Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Integrative medicine and the point of credulity - Συνδυαστική Ιατρική και το επίπεδο της ευπιστίας!

Στο Βritsh Μedical Journal
διαβάσαμε ένα άρθρο γροθιά για τον χώρο των ΣΕΘ, και πιο συγκεκριμένα για την γενικότερη αξιοπιστία ή και ευπιστία που αναμφίβολα διακατέχει τον χώρο και πιο συγκεκριμένα τα συνέδρια των ΣΕΘ. Χρειάζεται γερό στομάχι για να το διαβάσει κανείς (από εμάς ,του χώρου των ΣΕΘ) , ωστόσο πιστεύω ότι αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα, στο τέλος θα γίνουμε πιο ωφέλιμοι για τους αποδέκτες των μεθόδων μας και για τους εαυτούς μας!

Η ιστορία - σύντομη εκδοχή!

Ο John C McLachlan, professor of medical education, απέστειλε την 1η Ιουνίου μία εργασία του (πετυχημένη δημιουργία του μυαλού του - φάρσα δηλαδή) στο Διεθνές Συνέδριο Συνδυαστικής Ιατρικής της Ιερουσαλήμ με σκοπό να εγκριθεί για να την παρουσιάσει στο συγκεκριμένο συνέδριο. Περιέγραφε το ποιος είναι και ότι έχει ανακαλύψει έναν καινούριο χάρτη Ρεφλεξολογίας ο οποίος μέσω των μελετών του αποδεικνύεται ότι οι αντιδράσεις είναι πιο ισχυρές και ότι έχει μεγαλύτερη θεραπευτική αξία, μαλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διαγνωστικούς σκοπούς! Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός ανθρωπαρίου στους γλουτούς (!), ο χάρτης αντιδρά όπως και στην Ρεφλεξολογία με βελονισμό και βεντούζες(?).

Την ίδια ημέρα του απάντησαν (η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου) ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και την επομένη τους απέστειλε πειστικότατες πληροφορίες σχετικά με τις γραμμές Blaschko - αέρας επιστημονικότητας και κύρους χωρίς τεκμηριωμένες αποδείξεις και ίχνη αληθοφάνειας - αλλά και περιέγραφε τις δυσκολίες που συνοδεύουν μία τέτοια προσέγγιση λόγω της θέσης του ανακλαστικού χάρτη στους γλουτούς!

Στις 26 Ιουλίου 2010 του απάντησαν ότι με χαρά δέχονται να έρθει να μιλήσει και ότι η ομιλία του θα διαρκέσει 20 λεπτά.

Ο Δρ. Τζων δελεάστηκε να ολοκληρώσει την φάρσα του και να πάει να μιλήσει στην Ιερουσαλήμ αλλά δεν πήγε τελικά. "Δεν πιστεύει ότι η ορθολογική ιατρική θα μπορούσε να είχε ξεγελαστεί με κάτι παρόμοιο. Το ελάχιστο επίπεδο κοινής λογικής θα έπρεπε να οδηγήσει στην ευγενική ωστόσο απόλυτη εξαίρεση της ομιλίας μου ή τουλάχιστον στην περαιτέρω διερεύνηση της. Οι ΣΕΘ δεν χαρακτηρίζονται από αυστηρή αξιολόγηση των άκυρων υποθέσεων αλλά μάλλον δέχονται θεωρίες ανάλογα με το ποιος τις προτείνει."

Προσωπικό σχόλιο: Σε ότι αφορά τις ημερίδες, συνέδρια, δημοσιεύσεις κλπ. και στον χώρο των ΣΕΘ, πιστεύω ότι δεν είναι αντικειμενικές και αξιοκρατικές σε αυτά που παρουσιάζουν, ανακοινώνουν, δημοσιεύουν. Δεν μιλάω για την Ελλάδα μόνον αλλά κυρίως για το RiEN και ICR, περισσότερο μοιάζουν με διήμερο προώθησης σεμιναρίων και βιβλίων!!! Συνεχώς εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Παράλληλα, είναι αναμφίβολο γεγονός ότι πολλοί Ιατροί (μιλάω για πραγματικούς) ολοένα και περισσότερο προτείνουν τις ΣΕΘ και σίγουρα την Ρεφλεξολογία. Το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από την δική μας πλευρά, να μετριάσουμε αυτά που υποσχόμαστε, να είμαστε ακριβείς στα στοιχεία που έχουμε για τον μηχανισμό δράσης της εκάστοτε μεθόδου και για τα όποια αποτελέσματα προκαλεί, και ειλικρινείς σε ότι αφορά την εκπαίδευση μας. Τίτλοι όπως Master Reflexologist, Bachelor ή Hons και ένα σωρό άλλα ακαταλαβίστικα που διαβάζω κατά καιρούς μετά τον τίτλο "Ρεφλεξολόγος", όπως επίσης και άλλοι τίτλοι που έχουμε απονείμει στους εαυτούς μας (να μην αρχίσω...) δεν βοηθούν κανέναν και θα οδηγήσουν δικαιολογημένα μία μέρα στην περιγραφή που παραπέμπει η φωτογραφία του Δρ.Τζων "Κώλο - Ρεφλεξολογία ή Ρεφλεξολογία του κώλου"!

Κάτι άλλο που επίσης με προβληματίζει είναι ότι τo τελευταίο διάστημα η "αγορά" έχει γεμίσει δασκάλους-εκπαιδευτές ΣΕΘ (.....εντάξει 1ος εγώ), σεμινάρια, σεμινάρια και σεμινάρια, portal εναλλακτικής, συμπληρωματικής και συμβατικής υγείας. Το ένα newsletter ακολουθεί το άλλο, διατροφολόγοι, μάστερ του Ρείκι, διαλογισμού και ότι άλλο χωράει ο νους. Περιοδικά και εφημερίδες υγείας. Απορώ πως υπάρχουν ακόμα ασθενείς με τόσες συμβουλές υγείας, τόσες μέθοδολογίες, τόσους θεραπευτές, τόσο Ρείκι και τόση ενέργεια να κυκλοφορεί, και θα περίμενα στις 8 το πρωί που είμαι στο δρόμο να βλέπω ομάδες γιόγκα - ταί τσι να εξασκούνται ΠΑΝΤΟΥ! Κάτι δεν κολλάει.... μάλλον πρόκειται για "φούσκα", εναλλακτική φυσικά ή οποία σκάει. Στους διοργανωτές και εκπαιδευτές των σεμιναρίων (Ελλάδος-Εξωτερικού) θα πω ότι είναι τουλάχιστον ανήθικο και μεγάλη υποκρισία να πουλάνε την "σπουδαία" γνώση τους ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ και μάλιστα στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρίς η μέθοδος τους να έχει αποδειχθεί μέσα από την εφαρμοσμένη πρακτική. Θέλουν και copyright για την σπουδαία ανακάλυψη τους, "Ειδικοί σε ζητήματα δεοντολογίας προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι δεν είναι δίκαιο να χορηγείται άδεια σε μία μέθοδο που σώζει ζωές, η οποία πρέπει να αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Πχ. πατέντα του αιθέρα" - απόσπασμα από το βιβλίο: Γιατί Πονάμε, Η Φυσική Ιστορία του πόνου, F. T. Vertosick

Εμείς φταίμε που πάμε στα σεμινάρια.....

Τέλος βρίσκω εντυπωσιακό ότι ΚΑΝΕΝΑΣ επαγγελματίας, εκπαιδευτής, καθηγητής, θεραπευτής, διοργανωτής σεμιναρίων, Πρόεδρος-Αντιπρόεδρος σωματείου, υπεύθυνος portal δεν κοινοποιεί, γνωστοποιεί και τις έρευνες - μελέτες που δείχνουν τα κενά και αδυναμία της/ων μεθόδου/ων που αντιπροσωπεύει. Γιατί υπάρχουν... σε όλες τις μεθόδους, ακόμα και στις συμβατικές. Όλες οι μέθοδοι ΣΕΘ είναι αλάθητες και 100% αποτελεσματικές? Τι μπορεί να συμβαίνει?

α) Η μέθοδος του είναι πανάκεια. Θεραπεύει τα πάντα και τους πάντες, πάντα! ...εντάξει είναι και αυτοί που δεν θέλουν να γίνουν καλά - sic

β) Δεν διαβάζει ούτε και ενημερώνεται για τις εξελίξεις της μεθόδου του και των ΣΕΘ γενικότερα. Έμαθε ότι έμαθε και τελείωσε.

γ) Διαβάζει και ενημερώνεται, αλλά αποκρύπτει τις πληροφορίες για εύλογους λόγους.

δ) Κάτι άλλο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: