά των ιγνύων και των σφυρών. Το τρίτο ζεύγος των φλεβών, από τους κροτάφους κατευθύνεται, περνώντας από τον τράχηλο, προς τις ωμοπλάτες. Έπειτα φέρεται προς τον πνεύμονα και φθάνει, η φλέβα της δεξιάς πλευράς στα αριστερά και η φλέβα της αριστερής πλευράς στα δεξιά, ενώ εκείνη της δεξιάς πλευράς κατευθύνεται από τον πνεύμονα στον μαστό, τη σπλήνα και το νεφρό κι εκείνη της αριστερής πλευράς κατευθύνεται από τον πνεύμονα προς τον μαστό δεξιά, το συκώτι και το νεφρό. Η κατάληξη και των δύο φλεβών αυτών είναι ο δακτύλιος. Το τέταρτο μέρος κατευθύνεται από το εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής και των ματιών, κάτω από τον αυχένα και τις κλείδες, έπειτα από το επάνω μέρος, περνώντας από τους βραχίονες προς την πτυχή του αγκώνα. Ύστερα, περνώντας από τα αντιβράχια, προς τους καρπούς και τα δάχτυλα, έπειτα από τα δάχτυλα ανεβαίνει προς τις παλάμες των χεριών και τα αντιβράχια στις πτυχές των αγκώνων, από το κάτω μέρος των βραχιόνων προς τις μασχάλες και από το επάνω μέρος των πλευρών η μια φλέβα φθάνει στη σπλήνα και η άλλη στο συκώτι, ενώ και οι δύο καταλήγουν, περνώντας από την κοιλιά, στα γεννητικά όργανα. Αυτή είναι η διακλάδωση των μεγάλων φλεβών. Υπάρχουν επίσης στο σώμα πάμπολλες και ποικιλόμορφες φλέβες, με αφετηρία την κοιλιά, που μεταφέρουν την τροφή στον οργανισμό....» Εδώ αξίζει να γίνει ένα σχόλιο για να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο η σύγχρονη Ιατρική έχει απομακρυνθεί τόσο από τις Ιπποκρατικές αρχές, αν και χωρίς να το αποδέχεται ή να το γνωρίζει, στηρίζεται σ’ αυτές. Η μετάφραση του Γ. Πουρναρόπουλου είναι κατά κοινή γνώμη η αρτιότερη από τις υπάρχουσες μεταφράσεις. Παρ’ όλα αυτά, σ’ αυτή την παράγραφο, όπου ο Ιπποκράτης μιλά για κάποιους άγνωστους σε εμάς μεσημβρινούς, αρκετά παρόμοιους όμως με αυτούς της Κινέζικης Ιατρικής, χρησιμοποιεί τον όρο φλέβες. Ο όρος φλέβες εδώ δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις γνωστές μας φλέβες, αλλά κάποια κανάλια ενέργειας που γνώριζε και χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης. Παρ’ όλα αυτά ο Γεώργιος Πουρναρόπουλος, μη γνωρίζοντας για τη θεωρία των μεσημβρινών περιγράφει αυτό το τόσο σημαντικό κεφάλαιο με τον τίτλο: «Συγκεχυμένη άποψη του Ιπποκράτη περί φλεβών». Αναρωτιέμαι πόσοι αναγνώστες των Ιπποκρατικών κειμένων του Γ. Πουρναρόπουλου απαξίωσαν να διαβάσουν αυτήν την τόσο σημαντική παράγραφο από τον άστοχο χαρακτηρισμό αυτό. Κάπως έτσι στην πορεία του χρόνου ποδοπατήθηκε και λεηλατήθηκε η Αρχαία Ελληνική γνώση, όχι μόνο από τους φανατικούς εχθρούς της, αλλά και από τους ένθερμους υποστηρικτές της.

Ε. ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική χρησιμοποιείται η ετεροπαθητική ως βασική αρχή θεραπείας. Το κρύο αντιμετωπίζεται με ζέστη και η ζέστη με κρύο. Ο Ιπποκράτης στο πολύ σημαντικό βιβλίο του «ΠΕΡΙ ΦΥΣΩΝ», στην 1η παράγραφο αναφέρει ξεκάθαρα: «Τα αντίθετα είναι τα ιάματα των αντιθέτων (τα εναντία των εναντίων εστίν ιήματα) γιατί η ιατρική είναι πρόσθεση και αφαίρεση: αφαίρεση σε κάτι που πλεονάζει και πρόσθεση σε κάτι που λείπει και όποιος κάνει τούτο με άριστο τρόπο είναι άριστος γιατρός, όποιος όμως είναι απομακρυσμένος πολύ από αυτή την αντίληψη, έχει απομακρυνθεί πολύ και από την ιατρική τέχνη.

ΣΤ. ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Στα δύο Ιατρικά συστήματα η διατροφή και τα βότανα παίζουν τον κυρίαρχο θεραπευτικό ρόλο (βλέπε εργασία Αλ. Τηλικίδη). Ο Ιπποκράτης όμως δεν αρκείται σε αυτά. Σε κάποια σημεία των προηγούμενων καναλιών που αναπτύξαμε (βλ. περί μεσημβρινών) εφαρμόζει και τεχνικές παρόμοιες του βελονισμού (συγκεκριμένα: καυτηριασμό, αφαίμαξη, τρύπημα με βελόνα και αφαίρεση αίματος):
«ΠΕΡΙ ΦΥΣΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ», παράγραφος 11: «Πρέπει λοιπόν οι αφαιμάξεις να γίνονται σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις, μα πρέπει να φροντίζει κανείς ώστε να γίνονται αυτές όσο το δυνατόν μακρύτερα από το μέρος όπου παρουσιάζονται οι πόνοι, όπου συσσωρεύεται το αίμα. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τις αφαιμάξεις για τους πόνους της ράχης και των ισχύων στο εξωτερικό μέρος των ιγνύων και των σφυρών».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Όλα τα προηγούμενα στοιχεία που κατά τη γνώμη μου εδραιώνουν με τον πιο αναντίρρητο τρόπο την ομοιότητα μεταξύ των δύο ιατρικών συστημάτων, αποτελούν μερικά από τα χιλιάδες σημεία συνάντησης. Όσο κανείς εμβαθύνει είτε προς τον ένα, είτε προς τον άλλο πόλο, ανακαλύπτει συνεχώς καινούργια, εδραιώνοντας την πεποίθηση της ταυτότητας μεταξύ τους.
Η «ΑΚΑΔΗΜΙΑ Αρχαίας Ελληνικής & Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής» ιδρύεται ακριβώς πάνω στο θεμέλιο άξονα που δημιουργεί αυτή η ταυτότητα και έρχεται να εμβαθύνει, μέσα από συνεχή μελέτη και να διευρύνει ακόμα περισσότερο την ένωση.
Ποια είναι όμως η σημασία αυτού του εγχειρήματος; Η Π.Κ.Ι. σήμερα αποτελεί τον κυρίαρχο πόλο συμπλήρωσης – αντίθεσης (Yin – Yang) της σύγχρονης Ιατρικής. Σ’ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στον Δυτικό κόσμο, η Π.Κ.Ι. μέσα από τις θεραπευτικές της πρακτικές (βελονισμός κ.λ.π.)αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια και αναγνώριση. Αν και εφόσον η πιθανότητα της ταυτότητας μεταξύ των δύο Ιατρικών συστημάτων ισχύει, τότε η θεωρία της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής μπορεί να διαδεχθεί, αλλά και να ερμηνεύσει καλύτερα, μια και είναι πιο κοντά στο δυτικό Νου, την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Αυτό πρόκειται να δώσει πνοή αναγέννησης στην κατά τ’ άλλα ξεχασμένη Αρχαία Ελληνική Ιατρική και ταυτόχρονα να επαναφέρει το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα στην κυρίαρχη θέση που οφείλει να κατέχει στην παγκόσμια άσκηση της Ιατρικής στο σημερινό κόσμο.
Βιβλιογραφία:

1. Ιπποκράτους Άπαντα τα Κείμενα, Εκδόσεις ΜΑΡΤΙΝΟΣ, επιμέλεια Γ.Κ. Πουρναρόπουλος (Καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών)
2. Γαληνού Άπαντα τα Κείμενα, Εκδόσεις Οδυσσέας Χατζόπουλος.
3. «Ηράκλειτος». Συγγραφέας Κώστας Αξελός.
4. Τα κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα: (ΝΕΙ ΚΙΝΓΚ, ΣΟ ΟΥΕΝ), μετάφραση Φιλήμονας Ρώσσης.
5. «Η βασική Θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής». Συγγραφέας Αλέξανδρος Τηλικίδης.
6. “The foundations of Traditional Chinese Medicine”. Συγγραφέας Giovanni
Maciocia.
7. “The Web that has no weaver”. Συγγραφέας Ted Kaptchuk.
8. «Συγκριτική μελέτη* μεταξύ της Αρχαίας Ελληνικής και της Κινέζικης Βοτανοθεραπείας». Συγγραφείς: Αλέξανδρος Τηλικίδης, Μαυράκη Μάγια, Ελευθερία Μαντζώρου, Παπαδογιάννη Εύα, Λαδάς Ανδρέας, Ιάσονας Δανίκας, Παναγίδου Άλκηστις, Ειρήνη Σαρρή. Η εργασία αυτή ανακοινώθηκε στο 2ο Μεσογειακό Συνέδριο Βοτανοθεραπείας, υπό την Αιγίδα της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

*Στην εργασία αυτή γίνεται μελέτη και σύγκριση της ιατρικής βοτανολογίας του Διοσκουρίδη (γνωστής με τίτλο «Περί Ύλης Ιατρικής», μεταφρασμένης στα νέα Ελληνικά από τις εκδόσεις Οδυσσέας Χατζόπουλος) και της Ιατρικής βοτανολογίας που χρησιμοποιούν οι κινέζοι. Το «Περί Ύλης Ιατρικής» του Διοσκουρίδη (1ος αι. μ.Χ.) αποτελεί το πρώτο γραπτό κείμενο που αναλύει θεραπευτικές δράσεις βοτάνων (με τον όρο αυτό εννοούμε προϊόντα φυτικής αλλά και ζωικής προέλευσης) στο Δυτικό κόσμο. Πάνω σ’ αυτό το κείμενο καθώς και στην περιρρέουσα προφορική γνώση στηρίχτηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται η άσκηση της βοτανοθεραπείας, αλλά και της σύγχρονης βιοχημικής ιατρικής στον Δυτικό κόσμο. Ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο (1ος μ.Χ. αι.) γράφεται στην Κίνα ένα αντίστοιχο με το «Περί Ύλης Ιατρικής» το οποίο καταγράφει θεραπευτικές δράσεις βοτάνων και ονομάζεται «SHEN NON GAN BEN CAO» (ο Κανόνας του Θεϊκού Καλλιεργητή). Το κείμενο αυτό δεν μπορέσαμε να το βρούμε σε Αγγλική μετάφραση γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε το “Materia Medica” της ιατρικής σχολής της Σαγκάης (σε αγγλική μετάφραση) που θεωρείται ως η πιο αξιόπιστη σύγχρονη εκδοχή του «SHEN NON GAN BEN CAO». Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης κοινών στοιχείων, μεταξύ των δύο βοτανοθεραπευτικών συστημάτων. Μέσα από την πορεία της συγκριτικής μελέτης διαπιστώθηκαν τα εξής:
Μεταξύ των δύο προσεγγίσεων υπάρχει ένα κοινό στοιχείο το οποίο είναι θεμελιώδους σημασίας: Το εκάστοτε βότανο αναλύεται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό της ανάλυσης της φυσιογνωμίας του βοτάνου, με βάση τους όρους : θερμό, ψυχρό, υγρό, ξηρό, στυπτικό, δριμύ και γεύσεις (πικρό, γλυκό, αλμυρό, ξινό) κ.α. Ανάλυση η οποία συναντιέται και στα δύο συγγράμματα ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν στα επιμέρους βότανα ως προς αυτές τις ιδιότητες). Το επίπεδο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το αντίστοιχο της σημερινής βιοχημικής ανάλυσης βοτάνων. Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της ανάλυσης των θεραπευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων που έχει να κάνει με τη περιγραφή συγκεκριμένων δράσεων σε διάφορες περιοχές και όργανα του ανθρώπινου σώματος, με όρους, όπως: Υπακτικό, διουρητικό, τονωτικό, μαλακτικό, αφροδισιακό, επουλωτικό, εμετικό, χολαγωγό, φλεγματαγωγό, αιματαγωγό, κ.α.. και η ανάλυση αυτή συναντιέται και στα δύο βοτανοθεραπευτικά συστήματα, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν σε επιμέρους βότανα.
Ο Διοσκουρίδης περιγράφει περίπου 950 βότανα (φυτικά, ζωικά ή ορυκτά) προϊόντα. Οι κινέζοι στο «SHEN NON GAN BEN CAO» περίπου 365. Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε σχετικά με την ονοματολογία, διαπιστώσαμε ότι αρκετές δεκάδες από αυτά είναι κοινά.
Ανάμεσα στα κοινά βότανα υπάρχουν: α. Κάποια στα οποία αποδίδονται διαφορετικές ιδιότητες ως προς τη φύση ή ως προς τη θεραπευτική τους δράση, από τον Διοσκουρίδη και από τους κινέζους. β. Κάποια στα οποία εμφανίζονται κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές. γ. Κάποια στα οποία συναντάμε, αν όχι απόλυτη, τουλάχιστον παρόμοια αντίληψη, τόσο όσον αφορά στη φυσιογνωμία (ενεργειακή φύση) άλλα και στη θεραπευτική δράση. Μέσα απ’ αυτή τη συγκριτική μελέτη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των δύο βοτανοθεραπευτικών συστημάτων , παρά τη γεωγραφικά απόσταση, υπάρχουν πολλά περισσότερα κοινά, παρά διαφορετικά στοιχεία. Σήμερα στο Δυτικό κόσμο υπάρχει αφύπνιση σχετικά με τη χρήση βοτάνων για θεραπευτικούς λόγους. Η αφύπνιση αυτή, σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την εξάπλωση ανατολίτικων θεραπευτικών προτύπων, ανάμεσα στα οποία κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα κινέζικα βότανα. Από τη στιγμή που μεταξύ των δύο θεραπευτικών συστημάτων υπάρχει μάλλον σύγκλιση, παρά απόκλιση, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αντικατάστασης των κινέζικων (όλων ή μερικών) με ελληνικά ή Μεσογειακά βότανα.



Αλέξανδρος Τηλικίδης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ρεφλεξολογικά Αποτυπώματα



Το 2004, στην κοιλάδα Καμόνικα, στις πρώτες βουνοκορυφές των Άλπεων,
ΒΑ του Μιλάνου, ο Ιταλός συνάδελφος Κάρλο Ονγκάρο φωτογράφησε τα συγκεκριμένα σκαλίσματα που χρονολογούνται το 5000 π.χ. Παρατηρήστε τον ενσωματωμένο άνθρωπο στα πέλματα.

Το διπλανό ιερογλυφικό βρέθηκε από τον Ed Case στο Μουσείο του Καΐρου. Τότε ήταν Πρόεδρος του Foot Reflexology Awarenes Association in California. Χρονολογείται το 2323-2291 π.χ.
Το ιερογλυφικά μεταφέρει στην αιωνιότητα τον ακόλουθο διάλογο :
-Μην με πονέσεις
-Θα πράξω κατά τέτοιο τρόπο ώστε να με παινέψεις


Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Aπονομή αριστείων από το ΝΗS


Στις 28 Ιουνίου, το Natural Health Science για 16η συνεχή χρονιά έκανε την απονομή των Αριστείων στου σπουδαστές του.


Νέο παράρτημα του Natural Health Science στο Μαρούσι!

Το Natural Health Science (Όμιλος Σχολών Εναλλακτικών Επιστημών) επεκτείνεται και στα Βόρεια Προάστια. Από το φθινόπωρο θα λειτουργήσει το νέο μας παράρτημα στο Μαρούσι. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-9837344, 210-9849276 και στην ιστοσελίδα www.nhs.gr

Εγκαίνια στις 16 Οκτωβρίου

Εισαγωγικές Ομιλίες

Οι ενημερωτικές ομιλίες θα γίνουν στο Ξενοδοχείο STANLEY
Στάση Μετρό “Μεταξουργείο”, στην πλατεία Καραϊσκάκη www.hotelstanley.gr

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008
10.00-11.00 = Spineworks
11.00-12.00 = SU-JOK
12.00-13.00 = Ηλεκτροβελονισμός ΧΒ
13.00-14.00 = Ρεφλεξολογία
16.00-17.00 = Holistic Rejuvenation
17.00-18.00 = Λεμφικό μασάζ
18.00-19.00 = Ολιστική Μάλαξη
19.00-20.00 = Συμβουλευτική – Counselling

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008
11.00-12.00 = Ανθοϊάμματα
12.00-13.00 = ʼλατα Σούσλερ και Γεμμοθεραπεία
13.00-14.00 = Βότανα
16.00-17.00 = Μυϊκές αλυσίδες
17.00-18.00 = Αρωματοθεραπεία & Χρωμοαρωματοθεραπεία
18.00-19.00 = Διατροφολογία
19.00-20.00 = Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
20.00-21.00 = Κινέζικη Βοτανοθεραπεια
& Θέματα συλλόγων

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2009
11.00-12.00 = Feng Shui Therapy
12.00-13.00 = Κρυσταλλοθεραπεία & Shamanic Healing
13.00-14.00 = AURA SOMA
16.00-17.00 = Shiatsu & On Site Massage
17.00-18.00 = Thai Massage
18.00-19.00 = Ayurvedic Massage
19.00-21.00 = AYURVEDA

Είσοδος ελεύθερη



Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Η Εναρμόνιση πήρε τα βουνά!

Την Κυριακή 29 Ιουνίου βρεθήκαμε για επαγγελματικούς λόγους στον τερματισμό του 5ου ΣΚΑΪ Οlympus Marathon, μαζί μας φυσικά ήταν και η Εναρμόνιση.

Την ευκαιρία άρπαξε η διακεκριμένη συνάδελφος και μέλος του ΣΕΡ, Ανδριανή Δόμβρου να ενημερωθεί μετά τον τερματισμό της για τα τελευταία Ρεφλεξολογικά νέα από την Εναρμόνιση.

Η Ανδριανή Τερμάτισε στην γενική κατάταξη στην θεση 95 και ήρθε 3η στην κατηγορία της με τελικό χρόνο 7.16.57

ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΔΡΙΑΝΗ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !

Κάτι μικρό:

Πριν μερικά χρόνια η Ανδριανή αφού έτρεξε και τερμάτισε στον Κλασσικό Μαραθώνιο των Αθηνών, ήρθε στο ξενοδοχείο που περιμέναμε ξένους δρομείς, να τους προσφέρουμε μετ'αγωνιστική μάλαξη. Δεν της έφτανε ο αγώνας, έκανε και μερικά μασάζ!


Για την ιστορία....
Ο 25χρονος Ισπανός Hernadez είναι ο νικητής του 5ου ΣΚΑΪ Olympus Marathon. Με επίδοση περίπου 4 ώρες και 34 λεπτά, ο αθλητής σημείωσε ρεκόρ αγώνα. Ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον.