Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Κατάθλιψη, το ελαφρύ άγγιγμα ή το βούρτσισμα και οι μεσημβρινοί του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Περιληπτικά 

Οι αμύελες νευρικές ίνες τύπου C (C-tactile afferents - CT's) είναι ειδικά νεύρα που
όταν διεγείρονται με ελαφρύ άγγιγμα ή βούρτσισμα έχουν αντικαταθλιπτική, αγχολυτική και αναλγητική δράση. Γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε όλο το δέρμα αλλά σε ορισμένες περιοχές είναι πιο πυκνή η παρουσία τους από άλλες περιοχές. Η περιοχή του δέρματος του κερκιδικού νεύρου στο αντιβράχιο είναι μια τέτοια περιοχή. Στην κινεζική ιατρική οι μεσημβρινοί του στοιχείου μετάλλου δηλαδή οι μεσημβρινοί του πνεύμονα και του παχέος εντέρου βρίσκονται κατά μήκος του κερκιδικού νεύρου όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός αγχολυτικών νεύρων CT. 

Τι σύμπτωση το αρνητικό συναίσθημα που σχετίζεται με το μέταλλο να είναι ακριβώς η θλίψη αλλά και η έλλειψη αυτοεκτίμησης.


Η ταχύτητα του βουρτσίσματος θα πρέπει να είναι αργή, μεταξύ 1–10 cm/s.

Στην προσέγγιση του Ιπποκράτη των τεσσάρων χυμών, η κατάθλιψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κατάσταση υγρασίας.  Αυτή η κατάσταση  θα ισορροπούσε με το στοιχείο του ανέμου, που θα μπορούσε να είναι η χρήση του πινέλου!

Ο Γαληνός από την Πέργαμο στο βιβλίο του Υγιεινών επίσης συνιστά για καταστάσεις συναισθηματικής δυσφορίας, αργές συνεχείς κινήσεις των χεριών με πολύ λάδι.

________ ___ ___

Τα άρθρα και οι παραπομπές

Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Frontiers of Psychiatry, όπου οι συγγραφείς, εστιάζοντας στη θεραπεία της κατάθλιψης προτείνουν την καθιέρωση μιας νέας μεθόδου: Την "Ιατρική του Αγγίγματος" Touch Medicine.

Ελεγχόμενες μελέτες και συστηματικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει τα αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και αναλγητικά αποτελέσματα συγκεκριμένων τεχνικών μασάζ. Του αργού, συνεχόμενου και απαλού αγγίγματος!

Ένας υποκείμενος μηχανισμός έχει να κάνει με ένα σύστημα νευρικών ινών τύπου C με χαμηλή ταχύτητα αγωγής και που νευρώνουν το δέρμα ολόκληρου του σώματος. Ονομάζονται αμύελες νευρικές ίνες τύπου C με χαμηλή ταχύτητα αγωγής  (CT)

Μέσα από το πείραμα διαπιστώθηκε ότι οι CT νευρώνες δείχνουν τον ισχυρότερο ρυθμό πυροδότησης σε ταχύτητες βούρτσας μεταξύ 1-10 cm/s με την εφαρμογή ήπιας πίεσης, και βέλτιστης θερμοκρασίας που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του δέρματος.

Αυτά τα νεύρα CT νευρώνουν το δέρμα ολόκληρου του σώματος, αλλά είναι πιο πυκνά σε σημεία του σώματος που είναι απρόσιτα για την περιποίηση του εαυτού, όπως ο ώμος και η πλάτη – το άγγιγμα σε αυτά τα σημεία του σώματος θα γίνει αντιληπτό ως πιο ικανοποιητικό.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11177324/?sender_campaign=ernLEw&sender_ctype=email&sender_customer=wmYvnpM&utm_campaign=Terra%20Rosa%20News&utm_medium=email&utm_source=newsletter&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2ncKedKtE4j2lXx3OwCTyoFIQcb38EUKnbl_aVmmX1G1KXfcHQw4y7eKI_aem_urkJjMDgcteS5cd-ytPFgg


Εξετάζοντας ακόμη περισσότερο αυτό το ενδιαφέρον θέμα, βρήκα ένα ακόμα άρθρο που εξερευνά και συγκρίνει τον αριθμό των CT στις περιοχές του δέρματος των περονιαίου και κερκιδικού νεύρα. Οι οποίες, σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Eunice Ingham, θεραπευτικά, είναι περιοχές θεραπευτικής αντιστοίχισης μεταξύ τους!

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτοί οι αγχολυτικοί νευρώνες (CT) είναι άφθονοι στο τριχωτό δέρμα του βραχίονα, αλλά συγκριτικά είναι σχετικά αραιοί στην κνήμη, ωστόσο οι CT εμφανίζουν παρόμοιες φυσιολογικές ιδιότητες στα νεύρα των χεριών και των ποδιών.

https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/jn.00310.2021?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3AZLcldaU--TUT0yUx1sdMiPQ8-bY9nkR9yiK0Ba44fjZSmvqEaBg4uOk_aem_SSrjB7e9_uLeLA8ztGQFTg


Για την κατάθλιψη και άλλων παρόμοιων αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων, να τρίβετε απαλά, η βουρτσίστε με την χρήση πινέλου συνεχόμενα και αργά την περιοχή της κερκίδας στο αντιβράχιο σας ή σε κάποιον που το έχει ανάγκη.