Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Η Έρευνα του Ωνασείου


ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΊΟΥ

Γράφει η Γιούλη Καλπάκη

Αγαπητοί εκλεκτοί συνάδελφοι ένιωσα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη δημιουργία της έρευνας του Ωνασείου. Δεν κατάφερα να σας πω από κοντά όσα ήθελα αλλά σκέφτηκα ότι έστω και μεταχρονολογημένα θα το κάνω μέσω του περιοδικού μας γιατί σας το οφείλω. Tις οφειλές μου δεν μπορώ να τις ξεχάσω. Θα αναφέρω όλα τα ονόματα που πήραν μέρος σ΄ αυτή τη συνδημιουργία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια σαν παραμύθι, γιατί η ζωή είναι ένα παραμύθι που μας εξελίσσει Αν το δεις απ΄ τη δημιουργική πλευρά το κέρδισες, αν όχι αγωνίζεσαι χωρίς τέλος στην αγωνία .

Αναφέρω τη δημιουργία της έρευνάς μας στο Ωνάσειο σαν παραμύθι γιατί έτσι έγινε. Ξαναλέω ότι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω σήμερα είναι να αναφέρω όλα τα ονόματα των ανθρώπων που συνειδητά ή ασυνείδητα συμμετείχαν .

Και το παραμύθι ξεκινάει
Όταν οι συμπτώσεις μας οδηγούν …

Η εκλεκτή Νεράιδα φίλη, Δασκάλα μου Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, χρειάστηκε να φύγει στο εξωτερικό και προθυμοποιήθηκα όσο έλειπε, να λαμβάνω τα μηνύματα της, Σε ένα μήνυμα η κ. Έλενα Κοντογιάννη της ζητούσε ένα ραντεβού. Η Κατερίνα μου πρότεινε να το εκτελέσω αν ήθελα. Της τηλεφώνησα και κλείσαμε ραντεβού, όμως δύο μέρες πριν τη συνάντηση η Κατερίνα επέστρεψε και θεώρησα δίκαιο να ενημερώσω την Έλενα αν ήθελε μπορούσε να εκτελέσει τη συνεδρία της η Κατερίνα. Μου απάντησε με μεγάλη βεβαιότητα «όχι θέλω εσείς να εκτελέσετε αυτή τη συνεδρία μου αρέσει να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους».
Συνάδελφοι το να είμαστε ανοιχτοί στο καινούριο σημαίνει εξέλιξη .
Όταν τελειώσαμε τη συνεδρία η Έλενα ήταν πολύ ευχαριστημένη και μου είπε ότι θα ήταν ωραίο και πολύ βοηθητικό αυτό να το δοκιμάσει και ο καρδιοχειρουργός
φίλος της που κουράζονται τα πόδια του από τις πολλές ώρες ορθοστασίας . Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο κ. Γ. Σταυρίδης υποδιευθυντής Α΄ καρδιοχειρουργικής μονάδας Ωνασείου, μου ζήτησε ένα ραντεβού . Το γεγονός ότι ήταν γιατρός με έκανε να νιώθω μεγάλη αγωνία και φόβο αλλά και έντονο το αίσθημα της ευθύνης, ως προς την εικόνα που θα σχημάτιζε ένας γιατρός για τις εναλλακτικές θεραπείες.
Όταν άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα ο κ Γ. Σταυρίδης ένιωσα ένα ρεύμα φωτός να διαχέεται . Εντυπωσιάστηκα! Ξέχασα κάθε ανασφάλεια και φόβο Περίμενα με πολύ σεβασμό να πάρω συνέντευξη από αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο άνθρωπο. Όταν έπαιρνα τη συνέντευξή καταλάβαινα ότι η ψυχή που είναι απέναντί μου γνωρίζει. Γνωρίζει τόσο βαθιά το σεβασμό και την αλήθεια της ζωής που ούτε ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει. Κατάλαβα ότι η ψυχή αυτή θα δημιουργήσει καθοριστικό δρόμο επαφής με τον ιατρικό χώρο. Είμαστε ψυχές σε εξέλιξη και σαν ψυχές με αγνότητα προχωρήσαμε στη γνωριμία και τη δημιουργία αυτού που ονομάζεται εξέλιξη ζωής. Γιατί είναι ΓΙΑΤΡΟΣ με δοτικό, ανοιχτό μυαλό, διορατικός, ευαίσθητος και με πολλές γνώσεις που καταλαβαίνει σε βάθος τα θέματα της υγείας. Κατάλαβε αμέσως ότι αυτό που γίνεται στο σώμα όταν δέχεται μια συνεδρία είναι πολύ σημαντικό και θέλησε να το προσφέρει και στους ασθενείς του, να το μεταδώσει και σε αυτούς.
Αφού γύρισε από ένα συνέδριο στην Αμερική μου έκανε την πρόταση να πηγαίνω στο Ωνάσειο και να κάνω Ρεφλεξολογία στους ασθενείς του. Θυμήθηκα την πρώτη μου διαίσθηση. Αμέσως ένιωσα μια σύνδεση με το θείο και λειτούργησα καθαρά από επίπεδο καρδιάς ζητώντας του να μπούμε μέσα στο Ωνάσειο σαν ομάδα συλλόγου Ρεφλεξολόγων . Γιατί η ομάδα αποτελεί σεβάσμια και αναγνωρίσιμη οντότητα ενώ η μονάδα παραπέμπει σε προσωπική διαφήμιση και ατομικό κέρδος.
Πρότεινα στον κ. Σταυρίδη να δημιουργήσουμε λοιπόν μια ομάδα επαγγελματιών Ρεφλεξολόγων που να δουλεύουν αφιλοκερδώς και παράλληλα να γίνετε κ η έρευνα για τον κλάδο μας. Ο κ. Σταυρίδης μου απάντησε αμέσως ‘βεβαίως θα το δω πως μπορεί να γίνει’.
Αφού το σκέφτηκε και το έψαξε μελετώντας βιβλιογραφίες μου απάντησε θετικά. Σε αυτή την έρευνα θα συμμετείχε και ο καρδιοχειρουργός της μονάδας του
κ. Λουκάς Λούις. Η νοσηλεύτρια κα Μαρία Κοτίου συνέβαλε αποτελεσματικά στη διοργάνωση και διεκπεραίωση των ραντεβού μας με τους ασθενείς Η συμβολή της ήταν καθοριστική. Την ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική της προσφορά.

Όσα η ομάδα μπορεί……


Η επόμενη κίνηση ήταν να βρω ανθρώπους επαγγελματίες Ρεφλεξολόγους με δοτικότητα αυταπάρνηση και σεμνότητα που θα πλαισίωναν αυτό ο πρόγραμμα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να απευθυνθώ στο Μιχάλη Κυριακίδη που είναι ΔΑΣΚΑΛΟΣ, δοτικός, γενναιόδωρος, σεμνός, σπουδαίος . Ο Μιχάλης όταν μαθαίνει ή ανακαλύπτει μια μέθοδο-ένα σύστημα με τη γενναιοδωρία που τον διακρίνει την μεταδίδει αμέσως . Είμαστε τυχεροί που γνωρίσαμε ένα τέτοιο δάσκαλο. Και τι δεν μάθαμε από το Μιχάλη. Έχει το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ρεφλεξολογίας που έχω μελετήσει γιατί συνάδελφοι έχω μελετήσει αρκετά συστήματα και ακόμα μελετάω όπως κι εσείς είμαι βεβαία. Του ζήτησα να προτείνει τους πιο κατάλληλους μαθητές του για αυτή τη δουλειά. Πρωτίστως συναντηθήκαμε οι δυο μας με τον κ. Σταυρίδη και τον ρωτήσαμε τι θα ήθελε να προσέξουμε. Η απάντησή του ήταν ξέρετε πολύ καλά τι να κάνετε. Τον ξαναρωτήσαμε τι θα ήθελε να κάνουμε και τότε μας απάντησε ιδανικά θα θέλαμε την παραμονή του χειρουργείου οι ασθενείς μας να κοιμούνται ήρεμα χωρίς υπνωτικά και να είναι ξεκούραστοι την ημέρα του χειρουργείου. Και όταν βγαίνουν από την εντατική να μπορούν να αποδεχτούν ήρεμα την καινούρια τους σωματική κατάσταση.
Κατόπιν έγινε η πρώτη συνάντηση με όλα τα άτομα που θα συμμετείχαν.
Ήμασταν όλοι ιδιαίτερα προβληματισμένοι γιατί κατά αρχήν πρώτη φορά θα μπαίναμε σε νοσοκομείο αλλά και γιατί θα είχαμε να κάνουμε με το ευαίσθητο κομμάτι της καρδιάς του ασθενούς. Όλοι εκφράσαμε τους προβληματισμούς τις ανησυχίες μας αλλά και τις γνώσεις μας για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο ο Μιχάλης Κυριακίδης χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία του, έβγαλε με λεπτομέρειες και ακρίβεια τα σημεία και τους τρόπους που θα δουλεύαμε σε αυτά. Επίσης μια από τις τεχνικές μαλάξεων ήταν γνώση της Έμμυς Ροζάκη και η Μηλιάδη-Κυριακίδη Μένη συνέβαλε στη γραμματειακή υποστήριξη , την ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

Στη συνέχεια με το Δ.Σ. του σωματείου Ρεφλεξολόγων συντάξαμε με μεγάλη προσοχή ένα κείμενο που αναγράφονταν σε αυτό με ακρίβεια τι είναι και τι κάνει η Ρεφλεξολογία για να κατατεθεί στο Ωνάσειο μαζί με τα ονόματα που θα έπαιρναν μέρος.
Αρχικά όταν μπήκαμε στο νοσοκομείο οι συνεδρίες γινόντουσαν μόνο με τους ασθενείς του Γιώργου Σταυρίδη ο οποίος τους ενημέρωνε προσωπικά. Στην πορεία επεκτάθηκε σε όλη τη μονάδα

Νομίζω ότι αυτό που κερδίσαμε πραγματικά από την έρευνα του Ωνασείου δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα της έρευνας όσο το ότι μας αποδέχτηκε ο Ιατρικός χώρος και άρχισαν να μας αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά σαν επαγγελματίες Ρεφλεξολόγους.
Αυτό ήταν το παραμύθι μου.
Αγαπημένοι συνάδελφοι συνοδοιπόροι, συνδημιουργοί αυτής της έρευνας, σας ευχαριστώ που βρεθήκατε στο δρόμο μου και ολοκληρώσαμε μαζί κάτι τόσο ωραίο.
Μας εύχομαι να μην ξεχνάμε ποτέ τη χαρά, την ομορφιά της προσφοράς, της γενναιοδωρίας στη ζωή μας γιατί έτσι ανοίγουν δρόμοι και για τη δική μας ψυχή αλλά και για την εξέλιξη της ανθρωπότητας Να είστε πάντα καλά. Με αγάπη από καρδιάς Γιούλη Παναγιώτα Καλπάκη
Συμμετέχοντες :

Αράπογλου Δήμητρα-Αρβανίτη Γεωργία -Αυλωνίτης Δημήτρης -Βαρελά Αγγελική-Βασιλειάδου Ηλιού Φώφη -Βουτζάς Τζανής -Δρίβα-Βνκλερ Μπριγκίτε-Ζιάγκου Ντίνα
Ηλιού Μάκης-Καλπάκη Παναγιώτα-Γιούλη-Κανά Καλλιόπη -Κανελόπουλος Φώτης
Καρακωστάνογλου Αναστασία -Καρράς Κωνσταντίνος -Καψίλη Αφροδίτη -Κυριακίδης Μιχάλης -Κωστάκη Μαρία-Κωσταντίου Ελένη -Λιάκου Βούλα -Λιάπη Καλλιόπη
Μηλιάδη Κυριακίδη Μένη-Μπίμπα Ελένη -Μποτίνα Μπίλη Βαρβάρα -Μπουλή Κωνσταντίνα Παπαναγιώτου Μαρία -Πατέντα Καλλιόπη -Πολιακταρίδης Ιωάννης -Ροζάκη Αιμιλία
Σαμόπουλος Σάκης -Σιγανάκη Μαρία-Σιταράς Ιωάννης -Σταματοπούλου Ρένα
Τσακάλου Ελευθερία -Φατούρου Λούλα -Φραγκάκη Μαίρη -Χαλιβίδης Αθανάσιος Χριστοπούλου Θεολογία


Σερφάροντας για να βρω φωτογραφία του Ωνασείου έπεσα επάνω σε αυτή την ευχάριστη είδηση:

Ρεκόρ επιβίωσης για τους μεταμοσχευθέντες στο ‘Ωνάσειο’

Παγκόσμιο ρεκόρ καταγράφεται στην επιβίωση των ασθενών που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση στο ‘Ωνάσειο’. Τα ποσοστά επιβίωσης στην δωδεκαετία αγγίζουν το 75%, όταν τα αντίστοιχα διεθνή δεν ξεπερνούν το 50%.
Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων στο ‘Ωνάσειο’. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θετική αυτή εικόνα αναμένεται να δώσει ώθηση στις μεταμοσχεύσεις γενικά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά στο ‘Ωνάσειο’ έντεκα μεταμοσχεύσεις, από τις οποίες οι εννέα αφορούν σε καρδιακά μοσχεύματα και δύο σε πνεύμονες.
Στη θεαματική αυτή αύξηση καθοριστικό ρόλο παίζει η προσφορά μοσχευμάτων από τους Κυπρίους αδερφούς μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερα μοσχεύματα προήλθαν από την Κύπρο κατά το τελευταίο εξάμηνο, από το ‘Παρασκευαΐδειο’ νοσοκομείο, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Σε αναγνώριση της μεγάλης αυτής προσφοράς, οι υπεύθυνοι του ‘Ωνασείου’ διοργάνωσαν χθες τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γεωργίου Γεωργή, του διευθυντή του ‘Παρασκευαΐδειου’ Μεταμοσχευτικού Κέντρου Λευκωσίας κ. Γεωργίου Κυριακίδη και του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Λάκη Παλάζη, ιατρό εντατικολόγο.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του ‘Ωνασείου΄, ο διευθυντής του προγράμματος κ. Πέτρος Αλιβιζάτος τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν συνολικά μεταμοσχευθεί 66 συνάνθρωποι μας, εκ των οποίων οι 58 βρίσκονται εν ζωή. Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά επιβίωσης για τον πρώτο χρόνο, καθώς φθάνουν το 95%. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 15% υψηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά αντίστοιχων κέντρων του εξωτερικού, είπε ο κ. Αλιβιζάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: