Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τα αποτελέσματα της έρευνας των σπουδαστών του ΝΗS που διεξήχθει στο Διεθνές Φεστιβάλ Υπερμαραθωνίου της Αθήνας








Σύγκριση 4 διαφορετικών μεθόδων σωματικής παρέμβασης -Ρεφλεξολογίας, μασάζ, Ρεφλεξολογίας σε συνδυασμό με μασάζ και Tui na - στην αίσθηση της κόπωσης σε υπέρ-μαραθωνοδρόμους.

Στοιχεία της έρευνας:
Το δείγμα της έρευνας ήταν 32 διαφορετικοί διεθνείς αθλητές που πήραν μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Υπέρ - Μαραθωνίου της Αθήνας που έγινε από 15/3 μέχρι τις 31/3 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο υποκειμενικής κόπωσης 90 φορές. Στην έρευνα συμμετείχαν 19 διαφορετικοί χειριστές, πρωτοετείς και δευτεροετείς μαθητές της σχολής Natural Health Science στα τμήματα Ρεφλεξολογίας και μάλαξης. Οι αθλητές κατέφθαναν σε οποιαδήποτε στιγμή του εικοσιτετραώρου και επέλεγαν το είδος της παρέμβασης που θα εφάρμοζε ο χειριστής. Οι χειριστές είχαν ενημερωθεί για την διαδικασία των μαλάξεων με το πρωτόκολλο που δίνεται στο παράρτημα.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με τον αγώνα των 1000 μιλίων στις 15/3, ο αγώνας των επτά ημερών στις 24/3, των 72 ωρών στις 25/3, των 48 ωρών στις 26/3 και των 24 ωρών στις 27/3. Στον υπέρ-μαραθώνιο ο αθλητής που θα διανύσει πρώτος την απόσταση των 1000 μιλίων είναι ο νικητής. Ο αγώνας διαρκεί 16 ημέρες και οι αθλητές τίθενται εκτός αγώνος : α) για υπέρβαση χρονικών ορίων (ελάχιστη 24ωρη επίδοση 50 μίλια/ημέρα = 80,450 χιλιόμετρα/ημέρα για τον αγώνα των 1000 μιλίων ), β)εάν οι αρμόδιοι ιατροί του αγώνα το κρίνουν αναγκαίο

Διαδικασία έρευνας:
Οι αθλητές συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο κάθε φορά που επιθυμούσαν να δεχτούν κάποια μάλαξη, πριν και μετά την παρέμβαση. Το ερωτηματολόγιο υποκειμενικής κόπωσης (το οποίο δίνεται στο παράρτημα) είναι ένα σταθμισμένο ερευνητικό εργαλείο που μετρά την κόπωση του ερωτώμενου σύμφωνα με την αυτοαντίληψή του. Αποτελείται από μία επταβάθμια κλίμακα από το 8 (Καθόλου Κουρασμένος) μέχρι το 22 (Αβάσταχτα Κουρασμένος).

Ανάλυση αποτελεσμάτων:

Μάλαξη - Massage
12 διαφορετικοί αθλητές έκαναν μόνο massage, ενώ συμπληρώθηκαν 18 ερωτηματολόγια με μέσο όρο ενασχόλησης του χειριστή με τον αθλητή τα 28 λεπτά. Ο μέσος όρος των τιμών πριν από την παρέμβαση ήταν 16,6 (Πολύ Κουρασμένος) ενώ ο μέσος όρος των τιμών μετά την παρέμβαση ήταν 12,2 (Ελάχιστα Κουρασμένος). Άρα η μεταβολή ήταν της τάξεως των 4,4 μονάδων.

Ρεφλεξολογία
20 διαφορετικοί αθλητές έκαναν μόνο Ρεφλεξολογία, ενώ συμπληρώθηκαν 37 ερωτηματολόγια υποκειμενικής κόπωσης με μέσο όρο ενασχόλησης 30 λεπτά. Ο μέσος όρος των τιμών πριν από την παρέμβαση ήταν 17,1 (Πολύ Κουρασμένος) ενώ ο μέσος όρος των τιμών μετά την παρέμβαση ήταν 10,7 (Ελάχιστα Κουρασμένος) άρα η μεταβολή ήταν της τάξεως των 6,4 μονάδων.

Massage και Ρεφλεξολογία
10 διαφορετικοί αθλητές έκαναν massage και Ρεφλεξολογία, ενώ συμπληρώθηκαν 30 ερωτηματολόγια. Ο μέσος χρόνος ενασχόλησης του χειριστή με τον αθλητή ήταν 37 λεπτά. Ο μέσος όρος των τιμών πριν από την παρέμβαση ήταν 17,3 (Πολύ Κουρασμένος) ενώ ο μέσος όρος των τιμών μετά την παρέμβαση ήταν 12,3 (Ελάχιστα Κουρασμένος) άρα η μεταβολή ήταν της τάξεως των 5 μονάδων.

Tui na - Τιούνα
4 διαφορετικοί αθλητές έκαναν Tui na - Tουίνα, ενώ συμπληρώθηκαν 4 ερωτηματολόγια, ο μέσος όρος ενασχόλησης ήταν 25 λεπτά. Ο μέσος όρος των τιμών πριν από την παρέμβαση ήταν 15,25 (Μέτρια Κουρασμένος) ενώ μετά την παρέμβαση ήταν 11,75 (Ελάχιστα Κουρασμένος). Η μεταβολή ήταν της τάξεως των 3,5 μονάδων.

Συμπεράσματα:
Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σε λιγότερο χρόνο οι χειριστές μπόρεσαν να επιτύχουν μεγαλύτερη μείωση στην κούραση των αθλητών με την μέθοδο της Ρεφλεξολογίας - αφού σε 30 λεπτά μειώθηκε 6,4 μονάδες -, σε σχέση με την συνδυαστική μέθοδο massage και ρεφλεξολογίας - που διήρκησε 37 λεπτά και είχαμε μείωση της τάξης των 5 μονάδων. Η μέθοδος του massage προσέφερε μείωση της αίσθησης της κούρασης 4,4 μονάδες ενώ η μέθοδος του τουίνα είχε την μικρότερη μεταβολή αφού σε 25 λεπτά είχαμε μείωση της τάξης των 3,5 μονάδων. Οι διαφορές μεταξύ αυτών των παρεμβάσεων δεν είναι στατιστικά σημαντικές αλλά αναδεικνύουν σε απόλυτες τιμές ότι με την μέθοδο της Ρεφλεξολογίας οι συγκεκριμένοι αθλητές και κάτω από αυτές τις συνθήκες είχαν μεγαλύτερη μείωση της αίσθησης της κούρασης.

Περιορισμοί της έρευνας:
Μια παράμετρος που μπορεί να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα είναι ο μεγάλος αριθμός διαφορετικών χειριστών καθώς και ο αριθμός των αθλητών. Έτσι μια έρευνα με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων καθώς και με μικρότερο αριθμό χειριστών οι οποίοι θα έχουν το ίδιο πρωτόκολλο παρέμβασης ίσως να μας δώσει αποτελέσματα για την εξαγωγή πιο ασφαλών αποτελεσμάτων.

Βιβλιογραφία
Borg G. Borg scales for subjective rating of perceived exertion. Scand J Work Environ Health 1990, 16: 55-8.
Οι σπουδαστές που συμμετείχαν στην έρευνα είναι οι ακόλουθοι:

Βαϊνδιρλή Κωνσταντίνα
Κωσταντινίδη Νατάσα
Μακράκης Γιώργος
Φωτεινή Βλάχου
Μαρία Αβντεί
Σπέντζας Αντώνης
Παρή Δεσύπρη
Σοφία Ντούτση
Μαργαρίτα Εμμανουηλίδου
Βασιλική Αναστασοπούλου
Καρβουνιάρη Ευαγγελία
Παπαδημητρίου Γεωργία
Ιωάννα Κέλερη
Παναγιώτης Τσακίρης
Βασιλική Γραντζιώτη
Σαραφελντίν Χρήστος
Σπύρος Δημητράκουλας
Λαθήρης Απόστολος
Βασιλική Γραντζιώτη
Ο σπουδαστής Ιωάννης Ντόβρος έκανε τον συντονισμό της έρευνας και την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων.
Μπράβο στους σπουδαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: