Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Για τους σπουδαστές της Νεύρο - Ρεφλεξολογίας

Όσοι καταλαβαίνετε αγγλικά ίσως βρείτε ενδιαφέρον τα βίντεο του 24χρονού Walid Aziz Basharyar, φοιτητή Ιατρικής!

O Anthony Bourdain δέχεται Ρεφλεξολογία.

Δημοφιλής εκπομπή έχει γίνει το No reservations με τον Άντονυ Μπουρντείν. Βρήκα ένα βίντεο όπου δέχεται Ρεφλεξολογία στην Σιγκαπούρη, το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν το έχω δει ακόμα. Φαίνεται πως εκεί όχι μόνο κάνουν διάγνωση αλλά βρίσκουν πέτρες στα νεφρά και τα επίπεδα χοληστερίνης.....

Φυσικά και δεν συμφωνώ με αυτή την τακτική, όπως είχε πει και η Χάννα Μάργκουαρτ "Ρεφλεξολόγος που σας λέει το όνομα ασθένειας και το πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να γίνετε καλά, ΜΗΝ τον πληρώσετε και να φύγετε αμέσως, είναι ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ!". Κρατάω ότι του αρέσει το αίσθημα μετά την συνεδρία!



Επίσης βλέπω ότι διαφημίζεται από κανάλι η έναρξη του reality παιχνιδιού "Amazing race". Σε κάποιο επεισόδιο The Amazing Race 14 - Episode # 10 / Part 2, οι συμμετέχοντες ΠΡΕΠΕΙ να δεχτούν Foot Massage διάρκειας 10 λεπτών. Σε άλλο μέρος του πλανήτη θα έπρεπε να ήταν ευχάριστη εμπειρία.... στην Ασία όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που μία συμμετέχων σχολιάζει ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ. Το ενδιαφέρον ξεκινάει από το 3:10. Τι κάνει ο κόσμος για λεφτά!

Συνδυαστική Ρεφλεξολογία από τους Δανούς Ντόρτε και Πήτερ Λουντ - Touchpoint

Ρεφλεξολογία Μητρότητας για οίδημα από τον Moshe Kruchik

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Καθρεπτικοί νευρώνες από τον Vilayanur Ramachandran

Ο νευροεπιστήμονας Vilayanur Ramachandran περιγράφει τις συναρπαστικές λειτουργίες των νευρώνων καθρεφτών. Μόνο πρόσφατα ανακαλυμμένοι, αυτοί οι νευρώνες μας επιτρέπουν να μάθουμε τις σύνθετες κοινωνικές συμπεριφορές, μερικές από τις οποίες διαμόρφωσαν τα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού. Επίσης ρίχνει λίγο φως στο θέμα της "ενεργειακής ανταλλαγής, ενεργειακά βαμπίρ, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης - burn out syndrome" και άλλα ωραία που έχω ακούσει στο παρελθόν. Δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους:

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 28ου ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ




Η επίσημη σελίδα του Κλασσικού Μαραθωνίου
http://www.athensclassicmarathon.gr/marathon/fmain.aspx

Εδώ θα βρείτε την επίσημη Αίτηση Συμμετοχής που χρειάζεται να συμπληρώσουν όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου και Αγώνων 10 & 5 χλμ. Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση volunteers@athensclassicmarathon.gr , ή στο fax 210 93331152 ή ταχυδρομικά στην διεύθυνση : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΜΑ, ΣΕΓΑΣ, Λ.Συγγρού 137, 17121 Νέα Σμύρνη

http://www.athensclassicmarathon.gr/Marathon/volunteer.aspx

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Καλοκαίρι έρχεται μήπως θα έπρεπε να πηγαίνετε ξυπόλυτοι!

Παλαιότερα έχουμε ασχοληθεί με τα ωφέλη του να περπατά κανείς ξυπόλυτος, κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα - μείωση αρτηριακής πίεσης, βελτίωση ισορροπίας. Παντού όλοι προτείνουν οικονομία και σε συνδυασμό με τους πολλούς αγώνες δρόμου που υποστηρίξαμε (NHS) αυτό το μήνα σκέφτηκα να αναρτήσω το ακόλουθο βίντεο ενός καθηγητή του Χάρβαρντ. Οπότε γλιτώνεις τα έξοδα από τα παπούτσια, τα έξοδα νοσηλείας από τραυματισμό λόγω τρεξίματος και τα έξοδα συνεδριών Ρεφλεξολογίας οπότε κάνεις πολλά προληπτικά για την υγεία σου!

Σκεφτείτε το!!



O Καθηγητής του Χάρβαρντ Ντάνιελ Λίμπερμαν έχει πετάξει τα αθλητικά του και άρχισε να τρέχει ξυπόλητος. Η έρευνά του δείχνει ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς, οι οποίοι τείνουν να προσγειώνονται στο πρόθιο μέρος των ποδιών τους δημιουργούν λιγότερες επιβαρύνσεις από δρομείς που τρέχουν με αθλητικά παπούτσια όπου η φτέρνα προσκούει στην γη πρώτα. Το γεγονός αυτό καθιστά το να τρέχει κανείς ξυπόλυτος πιο άνετο και θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τη δημιουργία των τραυματισμών που συνδέονται με το τρέξιμο. Διαβάστε περισσότερα εδώ http://www.nature.com/news/2010/10012 ... και βρείτε την αρχική έρευνα εδώ: http://dx.doi.org/10.1038/nature08723

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ρεφλεξολογία σε νεαρά άτομα με ειδικές ικανότητες (ΑΜΕΑ).


Από τότε που ολοκλήρωσα την βασική εκπαίδευση μου στην Ρεφλεξολογία αλλά και έκτοτε όπου συνεχίζω να μετεκπαιδεύομαι, ένας στόχος μου ήταν και είναι, να τιμώ με την στάση και συμπεριφορά μου τους δασκάλους μου. Σαν εισηγητής Ρεφλεξολογίας ισχύει το ίδιο αλλά για να τιμώ τους σπουδαστές της Ρεφλεξολογίας που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Το ακόλουθο κείμενο του σπουδαστή Κώστα Λουκόπουλου από την Πάτρα μόνο χαρά για τον ίδιο και προσωπική ικανοποίηση - επιβεβαίωση μου προσφέρει. Στο πρόσωπο του αναγνωρίζω την συμπεριφορά και στάση της πλειονότητας των Ρεφλεξολόγων Ελλάδος αλλά και αυτών που Ρεφλεξολογούν παγκοσμίως.


Ο Κώστας είναι δεύτερης γενίας Ρεφλεξολόγος μιας και η μητέρα του είναι εδώ και πολλά χρόνια Ρεφλεξολόγος. Να τον χαίρεται πάντα όπως και εμείς!






ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΝΕΑΡΑ Α.Μ.Ε.Α

Ως δευτεροετής σπουδαστής της Ρεφλεξολογίας και έχοντας εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα άτομα με ειδικές ανάγκες λίγο πριν το Πάσχα μου δόθηκε η ευκαιρία για έρευνα πάνω σε τέτοιου είδους άτομα. Το 2ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πρέβεζας είναι ένα Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπου φιλοξενεί νεαρά άτομα ηλικίας 15-22 ετών με προβλήματα νοητικής στέρησης, συνδρόμου Down, αυτισμού και εγκεφαλικής πάρεσης, Εκεί λοιπόν οι υπεύθυνοι μου έδωσαν την ευκαιρία και τον χώρο ώστε να μπορέσω να εφαρμόσω την ρεφλεξολογία σε κάποιους από τους μαθητές. Μετά από 7 εβδομάδες επίσκεψης και εφαρμογής ρεφλεξολογικών συνεδριών θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες παρατηρήσεις και εντυπώσεις από αυτή την προσπάθεια.
Αρχικά εντυπωσιάστηκα με την συμπεριφορά των μαθητών και τις μεταξύ τους σχέσεις, μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να διακρίνει την αλληλεγγύη μεταξύ αυτών και το πώς ο ένας ενδιαφέρεται για τον άλλο και το πώς σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτισμός όπου οι εκπαιδευτικοί πολλές φορές δυσκολεύονται να συνεργαστούν με τους μαθητές υπάρχει κάποιος συμμαθητής όπου θα ενδιαφερθεί και πολλές φορές θα δώσει λύση. Και μιας και ανέφερα τον αυτισμό -που είναι κάτι το οποίο δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από την ιατρική επιστήμη σύμφωνα με τους ειδικούς- στην περίπτωση ενός 18χρονου μαθητή με βαρύ αυτισμό στην αρχή ήταν δύσκολη μέχρι και η προσέγγιση, ύστερα από 2 εβδομάδες έγινε δεκτικός μόνο σε κάποιο άγγιγμα και τις τελευταίες 2 εβδομάδες μου επέτρεψε να εργαστώ στα πόδια του. Χρησιμοποίησα την τεχνική της Μεταμορφωτικής Ρεφλεξολογίας του Robert St. John και παρατήρησα ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έβγαζε κάποιους ήχους σαν να προσπαθούσε να μου πει κάτι, ενώ γενικώς κατά τη διάρκεια της ημέρας σπανίως μιλούσε.
Στην περίπτωση του συνδρόμου Down εργάσθηκα σε 2 άτομα 17 και 22 ετών τα οποία ήταν απόλυτα δεκτικά από την πρώτη συνεδρία, σε ερωτήσεις του τύπου αν τους αρέσει ή πως αισθάνονται οι απαντήσεις ήταν καταφατικές και θετικές, έδειχναν να το απολαμβάνουν και το σημαντικότερο είναι ότι επιζητούσαν από μόνοι τους Ρεφλεξολογικές συνεδρίες. Σε αυτά τα άτομα εφάρμοσα κλασσική ρεφλεξολογία ψάχνοντας για ευρήματα και σημεία πόνου στο πέλμα, παρατήρησα χαλάρωση κατά τη διάρκεια καθώς και μετά την συνεδρία όπως επίσης δεν έλειπαν και τα επιφωνήματα ανακούφισης και η επίδειξη των σημείων λέγοντας χαρακτηριστικά “εκεί εκεί!”. Ακόμη μου προκάλεσε εντύπωση το ότι κατά τη διάρκεια των ρεφλεξολογικών χειρισμών άλλαζε το χρώμα του προσώπου προς το ερυθρό και συγκεκριμένα στα ζυγωματικά και στην γύρω περιοχή που θυμίζει κατά πολύ το φαινόμενο της αλλαγής της ατμοσφαιρικής πίεσης όπως όταν ανεβαίνουμε ένα βουνό ανεβαίνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και κοκκινίζουν τα μάγουλα.
Όσον αφορά τα άτομα με νοητική στέρηση οι παρατηρήσεις μου είναι παρόμοιες με αυτών με Down. Σε μια περίπτωση όπου μια μαθήτρια έπαθε κρίση κατά τη διάρκεια κάποιας δραστηριότητας έσπευσα και εφάρμοσα αμέσως ρεφλεξολογία στα χέρια πιέζοντας σε διάφορα ανακλαστικά σημεία του ΚΝΣ με εντυπωσιακά κατασταλτικά αποτελέσματα!
Κάτι άλλο το οποίο επιβαρύνει την κατάσταση τέτοιων ατόμων είναι ο συνδυασμός ας πούμε παθήσεων, για παράδειγμα σύνδρομο Down μαζί με κάποια μορφή αυτισμού ή νοητική στέρηση με εγκεφαλική πάρεση, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο για τον γιατρό να διαγνώσει και τις 2 ή και παραπάνω περιπτώσεις και πόσο μάλλον για κάποιον εναλλακτικό-συμπληρωματικό θεραπευτή να μπορέσει να βοηθήσει και να δώσει κάποια λύση.
Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω πως ο κάθε Ρεφλεξολόγος πέρα από τον τρόπο χειρισμού που θα εφαρμόσει και την τεχνική και τον τρόπο σκέψης, όταν δουλεύει με Α.Μ.Ε.Α το πρώτο πράγμα που πρέπει να δίνει είναι αγάπη, το συναρπαστικό είναι πως αν δώσεις έστω και λίγη στις περισσότερες περιπτώσεις θα στην επιστρέψουν στο διπλάσιο. Επίσης έμαθα πως πρέπει να πλησιάζεις τέτοια άτομα με αγνό σκοπό, αν δηλαδή ενδιαφέρεσαι μόνο για αυτό που έχεις να κάνεις και όχι για τα ίδια τότε χάνεις το παιχνίδι, πιστεύω πως έχουν μια μοναδική ικανότητα διαίσθησης και αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα τις διαθέσεις του καθένα. Θυμάμαι την πρώτη μέρα που μπήκα στο χώρο, ήμουν αρκετά φοβισμένος και η αλήθεια είναι πως φοβόμουν και τα ίδια τα παιδιά, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, περισσότερο πρέπει να φοβόμαστε τους κατά τα άλλα ‘φυσιολογικούς ανθρώπους ’ παρά αυτά τα άτομα. Τέλος θέλω να πω πως αυτή η προσπάθεια έρευνας κατά κάποιο τρόπο συνεχίζεται μέχρι και τέλος της σχολικής περιόδου όπου εύχομαι να έχω περισσότερα και πιο ενδιαφέροντα νέα και παρατηρήσεις για να μοιραστώ μαζί σας.

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Ρεφλεξολόγος
kostasloukopoulos@yahoo.gr

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Θεατές και τελειόφοιτοι του πόνου. Του ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ, Καρδιολόγος, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο




Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης του τόπου ακούμε ή διαβάζουμε συνέχεια γύρω από τον μεγάλο πόνο που ήδη ζούμε ή θα ζήσουμε, τη δυστυχία στην οποία έχουμε περιέλθει ή θα περιέλθουμε σύντομα.
Ομως η σημερινή δυτική κοινωνία εξακολουθεί να παραμένει κυρίως θεατής του πόνου.
Οι αρχαίοι πολιτισμοί συμβίωναν περισσότερο ρεαλιστικά με την ασθένεια και τον πόνο σε σχέση με τους σύγχρονους ανθρώπους. Το προσδόκιμο της επιβίωσης ήταν πολύ βραχύτερο, πολλά παιδιά πέθαιναν πριν γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια, ελάχιστοι άνθρωποι δεν είχαν προσβληθεί από σοβαρές ασθένειες στη διάρκεια της ζωής τους. Οι άνθρωποι δεν είχαν καταφέρει να δώσουν βιολογικές εξηγήσεις στο φαινόμενο του πόνου και ο πόνος είχε αποδοθεί στους θεούς, ήταν σταλμένος από τους θεούς ως συνέπεια παράβασης των ηθικών νόμων και είχε σκοπό την παιδαγωγία ή τον εξιλασμό: τον φρονείν βροτούς οδώσαντα, τον πάθει μάθος θέντα κυρίως έχειν (βλ. Αισχύλου Ορέστεια).
Η ανακάλυψη της μορφίνης στις αρχές του 19ου αιώνα και των χημικών αναλγητικών ουσιών αφ' ενός βοήθησε τη βιολογική κατανόηση των μηχανισμών του πόνου αφ' ετέρου άνοιξε τον δρόμο στις ανώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτές όμως οι μεγάλες ιατρικές επιτυχίες δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να εξαλείψουν διαφωνίες μεταξύ γιατρών και ασθενών στο ζήτημα της αντιμετώπισης του πόνου. Ετσι, οι ασθενείς διαμαρτύρονται ότι οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον σωματικό πόνο αλλά αγνοούν αυτούς τους ίδιους ως πάσχοντα πρόσωπα. Είναι ενδιαφέρον ότι σαφής σημασιολογική διαφοροποίηση των όρων πονώ και υποφέρω (π.χ. αγγλικά pain και suffering) δεν μπορεί να βρεθεί σε κανένα λεξικό. Ετσι, μπορεί κάποιος να υποφέρει χωρίς να πάσχει από οργανική νόσο, δηλαδή χωρίς να πονά σωματικά. Με βάση την καρτεσιανή φιλοσοφία (δηλαδή τον διχασμό ψυχής και σώματος) η έννοια του υποφέρω που ξεπερνά το αίσθημα του σωματικού πόνου εντάσσεται στον χώρο του υποκειμενικού εφ' όσον, σύμφωνα με την επιστημονική μέθοδο, δεν μπορεί να παρατηρηθεί και καταγραφεί με επιστημονικά όργανα.
Αλλά βέβαια αυτό που πάσχει στη διάρκεια μιας ασθένειας είναι το πρόσωπο συνολικά και όχι απλά η σωματική υπόσταση. Πρέπει να τονιστεί ότι η έννοια του προσώπου εκτός από τον σωματικό παράγοντα περιλαμβάνει παράγοντες όπως μνήμες, εμπειρίες, οικογένεια, κουλτούρα, αρχές, συναισθήματα, κοινωνικούς ρόλους. Το πρότυπο άσκησης ιατρικής σήμερα αναθέτει στον γιατρό, όπως σε μηχανικό συνεργείου αυτοκινήτων, απλά να εντοπίσει και να εξαλείψει την οργανική βλάβη. Τις περισσότερες φορές οι γιατροί αφού έχουν υποτάξει πλήρως την ανθρώπινη βούληση προσπαθούν να θεραπεύσουν τη σωματική βλάβη, παρά τις πιθανά καταστρεπτικές παρενέργειες της θεραπείας στο πρόσωπο (βλ. χημειοθεραπεία στον καρκίνο).


Σε έναν πολιτισμό που ανάγει την καλοπέραση σε ύψιστη αξία κάθε μορφή πόνου είναι ανεπιθύμητη. Επιπλέον αποκλείεται το ενδεχόμενο ο πόνος να ενταχθεί φυσικά στο πλαίσιο της ζωής, αποκλείεται κάθε αναζήτηση μεταφυσικής ωφέλειας του πόνου ή ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας, πλην μηχανικής ή φαρμακευτικής παρέμβασης. Ετσι, η συνηθέστερη κατάληξη όσων συνεχίζουν να υποφέρουν χωρίς να πονούν είναι στην εποχή μας ο ψυχίατρος, ο οποίος βάζει τη σφραγίδα της ψυχικής διαταραχής και ακολουθεί τον εύκολο δρόμο των ψυχοφαρμάκων. Μάλιστα ο αριθμός των ασθενών που απευθύνονται σε ειδικούς χωρίς να υπάρχει σοβαρή οργανική αιτία βαίνει σταθερά αυξανόμενος και (με τις ευλογίες της φαρμακοβιομηχανίας) ουδείς πλέον μένει αχαπάκωτος. Βρήκα εξαιρετικά εύστοχα τα λόγια του γνωστού γελοιογράφου Μποστ σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις (1995), όταν μιλούσε για τον ευδαιμονισμό της εποχής: Τα σημερινά παιδιά στερούνται ολοένα και περισσότερο το αίσθημα του πόνου, γι' αυτόν τον λόγο έχουν μια τάση να προκαλούν τον πόνο γύρω τους. Θεατές του πόνου κατάντησαν τα σημερινά παιδιά, ενώ εμείς, η γενιά της Κατοχής και του Εμφυλίου, ήμασταν οι τελειόφοιτοι του πόνου, αυτή είναι η διαφορά.


Ο Θανάσης Δρίτσας (MD, FESC) είναι καρδιολόγος και εργάζεται ως Επιμελητής Α΄ της Καρδιολογικής κλινικής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου από το 1994. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy's και Hammersmith Hospital, Royal Postgraduate Medical School του Λονδίνου. Παράλληλα με την ιατρική του εκπαίδευση σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κ. Κυδωνιάτη και Γ. Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music του Λονδίνου. Μουσικά του έργα έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι μουσικοί της Ορχήστρας των Χρωμάτων και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις. Υπήρξε παραγωγός της εκπομπής του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΑ "Μαγικός Αυλός" (1999-2001), της πρώτης ραδιοφωνικής εκπομπής στην Ελλάδα που σχολίασε συστηματικά τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής. Είναι διεθνώς γνωστός για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στο αντικείμενο των εφαρμογών της μουσικής στην ιατρική (music medicine & music therapy) και είναι μέλος της American Association of Music Therapy, British Society of Music Therapy, International Society of Music in Medicine. Έργα του έχουν παρουσιασθεί και ηχογραφηθεί: "Εικόνες-String Images" (Musica Viva), "Δύο μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα δωματίου", "Συν-εικόνες" για βιολί και πιάνο, "Μουσεικασία" για βιολί, πιάνο και φλάουτο, "Υδατογραφία" για φλάουτο και άρπα, "Κύκλος ελληνικός" για πιάνο, "Θεραπευτικοί ήχοι απ' όλον τον κόσμο"

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Η διάκριση και η ταπεινότητα στην ολιστική θεραπευτική


To ακόλουθο κείμενο μου το έστειλε ένας καλός φίλος και συνάδελφος. Την ώρα που το διάβαζα δεν εξεπλάγην καθόλου με την στάση των συναδέλφων μου, εσείς άραγε?!


Πρόσφατα παρακολούθησα το πρώτο επίπεδο νευρορεφλεξολογίας.
Το περιεχόμενο του τριήμερου σεμιναρίου ήταν άκρως ενδιαφέρον και βαθύτατα επιστημονικό θα έλεγα.

Ο διδάσκων με εντυπωσίασε με την υπομονή του, με την επιμονή του στη λεπτομέρεια, με το αμείωτο ενδιαφέρον του να κατανοήσουν όλοι ανεξαιρέτως οι παρακολουθούντες τις καινούριες τεχνικές και βέβαια με την ικανότητά του να αναλύει όσο πιο απλά γινόταν κάποια ανατομικά-φυσιολογικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου οργανισμού.

Επίσης παρά το απρόσμενο και δυσάρεστο περιστατικό, που αφορούσε συνάδελφό του, σε όλη την διάρκεια του σεμιναρίου διετήρησε απόλυτη ψυχραιμία και συγκέντρωση.
Οι παρακολουθούντες το μάθημα έως ένα βαθμό ήταν απολύτως δικαιολογημένοι, επειδή πολλές φορές τους βγήκε η υπερένταση και η κούραση του δύσκολου αντικειμένου, που προσπαθούσαν να αφομοιώσουν. Αυτό είναι φυσιολογικό αν και όχι αποδεκτό ως προς τον τρόπο, που εκδηλώνεται συνήθως ( συχνές πλάκες σε λάθος χρονικά σημεία της παραδόσεως, ψίθυροι, σύντομες κουβέντες, καθυστερημένη προσέλευση στην έναρξη του μαθήματος, καθυστερημένη επιστροφή κατόπιν διαλείμματος…). Και ασφαλώς θα συμφωνήσω με κάποιον συνάδελφο, (ο οποίος μου είπε: «έτσι γίνεται πάντα στα σεμινάρια. Έχεις ξαναπαρακολουθήσει ποτέ;») ότι ναι μεν έτσι γίνεται συνήθως. Όχι όμως και να θεωρούμε, ότι αυτό είναι σωστό ή ότι δεν αλλάζει!

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, επειδή έρχονται στην Ελλάδα αξιόλογοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι δάσκαλοι. Και βέβαια ο δάσκαλος πρέπει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Όμως τι γίνεται στην περίπτωση, που οι μαθητές δεν το διακρίνουν;

Η αυτονόητη στάση ενός…συνειδητοποιημένου μαθητή απέναντι σε έναν σοβαρό και συγκεντρωμένο δάσκαλο είναι, να διατηρεί και ο ίδιος σοβαρότητα και συγκέντρωση ή τουλάχιστον να προσπαθεί γι’αυτό…πολύ δε περισσότερο, όταν και το ίδιο το αντικείμενο διδασκαλίας απαιτεί αρκετή συγκέντρωση. Βέβαια αυτή ακριβώς η διαφορά είναι, που διαχωρίζει μαθητές από δασκάλους.

Το πιο δυσάρεστο για μένα όμως ήταν κάτι άλλο.
Πολλοί από τους παρακολουθούντες το σεμινάριο - ολιστικοί, συμπληρωματικοί θεραπευτές, αισθητικοί, φυσιοθεραπευτές- μπέρδεψαν την ιδιότητα του μαθητή με αυτήν του δασκάλου αλλά και το εξειδικευμένο σεμινάριο με μία απλή μάζωξη-ταβέρνα( χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο δάσκαλος και ο οποίος αρκετές φορές μας υπενθύμιζε-παρότρυνε να μην ξοδεύουμε άσκοπα…τα χρήματά μας, εννοώντας το χρόνο του μαθήματος), όπου μοιραζόμαστε τις γνώσεις και εμπειρίες μας. Αυτό ασφαλώς και επιβάλλεται να γίνει…αλλά στα διαλείμματα. Αντιθέτως κατά την πρακτική εξάσκηση των ειδικών τεχνικών υπήρχαν ορισμένοι, οι οποίοι είτε έκαναν καλαμπούρια είτε επίδειξη γνώσεων…μέχρι και διόρθωση στις τεχνικές, που μας δίδασκε ένας άνθρωπος με εμπειρία σχεδόν τριάντα ετών!
Προφανώς αυτή η αλαζονεία χαρακτηρίζει πολλές φορές και τον τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζουμε το πρόβλημα κάποιου. Δεν ξέρω εάν οι τεχνικές, που μαθαίνουμε, είναι αυτές, που κυρίως θεραπεύουν ή το ταλέντο κάποιων θεραπευτών. Όποια από τις δύο περιπτώσεις κι αν συμβαίνει (υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες παράμετροι, που συντείνουν στη θεραπεία), το σίγουρο είναι πως ο εγωισμός μας φουσκώνει επικίνδυνα και για εμάς τους ίδιους αλλά και για τις ίδιες τις θεραπευτικές τέχνες, που υπηρετούμε.
Τελικά το πιο σημαντικό σεμινάριο είναι η αυτοκριτική και η αυτοβελτίωση, ώστε να εφαρμόζουμε πρώτοι, όσα υποστηρίζουμε και συμβουλεύουμε.

Και επειδή η θεραπευτική είναι τέχνη…
Και επειδή είναι ωραίο να «ζεις» από την τέχνη σου…
Είναι εξίσου ωραίο να αποζημιώνεσαι για την προσπάθεια και το χρόνο σου…
…όταν κάθε ημέρα προσπαθείς να ανεβαίνεις ένα ακόμη σκαλοπάτι προς την ταπεινότητα.

Καλαράς Γεώργιος
Καθηγητής φυσικής αγωγής-Ρεφλεξολόγος

Τα αποτελέσματα της έρευνας των σπουδαστών του ΝΗS που διεξήχθει στο Διεθνές Φεστιβάλ Υπερμαραθωνίου της Αθήνας








Σύγκριση 4 διαφορετικών μεθόδων σωματικής παρέμβασης -Ρεφλεξολογίας, μασάζ, Ρεφλεξολογίας σε συνδυασμό με μασάζ και Tui na - στην αίσθηση της κόπωσης σε υπέρ-μαραθωνοδρόμους.

Στοιχεία της έρευνας:
Το δείγμα της έρευνας ήταν 32 διαφορετικοί διεθνείς αθλητές που πήραν μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Υπέρ - Μαραθωνίου της Αθήνας που έγινε από 15/3 μέχρι τις 31/3 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο υποκειμενικής κόπωσης 90 φορές. Στην έρευνα συμμετείχαν 19 διαφορετικοί χειριστές, πρωτοετείς και δευτεροετείς μαθητές της σχολής Natural Health Science στα τμήματα Ρεφλεξολογίας και μάλαξης. Οι αθλητές κατέφθαναν σε οποιαδήποτε στιγμή του εικοσιτετραώρου και επέλεγαν το είδος της παρέμβασης που θα εφάρμοζε ο χειριστής. Οι χειριστές είχαν ενημερωθεί για την διαδικασία των μαλάξεων με το πρωτόκολλο που δίνεται στο παράρτημα.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με τον αγώνα των 1000 μιλίων στις 15/3, ο αγώνας των επτά ημερών στις 24/3, των 72 ωρών στις 25/3, των 48 ωρών στις 26/3 και των 24 ωρών στις 27/3. Στον υπέρ-μαραθώνιο ο αθλητής που θα διανύσει πρώτος την απόσταση των 1000 μιλίων είναι ο νικητής. Ο αγώνας διαρκεί 16 ημέρες και οι αθλητές τίθενται εκτός αγώνος : α) για υπέρβαση χρονικών ορίων (ελάχιστη 24ωρη επίδοση 50 μίλια/ημέρα = 80,450 χιλιόμετρα/ημέρα για τον αγώνα των 1000 μιλίων ), β)εάν οι αρμόδιοι ιατροί του αγώνα το κρίνουν αναγκαίο

Διαδικασία έρευνας:
Οι αθλητές συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο κάθε φορά που επιθυμούσαν να δεχτούν κάποια μάλαξη, πριν και μετά την παρέμβαση. Το ερωτηματολόγιο υποκειμενικής κόπωσης (το οποίο δίνεται στο παράρτημα) είναι ένα σταθμισμένο ερευνητικό εργαλείο που μετρά την κόπωση του ερωτώμενου σύμφωνα με την αυτοαντίληψή του. Αποτελείται από μία επταβάθμια κλίμακα από το 8 (Καθόλου Κουρασμένος) μέχρι το 22 (Αβάσταχτα Κουρασμένος).

Ανάλυση αποτελεσμάτων:

Μάλαξη - Massage
12 διαφορετικοί αθλητές έκαναν μόνο massage, ενώ συμπληρώθηκαν 18 ερωτηματολόγια με μέσο όρο ενασχόλησης του χειριστή με τον αθλητή τα 28 λεπτά. Ο μέσος όρος των τιμών πριν από την παρέμβαση ήταν 16,6 (Πολύ Κουρασμένος) ενώ ο μέσος όρος των τιμών μετά την παρέμβαση ήταν 12,2 (Ελάχιστα Κουρασμένος). Άρα η μεταβολή ήταν της τάξεως των 4,4 μονάδων.

Ρεφλεξολογία
20 διαφορετικοί αθλητές έκαναν μόνο Ρεφλεξολογία, ενώ συμπληρώθηκαν 37 ερωτηματολόγια υποκειμενικής κόπωσης με μέσο όρο ενασχόλησης 30 λεπτά. Ο μέσος όρος των τιμών πριν από την παρέμβαση ήταν 17,1 (Πολύ Κουρασμένος) ενώ ο μέσος όρος των τιμών μετά την παρέμβαση ήταν 10,7 (Ελάχιστα Κουρασμένος) άρα η μεταβολή ήταν της τάξεως των 6,4 μονάδων.

Massage και Ρεφλεξολογία
10 διαφορετικοί αθλητές έκαναν massage και Ρεφλεξολογία, ενώ συμπληρώθηκαν 30 ερωτηματολόγια. Ο μέσος χρόνος ενασχόλησης του χειριστή με τον αθλητή ήταν 37 λεπτά. Ο μέσος όρος των τιμών πριν από την παρέμβαση ήταν 17,3 (Πολύ Κουρασμένος) ενώ ο μέσος όρος των τιμών μετά την παρέμβαση ήταν 12,3 (Ελάχιστα Κουρασμένος) άρα η μεταβολή ήταν της τάξεως των 5 μονάδων.

Tui na - Τιούνα
4 διαφορετικοί αθλητές έκαναν Tui na - Tουίνα, ενώ συμπληρώθηκαν 4 ερωτηματολόγια, ο μέσος όρος ενασχόλησης ήταν 25 λεπτά. Ο μέσος όρος των τιμών πριν από την παρέμβαση ήταν 15,25 (Μέτρια Κουρασμένος) ενώ μετά την παρέμβαση ήταν 11,75 (Ελάχιστα Κουρασμένος). Η μεταβολή ήταν της τάξεως των 3,5 μονάδων.

Συμπεράσματα:
Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σε λιγότερο χρόνο οι χειριστές μπόρεσαν να επιτύχουν μεγαλύτερη μείωση στην κούραση των αθλητών με την μέθοδο της Ρεφλεξολογίας - αφού σε 30 λεπτά μειώθηκε 6,4 μονάδες -, σε σχέση με την συνδυαστική μέθοδο massage και ρεφλεξολογίας - που διήρκησε 37 λεπτά και είχαμε μείωση της τάξης των 5 μονάδων. Η μέθοδος του massage προσέφερε μείωση της αίσθησης της κούρασης 4,4 μονάδες ενώ η μέθοδος του τουίνα είχε την μικρότερη μεταβολή αφού σε 25 λεπτά είχαμε μείωση της τάξης των 3,5 μονάδων. Οι διαφορές μεταξύ αυτών των παρεμβάσεων δεν είναι στατιστικά σημαντικές αλλά αναδεικνύουν σε απόλυτες τιμές ότι με την μέθοδο της Ρεφλεξολογίας οι συγκεκριμένοι αθλητές και κάτω από αυτές τις συνθήκες είχαν μεγαλύτερη μείωση της αίσθησης της κούρασης.

Περιορισμοί της έρευνας:
Μια παράμετρος που μπορεί να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα είναι ο μεγάλος αριθμός διαφορετικών χειριστών καθώς και ο αριθμός των αθλητών. Έτσι μια έρευνα με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων καθώς και με μικρότερο αριθμό χειριστών οι οποίοι θα έχουν το ίδιο πρωτόκολλο παρέμβασης ίσως να μας δώσει αποτελέσματα για την εξαγωγή πιο ασφαλών αποτελεσμάτων.

Βιβλιογραφία
Borg G. Borg scales for subjective rating of perceived exertion. Scand J Work Environ Health 1990, 16: 55-8.
Οι σπουδαστές που συμμετείχαν στην έρευνα είναι οι ακόλουθοι:

Βαϊνδιρλή Κωνσταντίνα
Κωσταντινίδη Νατάσα
Μακράκης Γιώργος
Φωτεινή Βλάχου
Μαρία Αβντεί
Σπέντζας Αντώνης
Παρή Δεσύπρη
Σοφία Ντούτση
Μαργαρίτα Εμμανουηλίδου
Βασιλική Αναστασοπούλου
Καρβουνιάρη Ευαγγελία
Παπαδημητρίου Γεωργία
Ιωάννα Κέλερη
Παναγιώτης Τσακίρης
Βασιλική Γραντζιώτη
Σαραφελντίν Χρήστος
Σπύρος Δημητράκουλας
Λαθήρης Απόστολος
Βασιλική Γραντζιώτη
Ο σπουδαστής Ιωάννης Ντόβρος έκανε τον συντονισμό της έρευνας και την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων.
Μπράβο στους σπουδαστές.

Η επίσημη δήλωση του Ιδρύματος του Πρίγκιπα για Ενσωματωμένη Ιατρική

Σήμερα βρισκόμουν στην Αθήνα την ώρα που καιγόταν, όταν γύρισα επιτέλους σπίτι έμαθα ότι έχουν πεθάνει τραγικά τρεις άνθρωποι, και το ραδιόφωνο τώρα λέει ότι αυξάνονται οι τραυματίες....

Έχουμε σίγουρα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από την αναγνώριση και ένταξη των ΣΕΘ στο ΕΣΥ, οπότε διαβάστε αυτά που αναρτώ για να χαλαρώσετε, ......που φτάσαμε!

Μόυ ήρθε στο e-mail η επίσημη ανακοίνωση του FIH για το κλείσιμο του ιδρύματος. Για όσους του χώρου των ΣΕΘ δεν το γνωρίζατε (κακώς), τα τελευταία χρόνια είχε παίξει ενεργό και ωφέλιμο ρόλο στην αναγνώριση και ένταξη των ΣΕΘ στο σύστημα υγείας της Αγγλίας.

Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση μεταφρασμένη, η φήμη ότι Έλληνες - μιζαδόροι διαχειριστές καταχράστηκαν τα χρήματα διαψεύδεται, ήταν original Εγγλέζοι, υπάρχουν και εκεί!!! - Αστείο

Αγαπητέ συνάδελφε,

Το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για ενσωματωμένη Ιατρική - FIH έχει πλέον κλείσει - παρακαλώ διαβάστε τη δήλωσή μας στη συνέχεια. Ωστόσο τα δίκτυα των επαγγελματιών του νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίζουν, τώρα από επιμέρους ειδικούς στους αντίστοιχους τομείς τους. Αν είστε ιατρός - GP, νοσοκόμα, φυσιοθεραπευτής, πανεπιστημιακός φοιτητής της ιατρικής ή της συμπληρωματικής θεραπείας, φαρμακοποιός ή συμπληρωματικός θεραπευτής και δεν αποτελείται μέρος ενός από τα δίκτυα, αλλά θα θέλατε να είστε, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας contactus@fih.org.uk με email και θα σας φέρουμε σε επαφή με το κατάλληλο πρόσωπο. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και την υποστήριξη του FIH.

Δήλωση του FIH

Οι διαχειριστές του FIH έχουν αποφασίσει να το κλείσουν. Ενώ το κλείσιμο είχε προγραμματιστεί εδώ και πολλούς μήνες και εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας στρατηγικής, οι διαχειριστές επίσπευσαν το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος ως αποτέλεσμα της διερεύνησης περιπτώσεων απάτης κατά του ιδρύματος. Οι θεματοφύλακες θεωρούν ότι το Ίδρυμα έχει επιτύχει το βασικό στόχο της προώθησης της χρήσης της ενσωματωμένης υγείας. Δεδομένου ότι το ίδρυμα ιδρύθηκε το 1993, η ενσωματωμένη ιατρική έχει γίνει μέρος της ημερήσιας διάταξης της υγειονομικής περίθαλψης, με πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενείς να χρησιμοποιούν συμπληρωματικές θεραπείες κάθε χρόνο παράλληλα με τη συμβατική ιατρική.
Από το 2000-2007, ύστερα από αίτηση του Τμήματος Υγείας, το Ίδρυμα εκτέλεσε ένα πρόγραμμα ρύθμισης που είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία, το 2008, ενός ανεξάρτητου αυτορρυθμιστικού οργάνου για την συμπληρωματική θεραπεία, που ονομάζεται Συμπληρωματικής και Φυσικής Υγείας Συμβουλίου. Την 1η Απριλίου 2010, ο Γραμματέας του υπουργείου υγείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθετική ρύθμιση για βοτανοθεραπευτές - herbalists και να εξετάσει το αντίστοιχο για το βελονισμό.

Οι διαχειριστές πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της ενσωματωμένης υγειονομικής περίθαλψης στο μέλλον, είναι μέσω των δικτύων ειδικών επαγγελματιών που το ίδρυμα βοήθησε να δημιουργηθεί. Τα δίκτυα αυτά έχουν φέρει κοντά τους ειδικούς και υποστηρικτές της ενσωματωμένης - ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης, όπως γιατροί, νοσοκόμοι, κλινικούς, συμβούλους, επιστήμονες και φοιτητές.

Την ανακοίνωση μπορείτε να την διαβάσετε ακολουθώντας την ακόλουθη σύνδεση: http://www.fih.org.uk/index.html

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Με πολύ μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 1ος Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος.



Όλα καλά πήγανε την Κυριακή στον ημιμαραθώνιο, είχε πολύ ωραία μέρα, οι αθλητές έκαναν το long run τους, απόλαυσαν τις υπηρεσίες των σπουδαστών του Natural health Science, οι σπουδαστές αποκόμισαν πολύτιμη εμπειρία, και η Ρεφλεξολογία είχε την τιμητική της.
Κάτι που με ευχαρίστησε ιδιαίτερα και θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι η παρουσία του Καθηγητή μάλαξης, Φυσιοθεραπευτή αλλά και Ρεφλεξολόγου Δημήτρη Καραμανή.
Ο Δημήτρης υπήρξε καθηγητής μου, όποτε μιλάμε αλλά και με την συμπεριφορά του συνεχίζει να είναι!
Ήρθε στο ραντεβού την Κυριακή και είδε ότι οι πρώτοι αθλητές είχαν ξαπλώσει να δεχτούν τις υπηρεσίες μας. Ο Δημήτρης ΑΜΕΣΩΣ τακτοποίησε τα πράγματα του και πήγε δίπλα στους μαθητές και εργαζόταν σιωπηλά - συμβουλευτικά δίπλα τους (κάτι που είχε κάνει και μαζί μου σε μαραθώνιο στο παρελθόν) αλλά αυτό οφείλει να το κάνει ένας καθηγητής, έτσι δεν είναι!!!
Το εντυπωσιακό ήταν όταν ένας ηλικιωμένος ίσως δρομέας ίσως και όχι ζήτησε να του μαλάξουν την πλάτη ψηλά και αντί να τον αφήσει να περιμένει στην σειρά τον εξυπηρέτησε αμέσως, έστω και στην κερκίδα! Ο κύριος φαίνεται το απόλαυσε έστω και σε αυτή την όχι και τόσο επαγγελματική θέση.
Κρατάω το σεβασμό και αγάπη του Δημήτρη προς τον συνάνθρωπο και υπενθυμίζω ότι είναι διακεκριμένος, επιτυχημένος και γνώστης της δουλείας του, το λέω διότι δεν το λέει αυτός και συνήθως αυτοί που τα λένε για τον εαυτό τους είναι και αυτοί που συμπεριφέρονται με έπαρση, υποκρισία και αλαζονεία.
Εγώ θέλω να είμαι περήφανος για αυτούς που ήσαν δάσκαλοι μου και για τον Δημήτρη είμαι!
Σπύρος

Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται ο Δήμαρχος Φαλήρου με τον κ. Θανάση Πανταζόπουλο ο οποίος και αυτός έκανε τα πάντα εκτός από Ρεφλεξολογία, την επόμενη φορά ίσως!












Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Άσχημα νέα για την Ρεφλεξολογία!


Το ίδρυμα του πρίγκηπα της Ουαλίας για την Συνδυαστική Ιατρική έκλεισε αυτή την εβδομάδα επειδή αναμιγνύεται με απάτη και ξέπλυμα χρημάτων! Φαίνεται πως κάποιοι υπεύθυνοι καταχράστηκαν £300,000 από το ταμείο του ιδρύματος το 2008.

Το ίδρυμα λειτουργούσε τα τελευταία 17 χρόνια και θεωρείτο από πολλούς ως το όχημα του Πρίγκηπα Καρόλου να κάνει λόμπυ - ινγκ για την ένταξη των Συμπληρωματικών και Εαναλλακτικών Θεραπειών (ΣΕΘ) στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας. Από το 2005 έως τον Απρίλιο φέτος το ίδρυμα είχε λάβει £1.1 εκατομμύρια από το ΕΣΥ για να συμβουλεύσει στο πως να ενταχθούν - ρυθμιστούν οι ΣΕΘ.

Το 2005, παρουσίασε μία αναφορά του οικονομολόγου Christopher Smallwood που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν οικονομικό να διευρυνθεί η χρήση των ΣΕΘ στο ΕΣΥ. Ο Smallwood είπε ότι η οστεοπαθητική, χειροπρακτική και ο βελονισμός βοηθούν αυτούς με προβλήματα - πόνους σπονδυλικής στήλης και θα μπορούσε να μειώσει τις 200 εκατομμύρια ημέρες εργασίας που χάνονται κάθε χρόνο λόγω αυτών των προβλημάτων.



Στην Μαλαισία αλλά και σε άλλες χώρες τα δήθεν καταστήματα Ρεφλεξολογίας χρησιμοποιούνται για βιτρίνα γραφείων σεξουαλικής ικανοποίησης!?!?.

Εγώ λέω....Τσακίστε και Εξαφανίστε τους!




Έχουμε διαβάσει παρόμοιες ειδήσεις και στο παρελθόν, ευτυχώς για τα γραφεία Ρεφλεξολογίας στην Ελλάδα, τέτοια πράγματα γίνονται σε δήθεν ινστιτούτα.

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Τα μυστικά της δημιουργίας των ποδιών και των χεριών

Τα μυστικά της δημιουργίας των ποδιών και των χεριών
Πώς ένα κύτταρο γνωρίζει σε ποιο άκρο ανήκει ΙΩΑΝΝΑ Α. ΣΟΥΦΛΕΡΗ Κυριακή 28 Μαρτίου 1999


Τα μυστικά της μορφογένεσης των άκρων άρχισαν να αποκαλύπτουν αμερικανοί επιστήμονες. Και αν ποτέ δεν σας απασχόλησε το θέμα, αναλογιστείτε τι θα γινόταν αν τα πόδια μας ήταν στη θέση των χεριών μας. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να υποθέσει είναι ότι η ζωή μας θα είχε δυσκολέψει τραγικά... Ολοι εκ πείρας μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα χέρια μας πρέπει να διαθέτουν μακριά και με δυνατότητα να λυγίζουν δάχτυλα, ενώ ένα από αυτά πρέπει να είναι αντιτακτό έτσι ώστε να μπορούμε να πιάνουμε και να συγκρατούμε αντικείμενα. Αντιστοίχως τα πόδια πρέπει να διαθέτουν ισχυρούς μυς για να συγκρατούν το σώμα και να επιτρέπουν το βάδισμα, ενώ τα δάχτυλά τους είναι λιγότερο σημαντικά σε σχέση με εκείνα των χεριών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=109458&ct=75&dt=28/03/1999#ixzz0mhYpcWEH