Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η συμπληρωματική συμβολή της Ρεφλεξολογίας στην Νεφρολιθίαση


“Πέτρα που κατρακυλά, σπιτικό δεν κάνει.”


Λιθίαση ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθου ή λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος. Τα ούρα, ως γνωστόν, περιέχουν άχρηστες ουσίες και άλατα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό. Μερικές φορές κάτω από ορισμένες συνθήκες, αυτά τα άλατα σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν τους λίθους.
Οι παράγοντες που επιδρούν στην δημιουργία ή όχι των ουρόλιθων είναι:
H δίαιτα (το αλάτι, πρωτείνες και τα λευκώματα) και η πρόσληψη υγρών - νερού, η καθιστική ζωή, ουρολοίμωξεις, γονιδιακή λιθογενετική προδιάθεση, Νόσος Crohn, εκτομή εντέρου, παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών, παχυσαρκία, πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, υπέρταση, διάφορα φάρμακα, αυξημένη κατανάλωση βιταμίνων.

Λίγα λόγια για την (ιστορία της) Ρεφλεξολογία(ς).
Η σύγχρονη Ρεφλεξολογία αναπτύχθηκε από την Αμερικανίδα Φυσιοθεραπεύτρια Γιουνίς ‘Ινγκαμ, στης οποίας το βιβλίο έχει ενδιαφέρον η εξήγηση του μηχανισμού δράσης της Ρεφλεξολογίας αλλά και της εκπληκτικής της ομοιότητας με τον μηχανισμό της λιθοτριψίας. Η κ. Ίνγκαμ είχε κατανοήσει ότι όποτε ένα μέρος του σώματος, μυς/όργανο/οστό/αδένας, επρόκειτο να, ή ασθενούσε θα υπήρχε παράλληλα και μειωμένη ροή αίματος στο ανακλαστικό σημείο (ΑΣ) στα πόδια του αντίστοιχου μέρους. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος στα ΑΣ των ποδιών έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν στα ΑΣ άλατα ασβεστίου και ουρικού οξέως δημιουργώντας “κρυστάλλους”. Αυτούς ακριβώς τους κρυστάλλους προσπαθεί ο Ρεφλεξολόγος να διαλύσει με τους ειδικούς χειρισμούς του ώστε όπως γράφει η κ. Ίνγκαμ “…η φύση (κυκλοφορία αίματος) να τους μεταφέρει μακριά και να τους αποβάλλει από το σώμα”. Στην συνέχεια θα αποκατασταθεί και η ροή αίματος στο πάσχον όργανο δίνοντας την ευκαιρία στην φύση να αποκαταστήσει την λειτουργία του. Εύλογος είναι ο συλλογισμός που προκύπτει μέσω της δοκιμασμένης θεωρίας της κ. Ίνγκαμ ότι διατηρώντας τα άκρα, και κυρίως τα πέλματα διότι τα χέρια λόγω των κινήσεων τους κάνουν αυτή την δουλεία μόνα τους, “ελεύθερα” από κρυστάλλους πιο δύσκολα θα δημιουργηθούν λίθοι.

Προκύπτει ότι το πιο σημαντικό στην πρόληψη της επανεμφάνισης νεφρολιθίασης είναι ο εκτεταμένος βιοχημικός έλεγχος αίματος και ούρων ο οποίος θα αναζητήσει πιθανές παθολογικές αιτίες, που οδηγούν εκεί. Ανάλογα με τα ευρήματα του ελέγχου θα εφαρμοστούν διάφορα θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα.
Ο εκπαιδευμένος Ρεφλεξολόγος μπορεί να συμβάλλει προληπτικά – συμπληρωματικά στις περιπτώσεις που η δημιουργία λίθων σχετίζεται με: ουρολοιμώξεις, Νόσος Crohn, εκτομή εντέρου, παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών, παχυσαρκία, πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, υπέρταση, διάφορα φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα θα εργαστεί για την καλή λειτουργία του ήπατος και πεπτικού συστήματος γενικότερα συμπεριλαμβανομένου και των νεφρών, επινεφριδίων και ορμονών.

Στην συντηρητική - φαρμακευτική θεραπεία όπου το μέγεθος των λίθων είναι τέτοιο, ώστε να δίνει ελπίδες αυτόματης αποβολής, ο Ρεφλεξολόγος συμπληρωματικά μπορεί να καταπραΰνει τα τμήματα του νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για το ουροποιητικό σύστημα, θα εξισορροπήσει τους ορμονικούς αδένες και το διάφραγμα. Στην συνέχεια θα “μαλακώσει” τους μυς του πυελικού εδάφους, λαγονοψωϊτη, κοιλιακούς – ραχιαίους και τετράγωνο οσφυϊκό. Τότε μόνον θα προσεγγίσει το ουροποιητικό σύστημα αλλά από το τέλος του, δηλαδή με τη σειρά: ουρήθρα, προστάτη, ουροδόχο κύστη, ουρητήρες και τέλος τους νεφρούς. Οι κινήσεις θα είναι καταπραϋντικές και με “πρόθεση” να δημιουργήσουν χώρο ώστε να διέλθει ο λίθος ανενόχλητος – φυγόκεντρες κινήσεις. Στο ΑΣ του νεφρού (αν εκεί βρίσκεται ο λίθος) θα προσπαθήσει να “διαλύσει” το κρυσταλλικό εύρημα. Στην περίπτωση του στρεσσαρισμένου, κουρασμένου πελάτη οι χειρισμοί του θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα. Το στρες δεν έχει δείξει να έχει άμεση σχέση με την δημιουργία των λίθων, ωστόσο παρουσία αδρεναλίνης και κορτιζόλης (προϊόντα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος) θα δημιουργήσουν ένα όξινο περιβάλλον στο έντερο και στην συνέχεια στους νεφρούς ευνοώντας τον σχηματισμό λίθων ασβεστίου. Σύμφωνα με την θεωρία της Ρεφλεξολογίας το ανακλαστικό εύρημα θα είναι σε αναλογική συμφωνία με αυτό στο σώμα όπως επίσης και με τον χρόνο ύπαρξης του λίθου ή πιο σωστά των παραγόντων της δημιουργίας του. Όσος χρόνος χρειάστηκε για να συσσωρευτούν τα κρύσταλλα στα ΑΣ, τόσος θα χρειαστεί για να απομακρυνθούν.

Τι μπορώ να κάνω μόνος μου?
Ο θεράποντας ιατρός έχει συστήσει ειδική αγωγή και δίαιτα, εσείς πίνετε πολύ περισσότερο νερό και ίσως καταναλώνετε κάποιο από τα θαυματουργά βότανα (Δίανθος, Πολύκομπο, Σκορπίδι) που ενδείκνυνται στην περίπτωση. Ρεφλεξολογικά προτείνουμε πρώτον, να εξετάσετε, στα χέρια – την περιοχή στη βάση του 1ου μετακαρπίου (ΑΣ νεφρού) έως την τελευταία ρυτίδα του καρπού στην ευθεία με τον αντίχειρα (ΑΣ ουροδόχου κύστη), και στα πόδια, στο μέσον του πόδα στην ευθεία με την νοητή γραμμή των δαχτύλων 2 και 3 (ΑΣ νεφρού) έως το έσω σφυρό (ΑΣ ουροδόχος κύστη) ακολουθώντας πορεία καμπυλόγραμμη. Δεύτερον, όπου αισθανθήκατε “κόκκους – κρύσταλλα” ή πόνο σαν “καρφίτσα” εκτελέστε κυκλικές κινήσεις (για 5-10 λεπτά) ενώ συγχρόνως αναπνέετε φυσιολογικά. Προσπαθήστε να “διαλύσετε” τα ευρήματα και/ή να συνηθίσετε στον πόνο με την βοήθεια των αναπνοών. Εναλλακτικά μπορείτε με την βοήθεια μίας μπάλας του γκολφ να μαλάζετε τις περιοχές που προαναφέραμε στο πόδι ή ακόμα καλύτερα να περπατάτε ξυπόλυτοι σε ανάγλυφες επιφάνειες. Κάτι άλλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ένα κυλινδρικό ξύλινο εργαλείο Ρεφλεξολογίας και να μαλάζετε την καμάρα του ποδιού όπου και φιλοξενούνται τα ΑΣ που μας ενδιαφέρουν.
Για τον πόνο του κωλικού του νεφρού (σύμφωνα με τον Δρ. Φιτζέραλντ ιδρυτή της Ζωνοθεραπείας) συμπληρωματικά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να μουδιάσετε πιέζοντας πολύ δυνατά στις μεταταρσιοφαλαγγικές αρθρώσεις (βάση των δαχτύλων) του ποδιού 1-2-3. Πρακτικά αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας μία χτένα και να πιέζετε τα δόντια της για 30 δευτ. μετά ξεκούραση για 30 δευτ. και συνεχίζουμε με αυτή την εναλλαγή για πέντε λεπτά.

Θυμίζουμε ότι η Ρεφλεξολογία δεν είναι πανάκεια και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε τον ειδικό επιστήμονα υγείας. Οι προτάσεις μας εφαρμόζονται συμπληρωματικά στην ειδική αγωγή που σας έχει προταθεί.
Σας παραθέτουμε δύο μελέτες που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι μαλάσσοντας ένα ανακλαστικό σημείο στο πόδι επηρεάζεται η ροή αίματος στο αντίστοιχο όργανο.

[Influence of reflex zone therapy of the feet on intestinal blood flow measured by color Doppler sonography]. PMID: 11340315 [PubMed - indexed for MEDLINE]
[Changes of renal blood flow during organ-associated foot reflexology measured by color Doppler sonography]. PMID: 10460981 [PubMed - indexed for MEDLINE]

Δεν υπάρχουν σχόλια: