Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΩΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.








Δημοσιεύεται η παρουσίαση κατόπιν αδείας της ομιλήτριας.


Ονομάζομαι Ιωάννα Γιάτση είμαι χειρουργός οδοντίατρος και αποφοίτησα πρόσφατα από το τμήμα ρεφλεξολογίας του Νatural Health Science.


Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να παρουσιάσω μία προσπάθεια που αφορά ενδείξεις για την σύνδεση των δοντιών ως αντανακλαστικά σημεία με την λειτουργία των ανθρώπινων οργάνων και συστημάτων.

Ας κάνουμε όμως μία μικρή Ιστορική ανασκόπηση που αφορά τους ανθρώπους και τα δόντια τους.
Ο Καθηγητής κ. Μήτσης στην Ιστορία της Οδοντιατρικής ανατρέχει πριν από αιώνες και χιλιετίες για να βρει πως αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τα προβλήματα με τα δόντια τους. Μέχρι ποιού σημείου ο πρωτόγονος άνθρωπος υπέφερε από τα δόντια του.
Στοιχεία επαρκή δεν έχουμε. Το γεγονός όμως ότι τα δόντια ήταν από τα κυριότερα όργανα, όχι μόνον για την μάσηση αλλά και για σύλληψη και άμυνα ή επίθεση σίγουρα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πάθαιναν βλάβες. Στα λείψανα του ανθρώπου του NEANDERTHAL τα δόντια στις γνάθους έχουν απολεσθεί και παρατηρείται ΦΑΤΝΙΟΛΥΣΙΑ (ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΣΤΟΥ).
Εξ’αλλου ο πρωτόγονος άνθρωπος είχε συνδυάσει την έννοια
της δύναμης με την ύπαρξη των δοντιών, σε κάποιες φυλές τα
δόντια μετά την εξαγωγή φυλάσσονταν γιατί η κατοχή τους από άλλους ή από τον εχθρό

σήμαινε ότι θα κέρδιζε την δύναμη του πρώτου κατόχου.
Αξιόλογο οδοντιατρικό εύρημα αποτελεί γραπτό κείμενο προερχόμενο από την περιοχή της ΑΣΣΥΡΙΑΣ (700 π.χ. ) που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο (Αn assyrian dental diagnosis).

Ο Ασύριος γιατρός γράφει: "Η φλεγμονή της κεφαλής των χεριών και των ποδιών οφείλεται στα δόντια, πρέπει να εξαχθούν για να γίνει καλά."!


Ερχόμενοι στον Κινέζικο πολιτισμό διαπιστώνουμε πως χρησιμοποιούν τον Βελονισμό για να καταπολεμήσουν τον οδοντόπονο, καθώς και διάφορες ουσίες τις οποίες συνήθως τοποθετούσαν στο ρουθούνι ή το αυτί της αντίθετης πλευράς. Σε διάφορες δε σημειώσεις που έχουν σωθεί αναφέρουν και τον καυτηριασμό στο πιγούνι. Φυσικά από αυτήτην αναφορά μου δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ιπποκράτης, πατέρας της σύγχρονης ιατρικής που διατύπωσε
ιατρικές θεωρίες,οι οποίες αντέχουν στην φθορά του χρόνου. Όλα τα βιβλία του Ιπποκράτη αναφέρει ο κ.Μήτσης βρίθουν από οδοντιατρικές γνώσεις επειδή ο ίδιος έδινε μεγάλη

σημασία στην Διαγνωστική και την παθολογία των δοντιών, των ούλων, γενικά του στόματος. Πάντοτε από εκεί άρχιζε την εξέτασή του, υποστήριζε πως πρέπει να βρίσκουμε από ποιό σημείο ξεκινά η νόσος και σε ποιό σημείο εμφανίζεται εξετάζοντας την σχέση που μπορεί να έχει με τις διάφορες εκδηλώσεις.


Σήμερα φυσικά γνωρίζουμε πως η φλεγμονή στα δόντια επηρεάζει ολόκληρο το σώμα όταν μένει παραμελημένη, είναι φανερό πως η φροντίδα των δοντιών μας συντελεί στην σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Όμως τα δόντια ( μεσολαβητές ως αντανακλαστικά σημεία επηρεάζοντας κέντρα του εγκεφάλου που αφορούν όργανα και συστήματα: Στην προσπάθεια μου να βρω ενδείξεις για αυτό χρησιμοποίησα τις πρότερες γνώσεις και έρευνες σε αυτότον τομέα. Καθώς και προσωπικές παρατηρήσεις σε κλινικό επίπεδο. Σε αυτότο σημείο θα ήθελα να αναφέρω κάτι που εμείς οι οδοντίατροι συναντάμε πολύ συχνά στην κλινική πράξη, είναι το
σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών των ασθενών μας που ονομάζουμε "ΒΡΥΓΜΟ" (bruxism). Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι για τον "ΒΡΥΓΜΟ" δίνεται εντολή κατευθείαν από το Νευρικό σύστημα, έτσι ώστε είναι ανεξέλεγκτος από τον ασθενή. Συχνά υπάρχουν
άνθρωποι που συνειδητοποιούν τι κάνουν , αφού εμείς παρατηρήσουμε τα σημεία στα δόντια. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς το κάνουν την νύχτα, κατά την διάρκεια του ύπνου , και
γίνεται αντιληπτό μόνο από τους οικείους τους. Οδοντιατρικά αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα τοποθετώντας συνήθως ειδικούς νάρθηκες για να περιορίσουμε την υπερπίεση δοντιών και την υπερλειτουργία των μυών. Χαρακτηριστικά συμπτώματα σε αυτά τα άτομα

είναι οι πρωινοί πονοκέφαλοι, το ‘’πιάσιμο’’ των μυών της γνάθου και ένας χαρακτηριστικός

ήχος που ακούγεται όταν προσπαθούν να ανοίξουν το στόμα τους που ονομάζεται "ΚΛΙΚΙΝΓΚ".

Ρεφλεξολογικά κοιτώντας αυτό το πρόβλημα σίγουρα θα προβληματιστούμε για ποια επίδραση θα έχει στην λειτουργία των οργάνων και συστημάτων μια τέτοια υπερβολική πίεση, καθώς η δύναμη που ασκείται κατά τον "ΒΡΥΓΜΟ" είναι ασυνείδητη και υπερβολικά μεγάλη.


Στην πορεία της έρευνάς μου, προσπαθώντας να βρω την σύνδεση ανάμεσα στα δόντια και το υπόλοιπο σώμα, την προσοχή μου κέρδισε μία παράγραφος στο βιβλίο της Στοματολογίας του

Κ. Αγγελόπουλου. "Σε σπάνιες περιπτώσεις οι ιστοί του σώματος είναι δυνατόν να προσβληθούν από μεταστατικούς όγκους που προέρχονται από διάφορα όργανα ή περιοχές του σώματος. Ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους είναι αυτοί των πνευμόνων, του μαστού και του παχέως εντέρου, συνέχιζε δε παρατηρώντας πως συχνότερα φαίνεται να προσβάλλεται η κάτω γνάθος και ιδιαίτερα η περιοχή των γομφίων και προγομφίων". Αν ανατρέξουμε στους χάρτες μας θα δούμε πως στους κάτω προγόμφιους είναι το αντανακλαστικό σημείο για τον μαστό. Στους γομφίους δε, είναι τα αντανακλαστικά σημεία του παχέος εντέρου και των πνευμόνων. Έχουμε λοιπόν εδώ μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συσχέτιση που χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.


Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε μερικά περιστατικά ασθενών. Τα διάλεξα ανάμεσα σε πολλά λόγω της χαρακτηριστικής και πολύ επικεντρωμένης σχέσης δοντιών και παθήσεων που

παρουσιάζουν.

1ο περιστατικό γυναίκα 50 ετών.


Αναφέρει στο ιστορικό της καρκίνο του μαστού στον δεξιό μαστό με αφαίρεσή του. Η πανοραμική ακτινογραφία που ζητήθηκε από την ασθενή παρουσίαζε μια έκπληξη. Βλέπουμε πως υπάρχει μια γέφυρα στους 45-44 και 43. Ο λόγος είναι η έλλειψη του 44. Κάτω όμως από αυτόν υπάρχει μια βλάβη που μοιάζει με δόντι και περιβάλλεται από κύστη. Αυτός είναι καλοήθης οδοντογενής όγκος. Με βάση την βιβλιογραφία εμφανίζεται σε ποσοστό 60% στη 2η και 3η δεκαετία της ηλικίας και ιστολογικά αποτελείται από οδοντικές ουσίες. Με βάση τους χάρτες μας ο 44 και 45 είναι τα αντανακλαστικά σημεία του μαστού. Το "σύνθετο οδόντωμά"(compound odontoma), όπως ονομάζεται η βλάβη, βρίσκεται κάτω από τον 44.

2ο περιστατικό γυναίκα 43 ετών.

Η ασθενής αναφέρει στο ιστορικό της βαλβιδοπάθεια εκ γενετής και ιδιαίτερη ευαισθησία στο αναπνευστικό σύστημα. Δεν ήταν ποτέ ούτε είναι καπνίστρια. Τα δόντια 18 και 28 είναι
έγκλειστα στο κόκκαλο. Να θυμίσω ότι οι 18 και 28 είναι Α.Σ. της καρδιάς. Επίσης οι
15 και 25 έχουν συγγενή έλλειψη, δεν υπάρχουν δηλαδή καθόλου και οι 14 και 24 έχουν πάρει
στροφή και χρειάστηκαν απονεύρωση. Οι 15 και 25 είναι Α.Σ. των πνευμόνων, το ίδιο

βέβαια και οι 14 και 24.

3ο περιστατικό άντρας 40 ετών


Παρουσιάζει τερηδόνες όχι ιδιαίτερα μεγάλου βαθμού εκτός από τον 13 και τον 23
που είναι ιδιαίτερα κατεστραμμένοι. Σε ερώτηση για το θέμα της όρασης καθώς δεν φορούσε γυαλιά συνέδεσα τα 13 και τα 23 (Α.Σ. των ματιών ανάμεσα σε άλλα) μου ανέφερε ότι είχε πολυμυωπία που πρόσφατα αποκατέστησε με επέμβαση.


4ο περιστατικό γυναίκα 38 ετών


Ξαφνικός πόνος και έντονος τερηδονισμός στον προγόμφιο 15 χωρίς να είναι άτομο με ιδιαίτερα οδοντικά προβλήματα. Στο ιστορικό της αναφέρει ότι την συγκεκριμένη περίοδο έχει παρουσιάσει πρόβλημα στον θύμο αδένα που σχετικά σπάνια παρουσιάζει πρόβλημα σε ενήλικες αφού θεωρείται ανενεργό όργανο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς στον 15 ο

Dr. Voll δίνει το Α.Σ. του θύμου αδένα.



5ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΑ 42 ΕΤΩΝ.
Με καλοήθη όγκο των επινεφριδίων. Ο 12 (πλάγιος τομέας) της ίδιας πλευράς έχει θεραπευτεί ένδοδοντικά (απονευρωθεί) με επανειλλημμένες αποτυχίες παρουσιάζει κινητικότητα και κυστική αλλοίωση. Ο 12 είναι ΑΣ Νεφρών και επινεφριδίων.

6ο περιστατικό γυναίκα ηλικίας 43 ετών


Αναφέρει στο ιστορικό της σαρκοείδωση (ένα αυτοάνοσο νόσημα των πνευμόνων). Ο 36 ήταν
απονευρωμένος και έγινε εξαγωγή και ο 46 παρουσιάζει επίσης πρόβλημα. Οι 46 και 36

αναφέρονται ως Α.Σ. των πνευμόνων.


7ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΑ 50 ΕΤΩΝ.


Ανέφερε στο ιστορικό της πρόβλημα στα μάτια αγνώστου αιτιολογίας. Είχε προσωρινή τύφλωση. Η όραση επανήλθε με ισχυρές δόσεις κορτικοστεροειδών. Η ακτινογραφική εξέταση έδειξε βλάβη στον 23 με επανειλλημμένες αποτυχίες θεραπείας και ο 13 έχει εξαχθεί.





8ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΝΔΡΑΣ 50 ΕΤΩΝ


Με ιστορικό διάτρησης στομάχου. Παρουσιάζει πρόβλημα στον 35 που αναφέρεται ως ΑΣ του στομάχου. Χρειάστηκε θεραπεία γιατί παρουσίαζε νέκρωση. Ο ασθενής δεν είχε ανάλογη τεριδονική δραστηριότητα στα υπόλοιπα δόντια.


9ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΑ 52 ΕΤΩΝ


Η ακτινογραφική εξέταση δείχνει βλάβη στο ιγμόρειο που αποδείχτηκε πολύποδας. Έχει συγγενή έλλειψη πλάγιων τομέων και έχει μείνει ο νεογιλός κυνόδοντας που είναι τερηδονισμένος. Ο πολύποδας ΄βρίσκεται στην πλευρά του νεογιλού κυνόδοντα. Οι 12 και 22 καθώς και 23 αναφέρονται ως ΑΣ του ιγμορείου.




ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 10ο ΓΥΝΑΙΚΑ 42 ΕΤΩΝ.


Σοβαρό πρόβλημα με το παχύ έντερο. Ο 24 (ΑΣ του παχέως εντέρου) ήταν θεραπευμένος με απονεύρωση αλλά πονούσε. Έγινε προσπάθεια επανάληψης της θεραπείας αλλά ο πόνος δεν υποχωρούσε. Οδηγηθήκαμε σε εξαγωγή του δοντιού όπου διαπιστώθηκε μεγάλη κύστη που δεν φαινόταν ακτινογραφικά.


11ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗΣ 28 ΕΤΩΝ


Που ανέφερε περιστατικά άσθματος. Ο 36 θεραπευμένος, ο 37 ρίζες κατεστραμμένες που έγιναν εξαγωγή. Ο 47 έχει εξαχθεί και ο 46 έχει αλλοίωση (κύστη) από παλιάέμφραξη. (Οι 36 37 46 47 παρουσιάζονται ως ΑΣ των πνευμόνων)


12ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 65 ΕΤΩΝ


Ολοι οι γομφίοι άνω και κάτω γνάθου είναι τερηδονισμένοι θεραπευμένοι και φέορντες θήκη. παρουσιάζει χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα (δεν είναι καπνίστρια ούτε ήταν ποτέ) και επίσης πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα. (Οι 46 – 36 – 47 – 37 – 16 – 26 – 27 – 17 είναι ΑΣ των πνευμόνων και του θυρεοειδή.


13ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΠΕΛΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 20 ΕΤΩΝ


Με σοβαρή πάθηση του παχέως εντέρου. έχει μεγάλη έμφραξη στον 46 από μικρή ηλικία χωρίς ανάλογα προβλήματα στα υπόλοιπα δόντια ( 46 ΑΣ του παχέως εντέρου)


14ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΑ 30 ΕΤΩΝ


Αναφέρει στο ιστορικό της κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στους 04 - 05. Στους χάρτες μας οι σπόνδυλοι αυτοί αντιστοιχούν στους κάτω γομφίους. Παρατηρούμε ότι ο γομφίος 36 έχει υποστεί διχοτόμηση και η ρίζα που έχει απομείνει είναι τερηδονισμένη και έχει κύστη. Ο 37 είναι απονευρωμένος και ο 46 λείπει και έχει τοποθετηθεί γέφυρα που στηρίζεται στο 37.

Ερώτηση: Θα μπορούσαν λοιπόν τα δόντια να είναι "μεσάζοντες" στην κινητοποίηση εγκεφαλικών κέντρων που αφορούν τη λειτουργία των οργάνων και συστημάτων μας. Όπως αναφέρει ο κύριος Νικολούλιας για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα χρειαστεί εξειδικευμένη

παρατήρηση που θα βασίζεται σε στατιστικές παραμέτρους. Με κύριο λοιπόν σκοπό την κινητοποίηση όλων μας για την φροντίδα των δοντιών μας και των δοντιών των ανθρώπων
που βοηθάμε και την επιδίωξη της ολιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων τους δίνω την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω να παρατηρώ κλινικά και ακτινογραφικά σημάδια που συνδέουν
τη ρεφλεξολογία με την οδοντιατρική.


Ευχαριστώ για την προσοχή και την υπομονή σας.


"ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΚΙ' ΥΣΤΕΡΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ."


ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΕΝΤ ΕΞΙΠΕΡΙ (ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΟΥ "ΜΙΚΡΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ"