Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

Στις 19/11/2008 έγινε η πρώτη συνάντηση Ρεφλεξολόγων με 2 αντιπροσώπους της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Δημήτρης Σηφάκης και Βαγγέλης Αυγουλάς ο οποίος μου έστειλε το κείμενο που θα διαβάσετε.
Από την δική μας πλευρά βρεθήκαμε στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών της Λιάνας Καλαντζή, που θα μας στεγάσει, KEY LEARNING DIPLOMA, οι ακόλουθοι Ρεφλεξολόγοι:


Σπύρος Δημητράκουλας
Ντίνα Ζιάγκου
Μαρία Παπαναγιώτου
Στεφανία Νικολοπούλου
Λιάνα Καλαντζή
Αλεξάνδρα Κολοβού


Μετά από τις συστάσεις και το βιογραφικό μας, έγινε συζήτηση 2 ωρών η οποία γράφτηκε σε κασέτα. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς (φοιτητής Νομικής) μας περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί στα μαθήματά τους διότι δεν υπάρχει υλικό σε σύστημα «braille» και επιπλέον τα προβλήματα στην καθημερινότητά τους και σε νομικά ζητήματα. Ο Δημήτρης Σηφάκης φοιτητής φυσιοθεραπείας, μας εξήγησε πως και αυτός μάθαινε χωρίς χάρτες και γραπτό υλικό σε σύστημα «braille».
Εγώ είχα ήδη ετοιμάσει 2 πέλματα από ξύλο ανάγλυφα με διαφορετική ύλη που συμβόλιζε κάθε όργανο και είχε διαφορετική αφή. Έτσι όπως πρέπει να είναι οι χάρτες των τυφλών. Σήμερα έχω φτιάξει από πηλό και το επάνω μέρος του πέλματος και τα πλαϊνά σημεία. Όλα αυτά ήταν αρκετά δύσκολα να φτιαχτούν αλλά επειδή έχω σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, μου ήταν ευχάριστα και διασκεδαστικά να κατασκευαστούν, διότι έγιναν με πολύ αγάπη. Τι θα γίνει όταν χρειαστούμε περισσότερους χάρτες σαν και αυτούς, δεν ξέρω! Πάντως έγινε η αρχή.
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μου έστειλε το κείμενο που ακολουθεί και πρέπει να μελετηθεί με πολύ προσοχή από το Δ.Σ. ώστε να συνεχίσουμε αυτό το σημαντικό έργο σωστά και με τους όρους που μας θέτουν. Θα είμαστε πρωτοπόροι, τουλάχιστον στην Ευρώπη και όλα πρέπει να λειτουργήσουν σωστά και άψογα.
Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία της πρώτης επίσημης Σχολής Ρεφλεξολόγων με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα:


Στις 19/10/08 παρευρέθηκαν στη συνάντηση εκπροσωπώντας την Επιτροπή Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ο Αναπληρωτής Γραμματέας της κ. Δημήτρης Σηφάκης και το μέλος της Επιτροπής κ. Βαγγέλης Αυγουλάς ο οποίος δραστηριοποιείται σε επίσημες οργανώσεις τυφλών και σε διεθνές επίπεδο.
Από πλευράς μας δόθηκαν συγχαρητήρια στους εμπνευστές και εθελοντές - συμμετέχοντες σε αυτήν τη φιλόδοξη και δημιουργική προσπάθεια και η συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση όλων να δουλέψουμε αργά αλλά σταθερά, ώστε αυτό που στις χώρες της Ανατολής θεωρείται απλά καθημερινότητα, το να υπάρχουν δηλαδή καταρτισμένοι τυφλοί επαγγελματίες ρεφλεξολόγοι κορυφαίοι στο είδος τους, να περάσει ως πραγματικότητα και στις συνειδήσεις της ελληνικής πολιτείας και των πολιτών της χώρας μας.
Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών το πολύ προσβάσιμο από πλευράς μέσων μεταφοράς και λειτουργικό μέρος που έχει επιλεγεί ως τη Σχολή επί της Λεωφόρου Συγγρού, που θα στεγάσει τις δυναμικές προσπάθειες όλων για την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού στόχου.
Οι κύριοι Αυγουλάς και Σηφάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισήμαναν τα εξής όσον αφορά τους άξονες όπου πρέπει να κινηθούμε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα οποία έγιναν ομοφώνως αποδεκτά από τους παρευρισκόμενους:


- Το διδακτικό και εποπτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και αυτό που έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται, π.χ. τα πέλματα των ποδιών, θα πρέπει να είναι σε απτική μορφή (=ανάγλυφο) και ευκρινές αφού θα απευθύνεται σε άτομα με απώλεια όρασης. Μόλις συγκεντρωθούν όλα τα εποπτικά μέσα και πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στη Ρεφλεξολογία, αυτά θα ελεγχθούν για την καταλληλότητά τους όσον αφορά την επιστημονική πλευρά απ' τους ρεφλεξολόγους και από μέλη και εργαζομένους του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τη χρηστικότητά τους.


- Θα πρέπει ίσως να γίνουν κάποιες αγορές σε εκπαιδευτικό υλικό ή υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, (π.χ. σκελετοί του ανθρώπινου σώματος, μαγνητόφωνο με κασέτες ή άλλο σύστημα ηχογράφησης της διδασκαλίας κ.λπ.), για τις οποίες είναι απαραίτητη η αναζήτηση πόρων. Σε καμία περίπτωση όμως οι χρηματοδοτήσεις δε θα παραπέμπουν σε φιλανθρωπικού χαρακτήρα κινήσεις που θα προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ατόμων με προβλήματα όρασης, ή την θέληση των συνεργατών -ιδρυτών της πρώτης επίσημης Σχολής για ρεφλεξολόγους με απώλεια όρασης στην Ελλάδα.


- Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, π.χ. ενημέρωση και εξασφάλιση γραπτής συγκατάθεσης των συγγραφέων ή διαχειριστών των πνευματικών δικαιωμάτων των διδακτικών βιβλίων και σημειώσεων που θα χρησιμοποιηθούν από τη Σχολή, ώστε η χρήση αυτή από εκπαιδευτές και μαθητές στο πλαίσιο των μαθημάτων, της μελέτης και των εξετάσεων, να μη θεωρηθεί παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας άρα παράνομη πράξη, αφού όλα τα γραπτά εκπαιδευτικά κείμενα που θα χρειαστούν, θα πρέπει να ηχογραφηθούν, να δοθούν σε ηλεκτρονική μορφή ή να μεταγραφούν στη γραφή Braille (=o ανάγλυφος τρόπος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών) ή να μεγενθυθούν.


- Θα πρέπει να ελεγχθούν όλα τα νομοθετικά κείμενα του ελληνικού κράτους όπως ισχύουν σήμερα και τα οποία διέπουν κάθε τομέα της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής δράσης και ζωής των ρεφλεξολόγων, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν εμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο και ακόμη σε τι ποσοστό και εάν καλύπτουν, τις καινούριες πλέον ανάγκες για εκπαίδευση και εργασία τυφλών ως ρεφλεξολόγων στη χώρα μας.


- Για κάθε οικονομική απαίτηση που ενδεχομένως χρειαστεί να προβάλλει η Σχολή, γνώμονας θα είναι πάντα η κάλυψη των σχετικών με την ύπαρξη, τη διατήρηση και τη λειτουργία της παροντικών αναγκών που κάθε φορά θα προκύπτουν. Κάθε άμεση ή και έμμεση κερδοσκοπική κίνηση σε βάρος των εκπαιδευομένων με προβλήματα όρασης, ή των οικογενειών τους, ή τρίτων προσώπων, σωματείων, οργανισμών ή άλλων φορέων που τυχόν θα ενισχύουν οικονομικά το όλο έργο, αντιβαίνει για το παρόν και το μέλλον στη βούληση όλων όσων συνεργάζονται για την ίδρυση της Σχολής, άρα και στον σκοπό αυτής.


- Σε μόνιμη βάση, εξ αρχής και στο μέλλον, ενεργοί συνεργάτες της Σχολής με συναποφασιστική συμμετοχή θα είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και κατ' επέκταση η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών ως μοναδικοί, επίσημα αναγνωρισμένοι φορείς-κοινωνικοί εταίροι της πολιτείας σε θέματα τυφλότητας, δεδομένου ότι η Σχολή συστήνεται και θα λειτουργεί με κύριο στόχο την πλήρη και αντικειμενική κατάρτιση ανέργων με προβλήματα όρασης -και ιδιαίτερα των νέων- στην επιστήμη της Ρεφλεξολογίας, όπως και την προετοιμασία αυτών για την ισότιμη ένταξη τους στην αγορά εργασίας.


- Καθοριστική στις προσπάθειες μας, κρίθηκε από όλους η συμπαράσταση και η πρακτική συμβολή του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, του παρόντος περιοδικού και εθελοντών αναγνωστών του.15/11/2008
Θέλω να ευχαριστήσω τον Σπύρο Δημητράκουλα για την συμπαράστασή του και τις συμβουλές του. Επίσης ένα θερμό ευχαριστώ στην Λιάνα που τόσο θετικά και ευχάριστα μας προσέφερε τον χώρο στην Σχολή της. Δεν ξεχνώ και τις άλλες κυρίες, Ρεφλεξολόγοι, που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.


Ευχαριστώ
Αλεξάνδρα Κολοβού
Αγαπημένη Αλεξάνδρα,τα ελληνικά μου δεν είναι ικανά να περιγράψω το μεγαλείο σου και τον θησαυρό που κρύβεις μέσα σου. Εμείς, οι καθημερινοί άνθρωποι, οι συνάδελφοι Ρεφλεξολόγοι σε ευχαριστούμε για αυτά που κάνεις εδώ και χρόνια.Σ.Δ

Δεν υπάρχουν σχόλια: