Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Συμπληρωματικές Θεραπείες για Ογκολογικούς ασθενείς: Ρεφλεξολογία και Τεχνικές χαλάρωσης. Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη συγκριτική μελέτη.

Χαίρετε και καλές γιορτές να έχουμε.

Θα προχωρήσω στο να επισημάνω διάφορα σημεία της μελέτης που θεωρώ φρόνιμο να γίνει μεταφράζοντας το κείμενο στα ελληνικά.

Από όσο γνωρίζω πρόκειται για την Ρεφλεξολογίας μελέτη με το μεγαλύτερο δείγμα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα (88 άτομα συμμετείχαν σε ένα διάστημα τριών ετών). σχετικά με τα οφέλη της Ρεφλεξολογίας στην Παρηγορητική φροντίδα.


Αναφέρεται την Ελλάδα από το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το τμήμα


νοσηλευτικής.

https://www.liebertpub.com/doi/pdf/10.1089/acm.2019.0402

Συμπληρωματικές Θεραπείες για Ογκολογικούς ασθενείς: Ρεφλεξολογία και Τεχνικές χαλάρωσης. Μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη συγκριτική μελέτη.


Η Ολοκληρωμένη Παρηγορητική Φροντίδα είναι η πληρέστερη θεραπεία ασθενών με καρκίνο που συνδυάζει παρηγορητική φροντίδα και εναλλακτικές / συμπληρωματικές θεραπείες. Θα πρέπει να προσφέρεται σε ασθενείς σε όλα τα στάδια της νόσου και, στα αγαπημένα τους πρόσωπα, κατά τη διάρκεια του πένθους.

Μια άλλη συμπληρωματική θεραπεία που είναι ήπια και ασφαλής για άτομα με σοβαρές παθήσεις και μία από τις πιο δημοφιλής CAM (συμπληρωματικές - εναλλακτικές θεραπείες) για άτομα με καρκίνο είναι η ρεφλεξολογία. μια προτιμώμενη θεραπεία από το 35% των ασθενών με καρκίνο. Η κύρια έμφαση της ρεφλεξολογίας είναι στην αποκατάσταση και διατήρηση της ομοιόστασης, στην χαλάρωση και στην μείωση των συμπτωμάτων του στρες. Οφέλη έχουν επίσης αναφερθεί στην μείωση καταστροφικών συμπτωμάτων καρκίνου όπως δύσπνοια, κόπωση, άγχος, πόνος, ναυτία, εμετός και πιθανώς ενίσχυση της ποιότητας ζωής QoL.

Χρησιμοποιήθηκε ένα δείγμα 88 εξωτερικών ασθενών μονάδας
Παρηγορητικής φροντίδας στην Αττική πιθανόν το Αλεξάνδρας, ίσως στο Αρεταίειο. 
Και στις δύο ομάδες (Ρεφλεξολογίας και Πρακτικές χαλάρωσης) προσφέρθηκαν συνολικά έξι συνεδρίες, μία κάθε εβδομάδα διάρκειας 30'.
Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Bayley.

Σχετικά με το πρωτόκολλο ρεφλεξολογίας, όλα τα σημεία πιέζονται ακολουθώντας την μέθοδο Baley ξεκινώντας από το αριστερό πόδι τρείς φορές. Κατά την συνεδρία επιτρέπεται η συνεδρία και εξηγήσεις σε σημεία πίεσης δίδεται αν ζητηθεί.

All reflex points are pressed following the Bayly method starting on the left foot three times. During the session talking is allowed and explanations on pressure points given if required.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι για τους ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ολοκληρωμένη παρηγορητική φροντίδα, τόσο η χαλάρωση όσο και η ρεφλεξολογία ήταν αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Η ρεφλεξολογία ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας ζωής QoL. Επιπλέον, η ρεφλεξολογία φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από τη χαλάρωση στη διαχείριση του πόνου. Φαίνεται ότι αυτές οι ασφαλείς και σχετικά φθηνές τεχνικές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ασθενείς με καρκίνο από εξειδικευμένους θεραπευτές, ειδικά σε χώρους παρηγορητικής φροντίδας, ως μέρος της ολοκληρωμένης παρηγορητικής φροντίδας. Απαιτούνται περαιτέρω συγκριτικές μελέτες συμπληρωματικών θεραπειών για τη διεύρυνση και την ενίσχυση των αποτελεσμάτων μας και για ένα ευρύτερο φάσμα αποτελεσματικών, τεκμηριωμένων συμπληρωματικών θεραπειών που θα προσφέρονται σε ασθενείς με καρκίνο.