World Reflexology blog based in Athens Greece by Spiridon Dimitrakoulas, Orthopedic Reflexologist. "All people should learn the art of medicine, Hippocrate, especially those who are educated and have experience with words, because this is beautiful and at the same time usefull in life." - - Democritus
Google Website Translator Gadget_________ ATTENTION "Αγγλικά" is ENGLISH !!!!!
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
Ο Ιπποκράτης και η ιατρική του
O φίλος Πέτρος Ζούκας επανέρχεται με σκέψεις σχετικά με τον Ιπποκράτη, μάλλον θα τον φιλοξενώ συχνά εδώ και χαίρομαι πολύ.
Σπύρος
Ο Ιπποκράτης , στο όνομα τού οποίου ορκίζονται οι σημερινοί γιατροί όλου του κόσμου , δεν έμεινε στην ιστορία της ανθρωπότητας μόνο για τη μεγαλοφυή σύλληψη και το επιστημονικό δαιμόνιο στην ιατρική πράξη , αλλά , κυρίως , για την ηθική και τη φιλοσοφία που διαπνέει το έργο του .
Ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως ψυχοσωματική ολότητα και η ιατρική είναι η προσαρμογή της θεραπείας στον συγκεκριμένο ασθενή .
Υποστήριζε ότι ο ασθενής θα εμπιστευθεί απόλυτα το γιατρό του μόνον όταν νιώθει ότι ο τελευταίος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γι' αυτόν . Κι αυτό γίνεται όταν ο γιατρός μάθει ν' ακούει τον ασθενή , τού αφιερώνει πολλή ώρα , δείχνει ενδιαφέρον για το πρόβλημά του .
''Μερικοί ασθενείς '' , έγραφε , ''μολονότι γνωρίζουν ότι η κατάστασή τους είναι σοβαρή , επανακτούν την υγεία τους απλά και μόνον επειδή είναι ευχαριστημένοι από το γιατρό τους ''.
Πίστευε ότι , ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και πρέπει να θεραπεύσουμε τον ασθενή και όχι την ασθένεια . Εφθανε μάλιστα στο σημείο να προειδοποιεί ότι , δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε την ίδια θεραπεία για τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις περιπτώσεις .
''Μερικές φορές να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας δωρεάν '', συμβούλευε τους μαθητές του .
''Αν ο γιατρός δεν δίνει σ' αυτό που κάνει μεγαλύτερη αξία απ' ό,τι δίνει στο χρήμα , εξευτελίζει το λειτούργημά του , που είναι η υπηρεσία του ανθρώπου , και τα υψηλά ιδανικά της ιατρικής τέχνης υποβιβάζονται'' .
Ο Ιπποκράτης έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των παθήσεων και συνιστούσε όχι μόνον μία ισορροπημένη δίαιτα , αλλά και κι έναν μετριοπαθή και συνετό τρόπο ζωής .
''Στην οξεία φάση της αρρώστιας'' , συμβούλευε , '' δεν πρέπει να χορηγείται στον ασθενή τροφή . Η χορήγηση ξαναρχίζει σταδιακά μετά την ύφεση '' .
Η διατητική κατέχει στη διδασκαλία του πολύ σημαντική θέση και η σημασία που της αποδίδεται είναι μεγάλη .
Γνώριζε ότι η αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή δεν ήταν άσχετη προς τη διατροφή , η οποία αποτελούσε μέρος της .
Με άλλα λόγια , ο Ιπποκράτης τη διατροφή δεν τη χρησιμοποιούσε μόνον ως προληπτικό , αλλά και ως θεραπευτικό μέσο των διαφόρων παθήσεων .
Κάτι που η σημερινή ιατρική των χημικών φαρμάκων , σκοπίμως , έχει θέσει στο περιθώριο .
''Η θεραπεία'' , έγραφε ,'' πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση και την κατασκευή του ανθρωπίνου σώματος . Κάθε υπερβολή αντίκειται στη φύση '' .
Δίνοντας , πρώτος αυτός , το στίγμα των αυτοϊαματικών μηχανισμών του σώματός μας σημείωνε : ''Οι φυσικές δυνάμεις που διαθέτουμε είναι οι πραγματικοί θεραπευτές της αρρώστιας '' .
Ο Ιπποκράτης στην εποχή του δεν διέθετε τα εκπληκτικά διαγνωστικά εργαλεία και τα πανίσχυρα χημικά φάρμακα που χρησιμοποιεί η σημερινή ιατρική . Τα μόνα του εργαλεία ήσαν τα μάτια του , τα χέρια του και , κυρίως , ο ιδιοφυής στοχαστικός του νούς που καθοδηγείτο από το πάθος της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του .
Αυτό το στοιχείο που , δυστυχώς , απουσιάζει από ένα μεγάλο μέρος του σημερινού ιατρικού κόσμου .
Κι όμως , τα σχόλιά του πάνω στα συμπτώματα των ασθενειών θεωρούνται , ακόμα και σήμερα , πολύ προχωρημένα στις υγιεινιστικές επιστήμες και πολλές αντιλήψεις του στη φυσιολογία για την πέψη , τη λειτουργία της καρδιάς , του ήπατος και των νεφρών ισχύουν ακόμα και σήμερα .
Για όλους τους παραπάνω λόγους , ο Ιπποκράτης θα παραμένει ανά τους αιώνες σημείο αναφοράς και αναζήτησης όσων πραγματικά θέλουν να ασχολούνται με τη θεραπεία των πασχόντων συνανθρώπων τους κι όχι εκείνων που στόχος τους είναι ο εύκολος και γρήγορος πλουτισμός ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου