Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Υπογονιμότητα – από την Inge Dougans

http://www.vacuflex.com/?p=129


Μερικές γενιές πριν υπήρχαν ελάχιστες μέθοδοι αντισύλληψης, δημιουργώντας στις οικογένειες το “πρόβλημα” να έχουν περισσότερα παιδιά από ότι μπορούσαν να διαχειριστούν.
Σήμερα, για την σύγχρονη οικογένεια – κυρίως για αυτές που αναβάλουν την αναπαραγωγή προς το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου – η υπογονιμότητα έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο.

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η ανικανότητα της σύλληψης μετά από ένα έτος προσπάθειας. Το 1978 - διαγνώστηκα ( η Ίνγκα Ντούγκανς) με υπογονιμότητα λόγω σαλπίγγων που έχουν απόφραξη και ενδομητρίωση.

Το ιατρικό σύστημα της Δανίας μου έδωσε πιθανότητες 10-15% να καταστώ έγκυος μετά από παρέμβαση.
Στα 25 χρόνια διδάσκοντας Ρεφλεξολογία γνώρισα πολλούς ανθρώπους που ήλπιζαν ότι η μέθοδος θα βοηθούσε τους ίδιους ή την οικογένεια τους να λύσουν σοβαρά προβλήματα υγείας που η συμβατική ιατρική δεν μπόρεσε να θεραπεύσει. Η Ρεφλεξολογία στην απλότητα της έχει βοηθήσει  πολλούς και ακόμα το κάνει.
Ωστόσο η επιστήμη της Ρεφλεξολογίας για πολλούς είναι πολύ απλή για την δεχτούν και στις αρχές κατάλαβα ότι τα στοιχεία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (ΠΚΙ) θα αποτελούσαν το ιδανικό συμπλήρωμα της 
Ρεφλεξολογίας. Οι Ρεφλεξολόγοι δεν εκπαιδεύονται να είναι βελονιστές – ωστόσο, χρησιμοποιούμε τους μεσημβρινούς ως διαγνωστικό εργαλείο για να κατανοήσουμε τα μονοπάτια της ασθένειας. Χρησιμοποιούμε τα 5 στοιχεία για να κατανοήσουμε την φυσιολογική συμπεριφορά των πελατών μας.
Το θεραπευτικό εργαλείο παραμένει να είναι η Ρεφλεξολογία αλλά ο συνδυασμός και των δύο επιτρέπει στον θεραπευτή να κατανοήσει καλύτερα γιατί κάποια ΑΣ είναι ευαίσθητα ενώ δεν θα έπρεπε να είναι ή γιατί κάποια ΑΣ δεν είναι ευαίσθητα και εμείς αναμένουμε να είναι.
Λέγοντας ανακλαστικά σημεία – ΑΣ στην Ρεφλεξολογία αναφερόμαστε στα πόδια τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί ως ανάκλαση των οργάνων του σώματος.
Οι κινέζικοι μεσημβρινοί αναφέρονται στα 12 ζεύγη τα οποία βρίσκονται παράλληλα και στις δύο πλευρές του σώματος, πρόκειται για βελονιστικά μονοπάτια και κάθε μεσημβρινός ανταποκρίνεται σε ένα από τα κύρια όργανα και τις λειτουργίες του.
Ο σκοπός της παρουσίασης μου είναι η σύνδεση πολλών από τις καταστάσεις υπογονιμότητας σε κάποιους από τους 12 μεσημβρινούς ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι υποθάλπουσες αιτίες της υπογονιμότητας.
Πιστεύω πέρα από κάθε αμφιβολία ότι όλοι σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε την  υπογονιμότητα να σχετίζεται με κάποια ορμονική διαταραχή. Για παράδειγμα η οιστρογόνη  ρυθμίζει  τον εμμηνορυσιακό κύκλο και επηρεάζει τα αναπαραγωγικά όργανα και άλλες ζωτικές λειτουργίες. Επιπρόσθετα οι αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα ελέγχουν την πείνα, διάθεση και τα ενεργειακά επίπεδα.
Η ορμονική ισορροπία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η οιστρογόνη, προγεστερόνη,  τεστοστερόνη, η ινσουλίνη, καθώς και άλλες ορμόνες που εισέρχονται στο αίμα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας! Οι ορμόνες γίνονται από τις πρωτεΐνες και τα λίπη, όπως τα ψάρια, τόφου, τα αυγά, ξηροί καρποί, σπόροι και το αβοκάντο.
Όταν κοιτάξουμε με μία πιο προσεκτική ματιά σε κάποιους από τους μεσημβρινούς και τα όργανα τους που έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των ορμονών μας θα μπορούσε να ξεκινήσει την κατανόηση της συσχέτισης των μεσημβρινών με τον τρόπο ζωής και την υπογονιμότητα.


Το στομάχι ως όργανο ελέγχου της χώνευσης λαμβάνει τροφή που σχετίζεται με την όρεξη, την πέψη και τη μεταφορά των τροφίμων και των ρευστών. Χωρίς τις θρεπτικές δραστηριότητες του στομάχου, τα άλλα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Το πάγκρεας κατέχει σημαντικό έλεγχο στην θρέψη του σώματος επειδή τα εκκρίματα του βοηθούν στην πέψη όλων των κύριων συστατικών των τροφών, πρωτεΐνες, λίπη και άμυλο. Πρόκειται για τον καίριο σύνδεσμο στην διαδικασία όπου οι τροφές μετατρέπονται σε ενέργεια και αίμα. Εάν αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού της τροφής δεν είναι ισορροπημένη η θρέψη και ενέργεια δεν θα είναι διαθέσιμα για τις σημαντικές λειτουργίες του σώματος.
Το στοιχείο της γης: αντιπροσωπεύονται από τους μεσημβρινούς  και τα όργανα  του στομάχου και παγκρέατος. Η γόνιμη και σταθερή γη που γνωρίζουμε ως “μάνα” μας προσφέρει την τροφή μας αλλά και την υποστήριξη στην οποία στεκόμαστε και αναπαυόμαστε: our womb and our tomb, (Καζαντζάκης – Ασκητική “Από μία μαύρη τρύπα βγαίνουμε και μία μαύρη τρύπα μας καλεί κοντά της”).

Η γυναίκα μπορεί να γίνει αντιληπτή ως η Γη, μπορεί να συγκριθεί με την γη στον κήπο το οποίο πρέπει να ετοιμαστεί και να είναι ισορροπημένο προτού δεχτεί και μεγαλώσει τους σπόρους. Όπως η γη είναι στρογγυλή το γυναικείο σώμα είναι περισσότερο στρογγυλό από αυτό του άνδρα, ωστόσο απότομη αύξηση ή απώλεια βάρους  είναι ενδεικτικά ανισορροπίας του στοιχείου της γης.
Τα μονοπάτια των μεσημβρινών στομάχου – παγκρέατος επιβεβαιώνουν ότι πολλές λειτουργίες του γυναικείου ορμονικού συστήματος σχετίζονται άμεσα με ισορροπημένη διατροφή οπότε σωστή όξινη/αλκαλική και σακχάρου αίματος ισορροπία.
Εάν ένας καλής ποιότητας σπόρος (στον άνθρωπο – σπέρμα) τοποθετηθεί σε ένα ανισόρροπο περιβάλλον ο σπόρος ή το σπέρμα δεν θα αναπτυχθεί επαρκώς και θα έχει προβλήματα να “ριζώσει” και να γονιμοποιηθεί. 
Ας δούμε τους ενδοκρινείς αδένες και όργανα που επηρεάζονται από τους μεσημβρινούς  στομάχου και πάγκρεας.

Οι μεσημβρινοί του στομάχου πορεύονται έσω του στήθους – θηλές. Πρησμένα και με πόνο στήθη, εισέχουσες-ανάστροφες θηλές, ινομυώματα ή κύστες στα στήθη επιβεβαιώνουν ορμονική ανισορροπία τα οποία γίνονται πιο εμφανή κατά την περίοδο και ωορρηξία, ωστόσο η θεμελιώδης ανησυχία θα πρέπει να είναι η όξινη/αλκαλική ισορροπία των τροφών που λαμβάνουμε. 
Τα επινεφρίδια - παράγοντες στρες: Το άγχος είναι η πιο συχνά «διαγνωσμένη» κατάσταση, με την έννοια ότι έχει κατηγορηθεί για πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι κάθε φορά που επιλέγουμε να τρώμε τεχνητές τρόφες φορτωμένες με χημικές ουσίες αυτό θα στρεσάρει τα όργανα μας κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού αυτών των ουσιών που είναι ξένες προς το σώμα.
Η διαδικασία αυτή θα μειώσει τα επίπεδα ενέργειας στα κύτταρα και θα αρχίσει μία κατάσταση νόσου. Επιπλέον, πολλές σύγχρονες κοινωνίες δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα που παράγονται από το φυσικό περιβάλλον μας - από τη Γη - και συγκεκριμένα λαχανικά, φρούτα, βότανα, τα δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι. Τα προϊόντα αυτά μας δόθηκαν από τη μητέρα Γη για έναν λόγο - να επιτρέπουν τις λειτουργίες των οργάνων μας και των ορμονικών αδένων.
Οποιαδήποτε μορφή στρες - είτε είναι σωματική ή συναισθηματική έχει ως αποτέλεσμα την άμεση έκκριση της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν αγωνιζόμαστε ή κάνουμε φυγή (fight or flight response) όπως οι πρόγονοί μας κάτω από παρόμοιες συνθήκες, το σώμα μας δεν χρησιμοποιεί την υπερβολική γλυκόζη στο αίμα, η οποία απελευθερώθηκε από την επιπλέον αδρεναλίνη. Αυτό το αυξημένο επίπεδο γλυκόζης προκαλεί την απελευθέρωση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων ινσουλίνης με μεταβολικές συνέπειες.
Σήμερα κάτω από πίεση οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο από τις λάθος τροφές διατηρώντας την στρεσογόνο αλυσίδα.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCO): είναι μια κατάσταση όπου η ανάπτυξη των ωαρίων κατά την ωορρηξία σε κάθε κύκλο, παραμένουν παγιδευμένα στο εσωτερικό της ωοθήκης. Μετά από λίγο θα πρηστούν οι ωοθήκες με υγρό και μετατρέπονται σε κύστες. Η διαδικασία αυτή προκαλείται από το γεγονός ότι οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν υπερβολικά την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία συνήθως παράγεται σε μικρές ποσότητες.
Ενδεικτικά σημάδια στο πρόσωπο:  Κατά την έναρξη των προβλημάτων, πολλές νέες γυναίκες εμφανίζουν σημάδια ακμής κατά μήκος της γραμμή της γνάθου στο πρόσωπο. Στη νεαρή κοπέλα συχνά συστήνεται να πάρει το αντισυλληπτικό χάπι καταστέλλοντας όλα τα συμπτώματα, αλλά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πρωταρχική αιτία. Ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι το ιατρικό επάγγελμα έχει αναγνωρίσει την ακμή στην γραμμή της γνάθου να σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές! Ωστόσο, δεδομένου ότι η ακμή είναι συμφόρηση επί του μεσημβρινού του στομάχου αυτό που πραγματικά πρέπει να αναγνωριστεί είναι η έλλειψη της ισορροπίας όξινου/αλκαλικού περιβάλλοντος και συνεπώς η περαιτέρω ανάπτυξη της συμφόρησης κατά μήκος του μεσημβρινού του στομάχου με αποκορύφωμα την ωοθηκών δυσλειτουργία.
Περαιτέρω ένδειξη στο πρόσωπο ενδεχόμενης υπογονιμότητας που οφείλετε σε δυσλειτουργίες των
ωοθηκών μπορεί να παρατηρηθεί από την επισκόπηση του τμήματος μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους. Ολοένα και περισσότερες νέες γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια αναπτύσσουν σημάδια ενός «μουστακιού» ή έχουν αναπτύξει κάθετες γραμμές στην ίδια περιοχή, αυτό το τμήμα είναι επίσης στο μεσημβρινό του στομάχου.


Οι κάθετες γραμμές είναι κοινές εκδηλώσεις στις γυναίκες κατά την  εμμηνόπαυση, επιβεβαιώνοντας την φυσική αδυναμία της να συλλάβει.
Στο πόδι οι μεσημβρινοί του στομάχου τελειώνουν στα δεύτερα δάχτυλα, καθώς και εσωτερικά στα τρίτα δάχτυλα. Προειδοποιητικά σημάδια προβλήματος με τους μεσημβρινούς μπορεί να είναι
ονυχομυκητιάσεις, κάλοι, σφυροδακτυλία, λυγισμένα ή παραμορφωμένα δάχτυλα των ποδιών. Εάν τα δεύτερα δάχτυλα είναι μακρύτερα των μεγάλων δάχτυλων αυτό μπορεί να ενδεικτικό γενετικής αδυναμίας στο μεσημβρινό του στομάχου.


Θυρεοειδούς ανισορροπία:  η μετατροπή των αποθηκευμένων λιπών και θερμίδων στο σώμα μας που τρώμε σε χρήσιμη ενέργεια είναι μια λειτουργία που επιτελούν οι ορμόνες του θυρεοειδή. Η λειτουργία του θυρεοειδή εξαρτάται επίσης από τα επίπεδα της προγεστερόνης, η οποία, με τη σειρά της, συνδέεται με τα επίπεδα οιστρογόνων. Στον κύκλο της αλληλεπίδρασης μεταξύ του θυρεοειδούς και των οιστρογόνων, η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδή και αργός μεταβολισμός μπορεί να σημαίνει μια αύξηση και ανισορροπία των οιστρογόνων. Ένα από τα πολλά συμπτώματα της ανισορροπίας είναι υπερβολική έμμηνος ρύση.
Ενδεικτικά σημάδια στο πρόσωπο :  Θα παρατηρήσετε ότι τα εσωτερικά τμήματα των μεσημβρινών του πάγκρεας διέρχονται από το θυρεοειδή - και ως εκ τούτου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις λειτουργίες του αδένα. Επιπλέον, οι μεσημβρινοί διέρχονται από το στόμα και ισχυρή δίψα ή ξηρό στόμα είναι ενδεικτικά ανισορροπιών. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί συχνά ενυδατικό χειλιών επιβεβαιώνει μια ανισορροπία!
Μία βαθιά πτυχή ή κάλλος μόλις κάτω από τα σησαμοειδή οστά – στο ΑΣ του θυρεοειδή – είναι άλλη μία ένδειξη ανισορροπίας.
Οι πλευρικές περιοχές των μαστών:  Διαταραχές πλευρικά των μαστών – όγκοι και κύστες, ευαισθησία και πρήξιμο πριν την ρύση ή ωορρηξία.


Πάλι είναι σημαντικό να δούμε πέρα από το πρόβλημα στο μαστό και να το συσχετίσουμε στον μεσημβρινό και να τροποποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας – στην συγκεκριμένη περίπτωση τα επίπεδα σακχάρου.
Ινσουλινοαντίσταση ή δυσανεξία ινσουλίνης: Εάν έχει υπάρξει συνεχής ζήτηση ινσουλίνης για πολλά χρόνια, τα κύτταρα απευαισθητοποιούνται και δεν ανοίγουν για να λάβουν την γλυκόζη από την ροή του αίματος ώστε να την κάψουν για ενέργεια. Ωστόσο στην περίπτωση που δεν υπάρχει γλυκόζη στα κύτταρα το πάγκρεας παράγει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη
Εν τω μεταξύ το ήπαρ θα μετατρέψει την περίσσια γλυκόζης που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα σε γλυκογόνο η οποία και θα αποθηκευτεί στο σώμα. Η ινσουλίνη θα εκκρίνεται όλο και πιο συχνά για να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αλλά θα εκτελεί όλο και λιγότερα αποτελεσματικά την εργασία της δημιουργώντας επιθυμία για γλυκά, καφεΐνη, αλκοόλ και υδατάνθρακες.
Ενδεικτικά σημάδια στα πόδια: Ελαφρώς λυγισμένα δάχτυλα ή λυγίζουν τόσο ώστε να έχουν δημιουργηθεί κότσια τα οποία είναι ενδεικτικά ανισορροπίας. Τα κότσια εμφανίζονται στον μεσημβρινό του σπλήνα/παγκρέατος όπου και βρίσκονται τα ΑΣ του θυρεοειδή.
Πολλές γυναίκες με κότσια έχουν διαγνωσθεί με δυσλειτουργία του θυρεοειδή και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή το αντίθετο – γυναίκες που εμφανίζουν δυσλειτουργία του θυρεοειδή φαίνεται πως δημιουργούν κότσι πιο γρήγορα από άλλες. Και στις δύο περιπτώσεις το στρες στο πάγκρεας έχει παραβλεφθεί ως ο υποθάλπτων παράγων των ανισορροπιών.  
Πολλοί ασθενείς με κότσια ακόμα και θυλακίτιδα συχνά επιβεβαιώνουν την δυνατή επιθυμία για διεγερτικά όπως και δυνατή επιθυμία να τους επιθυμούν και αγαπούν. Επιπρόσθετα πολλές γυναίκες με ελαφρώς λυγισμένα δάχτυλα ή κότσια επιβεβαιώνουν την ύπαρξη προβλημάτων με τον εμμηνορυσιακό κύκλο, για παράδειγμα δύσκολο-βαρύ κύκλο, ινομυώματα ή ενδομητρίωση  - συχνά οδηγεί σε υστερεκτομή!
Ενδομητρίωση – είναι μία διαταραχή όπου φυσιολογικός ενδομήτριος ιστός, ο οποίος επενδύει την μήτρα, ξεκινά να αναπτύσσεται αλλού στο σώμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή ακόμα και να περιορίσει ή καταστήσει κάποια ανίκανη, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα ενδομητρίωσης είναι πυελικός πόνος πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου όπως και κατά την συνουσία. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε συμφύσεις και ουλές, και πιθανώς να εμποδίσει την γονιμότητα.
Ινομυώματα στην μήτρα – είναι όγκοι μυϊκού ιστού που εναποτίθενται στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα μπορούν να δημιουργήσουν συμπτώματα όπως αιμορραγία, αναιμία και ρήση αίματος μεταξύ των κύκλων.
Μπλοκαρισμένες - κλειστές σάλπιγγες δημιουργούνται από πυελικές φλεγμονώδεις ασθένειες, σεξουαλικός μεταδιδόμενες ασθένειες ή γενετικές-συγγενείς ανωμαλίες. Βλαμμένες ή μπλοκαρισμένες σάλπιγγες εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ σπερματοζωαρίου και ωαρίου. ΩΣΤΟΣΟ αντί να προσεγγίζουμε κάθε μία από αυτές τις σημαντικές περιπτώσεις υπογονιμότητας ως μεμονωμένα προβλήματα, οι υποθάλπτων μεσημβρινοί και το σχετικό όργανο το πάγκρεας δεν πρέπει να λησμονείται και σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. 
Ενδεικτικά σημάδια στα πόδια: Εκτός από τα προαναφερθέν σημάδια – βαθιές ρωγμές-σχισμές (ραγάδες) και ή εμφάνιση μεγάλου κάλλους γύρω από τις φτέρνες ιδιαίτερα στην έσω επιφάνεια είναι σημάδια ανισορροπίας.  Ας κοιτάξουμε τους ενδοκρινείς αδένες και τα όργανα που επηρεάζονται από τους μεσημβρινούς του ήπατος και χοληδόχου κύστης.
Το ήπαρ: ελέγχει τις εκκρίσεις της χολής και ασχολείται με την αποθήκευση και τη ρύθμιση του αίματος. Είναι το κύριο κέντρο του μεταβολισμού, τη σύνθεση πρωτεϊνών, εξουδετέρωση δηλητηρίων και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, αποθηκεύει γλυκογόνο (άμυλο), αλλάζοντας το σε γλυκόζη (ζάχαρη), όταν χρειάζεται για ενέργεια.


Η χοληδόχος κύστη: αποθηκεύει και εκκρίνει τη χολή - ένα πικρό κίτρινο υγρό που συνεχώς παράγεται από το ήπαρ - και στέλνει τη χολή κάτω μέσα στο έντερο, όπου βοηθά στη
διαδικασία της πέψης. Οποιαδήποτε διαταραχή του ήπατος θα επηρεάσει την έκκριση της χολής στη χοληδόχο κύστη και δυσαρμονίες της χοληδόχου κύστης θα επηρεάσουν κατά συνέπεια το ήπαρ.
Το στοιχείο του ξύλου: Οι μεσημβρινοί χοληδόχου κύστης και ήπατος ανήκουν στο στοιχείο ξύλο. Ενδιαφέρον έχει να σημειωθεί ότι πολλές από τις συμφόρησης κατά μήκος των μεσημβρινών του ήπατος σε σχέση με τις διαταραχές της υπογονιμότητας σχετίζονται περισσότερο με τους άνδρες, ενώ συζητήσαμε νωρίτερα ότι το στοιχείο της γης σχετίζεται περισσότερο με το θηλυκό στοιχείο.
Κατά την αναλογία μας επομένως θα συζητήσουμε για το στοιχείο ξύλο για να είναι ίσο με την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος (σπόρους), το οποίο πρέπει να «φυτευτεί» στον κήπο (γυναίκα) που είναι το στοιχείο της γης στην αναλογία μας για το σκοπό της αναπαραγωγής. Ωστόσο, η αναπαραγωγή έχει ανάγκη τόσο ενός ωαρίου και ενός σπερματοζωαρίου προκειμένου να γίνει ένα έμβρυο. Συνεπώς, θα πρέπει να εξετάσουμε τις πτυχές του μεσημβρινού από ανδρικής και γυναικείας άποψης.

Σημαντική σημείωση: Το στοιχείο του ξύλου αναφέρεται επίσης στην ποιότητα και την ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής.
Επίσης, το στοιχείο το ξύλο αναφέρεται στην διαβίωση, αναπτυσσόμενες οντότητες: δέντρα, τα φυτά και το ανθρώπινο σώμα. Το στοιχείο ξύλο παραπέμπει στις αυξανόμενες δομές, τις ρίζες, κορμούς και τα άκρα των δέντρων και των φυτών - οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και τους μυς που κρατούν όρθιο το ανθρώπινο σώμα και σε συνοχή. Ο θυμός, η κατάθλιψη και η συναισθηματική απογοήτευση είναι συνδεδεμένες με το στοιχείο του ξύλου.
 Οι ωοθήκες - Κοιτάζοντας τους μεσημβρινούς και τις πορείες τους, θα γίνει αντιληπτό ότι πολλά από τα όργανα επηρεάζονται από διαφορετικούς μεσημβρινούς, στην περίπτωση αυτή, οι ωοθήκες. Οι ωοθήκες έχουν συζητηθεί σε συνάρτηση με τον μεσημβρινό του στομάχου και επομένως την πρόσληψη όξινων, όμως τώρα θα εξετάσουμε την επίδραση της πρόσληψης όξινων τροφών που μπορεί να έχει για τους μεσημβρινούς της χοληδόχου κύστης.
Ημικρανίες - Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες συνήθως τις βιώνουν κατά τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τους. Υπάρχει μια στενή σχέση με τα οιστρογόνα και τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Το 60% των γυναικών επιβεβαιώνουν την εμφάνιση ημικρανιών λίγο πριν ή κατά την έμμηνο ρύση. Μεγάλα επίπεδα οιστρογόνων έχει επίσης αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με ναυτία και εμετό.
Χολόλιθοι - Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν την συγκέντρωση της χολής στη χοληδόχο κύστη. Καθώς η χολή γίνεται παχύτερη χολόλιθοι σχηματίζονται, τα οποία προκαλούνται από τη συγκέντρωση της χοληστερόλης και των χολικών αλάτων. Στις γυναίκες με ημικρανίες ή χολολίθους επίσης είναι πιθανό αυτό να είναι ο υποθάλπτων λόγος για υπογονιμότητα
Ενδεικτικά σημάδια στο πρόσωπο: Απόδειξη ορμονικών διαταραχών θα υποστηρίζονται από σχήματος προσώπου καφέ κηλίδες πάνω και γύρω από τα μάγουλα σε ένα μικρό τμήμα του μεσημβρινού της χοληδόχου κύστης. Βαθιές σχισμές (ραγάδες) ή σημαντικός σχηματισμός κάλλους γύρω από την φτέρνα  - ειδικά στην έξω επιφάνεια - ενδέχεται να είναι ενδεικτικά στοιχεία πυελικών προβλημάτων που αφορούν τους μεσημβρινούς της χοληδόχου κύστης.
Είναι ώρα να εξετάσουμε τους μεσημβρινούς του ήπατος και μερικές από τις αιτίες συμφόρησης που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής που παρεμποδίζουν την φυσική προσέγγιση της γονιμότητας. Λόγω του γεγονότος ότι οι μεσημβρινοί του ήπατος περικυκλώνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων μας - οι μεσημβρινών του ήπατος έχουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη λειτουργία τους.

Υπόφυση και υποθάλαμος: Ο υποθάλαμος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της όρεξης,  θερμοκρασία και το πιο σημαντικό, τα συναισθήματα. Ρυθμίζει επίσης την υπόφυση, η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για την αποδέσμευση των αναπαραγωγικών ορμονών.
Περιορισμένο εύφορο υγρό του τραχήλου της μήτρας: Η έλλειψη σε ολισθηρό υγρό του τραχήλου της μήτρας που παράγεται κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας είναι η αιτία της υπογονιμότητας που παραβλέπεται πιο συχνά. Για να επιβιώσει το σπέρμα, αυτό το υγρό πρέπει να είναι καλά ισορροπημένο. Το σπέρμα έχει ανάγκη βλέννας με γόνιμα χαρακτηριστικά για να επιβιώσει. Χωρίς αυτό πεθαίνει μέσα σε μια ώρα ή δύο. Διαφορετικά τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν 3-5 ημέρες σε κατάλληλη βλέννα.
Κολπική λοίμωξη: Κολπική λοίμωξη μπορεί να κυμανθεί από χλαμύδια και  έρπη μέχρι την κοινή λοίμωξη από ζυμομύκητες. Οι λοιμώξεις παράγουν πολλές επιδεινώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να συγκαλύψουν το υγρό του τραχήλου της μήτρας.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες  λοιμώξεις (STI) - Αυτή η ομάδα ασθενειών προκαλούνται από μικρόβια που μεταδίδονται από ένα άτομο σε ένα άλλο κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτά είναι κοινά και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα. Στις γυναίκες πολλά από τα παραπάνω όταν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να εξαπλωθούν σε φλεγμονώδεις παθήσεις της πυέλου που επηρεάζουν τη μήτρα και σάλπιγγες.
Ανικανότητα και χαμηλή σεξουαλικότητα: Σχεδόν οι μισοί από όλους τους άνδρες και το ένα τέταρτο όλων των γυναικών που λαμβάνουν καταπραϋντικό φάρμακο (η οποία κουράζει το ήπαρ), αναφέρουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή σύμφωνα με έρευνα. Οι άνδρες ανέφεραν προβλήματα διατήρησης της στύσης και μειωμένη σεξουαλικότητα, ενώ οι γυναίκες είπαν ότι έχασαν την όρεξή τους για σεξ. Επιπλέον, άνδρες με κατάθλιψη υποφέρουν δύο φορές πιο συχνά από ανικανότητα σε σχέση με άλλους που ζουν πιο ισορροπημένη ζωή.
Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες στο «σύγχρονο» κόσμο έχουν πέσει κατακόρυφα. Δεν υπάρχει μόνο σημάδι του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων, αλλά ο σχηματισμός και η κινητικότητα τους μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Ενδεικτικά σημάδια – Ο μεσημβρινός του ήπατος: Εκτός από τα σημάδια που έχουμε ήδη αναφέρει θα δούμε τώρα τα μεγάλα δάχτυλα. Πιθανόν να έχουν ένα προς τα πάνω λυγισμένο δάκτυλο. Οι παρυφές των μεγάλων δακτύλων πιθανόν να έχουν εικόνα πρηξίματος αντιπροσωπεύοντας τον αδένα της υπόφυσης.

Το πηγούνι αντιπροσωπεύει τα αναπαραγωγικά όργανα και ανώμαλη ανάπτυξη τριχών (μούσι), κρεατοελιές ή ακμή είναι ενδεικτικά προβλημάτων. (Γυναίκες - άνδρες)
Το 1994, ανησυχία εκφράστηκε μετά από μια μελέτη που αποκάλυψε ότι οι άνδρες που τρώνε βιολογικά παραγόμενα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι σχεδόν δύο φορές πιο γόνιμοι από αυτούς που δεν τρώνε.
Το ήπαρ είναι το μεγάλης ταχύτητας χημικό εργοστάσιο επεξεργασίας του σώματος. Ό, τι τρώτε ή πίνετε πρέπει να περάσει μέσα από αυτό το μεγάλο και εξαιρετικό όργανο. Η συμφόρηση του ήπατος επιτρέπει στις τοξίνες που διαφορετικά θα είχαν ελεγχθεί και απομακρυνθεί, να κυκλοφορούν μέσω του αίματος στο σώμα, προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα και επομένως και στα συστήματα του σώματος.
Ας ρίξουμε μια ματιά στους ενδοκρινείς αδένες και όργανα που επηρεάζονται από τους μεσημβρινούς της ουροδόχου κύστης και νεφρών.

Η ουροδόχος κύστη: Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης είναι να παραλαμβάνει και να εκκρίνει τα ούρα που παράγεται στα νεφρά από το τελικό μερίδιο θολών υγρών που διαβιβάζονται από τους πνεύμονες, λεπτό έντερο και παχύ έντερο.
Τα νεφρά ρυθμίζουν την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Τα υγρά είναι απαραίτητα για τη ζωή, καθώς λούζουν όλο το κυτταρικό σύστημα. Η ροή των υγρών επιτρέπει τα απόβλητα να συλλέγονται και να αποβάλλονται με τη μορφή ούρων. Τεράστιες ποσότητες αίματος ρέουν μέσω των νεφρών ώστε να καθαριστούν και να αναλυθούν σε θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Το στοιχείο του νερού:  Το υγρό της ζωής είναι σημαντικό για λειτουργίες σε όλο το σώμα όπως η ροή λέμφου που βοηθά στην επεξεργασία και απομάκρυνση άχρηστων προϊόντων μεταβολισμού και προφέρει την ικανότητα αντιμετώπισης λοιμώξεων και άλλων εξωγενών στοιχείων, την ροή ούρων, σιέλου, εφίδρωση, δάκρυα και ερωτικά υγρά.
Θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι τα αναπαραγωγικά όργανα λαμβάνουν την εννεύρωση τους από το ιερό. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρό πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το αναπαραγωγικό σύστημα είναι πολύ ενεργό αυτή τη στιγμή.
Τι έχουν τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη να κάνουν με το αναπαραγωγικό σύστημα και πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την σχέση της υπογονιμότητας με αυτά τα όργανα?
Η λειτουργία της μήτρας είναι να θρέψει με υγρό το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η λειτουργία του προστάτη είναι η παραγωγή μιας λεπτής ρευστής λιπαντικής ουσίας η οποία αποτελεί μέρος του σπέρματος για να βοηθήσει στην μεταφορά των σπερματοζωαρίων. Αυτό το υγρό είναι υποτίθεται για την εξουδετέρωση των οξέων που υπάρχουν στο κόλπο και χρησιμεύει για να διατηρήσει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι ωοθήκες παράγουν ωάρια, καθώς και τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη? Παρόμοια στους όρχις παράγουν σπερματοζωάρια και την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη.
Για την κατανόηση των παραπάνω - θα πρέπει να εξετάσουμε το κύτταρο. Τα κύτταρα ζουν σε υγρό περιβάλλον γνωστό ως υγρό ιστού. Αυτό το υγρό αποτελείται από ποσότητες καλίου και αλάτων του νατρίου – εξωτερικά του κυττάρου υπάρχει μια υψηλή συγκέντρωση του καλίου και λίγο νατρίου στο εσωτερικό η ισορροπία έχει αντιστραφεί.
Οι μεσημβρινοί των νεφρών και της ουροδόχου κύστης σχετίζονται με την διατήρηση αυτού του υγρού, το πιο σημαντικό μέρος της υπογονιμότητας, ειδικά το κάλιο και νάτριο.
Μπορεί να σκεφτείτε ότι ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος εξισορρόπησης αυτών των υγρών είναι μια πρόσληψη άφθονου νερού! Ωστόσο, πρέπει να φάτε πολλά τρόφιμα από τον κόσμο των φυτών τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ιχνοστοιχείων και υγρών. Αυτές οι ουσίες είναι που ισορροπούν το κάλιο και νάτριο στο κυτταρικό επίπεδο. Η Κινέζοι το ονομάζουν προσέγγιση του jing ή ζωτική ουσία!
Εξισορροπώντας το υγρό σημαίνει να εξισορροπήσεις τα όξινα/αλκαλικά και σακχάρου επίπεδα και ενδείξεις για ανισορροπίες είναι οι ποικίλες συμφορήσεις που έχουμε ήδη παρουσιάσει να εκδηλώνονται κατά μήκος των μεσημβρινών στομάχου, σπλήνα-πάγκρεας, ήπαρ και χοληδόχου κύστη.
Μία περίληψη……
Άρρωστος από πρόχειρο φαγητό-fast food:
Πριν από μερικά χρόνια, ο Morgan Spulock έκανε ένα ντοκιμαντέρ στις ΗΠΑ για να δείξει τι θα συμβεί στο σώμα του, αν ζούσε μόνο με μια διατροφή πρόχειρων τροφίμων. Στην αρχή του ντοκιμαντέρ, ο 33χρονός Morgan είναι η εικόνα της υγείας και της ευτυχίας που ξεκινά το ταξίδι του στις προκλήσεις του γρήγορου φαγητού.
Εντός ημερών ωστόσο η νέα διατροφή του αξιολογείται. Προκαλεί μικρή έκπληξη ότι καταβροχθίζει 27300 χιλιοθερμίδες - kilojoules την ημέρα (μια υγιή δόση είναι 10.500 για τους άνδρες και 8400 για τις γυναίκες). Εντός των 30 ημερών βάζει περισσότερα από 11 κιλά. Η αρτηριακή πίεση του έχει τιναχτεί στα ύψη όπως και το επίπεδο της χοληστερόλης του και έχει απολέσει την σεξουαλική του ορμή. Ζητήθηκε από τους γιατρούς να σταματήσει ή θα πέθαινε.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν έκανε λήψη ναρκωτικών ούτε έπινε αλκοόλ.  Έκανε ό,τι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν κάθε μέρα - Καταβροχθίζουν λιπαρά γρήγορα τρόφιμα!
Ο Dr Daryl Isaacs, ένας από τους τρεις εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν για την παρακολούθηση της υγείας του Morgan, έμεινε έκπληκτος από την επιδείνωση του. Ακόμη χειρότερα, μια δοκιμή έδειξε τις επιπτώσεις στα εσωτερικά όργανα του. Η
δοκιμή στο ήπαρ ήταν το πιο συγκλονιστικό από όλα - έγινε πολύ ανώμαλο.

Έχοντας κατά νου ότι το ήπαρ και χοληδόχος κύστη αντιπροσωπεύουν το στοιχείο ξύλο, είναι σαφές ότι η ποιότητα των τροφίμων μέσω της διατροφής σε οποιαδήποτε μορφή - ακόμη και η χημική λήψη φαρμάκων - έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ.
Ο γκουρού διατροφής και συγγραφέας Patrick Holford λέει ότι το να τρώει κανείς τα σωστά τρόφιμα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο να ενισχύσει το
IQ σας, να βελτιώσει τη διάθεσή σας, να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειας σας, την τόνωση της μνήμης σας και να κρατήσετε το μυαλό σας πάντα νέο.
Στο βιβλίο του Βέλτιστη Διατροφή για το μυαλό - Optimum Nutrition for the Mind, απαριθμεί πέντε βασικές “τροφές για τον εγκέφαλο”: -
Σύνθετους υδατάνθρακες - όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια άλλη καλή πηγή μιας και είναι καλές βάσεις από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα: γλυκόζη, τα καύσιμα (ξύλο) με το οποίο λειτουργούν.
Έξυπνα λίπη - είναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, που είναι οι “αρχιτέκτονες της ανώτερης νοημοσύνης”.  Θα
πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Εκτός από το νερό, οι εγκέφαλοι μας είναι 60% λιπαρά.
Τα αμινοξέα είναι  το αλφάβητο του μυαλού και της διάθεσης, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης που βελτιώνουν την ομιλία του εγκέφαλου. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να στέλνει μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο οι νευροδιαβιβαστές και τα γράμματα που χρησιμοποιεί είναι τα αμινοξέα - που προέρχονται από λαχανικά και ζωικές πηγές.
Ευφυής θρεπτικές ουσίες είναι βιταμίνες και μέταλλα που είναι οι κύριοι συντονιστές του εγκεφάλου και οι καλύτεροι του φίλοι. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες Β, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται βιταμίνες και τα μέταλλα να μετατρέψει τη γλυκόζη σε ενέργεια.
Συμπερασματικά:
Η επιστήμη της Ρεφλεξολογίας βοηθά στην αποσυμφόρηση κατά μήκος των μεσημβρινών ωστόσο είναι η ευθύνη του ατόμου να αποκτήσει έναν υγιή τρόπο ζωής υποστηρίζοντας την ενέργεια κάθε κυττάρου του σώματος.

http://www.reflexologycourse.co.za/about-us
http://www.reflexologycourse.co.za/about-meridians-and-five-elements

https://books.google.gr/books?id=8ZigIEBpuiMC&pg=PT116&lpg=PT116&dq=subfertility+Inge+Dougans&source=bl&ots=O5Yu0pkQFu&sig=ZqqrRE3gM0aYP929wYISMLC6MOY&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwi478-_-NHMAhVkJ8AKHb7lCe4Q6AEIWzAI#v=onepage&q=subfertility%20Inge%20Dougans&f=false